Wereldwijd blijkt dat mensen werkgevers van eigen bodem aantrekkelijker vinden. De meest aantrekkelijke werkgever is bijna overal een plaatselijk bedrijf. Dit jaar is de trend ook zeer goed merkbaar in België. In de top 10 van meest aantrekkelijke werkgevers staan maar liefst 7 bedrijven van Belgische origine. Dat is een record.
werknemers hechten meer belang aan loon en minder aan werkzekerheid bij keuze voor werkgever
Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad: “De neiging van mensen om meer voor bedrijven van eigen bodem te kiezen is wellicht een reactie op de globalisering en de groeiende onzekerheid die dat met zich mee brengt. Bedrijven van hier zijn bekender en wekken meer vertrouwen op. Dat dit de aantrekkelijkheid positief beïnvloed is logisch.”
Economische conjunctuur beïnvloedt voorkeuren Werknemers hechten in vergelijking met vorig jaar meer belang aan het loon bij de keuze voor een werkgever. Ze hechten duidelijk minder belang aan werkzekerheid. In 2013 plaatsten nog 69% van de respondenten werkzekerheid bij de 5 belangrijkste criteria om voor werkgever te kiezen. In dat jaar was het afgetekend het meest belangrijke criterium. In 2017 is dit nog 50%. Daarmee is werkzekerheid dit jaar het derde belangrijkste criterium na het verloningspakket en de werksfeer en net voor de balans werk-privé.
De evolutie van het belang van loon en werkzekerheid ligt volledig in het verlengde van de economische conjunctuur. Naarmate deze aantrekt, voelt de gemiddelde werknemer zich zekerder. De kans op ontslag om economische redenen daalt en de mogelijkheden om elders een job te vinden nemen ook toe. Dit dalend belang van werkzekerheid gaat bijna altijd gepaard met een stijgend belang van het loon.”, aldus Jan Denys.
Mediasector steekt farma naar de kroon Dat de farmaceutische sector ook dit jaar de meest aantrekkelijke sector is, is geen verrassing. Het verschil met de media bedraagt echter nauwelijks 0,5%. Nooit was het verschil kleiner. Ook dit jaar slagen de banken en verzekeringen er niet in hun globale positie te versterken. De sector blijft steken op een 8ste plaats. De aangekondigde herstructureringen bij meerdere instellingen zorgen er ook voor dat de sector als minder 'toekomstbestendig' wordt gezien. Alleen de staal- en metaalsector scoort wat dit betreft nog slechter.
startups niet per se aantrekkelijker
Uit deze studie blijkt tenslotte dat de bewering dat startups aantrekkelijke werkgevers zijn enigszins moet genuanceerd worden. Slechts 4% van alle respondenten verkiest om voor een start up te werken. Bij jongeren (-25 jaar) stijgt dit aandeel echter naar 8%. Er zijn geen echte aanwijzingen dat dit aandeel nu hoger ligt dan vroeger.
Voor meer informatie:
Jan Denys
Tel: 0495 599 415