wat is een automecanicien?
Automecaniciens inspecteren, installeren, repareren en onderhouden particuliere wagens. Als automecanicien kan je ook tewerkgesteld zijn bij een automotive speler die voertuigen produceren. Het is een job die veel technische kennis vraagt en waar je kunt doorgroeien tot ploegleider of misschien zelfstandig garagehouder.
Bij je werk maak je gebruik van geavanceerde diagnoseapparatuur, handgereedschap en gespecialiseerde instrumenten. Als automecanicien zijn reparaties aan motoren, distributieriemen of het verversen van de olie een dagelijkse taak. Nieuwe wagens zijn echter steeds geavanceerder en vragen een specifieke kennis van elektronica. De job evolueert dus van mechanisch naar eerder elektrisch. Je kunt dus ook werken aan elektrische bedrading, veiligheidssystemen repareren en problemen oplossen met de nieuwste elektronische apparaten in nieuwe automodellen.
De drijvende factor om automecanicien te worden is je nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken. Als je van nature graag op zoek gaat naar de oplossing voor problemen of geboeid bent door het onderzoeken van elektrische en mechanische problemen, dan is een job als automecanicien iets voor jou. Je hebt verschillende vaardigheden en kennis nodig om automecanicien te worden.
Als automecanicien werk je in autogarages, bij zelfstandige monteurs, reparatiewerkplaatsen van bedrijven of voor autodealers. Er zijn ook mogelijkheden bij industriële bedrijven die auto-onderdelen assembleren of produceren.
Denk je dat een job als automecanicien aansluit bij je talent voor techniek en oog voor detail? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om aan de slag te gaan als automecancien.
bekijk alle jobsloon van een automecanicien
Een startersloon als automecanicien schommelt ongeveer rond de € 28.000 per jaar. Naarmate je meer ervaring opbouwt en complexere problemen kunt helpen oplossen, zal je loon ook navenant stijgen en is een jaarlijks inkomen van €35.000 niet ondenkbaar.
Als automecanicien hangt je loon af van je opgebouwde ervaring en expertise. Als je je specialiseert in één tak binnen de automechaniek dan kan je eventueel wel extra loon onderhandelen. Je bent bijvoorbeeld erg bedreven in reparaties van grote motoren zoals bussen, tractoren of vrachtwagens, of je hebt je gespecialiseerd in elektrische wagens, dan heb je meer onderhandelingsmarge. Elke reparatie die je uitvoert geeft je wat meer kennis over alle verschillende situaties die zich kunnen voordoen in een garage. Je bouwt dus elke dag aan je ervaring!
Wil je graag wat extra loon verdienen? Overuren kunnen eventueel besproken worden met je werkgever. Het type bedrijf dat je kiest kan ook een invloed hebben op je loon. In grote bedrijven zijn er misschien meer budgetten maar bestaat er ook een uniformiteit tussen de lonen van collega's. In kleine bedrijven zijn de lonen gemiddeld wat lager maar bestaat er wel de kans dat je snel onmisbaar wordt en dit kan zich vertalen in meer loon.
soorten automecaniciens
Enkele soorten automecaniciens zijn:
- bandenmonteurs: voor een bandenmonteur kent het opleggen en afhalen van nieuwe banden geen geheimen. Je werkt met zeer specifieke apparatuur om banden te vervangen of herstellen. Je gaat vaak depannages doen ter plaatse bij klanten, je bent dus vaak op de baan als bandenmonteur.
- carrossier: een carrossier herstelt en onderhoudt de buitenkant van wagens. Je werkt hoofdzakelijk aan wagens die deuken hebben wegens aanrijdingen en zorgt ervoor dat de carrosserie er weer als nieuw uitziet. Hierbij horen ook taken zoals polieren of simoniseren.
- automecanicien: je herstelt wagens bij schadegevallen, depanneert auto's die panne hebben onderweg of geeft een auto zijn jaarlijks onderhoud. In een productieomgeving help je eventueel bij de assemblage van nieuwe auto's.
- mecanicien voor aanhangwagens of opleggers: als automecanicien kan je voor een specialisatie kiezen, aanhangwagens zoals caravans of opleggers voor vrachtwagens.
werken als een automecanicien
Werken als automecanicien houdt in dat defecten aan de mechanische en elektrische onderdelen van een motorvoertuig worden gerepareerd. Je hebt mechanische vaardigheden en uitgebreide kennis van elektronica nodig om in deze job te slagen. Je precieze taken hangen af van de richting binnen de functie die je gaat vervullen.
-
functieomschrijving automecanicien
Dit is je takenpakkes als automecanicien:
- het vaststellen van problemen in de elektrische systemen van een voertuig: als automecanicien identificeer je problemen in de elektronische systemen van een auto. Je kunt diagnose-instrumenten gebruiken om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Zodra je de oorzaak van een probleem hebt geïdentificeerd, moet je de klant voorzien van de geschatte kosten en reparatietijd.
- beschadigde en defecte onderdelen repareren: het is jouw taak om problemen op te lossen. Het werk omvat het vervangen van defecte of beschadigde onderdelen. Of het voertuig nu werk nodig heeft aan de remmen, motor of batterijsysteem, je moet de schade repareren.
- beschadigde onderdelen vervangen: wanneer onderdelen onherstelbaar beschadigd zijn, moet je deze verwijderen en vervangen. Als je de reserveonderdelen niet in de garage of werkplaats hebt, kun je ze bestellen. Het is belangrijk om de klant te informeren over de wijzigingen en vervangingen die je aanbrengt aan het voertuig.
- controles en tests uitvoeren: na het voltooien van alle reparatiewerkzaamheden voer je tests en controles uit om ervoor te zorgen dat het voertuig goed werkt. Als je bijvoorbeeld het remsysteem vervangt, moet je ervoor zorgen dat het werkt zoals verwacht. Safety first!
- het elektrische systeem van een voertuig verbeteren en uitbreiden: een automecanicien monteert accessoires zoals GPS-navigatie, parkeersensoren en LCD's op verzoek van een klant.
- onderhoud en veiligheidsinspecties uitvoeren: als automecanicien bestaat je job uit het uitvoeren van elektronisch en mechanisch onderhoud aan voertuigen. Je moet de accu's en laadsystemen testen en de uitlijning van de koplampen en andere geautomatiseerde onderdelen controleren.
-
werkomgeving
Je werkomgeving hangt af van je specifieke job en je werkgever. Als automecanicien werk je in magazijnen, bij autodealers, reparatiewerkplaatsen en fabrieken. Sommige reparatiebedrijven hanteren een hoog niveau van netheid en organisatie, andere niet. Hou er rekening mee dat het werk niet altijd even proper is. Je werkt met olie, smeerolie en de ene wagen is al properder dan de andere. Vuile handen horen absoluut bij dit soort werk. De meeste automecaniciens werken in lichte, goed geventileerde werkplaatsen, maar werken met vettig gereedschap en dito auto-onderdelen hoort bij het werk.
Als automecanicien moet je vaak tillen en zwaar gereedschap gebruiken, brandwondjes, schaafwonden of af en toe een blauwe plek zijn geen uitzonderingen. Je moet je namelijk soms in bochten wringen om makkelijk in de motor of onder de auto te komen. Je moet ook beschermende kleding dragen, zoals overalls en handschoenen. Soms gebruik je een veiligheidsbril om je ogen te beschermen. Als automecanicien moet je fysiek aanwezig zijn, dus je kunt niet op afstand werken of je werk thuis doen.
-
wie zijn jouw collega’s?
Of je nu in een atelier werkt of bij een autodealer werkt, je collega's zijn: mecaniciens en lassers. Je werkt misschien ook samen met een administratief bediende.
-
uurrooster automecanicien
Je werkschema kan enorm variëren, afhankelijk van waar je werkt.Over het algemeen werken mecaniciens tijdens gewone kantooruren, maar er zijn zeker ook automecaniciens die volgens een ploegendienst of volgens oproepdiensten werken. Je bent vaak oproepbaar voor reparaties als de auto van een klant onderweg stuk gaat. Zeker wanneer je werkt voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in depannages.
-
doorgroeimogelijkheden als automecanicien
Met de toenemende populariteit van elektrische auto's zal de vraag naar automecaniciens met een uitgebreide kennis van auto-elektronica waarschijnlijk toenemen. Specialisatie in het repareren van elektrische en elektronische onderdelen in voertuigen geeft je de waardevolle kennis om aan elektrische auto's te werken. Je kunt jezelf specialiseren in bepaalde types van voertuigen zoals tractoren of personenwagens als je graag in de breedte wilt werken. Als zelfstandige is ook een optie, al vraagt dit zeker veel ervaring en een behoorlijk hoog startbudget. Je kunt uiteraard ook ploegbaas of afdelingsmanager worden als je in een groter bedrijf bent tewerkgesteld.
-
voordelen van werken voor randstad als automecanicien
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Als automecanicien weet je natuurlijk alles van auto’s. Die kennis ontstaat bij veel mecaniciens door een combinatie van leren en doen. Voor het theoretische deel van de benodigde kennis als automecanicien zijn er diverse opleidingen beschikbaar.
competenties en eigenschappen van automecaniciens
Volgens onderwijskiezer start je het best aan een job als automecanicien indien je een diploma hebt gehaald in een aantal specifieke studierichtingen zoals de BSO opleiding tweewielers en lichte verbrandingsmotoren, het zevende specialisatiejaar voor mecanicien voor onderhoud en herstel van motorfietsen dat erg praktijkgericht is of mecanicien voor motor- en bromfietsen aan een gespecialiseerd instituut voor volwassenonderwijs.
Enkele van de persoonlijke eigenschappen die je nodig hebt als autotechnieker zijn:
- kennis van elektrische systemen: een elektrische aanleg blijkt steeds belangrijker te worden. Je bent erg nieuwsgierig naar hoe dingen werken en dat heeft je misschien al geïnspireerd om meer te leren over elektrische systemen, gereedschappen en veiligheidsmaatregelen. Kennis van dergelijke systemen maakt je een uitstekende probleemoplosser, omdat je de functies van elk onderdeel kent.
- mechanische kennis: een goed inzicht in hoe mechanische systemen werken is eigenlijk onmisbaar in deze job. De meeste automecaniciens begrijpen intuïtief de theoretische en praktische toepassingen van wetenschappelijke principes. Je geest werkt technisch en doorziet mechanische systemen als een tweede natuur.
- elektronische kennis: als automecanicien is het steeds belangrijker dat je begrijpt hoe hoe printplaten, processors en chips werken. Enige kennis van computerbeheer en programmeren geeft je een extra voordeel want de auto van de toekomst is automatisch, zit vol met software en gebruikt geen verbrandingsmotor meer.
- inzicht in diagnoseapparatuur: diagnoseapparatuur spoort elektrische problemen automatisch op. Je moet bedreven zijn in het gebruik van de apparatuur om voertuigproblemen te diagnosticeren.
- vertrouwdheid met automerken en -modellen: je kennis van verschillende automodellen is cruciaal voor het uitvoeren van de juiste reparaties en vervangingen. Je moet weten hoe en waar je de juiste wisselstukken kunt bestellen. Hoe meer je vertrouwd bent met één specifiek merk, hoe beter je oplossingen kunt formuleren voor je klanten.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over automecanicien.
-
hoeveel verdient een automecanicien?
Als automecanicien verdien je een loon tussen de €15,50 tot ongeveer €19,50 per uur. Hoe meer problemen je al gezien en opgelost hebt als automecanicien, hoe hoger jouw loon kan zijn.
-
wat doet een automecanicien?
Als automecanicien werk je aan wagens met verbrandingsmotoren en elektrische auto's. Je repareert onderdelen, voert diagnoses uit, herstelt eventueel de carrosserie en kijkt banden na. Je geeft voertuigen een regelmatige check om eventuele problemen of schade op te sporen.
-
hoe lang duurt een opleiding automechanica?
Je volgt de opleiding voor automechanica in het middelbaar. Was je meer een laatbloeier? Dan kan je nog steeds een opleiding automechanica volgen in het volwassenonderwijs.
-
wat is een polyvalent mecanicien?
Een polyvalent automecanicien is van alle markten thuis. Elektrische wagens kaijken, verbrandingsmotoren herstellen, elektronica vervangen en opnieuw aansluiten, het zijn allemaal taken uit het takenpakket van een automecanicien.
-
wat is het verschil tussen automecanicien en carrossier?
Als carrossier zal je je meestal op de buitenkant van de wagen concentreren. Je herstelt blutsen en builen, poliert en simoniseert totdat de wagen er weer als nieuw uitziet. Een automecanicien zal eerder aan motoren, het oliepeil, elektrische systemen en boordcomputers werken.
-
hoe vind ik een job als automecanicien?
Een job vinden als automecanicien? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze automecanicien jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter in onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als automecanicien online zet.