wat is een bakker?
Als bakker ben je verantwoordelijk voor het bereiden van allerlei soorten brood, gebak, koekjes en andere heerlijke lekkernijen. Als bakker zorg jij ervoor dat klanten kunnen genieten van versgebakken producten van topkwaliteit.
Ben je gepassioneerd door bakken, hou je van teamwork en maak je graag deel uit van een bruisende omgeving waar ambacht en klantgerichtheid centraal staan? Denk je dat een job als bakker bij jou past? Lees dan snel verder en ontdek welke vaardigheden, opleidingen en kwalificaties je nodig hebt om als bakker aan de slag te gaan.
bekijk alle jobsloon van een bakker
Het loon van een bakker varieert afhankelijk van jouw ervaring, de regio waar je aan het werk gaat en je werkgever. Een bakker verdient in België gemiddeld tussen de €1.703 euro en €3.515 bruto per maand.
meer verdienen als bakker
Hoe kan je je salaris verhogen als bakker? Enkele tips:
- afwisseling: ben je nog maar pas aan de slag? Zorg dan dat je in verschillende omgevingen ervaring opdoet en zoek uit waar jouw passie als bakker precies ligt. Hoe meer technieken en producten je onder de knie hebt, hoe groter jouw expertise als bakker en hoe groter jouw kansen op promoties en een hoger loon.
- specialisatie: je kan je specialiseren in bepaalde baktechnieken of producten, zoals patisserie of zuurdesembrood. Hoe meer je je specialiseert, hoe hoger je loon.
- leidinggevende functie: met de nodige ervaring op zak, kan je doorgroeien naar een leidinggevende rol in de bakkerij, waarbij je verantwoordelijk bent voor het coördineren van het bakproces en het aansturen van een team.
- zelfstandige bakkerij: het is een hele uitdaging en het vraagt heel wat passie en doorzettingsvermogen, maar het starten van je eigen bakkerij kan na verloop van tijd ook leiden tot hogere inkomsten en een hoger loon.
verschillende soorten bakkers
Binnen het beroep van bakker zijn er twee grote specialisaties mogelijk:
- patissier of banketbakker: gespecialiseerd in taarten, gebak en andere zoete lekkernijen.
- broodbakker: als broodbakker bak je de lekkerste broden en ga je aan de slag met een waaier van verschillende soorten deeg.
Als bakker kan je je uiteraard nog verder specialiseren:
- chocolatier: een chocolatier is gespecialiseerd in het maken van heerlijke chocolade lekkernijen, zoals pralines en truffels en koekjes.
- glutenvrije bakker: deze bakker is een expert in het bereiden van glutenvrije bakproducten, zodat mensen met glutenintolerantie ook kunnen genieten van heerlijke broden en taartjes.
- biologische bakker: als biologische bakker maak je gebruik van biologische ingrediënten en duurzame productiemethoden om gezonde en milieuvriendelijke producten te maken.
- vegan bakker: als vegan bakker gebruik je alleen plantaardige ingrediënten, vrij van dierlijke producten zoals eieren en zuivel.
- artisanale bakker: deze bakker zweert bij de ambachtelijke bereidingswijzen en traditionele bakmethodes, waarbij de focus ligt op pure en hoogwaardige ingrediënten.
- banketbakker: een banketbakker maakt luxe patisserie en ook lekkernijen voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen en jubilea.
werken als een bakker
Of je nu net van school komt of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, werken als bakker biedt talloze mogelijkheden. Met toewijding, teamgeest en vooral een enorme passie voor bakken, kan je bovendien vlot doorgroeien naar meer verantwoordelijke functies in de bakkerij of… wie weet… je eigen bakkerij openen.
-
wat doet een bakker?
Als bakker ben je verantwoordelijk voor een waaier van taken en verantwoordelijkheden, waaronder:
- het bereiden en mengen van deeg volgens recepten: een van de belangrijkste taken van een bakker is het zorgvuldig volgen van recepten om het deeg voor verschillende bakproducten te bereiden. Dit omvat het meten en afwegen van de ingrediënten, het machinaal mengen van het deeg en het laten rijzen zodat het brood of gebak de gewenste textuur en smaak krijgt.
- het vormgeven en decoreren van broden en gebak: heel wat bakkers en patissiers zijn kunstenaars en leveren echte pareltjes af. Ze zijn verantwoordelijk voor het vormgeven en decoreren van broden en gebak. Dit kan variëren van het maken van traditionele broodvormen, tot speciale broodjes met lekkere zaden en het creëren van prachtig gedecoreerde taarten en patisserie.
- het bedienen van de ovens en het zorgvuldig bewaken van het bakproces: het bakken van het deeg in de oven is een cruciale stap in het proces. Als bakker stel je de ovens nauwkeurig in, bewaak je de temperatuur en baktijd en zorg je ervoor dat de producten gelijkmatig worden gebakken
- het controleren van de kwaliteit van de bakproducten en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de hoogste standaarden: kwaliteitscontrole is essentieel in een bakkerij. Als bakker inspecteer je de producten zorgvuldig om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan jouw hoge standaarden van smaak, textuur en vorm. Is er iets niet helemaal ok? Dan zorg je ervoor dat het proces wordt bijgestuurd en dat jouw volgende creaties weer helemaal perfect zijn.
- zorgen voor een schone en georganiseerde bakkerijomgeving: een nette en georganiseerde werkomgeving is van groot belang in een bakkerij. Als bakker zorg jij ervoor dat alle werkoppervlakken, gereedschappen en apparatuur proper en hygiënisch zijn en dat alle materiaal op de juiste plaats ligt zodat je geen kostbare tijd verliest bij het bakken.
- het bijhouden van de voorraden: jij weet perfect wat je nodig hebt, dus als bakker ben jij er op veel werkplekken ook voor verantwoordelijk dat alle ingrediënten op tijd besteld en geleverd worden.
-
werkomgeving
Als bakker kan je aan de slag in een waaier van werkomgevingen. Van ambachtelijke bakkerijen tot supermarkten, van hotels, tot restaurants of gespecialiseerde tearooms. De werkomgeving is vaak hectisch. Vooral tijdens drukke periodes zoals feestdagen en weekends wanneer de vraag naar vers gebakken producten erg hoog is.
-
wie zijn je collega's?
Als bakker werk je meestal erg nauw samen met andere bakkers en patissiers. Afhankelijk van waar je als bakker aan de slag gaat, kom je ook in contact met de verkoopmedewerkers in de bakkerij, chocolatiers, chef-koks, bakkershulpen of keukenhulpen, productiemanagers en kwaliteitscontroleurs.
-
uurrooster van een bakker
Het uurrooster van een bakker is afhankelijk van waar je aan de slag gaat. Werk je in een bakkerij? Dan begint het werk vaak erg vroeg in de ochtend om ervoor te zorgen dat klanten kunnen genieten van vers brood bij het ontbijt. Andere bakkerijen of supermarkten werken in ploegendiensten om ook later op de dag verse producten aan te bieden. In de horeca heb je dan weer werktijden die doorgaans afgestemd zijn op de verschillende mogelijke tijdstippen waarop jouw werkgever eten aanbiedt aan de klanten.
-
doorgroeimogelijkheden van een bakker
Als bakker heb je diverse doorgroeimogelijkheden:
- patissier: als bakker heb je alle basisvaardigheden om je verder te specialiseren in patisserie en je vaardigheden te verfijnen in het creëren van prachtige taarten, heerlijk gebak en andere zoete lekkernijen. Als patissier kun je werken in exclusieve patisserieën, restaurants of hotels die gespecialiseerd zijn in luxe desserts.
- productontwikkeling (food concept manager): heb je een passie voor het bedenken van nieuwe smaken en unieke combinaties? Overweeg dan een carrière in productontwikkeling. Je kunt werken voor voedingsbedrijven of industriële bakkerijen waar jij dan betrokken bent bij het creëren van nieuwe bakkerijproducten.
- docent: deel je jouw passie graag met andere mensen? Dan kan je kiezen voor een carrière als leerkracht bakkerij of demonstrator. Je geeft dan workshops en trainingen aan aspirant-bakkers en andere horecastudenten om hen de kunst van het bakken bij te brengen
- horecaonderneming: ben je een creatieve geest en leg je de lat erg hoog voor jezelf? Naast het runnen van een eigen bakkerij, kan je overwegen om samen te werken met restaurants, cafés of hotels. Jij levert vanuit jouw onderneming alle bakkerijproducten die zij nodig hebben. Hier krijg je de kans om samen te werken met topchefs en unieke bakkerijproducten te leveren aan erg veeleisende klanten
- chef-kok: met jouw smaakpapillen en ervaring in een drukke horeca-omgeving heb je als bakker al enkele belangrijke vaardigheden op zak om het ook op andere plaatsen in de horeca te maken. Je omscholen tot kok of chef-kok bijvoorbeeld
-
voordelen van werken via randstad als bakker
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- je wordt wekelijks uitbetaald
- je kan zelf je uurrooster kiezen
- je hebt altijd een contactpersoon waarbij je terecht kunt
- je krijgt veel opleidingsmogelijkheden aangeboden
- steeds een job als bakker bij jou in de buurt
vaardigheden en opleidingen bakker
- secundair onderwijs: een bakkersopleiding in het secundair onderwijs is een goede basis om de ambachtelijke technieken te leren en kennis van bakproducten op te doen. Daarnaast kan je je in specialisatiejaren ook echt verdiepen in een bepaalde specialiteit. Deze opleidingen tot bakker bestaan ook in de vorm van duaal leren
- hygiëne en voedselveiligheid (HACCP): als bakker werk je met voedsel, dus het is essentieel om te leren werken volgens de hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften
Hieronder vind je enkele specifieke opleidingen die je kan volgen om je om te scholen tot bakker:
- opleiding tot brood- en banketbakker: in Vlaanderen worden opleidingen aangeboden door de VDAB, de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s) en de centra voor basiseducatie (CBE’s). Deze opleidingen zijn gericht op zowel beginners als mensen met enige ervaring in de bakkerswereld. Tijdens de opleiding leer je de basisprincipes van het bakken, het bereiden van diverse broden en gebakjes en het gebruik van verschillende technieken. Ook Syntra biedt praktijkgerichte opleidingen aan voor banketbakkers
- naast deze specifieke opleidingen zijn er ook heel wat korte cursussen en workshops die zich richten op specifieke baktechnieken of specialisaties, zoals het maken van zuurdesembrood, decoratieve taartontwerpen of ambachtelijke patisserie
competenties en eigenschappen van bakkers
Naast de technische vaardigheden die nodig zijn om deeg te bereiden, broden te bakken en gebak te decoreren, zijn er verschillende andere competenties die een bakker zeker moet hebben om te knallen in het vak. Hier zijn enkele belangrijke vaardigheden van een bakker:
- creativiteit: als bakker is creativiteit onmisbaar. Je bedenkt immers unieke en smaakvolle creaties en daarmee weet je je te onderscheiden van andere bakkers. Het decoreren van taarten, het ontwikkelen van nieuwe broodsoorten en het experimenteren met ingrediënten… Fluitje van een cent voor jouw creatieve brein.
- nauwkeurigheid: het nauwgezet afwegen van ingrediënten, het volgen van recepten en het zorgvuldig bewaken van de baktijd zijn cruciaal om jouw creaties te doen slagen.
- stressbestendigheid: ben je goed in jouw vak? Dan kan het best zijn dat je een stormloop op jouw taarten ontketent of dat mensen al voor openingstijd staan te wachten voor de deur om jouw heerlijke broodjes te kopen. Als bakker moet je stressbestendig zijn en onder druk kunnen werken om aan de vraag van klanten te voldoen.
- teamwork: als bakker werk je vaak in een team, samen met andere bakkers, patissiers en verkoopmedewerkers. Communicatie en samenwerking zijn dan geen overbodige luxe om alles vlot te laten verlopen.
- aandacht voor hygiëne en voedselveiligheid: deze zijn van groot belang in een bakkerij. Als bakker moet je er dan ook voor zorgen dat jouw werkruimte proper en netjes georganiseerd is en dat je werkt volgens de geldende hygiënenormen (HACCP).
- oog voor detail: jouw creaties vragen aandacht voor detail. Het zijn vaak de kleine details die het verschil maken tussen een goede bakker en een topbakker.
- klantgerichtheid: als bakker luister je naar de wensen van klanten, deel je je kennis over de gebruikte producten en zorg je mee voor een positieve klantbeleving.
- fysieke conditie: het bakkersvak kan fysiek veeleisend zijn. Een goede fysieke conditie hebben als bakker is belangrijk.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een bakker.
-
wat is het verschil tussen een broodbakker en een banketbakker?
Een broodbakker focust zich vooral op het maken van diverse soorten brood, terwijl een banketbakker gespecialiseerd is in het maken van luxe patisserie en zoetigheden voor speciale gelegenheden.
-
welke opleiding heb ik nodig om bakker te worden?
Om aan de slag te gaan als bakker heb je een opleiding tot brood- en banketbakker nodig. Er zijn heel wat opleidingen die je klaarstomen voor het bakkersvak. Deze opleidingen bieden de nodige kennis en vaardigheden om het vak goed uit te kunnen oefenen.
-
kan ik als bakker ook zelfstandig werken?
Ja, met voldoende ervaring en ondernemerschap kan je ervoor kiezen om je eigen bakkerij te starten.
-
zijn er doorgroeimogelijkheden in dit beroep?
Ja, je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie in de bakkerij of ervoor kiezen om je eigen bakkerij te starten. Je kan bovendien ook nog heel wat andere richtingen uit.
-
hoe vind ik een job als bakker?
Een job vinden als bakker is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek ons jobaanbod. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je CV. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Maak een job alert aan en ontvang de bartender jobs van ons, zodra ze beschikbaar zijn.