wat is een bewaker?
Een bewaker of beveiligingsagent heeft een belangrijke functie: je beschermt mensen en organisaties tegen dieven, aanvallers, indringers en andere mensen met minder goede bedoelingen. Je verantwoordelijkheden variëren afhankelijk van je functieomschrijving. Als je in een nachtclub of het uitgaansleven werkt, controleer je de identiteit van bezoekers en weiger je bijvoorbeeld de toegang tot minderjarigen. Je zorgt ervoor dat bezoekers genieten van hun avond en vermijdt dat onrustde sfeer verstoren. Werk je in een museum, dan draag je je steentje bij aan het bewaren van waardevolle stukken en zorg je ervoor dat mensen objecten niet kunnen stelen of beschadigen. Andere algemene verantwoordelijkheden van een bewaker zijn het controleren van pakjes en het tussenkomen in situaties waarbij mensen vaak lastiggevallen worden.
Je kunt als bewaker aan de slag op verschillende niveaus. Sommige bewakers houden bijvoorbeeld specifiek beveiligingscamera’s in het oog en moeten niet vaak ingrijpen. In die situatie bel je dan in geval van nood de hulpdiensten. Je kunt ook een uitgesproken verantwoordelijke functie hebben, waarbij je de veiligheid op een evenement mee aanstuurt.
Een beveiligingsagent heeft de bevoegdheid om mensen aan te houden. Dit betekent dat je deze persoon vasthoudt en bewaakt tot de politie komt. Verder kun je de taak krijgen om iedereen die een gebouw binnenkomt te controleren en er zeker van te zijn dat ze een geldig identiteitsbewijs hebben. Werken in een beveiligingsafdeling betekent soms ook dat je koelbloedig moet zijn en gevat kan ingrijpen.
Bewakers die in banken, luchthavens of voetbalstadions werken, lopen in principe meer risico. Hier kan het nodig zijn om een gevechtstraining te doorlopen om jezelf en andere bezoekers te beschermen. Afhankelijk van je functieomschrijving bescherm je klanten, werknemers, handelswaar, contant geld en bedrijfsbelangen, zelfs als dat betekent dat je jezelf in gevaar brengt.
Heb je een passie voor het beschermen van mensen en waardevolle goederen of gebouwen? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt voor een baan als bewaker.
bekijk alle jobshet salaris van een bewaker
Het gemiddelde jaarloon van een bewaker ligt tussen €30.200 en €44.700. De minimumlonen van bewakers liggen in België vast in een collectieve arbeidsovereenkomst, onderhandeld in het paritair comité 317.
Hierbij kun je wel genieten van tal van premies afhankelijk van het type job dat je uitvoert als bewakingsagent.
soorten bewakers
Bijna elke bedrijfstak heeft wel een functie voor bewakers. Sommige bewakers werken op grote evenementen zoals voetbalwedstrijden of concerten. Je kunt bijvoorbeeld het parkeren en het verkeer in goede banen leiden en het goede verloop van een evenement waarborgen. Hier noemen we nog enkele andere soorten bewakers:
- beveiligingsagenten in de privésector: als bewaker kun je ook aan de slag in de privésector. Zo kun je bij een beveiligingsbedrijf werken. Dit bedrijf geeft je dan een opdracht, bijvoorbeeld in een hotel, ziekenhuis, winkel of nachtclub. Tijdens bepaalde periodes, zoals bijvoorbeeld de solden of de eindejaarsperiode, is er een grotere vraag naar bewakers in winkelcentra.
- bodyguards: werken als bodyguard spreekt tot de verbeelding. Dit houdt in dat je een hoogwaardigheidsbekleder, beroemdheid of vip persoonlijk beschermt. Je moet bedreigingen in je omgeving goed inschatten en soms de persoon letterlijk verdedigen.
- bewakers op contractbasis bij de overheid: als je bewaker op contractbasis bij de overheid bent, bescherm en beveilig je overheidsgebouwen en hun werknemers.
werken als een bewaker
Werken als bewakingsagent houdt in dat je mensen en bedrijfspanden moet beschermen tegen aanvallers of inbraken en schade aan eigendommen. Dit is wat je moet weten over de verschillende aspecten van dit veelgevraagde beroep:
-
functiebeschrijving bewakers
Enkele taken van een bewaker zijn:
- observeren en rapporteren: je cruciale verantwoordelijkheid is het observeren en rapporteren van alle incidenten op het domein dat je beschermt. Dat betekent dat je voortdurend in het gebouw patrouilleert en veiligheidscontroles uitvoert. Als bewaker moet je aandachtig zijn en je ogen openhouden voor alles wat vreemd is. In geval van nood of een misdrijf, kun je een grote rol hebben in het onderzoek. Je treedt op als getuige en dan is het goed als je je gebeurtenissen goed kunt herinneren.
- zichtbaar zijn: in een functie van beveiligingsmedewerker moet je jezelf in een openbare en drukbezochte omgeving opstellen om een gevoel van veiligheid te creëren. Je aanwezigheid kan voorkomen dat iemand iets wil stelen of beschadigen. In die zin heb je alleen al door je aanwezigheid een grote rol in de publieke veiligheid.
- orde handhaven: een bewaker moet de orde handhaven op een terrein. Je handhaaft bijvoorbeeld de regels en het beleid van het bedrijf, zoals het beëindigen van ruzies tussen werknemers en het oplossen van situaties met ontevreden klanten of werknemers. Je controleert ook de toegang tot het gebouw en monitort bewakingssystemen op onbevoegde toegang en activiteiten.
- gasten helpen: als je bij de ingang van een gebouw staat, bestaat je taak uit het helpen van gasten. Je voorziet hen van relevante informatie en geeft aanwijzingen. Bij logistieke bedrijven kun je als bewaker bijvoorbeeld transporteurs de weg wijzen of instructies geven over het laden en lossen.
- eigendommen beschermen: in jouw functie draag je de verantwoordelijkheid om de eigendommen van je werkgever te beschermen. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld chemische lekken moet opsporen of monitoren of de verwarming of airco correct werkt. Is dit niet het geval, dan kan er schade optreden aan een gebouw of aan het patrimonium
- handhaven van veiligheidsmaatregelen: je handhaaft de veiligheid volgens een specifiek bedrijfsbeleid. In geval van brand bijvoorbeeld wijs je mensen naar de uitgangen terwijl je wacht op brandweerlieden en ordehandhavers. Een hele verantwoordelijke functie, nietwaar?
-
werkomgeving
De werkomgeving van een bewaker varieert van situatie tot situatie. Veel bewakers werken binnen in een volledig verwarmd gebouw of een gebouw met airconditioning. Sommige bewakers lopen rond tijdens hun dienst terwijl anderen acht uur lang op één plek staan of zitten. De omgeving varieert en is afhankelijk van de locatie. Een museum is bijvoorbeeld rustig en stil, terwijl een voetbalstadion het evenement bij uitstek is waarbij supporters luidkeels hun team aanmoedigen. Sommige bewakers werken buiten in diverse weersomstandigheden. Je moet met andere woorden steeds concreet op de werkplek aanwezig zijn om je taken uit te voeren.
-
wie zijn je collega's?
Afhankelijk van je werkgever zijn je collega's onder andere receptionisten, portiers, winkelbediendes of bijvoorbeeld ingenieurs die instaan voor de technische kant van de beveiliging. Je kunt ook samenwerken met technici en militairen en met andere specialisten zoals politieagenten en installateurs van beveiligingssystemen. Je leert er alles over tijdens je sollicitatie of assessment.
-
uurrooster bewaker
Veel bedrijven hebben 24 uur per dag beveiliging nodig, zelfs als ze niet 24 uur per dag open zijn. Daarom krijg je als bewaker vaak avond-, vroege ochtend- en nachtdiensten. Anderen krijgen dagdiensten om bedrijven te bewaken als ze open zijn. Vaak werk je 's avonds, in het weekend en op feestdagen om de omgeving van een bedrijf te bewaken.
Afhankelijk van de situatie kun je een job vinden met dagdiensten en vrije weekenden, maar de meeste functies in de beveiligingssector vragen de nodige flexibiliteit. Op grote evenementen kun je vaak niet voorspellen wanneer je werk erop zit. In dergelijke situaties kan je werkgever je vragen om over te werken.
In de meeste gevallen werk je in shifts van 8 uur per dag en dit gedurende 40 uur per week, met een contract als bediende. In sommige gevallen word je per uur betaald, terwijl je voor andere functies van een vast salaris geniet dat niet verandert ongeacht het aantal uren dat je werkt.
-
doorgroeimogelijkheden in de beveiligingssector
Er is continu een grote vraag naar bewakers. Hoe geavanceerd de technologie ook is, bedrijven en overheidsinstellingen zullen altijd bewakers nodig hebben om mensen en eigendommen te beschermen. Zonder bewakers zullen mensen nu eenmaal en jammer genoeg sneller illegale dingen doen. Bewakers zijn vooral gevraagd in domeinen met een hoog beveiligingsniveau, zoals overheidsgebouwen, banken en militaire domeinen. Politieagenten kunnen niet overal tegelijk zijn, en daardoor heb je als bewaker een grote verantwoordelijkheid.
-
voordelen van werken voor randstad als bewaker
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden en mogelijkheden om je vaardigheden te ontwikkelen
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt, in grote steden of in kleinere centra
opleiding en vaardigheden
Om aan de slag te gaan in de job van bewaker, is in België een specifieke opleiding wettelijk vereist.
Zo kun je terecht in het BSO of TSO. Je kunt een zevende specialisatiejaar volgen in het BSO om aan de voorwaarden te voldoen om als beveiligingsmedewerker aan de slag te gaan. In de derde graad van het TSO zijn er ook mogelijkheden voor wie interesse heeft in de veiligheidssector. De opleiding "Integrale veiligheid" leert je de nodige vaardigheden als je belangstelling hebt voor de veiligheids- en bewakingssector. Je leert bijvoorbeeld omgaan met agressie en hoe je je stressbestendigheid in noodsituaties kan aanscherpen. Verder leer je heel wat bij op het vlak van psychologie, conflicthantering, besluitvaardigheid en dergelijke.
Daarnaast kun je je ook als volwassene bijscholen om als bewaker te werken.
Binnen de organisatie Syntra zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt het algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent verwerven, of een specifiek attest dat gericht is op het bewaken van erfgoed of het uitgaansmilieu.
De inhoud van de opleiding is vanuit de overheid vastgelegd. Na een eerste onderdeel (wetgeving) leg je een examen af bij Selor. Uiteraard word je door je docenten klaargestoomd om dat met succes af te ronden. Op het einde van de opleiding zijn er ook examens voor de andere onderdelen. Hier moet je voor slagen om je welverdiende attest bewakingsagent te verkrijgen.
competenties en eigenschappen
Enkele van de kwaliteiten van een bewaker zijn:
- een goede fysieke en mentale conditie: als bewaker moet je soms mensen achtervolgen, aanhouden en in bedwang houden. Je staat ook lange uren rechtop tijdens patrouilles. Je hebt hiervoor een goede fysieke conditie nodig. Verder moet je koelbloedig blijven in het geval van problemen en in conflictsituaties de nodige rust aan de dag leggen.
- eerlijkheid en betrouwbaarheid: je draagt verantwoordelijkheid voor waardevolle voorwerpen en eigendommen. Je moet een betrouwbaar persoon zijn die goed om kan gaan met deze verantwoordelijkheid.
- snelle reflexen: je moet je bewust zijn van je omgeving en snelle reflexen hebben in noodsituaties. Je moet situaties beoordelen en analyseren en snel reageren om verdere problemen te voorkomen.
- rationaliteit: een groot deel van je werk bestaat uit het nemen van verstandige beslissingen en inschattingen. Je moet beoordelen of iets een concreet probleem is of niet.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over bewaker.
-
wat betekent het begrip bewaker?
Een bewaker is iemand die verantwoordelijk is voor de veiligheid van personen, objecten en gebouwen. De bewaker verpersoonlijkt veiligheid en verantwoordelijkheid van een organisatie of evenement.
-
wat is het loon van een bewakingsagent?
Het gemiddelde loon als bewaker ligt tussen €30.200 en €44.700 bruto op jaarbasis. Voor een job in de sector van de beveiliging zijn er heel wat jobaanbiedingen in Brussel, Antwerpen, Leuven, maar eigenlijk kun je overal in het land terecht.
-
hoe kan ik bewaker worden?
Om als bewaker aan de slag te gaan, moet je over het algemeen bekwaamheidsattest van bewakingsagent beschikken of de geschikte opleiding in het BSO of TSO gevolgd hebben.
-
hoeveel verdient een bewaker in België?
Het gemiddelde jaarloon van een bewaker ligt tussen €30.200 en €44.700. Je krijgt in veel gevallen ook extralegale voordelen.
-
wat mag een bewaker?
Werkzaamheden die voorbehouden zijn aan bewakers:
- het bewaken van de veiligheid van personen of goederen
- optreden tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen
- toegangscontrole
- fouilleren van bezoekers of personeel
- optreden tegen opstootjes
- kleedkamers van artiesten bewaken
-
hoe vind ik een job als bewaker?
Een job vinden als bewaker? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze bewaker jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter in onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als bewaker online zet.