wat is een boekhouder?

Of je nu een zelfstandig accountant bent die zich bezighoudt met belastingaangiften, financiële planning en investeringsadvies, of een bedrijfsboekhouder die verantwoordelijk is voor het beheer van financiële gegevens, budgetten en rapportering, de rol van een boekhouder is essentieel.

Zijn we rendabel genoeg? Genereren we genoeg omzet? Hebben we alle nodige aangiften en betalingen op tijd gedaan zodat we geen boetes krijgen van de overheid? Zijn we kostenefficiënt genoeg? Op welke producten of diensten moeten we sterker inzetten? Waar moeten we investeren? Moeten we besparen? Allemaal vragen waarop zonder jouw werk als boekhouder geen onderbouwd antwoord mogelijk is. Jouw werk draagt bij tot de transparantie en structuur in de financiële rapportering van een bedrijf. En dat is de basis voor het nemen van weloverwogen zakelijke beslissingen. Kortom, jij bent degene die ervoor zorgt dat de cijfers kloppen en dat bedrijven, maar ook particulieren, op het juiste financiële spoor blijven.

bekijk alle jobs
1

loon van een boekhouder

Het loon van een boekhouder kan sterk variëren, afhankelijk van het type boekhouder of de verantwoordelijkheid die je draagt in de organisatie. Uiteraard heeft relevante werkervaring ook invloed op het salaris van een boekhouder. Als starter kan je rekenen op een minimaal brutoloon van €25.000 per jaar. Het loon van een ervaren boekhouder kan al snel oplopen tot €48.000 op jaarbasis. 

Als boekhouder ben je op elk moment op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in de financiële wetgeving. Dat maakt de kans erg groot dat jouw werkgever zeker bereid is om te investeren in jouw opleidingstraject. En hoe meer opleidingen je gevolgd hebt, hoe groter de kans om door te groeien. En op een hoger loon!

Naast het basisloon hebben boekhouders vaak recht op een mooi pakket aan extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering en hospitalisatieverzekering, vakantiegeld, een dertiende maand en soms een bedrijfswagen. 

2

soorten boekhouders

Jouw takenpakket als boekhouder hangt samen met de ervaring die je hebt. Een startende, junior boekhouder neemt de dagelijkse opvolging van facturen, betalingsherinneringen en inboeken van betalingen op zich. Van een senior boekhouder verwacht een bedrijf ook de opmaak van de jaarrekening, het analyseren van de cijfers en formuleren van boekhoudkundige adviezen. 

Kies je voor een kleinere onderneming, dan is de kans groot dat jouw team klein is. Heel wat kleine ondernemingen hebben maar één boekhouder. In dat geval zijn alle boekhoudkundige taken jouw verantwoordelijkheid. Ga je daarentegen als boekhouder aan de slag in een grote onderneming, dan bestaat de kans dat jij je kunt specialiseren in een specifiek onderdeel van het boekhouden. Naast andere boekhouders werk je dan nauw samen met andere financiële profielen binnen het bedrijf. Het zijn functies waar je als boekhouder ook naar kunt doorstromen. Hierbij een overzicht van de meest voorkomende boekhoudkundige profielen:

  • auditor: als auditor evalueer je financiële gegevens, het intern controlebeleid en de financiële risico's om de nauwkeurigheid en naleving van regelgeving door te lichten. Je rapporteert bevindingen en aanbevelingen die waardevol zijn voor investeerders, regelgevende instanties en het management.
  • accountant: de termen accountant en boekhouder worden vaak door elkaar gebruikt. De taken van een boekhouder en een accountant overlappen ook op vele vlakken, maar toch zijn er ook een aantal duidelijke verschillen. Waar de boekhouder eerder uitvoerende taken heeft, zoals het inboeken of betalen van facturen, zal een accountant deze verder analyseren en de cijfers van de onderneming controleren.
  • controller: als controller beheer, analyseer en rapporteer je financiële gegevens, stel je budgetten op, voer je financiële analyses uit, adviseer het management en waarborg je de naleving van regelgeving.
  • fiscalist: als fiscalist speel je een essentiële rol bij het begeleiden en adviseren van particulieren en organisaties om fiscale efficiëntie te bereiken en te voldoen aan de wettelijke verplichtingen op fiscaal vlak.
boekhouder
boekhouder
3

werken als boekhouder

Als boekhouder help je jouw bedrijf of jouw klanten niet alleen om financieel gezond te blijven. Jouw werk helpt het bedrijfsmanagement ook om juiste en degelijk onderbouwde beslissingen te nemen.

4

opleidingen en vaardigheden

Wil je als boekhouder aan de slag? Dan heb je de juiste opleiding nodig. 

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over boekhouders.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.