wat is een bouwkundig ingenieur?
Als bouwkundig ingenieur werk je aan grote constructies, voornamelijk infrastructuur en zorg je ervoor dat deze bouwwerken de spanningen en druk van de omgeving en het intensieve gebruik ervan kunnen weerstaan. Het is jouw taak om de stabiliteit, stijfheid en sterkte van elk project te berekenen. Tijdens de planning en de bouw houden bouwkundig ingenieurs zich bezig met essentiële berekeningen voor structurele elementen. Je moet het wapeningsstaal bepalen dat nodig is voor een stevige betonconstructie. Je houdt ook toezicht op de werven zelf om ervoor te zorgen dat de geschikte materialen worden gebruikt zodat de structurele integriteit bekomen wordt die jij hebt berekend.
Je werkt aan verschillende bouwwerken zoals woonprojecten, kantoren, musea, ziekenhuizen, bruggen of sportstadions.
Past werken als bouwkundig ingenieur bij jouw vaardigheden? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als bouwkundig ingenieur te vervullen.
bekijk alle jobsloon van een bouwkundig ingenieur
Het gemiddelde loon van een bouwkundig ingenieur met specialisatie in civiele constructies is rond de €2.700 per maand voor instapfuncties, terwijl ervaren bouwkundig ingenieurs tot €5.400 per maand verdienen.
Je loon en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van je ervaring, specialisaties en extra opleidingen. Zo verdienen ingenieurs met minstens vijf jaar ervaring al snel 30% meer dan hun startende collega's. Vaak is het zo dat je loon stijgt wanneer ook je verantwoordelijkheden groter worden. Wie tewerkgesteld is voor een privéonderneming kan gemiddeld op een iets hoger loon rekenen dan de publieke sector.
Waar je werkt is ook van invloed op je loon. Als je veel projecten doet in grootsteden of je bedrijf werkt op grote internationale projecten, dan is je loon over het algemeen hoger.
soorten bouwkundig ingenieurs
Wie denkt aan een job als bouwkundig ingenieur, kijkt al snel in de richting van de gewone bouw. Hoewel veel mensen in dit beroep aan gebouwen werken, kun je ook in andere boeiende disciplines aan de slag, zoals:
- bouwkundig ingenieur in de luchtvaart: je kennis van het ontwerpen van constructies die bestand zijn tegen zware omgevingsinvloeden komt goed van pas bij de ontwikkeling van vliegtuigen en ruimteschepen. Je zorgt ervoor dat vliegtuigen stabiel, veilig en comfortabel zijn.
- nautisch bouwkundig ingenieur: een bouwkundig ingenieur nautica speelt een rol bij het creëren van passagiersschepen, boten en vrachtschepen. Het werk omvat ook het ontwikkelen van niet-bewegende constructies en het onderhouden van apparatuur die wordt gebruikt in de oceanografie.
- olie- en gasbouwkundig ingenieurs: in de olie- en gasindustrie werk je in een reeks projecten, van het ontwerpen en testen tot het inspecteren van apparatuur die wordt gebruikt om olie te transporteren. Of het nu gaat om een pijpleiding of een booreiland, de constructies zijn enorm en vereisen de expertise van een bouwkundig ingenieur om te werken zoals verwacht.
- wegbouwkundig ingenieur: klassieker zijn de wegbouwkundig ingenieurs die berekeningen maken en advies leveren voor allerhande soorten wegen. Dit kan gaan van gewone wegen voor auto's en vrachtwagens tot bruggen, spoorwegen of landingsbanen voor de luchtvaart.
- waterbouwkundig ingenieur: steeds belangrijker wordt onze waterhuishouding, een waterbouwkundig ingenieur bepaald hoe dammen en dokken worden aangelegd, berekent hoe groot overstromingsgebieden moeten zijn in geval van noodweer of organiseert waterbeheersingssystemen en waterzuiveringsstelsel. Het optrekken van kunstmatige eilanden of berekenen van nodige baggerwerken in havens vormen geen probleem voor waterbouwkundig ingenieurs.
werken als een bouwkundig ingenieur
Als je graag de uitdaging aangaat om architecturale ontwerpen om te zetten naar structureel gezonde constructies, dan is bouwkundig ingenieur de perfecte job voor jou. Laten we eens duiken in de typische werkdag van een bouwkundig ingenieur, de carrièremogelijkheden bekijken en opleidingskwalificaties bespreken.
-
functieomschrijving bouwkundig ingenieur
Je taken en verantwoordelijkheden kunnen uiteenlopend en gevarieerd zijn, afhankelijk van de werkgever of het type project waarvoor je werkt, maar ze omvatten meestal:
- ontwerp: het is jouw taak om gedetailleerde tekeningen te maken voor een nieuwe constructie of constructierenovatie die de aannemers gebruiken tijdens de bouw. Naast het tekenen van de constructies moet je ook exacte specificaties geven van de ondersteuningssystemen die het gebouw nodig heeft op basis van de beoordeling van de spanningen en belastingen die het tijdens de bouw en het toekomstige gebruik moet weerstaan.
- inschatting van omgevingsgevaren: voordat de aanleg begint, moeten bouwkundig ingenieurs de gevaren in de omgeving onderzoeken en beoordelen. Dit kunnen elementen zijn zoals harde wind, stormen of aardbevingen die de stabiliteit en functionaliteit van de constructie kunnen beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een bouwwerk ontwerpt aan de kust of in een haven, moet je de sterkte van de golven en hun invloed op de stabiliteit van de constructie evalueren. Hou hier ook rekening met toekomstige factoren zoals verandering van het klimaat en de eventuele gevolgen hiervan.
- de structurele integriteit van gebouwen evalueren: als bouwkundig ingenieur omvat je werk ook het inspecteren van oude gebouwen om te beoordelen of ze gerenoveerd moeten worden. Bij het evalueren van de gezondheid van een bestaande constructie moet je de omgevingsfactor bepalen die tot verslechtering heeft geleid en passende maatregelen aanbevelen om de structurele sterkte te verbeteren.
- het selecteren van geschikt bouwmateriaal voor een project: aangezien je uitgebreide kennis hebt van de eigenschappen van verschillende bouwmaterialen, adviseer je aannemers over geschikte materialen voor verschillende projecten. Je beoordeelt onder meer slijtage en schokbestendigheid.
- terreinonderzoek: voordat de bouwwerkzaamheden beginnen, inspecteert een bouwkundig ingenieur de locatie en beoordeelt bodemmonsters om er zeker van te zijn dat de omgeving geschikt is voor het bouwen. Als het landschap of de bodem het succes van het project in de weg staat, breng je adviezen uit om dat te veranderen.
-
werkomgeving
Je werkomgeving hangt af van je werkgever. Als je bijvoorbeeld aan kust- en maritieme constructies werkt, breng je de meeste tijd door in de buurt van water, ben je gespecialiseerd in pijpleidingen en constructies voor de petrochemie, dan zal misschien wel je in havens of op boorplatformen tewerkgesteld zijn.
Thuiswerk is mogelijk, maar zeker niet elke dag. Bepaalde zaken die specifiek vanop bureau moeten worden uitgevoerd, zoals berekeningen, mailings en het opmaken van verslagen, kunnen vlot via thuiswerk geregeld worden. Dit is zeker bespreekbaar met je werkgever als dit voor jou een must is.
-
wie zijn jouw collega’s?
Wie je collega's zijn, hangt sterk af van de sector en het type bedrijf waarvoor je werkt. Als je in een gespecialiseerd ingenieursbureau werkt, dan hebben je collega's vaak dezelfde expertise als jij. Je komt tijdens besprekingen in contact met de bedrijven waarvoor je opdrachten uitvoert en hun gespecialiseerde teams. Deze teams omvatten hoofdzakelijk calculators, een architect en de bouwheer van het project. Voor bepaalde projecten zal je moeten samenwerken met elektromechanische ingenieurs, CAD tekenaars, werfleiders, en zelfs geologen en archeologen, al naargelang het type opdracht.
-
uurrooster bouwkundig ingenieur
Het uurrooster van een bouwkundig ingenieur loopt gelijk met een gemiddelde kantoorjob. Je werkt ongeveer veertig uur per week, al kan de werkdruk af en toe extra toenemen, wanneer een nieuw project start of wordt afgerond. Een bouwkundig ingenieur wordt niet per uur betaald maar het loon wordt per maand vastgelegd en elke maand is anders qua werkdruk. Je moet vergaderingen bijwonen, sites bezoeken en werkt telkens per project. Er zullen dus kalmere en drukke periodes zijn in je job en wie heel nauw op de klok kijkt is niet geschikt voor dit type job.
Wie avontuurlijk ingesteld is en bereid is om te reizen voor een job, kan zeker aan de slag in het buitenland. In België zijn er een aantal bedrijven gespecialiseerd in typerende constructies, die wereldwijd hun kennis en diensten aanbieden. Ga je aan de slag voor een dergelijk type bedrijf, dan heb je geen nine-to-fivementaliteit.
-
doorgroeimogelijkheden als bouwkundig ingenieur
Bouwkundig ingenieur is een lonende carrière met opwindende vooruitzichten in een zeer brede waaier aan sectoren. Je kunt je specialiseren in verschillende vakgebieden, zoals luchtvaart, nautische bouwkunde, forensische bouwkunde (waarbij je onderzoek doet naar constructiefouten voor rechtszaken) of civiele bouwkunde, waarbij het gaat om de bouw van bruggen of andere transportinfrastructuur en de planning daarvan.
Wie zich specialiseert, vergroot zijn kansen en vooruitzichten op een baan. Je kunt ook je expertise uitbreiden naar meerdere terreinen en een senior ingenieur worden of als consultant gaan werken om diensten te verlenen aan verschillende types constructiebedrijven, verzekeringsmaatschappijen of zelfs hulporganisaties bij rampen.
De meeste multinationals hebben een duidelijk carrièreverloop voor bouwkundig ingenieurs, maar je kunt op elk niveau uitstappen en zelfstandig ondernemer worden. Gezien het brede scala aan mogelijkheden en sectoren waarin bouwkundig ingenieurs werken, ligt het bouwen aan een boeiende carrière in jouw handen.
-
voordelen van werken voor randstad als bouwkundig ingenieur
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
opleiding
Om de job van bouwkundig ingenieur uit te voeren dien je sowieso te beschikken over een masterdiploma. Je studeert in eerste instantie een bacheloropleiding ingenieurswetenschappen en vanaf je masterjaren kan je gaan specialiseren in de richting van bouwkundig ingenieur.
Je kunt een eerder behaald masterdiploma in een andere richting dan ingenieurswetenschappen ook koppelen met een brugprogramma om zo nog een extra masterdiploma in bouwkundig ingenieur te behalen. Uiteraard kan dit niet wanneer je helemaal geen achtergrond hebt in een bouwkundige richting, maar een aantal interessante masters om te koppelen aan bouwkundig ingenieur via de zogenaamde horizontale instroom zijn:
- master chemie
- master nucleair ingenieur
- master fysica
- master nanotechnologie
- master industriële wetenschappen
- master ICT en elektronica: ontwerptechnieken
- master biochemie
Dit soort studieachtergrond zal je toelaten om in heel specifieke sectoren te gaan werken.
Een bouwkundig ingenieur beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen:
- organisatorisch: je hebt organisatorische vaardigheden nodig om een constructie te ontwerpen en een proces op te zetten om het project te realiseren. Je ziet in welk werk je moet toewijzen aan de bouwploeg om ervoor te zorgen dat de constructies volgens blauwdrukken en planning worden gebouwd.
- analytisch: bij het bepalen van de levensvatbaarheid van een bouwproject en de gevaren voor het milieu gebruik jij je analytische vaardigheden. Het vermogen om feiten en cijfers te evalueren zal je helpen om goede beslissingen te nemen over de aanpak van uitdagende projecten.
- wiskunde en computervaardigheden: het is essentieel dat je over uitzonderlijke wiskundige vaardigheden beschikt om de hoeveelheden materiaal te berekenen die nodig zijn om een bouwproject te voltooien. Naast rekenen omvat je baan ook ontwerpen met tekensoftware zoals AutoCAD en de gegevensanalyse met behulp spreadsheets.
- probleemoplossend: je probleemoplossende vaardigheden komen van pas bij het vinden van oplossingen wanneer zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals een slecht bodemonderzoek.
- leidinggevende vaardigheden: als bouwkundig ingenieur werk je samen met een bouwteam en heb je leidinggevende vaardigheden nodig om het team aan te sturen.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over bouwkundig ingenieur:
-
wat is een bouwkundig ingenieur?
Een bouwkundig ingenieur plant en ontwerpt nieuwe constructies en renovatieprojecten. Hij begeleid deze constructies ter plaatse en staat in voor de veiligheid en stevigheid van erg gespecialiseerde bouwwerken.
-
wat verdient een bouwkundig ingenieur?
Als bouwkundig ingenieur verdien je gemiddeld ongeveer 4.000 euro per maand. Dit loon hangt weliswaar af van je ervaring, specialisatie en de sector waarin je tewerkgesteld bent.
-
hoe lang moet je studeren om bouwkundig ingenieur te worden?
In een normaal traject studeer je vier jaar, waarbij je de eerste drie jaar een bachelor ingenieurswetenschappen volgt en één masterjaar met specialisatie als bouwkundig ingenieur. Je kunt echte ook andere masteropleidingen combineren met de master bouwkundig ingenieur, in dat geval kan je vijf tot zes jaar in totaal aan de universiteit studeren.
-
wat is het verschil tussen een architect en een bouwkundig ingenieur?
Beide functies ondersteunen mekaar, maar toch zijn ze verschillend. Dit start in eerste instantie al bij het type projecten, vaak zal een architect aan kleinere projecten werken dan een bouwkundig ingenieur. Het ontwerpproces en decoratieve uitstraling hebben bij een architect een groter belang. Een bouwkundig ingenieur zal zich meer toespitsen op het structureel realiseren van een project. Beide werken nauw samen met elkaar, delen op vele vlakken ook hun expertise, maar uiteindelijk zijn dit twee verschillende jobs.
-
hoe vind ik een job als bouwkundig ingenieur?
Een job vinden als bouwkundig ingenieur? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze bouwkundig ingenieur jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Zijn er momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als CNC operator online zet.