wat is een bouwvakker?

Een bouwvakker is een vakman of -vrouw die helpt met het realiseren van bouwprojecten. Je zorgt ervoor dat jouw taken piekfijn volgens de bouwvoorschriften afgewerkt worden en werkt samen met andere bouwvakkers om elk project tot een goed einde te brengen. Dat kan zowel op industriële bouwwerven, in nieuwbouwprojecten of renovatieprojecten.

bekijk alle jobs
1

het loon van een bouwvakker

Het loon van een bouwvakker situeert zich tussen € 1.897 en € 3.548 per maand. Jouw loon als bouwvakker hangt af van jouw ervaring, jouw specialisatie en waar je aan het werk gaat. Beginners krijgen doorgaans een standaard uurloon, terwijl ervaren vakmensen en specialisten meer verdienen. 

Bonussen en overuren kunnen het inkomen van een bouwvakker flink opkrikken. 

2

soorten bouwvakkers

Het beroep bouwvakker is eigenlijk een verzamelnaam. Er vallen heel wat beroepen en specialisaties onder de naam bouwvakker, wat het soms verwarrend maakt. 

Een overzicht:

  • metselaar of metser: deze bouwvakker is gespecialiseerd in metselwerk om muren en structuren te bouwen.
  • timmerman: een timmerman werkt met hout en bouwt houten structuren, zoals kozijnen, dakconstructies en bekisting.
  • stukadoor of plakker: deze bouwprofessional brengt pleisterwerk aan op muren en plafonds om een gladde afwerking te krijgen.
  • dakdekker: dakdekkers zijn verantwoordelijk voor het leggen van daken en zorgen voor waterdichtheid en isolatie.
  • grondwerkers: deze bouwvakker zorgt voor de voorbereiding van werven door grond te egaliseren, te graven en te stabiliseren.
twee collega's die iets dragen
twee collega's die iets dragen
3

werken als bouwvakker

Als bouwvakker ben je een allrounder. Op de bouwwerf weet je altijd wat je moet doen en sta je klaar om je collega's te ondersteunen. Benieuwd naar wat je te wachten staat als je aan de slag gaat als bouwvakker? Hier zijn de belangrijkste taken van een bouwvakker:

4

opleidingen en vaardigheden

Aan de slag in de bouw? Dan moet je eerst en vooral een opleiding volgen. Er zijn verschillende scholen en opleidingscentra die opleidingen en cursussen aanbieden in bouwgerelateerde vakgebieden, zoals metselwerk, timmerwerk, elektriciteit, loodgieterij….

Er bestaat een  breed opleidingsaanbod in bouw en houtbewerking:

Een andere piste is om voor duaal leren te gaan, ook wel een leercontract genoemd. Dit houdt in dat je in dienst bent bij een bouwbedrijf en tegelijkertijd een opleiding volgt. Op die manier kun je praktijkervaring opdoen terwijl je leert.Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de slag te kunnen in de bouw. 

Na het afmaken van je opleiding kun je ervoor kiezen om als zelfstandige bouwvakker te werken of in dienst te gaan bij een bouwbedrijf. 

competenties en eigenschappen van bouwvakkers

Twijfel je of werken als bouwvakker wel iets is voor jou? Dit zijn de belangrijkste eigenschappen en competenties van een succesvolle bouwvakker:

  • vakkennis hebben: als bouwvakker ben je op de hoogte van de nieuwste bouwvoorschriften en technieken, zodat je altijd het beste werk levert.
  • goed zijn in samenwerken: vind je het leuk om samen te werken? Dan voel jij je misschien wel thuis op een drukke werf.
  • hard werken: fysiek zwaar werk hoort erbij als bouwvakker. Je zit niet stil, maar vindt het juist top dat je de hele dag bezig bent en met je handen kan werken.
  • veilig werken: geordend, proper en veilig werken is heel belangrijk als bouwvakker. Zo lever je het beste werk en voorkom je ongelukken
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over bouwvakkers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.