wat is een chauffeur?
Een chauffeur vervoert goederen of personen in een auto, bestelwagen, bus, vrachtwagen of ander voertuig en speelt een belangrijke rol bij de logistiek van bedrijven, maar ook bij het privaat transport. Afhankelijk van het bedrijf waarbij je werkt en je specialisatie zal je takenpakket als chauffeur variëren.
bekijk alle jobshet loon van een chauffeur
Niet onbelangrijk om te weten als je een nieuwe job zoekt als chauffeur is hoeveel je kunt verdienen. Het gemiddelde salaris van een chauffeur in België bedraagt 27.663 euro per jaar, wat neerkomt op 14.34 euro per uur. In een aanvangspositie verdien je vanaf 25.350 euro per jaar, terwijl je met enkele jaren ervaring al snel 32.400 euro kunt verwachten.
Je salaris hangt evenwel af van het takenpakket en het type vervoer dat je doet. Een koerier in België verdient bijvoorbeeld 27.008 euro per jaar, maar kan zich opwerken tot een jaarlijks loon van 30.752. Vrachtwagenchauffeurs verdienen aan het begin van hun loopbaan meestal tussen de 1.597 en 2.216 euro bruto per maand voor een werkweek van 38 uur. Na een vijfjarig dienstverband loopt dit al snel op tot 2.612 euro per maand.
soorten chauffeurs
Chauffeur is natuurlijk een overkoepelende term voor iedereen die gebruikmaakt van een voertuig om mensen en goederen te transporteren. Dat betekent dat er heel wat types chauffeurs bestaan:
- buschauffeurs: als buschauffeur vervoer je mensen met een bus en bent je een belangrijke schakel in het openbaar vervoer. In België is de officiële en grootste maatschappij voor openbaar vervoer De Lijn. Je kunt ook aan het werk als buschauffeur bij een (internationale) reisorganisatie.
- vrachtwagenchauffeurs: een vrachtwagenchauffeur is verantwoordelijk voor het transport van (grote hoeveelheden) goederen, grondstoffen, afgewerkte producten maar ook bijvoorbeeld vee, door middel van een vrachtwagen en vaak over grote afstanden.
- koeriers: de koerier transporteert na aanvraag op de korte termijn goederen, bijvoorbeeld maaltijden of kleine bestellingen en werkt meestal in dienstverband bij een bedrijf.
- privéchauffeur: je kunt ook aan de slag als privéchauffeur, in tijdelijke of permanente dienst bij een opdrachtgever.
- taxichauffeur: de taxichauffeur werkt voor eigen rekening of voor een taxibedrijf en staat voor het vervoer van mensen op aanvraag.
werken als chauffeur
Voor je een job als chauffeur zoekt, wil je natuurlijk graag weten wat je takenpakket zoal omvat. Een vraag die een duidelijk antwoord behoeft en hier gaan we er wat dieper op in.
Houd er rekening mee dat de verantwoordelijkheden van een chauffeur sterk verschillen naargelang de specialisatie.
-
functieomschrijving chauffeur
Welke taken heeft een chauffeur?
- personen en/of goederen veilig (inter)nationaal vervoeren
- een (vracht)wagen laden en lossen
- de lading van het voertuig controleren
- eventueel papierwerk afhandelen, bijvoorbeeld als u pakjes of goederen vervoert
- veilig, milieuvriendelijk en verantwoord rijden
- je voertuig onderhouden en eventueel laten herstellen
-
werkomgeving
Het spreekt voor zich dat u als chauffeur vooral onderweg bent, maar de lengte van uw route kan sterk variëren naargelang uw takenpakket. Een buschauffeur heeft bijvoorbeeld doorgaans een vaste route, afhankelijk van zijn of haar shift. Bij vrachtwagenchauffeurs is er in de meeste gevallen sprake van een grotere af te leggen afstand, zeker als het gaat om het transport van goederen of grondstoffen naar andere landen.
Houd er rekening mee dat chauffeurs die in andere landen rijden best ook voldoende informatie opdoen over de benodigde documenten, verschillen in wegcode en andere factoren. Thuiswerk is als chauffeur logischerwijs niet mogelijk, aangezien het fysieke transport van goederen en/of personen de essentie vormt van deze job.
-
wie zijn je collega's?
Met wie werk je samen als chauffeur? Ook dit is afhankelijk van waar je werkt en welke specialisatie je hebt. Koeriers werken meestal in nauw verband samen met magazijniers en orderpickers voor het inladen en afhandelen van bestellingen. Als chauffeur bij een bedrijf is contact met een logistiek bediende, die de administratie van het transport van goederen op zich neemt, er vaak ook dagelijks.
-
uurrooster chauffeur
Het uurrooster van een chauffeur varieert sterk naargelang het bedrijf of de omstandigheden, maar toch zijn er een aantal geldende algemene regels voor vrachtwagenchauffeurs in Europa.
Bedrijven die vrachtwagenchauffeurs in dienst nemen, moeten zich bijvoorbeeld aan bepaalde regels houden bij een gemiddelde werkweek van 48 uur. Chauffeurs mogen niet langer dan 9 uur ononderbroken achter het stuur zitten. Dit mag maximaal twee keer per week 10 uur zijn. Daarbij mogen chauffeurs ten hoogste 56 uur rijden per week en niet meer dan 90 uur per twee weken.
Ook op het vlak van pauzes bestaan er strenge regels. Zo moeten chauffeurs van vrachtwagens of andere voertuigen bestemd voor langdurig internationaal transport na 4,5 uur rijden 45 minuten pauze nemen.
-
nachtwerk
Hoe zit het dan met nachtwerk voor (vrachtwagen)chauffeurs? De EU-regels zeggen dat nachtwerk werk betreft dat zich voordoet tussen middernacht en 7 uur ’s morgens. In dat geval mogen chauffeurs niet meer dan 10 uur per 24 uur werken.
Hier vind je meer belangrijke informatie over de wettelijke bepalingen voor de arbeidsduur van (vrachtwagen)chauffeurs. Zo weet je alvast wat je kunt verwachten. In veel gevallen gelden dezelfde regels voor buschauffeurs en andere types chauffeurs, maar bij dergelijke specialisaties zijn de af te leggen afstanden meestal veel korter.
Ook is het natuurlijk zo dat de werkgever grotendeels bepaalt welke shifts je werkt en hoe lang die zijn. Neem het contract dat je tekent dus altijd goed door en leg duidelijke afspraken vast over de arbeidsduur en de indeling van je werkweek!
-
doorgroeimogelijkheden als chauffeur
Doorgroeien als chauffeur, dat is wel degelijk mogelijk. In feite kan iedereen chauffeur of vrachtwagenchauffeur worden, mits hij of zij over de nodige kwalificaties en het vereiste rijbewijs beschikt. Het is mogelijk om je om te scholen tot vrachtwagenchauffeur bij Randstad en je vindt ook heel wat specifieke opleidingen om bijvoorbeeld koerier of taxichauffeur te worden.
Ben je aan de slag als chauffeur met een rijbewijs B? Dan zijn er bij veel bedrijven mogelijkheden om door te groeien naar chauffeur C. Dit is vooral zo als het gaat om organisaties die aan (inter)nationaal transport doen. Goed om te weten is dat vrachtwagenchauffeurs altijd nodig zijn en dat veel bedrijven werknemers dan ook stimuleren om door te groeien!
Vrachtwagenchauffeurs kunnen zich bijvoorbeeld specialiseren als:
- chauffeur CE nationaal transport
- chauffeur CE internationaal transport, waarbij je langere periodes weg van huis bent maar meer vrije dagen hebt
- chauffeur CE ADR-transport, waarbij u over een ADR-certificaat beschikt, dat u in staat stelt om radioactief materiaal, giftige stoffen en explosieve goederen te vervoeren.
Werk je eerder in een kleinschalig bedrijf, bijvoorbeeld als koerier of taxichauffeur? Dan is doorgroeien iets moeilijker, tenzij je natuurlijk eerst aan de slag gaat als bijrijder of een ondersteunende functie hebt bij het bezorgen van pakjes.
-
voordelen van werken voor Randstad als chauffeur
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waarop je kunt terugvallen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van chauffeur jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
Hoewel haast iedereen tegenwoordig een rijbewijs heeft, moet een chauffeur die voor een bedrijf werkt toch aan een aantal extra vereisten voldoen. Hier gaan we wat dieper in op de vaardigheden en certificaten die je nodig hebt om het helemaal te maken als chauffeur.
competenties en eigenschappen van chauffeurs
eigenschappen
- praktisch inzicht
- snelle reflexen
- bestendigheid tegen stress
- flexibiliteit
- goede fysieke conditie, vooral voor vrachtwagenchauffeurs die zware goederen vervoeren
Voldoe je aan dit profiel? Dan is de eerste stap in de richting van een job als chauffeur alvast gezet.
competenties
Als je aan het werk wilt als koerier of gewone chauffeur, dan is een rijbewijs B voldoende. Buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs moeten aan de andere kant over bijkomende rijbewijzen en certificaten beschikken, zoals:
- en rijbewijs C/CE/D/DE, aangevuld met een code 95
- een geldig rijgeschiktheidsattest
- een bestuurderskaart
Houd er rekening mee dat de Code 95 op het rijbewijs vereist is voor elke chauffeur die aan commercieel vervoer doet als professionele bestuurder. In bepaalde gevallen is ook een medisch attest nodig om te kunnen werken als chauffeur, waaronder bij een taxibedrijf.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een chauffeur.
-
welk rijbewijs heeft u nodig als chauffeur?
Het rijbewijs dat u nodig heeft als chauffeur hangt vooral af van het type voertuig dat u gebruikt. Voor een taxi, bestelbus of gewone auto volstaat een rijbewijs B. Voor een groter voertuig of vrachtwagen heeft u meestal een rijbewijs C nodig, eventueel met een uitbreiding. Houd er rekening mee dat u vaak ook extra documenten nodig heeft, zoals een code 95 voor vrachtwagenchauffeurs of een medisch attest en een taxivergunning voor taxichauffeurs.
-
werken chauffeurs vaak ’s nachts?
Vooral vrachtwagenchauffeurs en taxichauffeurs werken vaak ’s nachts, maar in het eerste geval gelden dan wel enkele specifieke voorwaarden met betrekking tot maximale arbeidsduur.
-
welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor chauffeurs?
Doorgroeien als chauffeur is meestal mogelijk als je aan de slag gaat bij grote bedrijven, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur. Daarnaast kun je ook doorgroeien van bijrijder tot chauffeur of koerier voor het bezorgen van pakjes of grotere bestellingen.
-
zijn chauffeurs verzekerd?
Chauffeurs die in dienst zijn bij een bedrijf of organisatie zijn meestal verzekerd, aangezien bepaalde verzekeringen deel uitmaken van de extralegale voordelen en voorwaarden.
-
hoe word ik taxichauffeur?
Taxichauffeur worden, dat doe je door een opleiding te volgen bij een erkend bedrijf, eventueel in samenwerking met de VDAB. Andere mogelijkheden zijn de opleidingsvzw KIEM in Antwerpen en Bruxelles Formations in Brussel. Na een examen beschik je dan over een taxivergunning.
-
hoe vind ik een job als chauffeur?
Een job vinden als chauffeur is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek ons jobaanbod. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat je gegevens achter in onze job agent module en ontvang jobs als chauffeur van zodra ze beschikbaar zijn.