wat is een gerant?
Als gerant ben je dé spilfiguur in de vestiging van een bedrijf of het filiaal van een winkelketen. Je bent verantwoordelijk voor een soepele werking van de dagelijkse activiteiten. Dat betekent dat je erg veelzijdig bent. Een gerant of winkelmanager heeft niet alleen commerciële feeling, maar ook uitstekende communicatieve vaardigheden en people management skills. Het is jouw verantwoordelijkheid om je team te motiveren, ervoor te zorgen dat de klanten tevreden zijn en dat alles operationeel vlot verloopt.
Als gerant coördineer je de dagelijkse gang van zaken, anticipeer je op mogelijke problemen en zorg je ervoor dat alle teamleden op één lijn zitten. Je bent niet alleen een organisator, maar ook een inspirator die het beste in mensen naar boven haalt.
Wil je graag meer weten over hoe het is om te werken als gerant? Houd je van een erg uitdagende en gevarieerde job? Hieronder gaan we in op het takenpakket, de vaardigheden en opleiding die je nodig hebt om een goede gerant te zijn.
bekijk alle jobshet loon van een gerant of winkelmanager
Een gerant verdient gemiddeld €3.962 bruto per maand en dat loon wordt vaak aangevuld met bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het exacte loon varieert afhankelijk van het soort bedrijf, de locatie en jouw ervaring.
Meer verdienen als gerant? Enkele tips:
- maak je toegevoegde waarde tastbaar: laat zien wat je doet voor het bedrijf. Meetbare prestaties zoals het verbeteren van de omzet, kostenbesparingen of het leiden van succesvolle projecten kunnen dienen als sterke argumenten voor een loonsverhoging.
- stop nooit met leren: investeer in je ontwikkeling door opleidingen en cursussen te volgen. Nieuwe vaardigheden vergroten jouw toegevoegde waarde voor jouw werkgever.
soorten gerantens
Geranten of winkelmanagers zijn nodig in alle filialen van bedrijven of vestigingen van winkelketens. Er zijn dan ook veel verschillende soorten geranten. Twee belangrijke voorbeelden zijn:
- gerant van een kledingzaak: als manager van een kledingwinkel ben jij ervoor verantwoordelijk dat de winkel goed draait. Je zorgt voor de personeelsplanning, voor de organisatie van de verkoop, van de bestellingen en leveringen,...
- manager van een kleine supermarkt: deze gerant beheert een kleine winkel met verschillende producten, die klanten snel onderweg kunnen aankopen. Je beheert de voorraad in de winkel, de personeelsplanning, de verkoop,...
werken als gerant
Als gerant is het jouw taak om de operationele activiteiten van een winkel of een filiaal in goede banen te leiden. Check hier de taken, verantwoordelijkheden en werkomgeving van een gerant.
-
functieomschrijving gerant
Het takenpakket van een gerant omvat onder andere:
- people management: als gerant leid je jouw team, maak je de personeelsplanning en volg je de werkprestaties van je mensen op. Je zorgt er ook voor dat jouw mensen waar nodig begeleid worden en de nodige opleidingen kunnen volgen.
- operationeel beheer: een gerant zorgt ervoor dat alles vlot verloopt, houdt de voorraden in de gaten en zorgt ervoor dat de bedrijfsprocedures en beleidslijnen nageleefd worden.
- klantenservice: een gerant zorgt voor een uitstekende klantenservice, behandelt klachten van klanten en lost problemen op.
- financieel beheer: als gerant ben je verantwoordelijk voor de budgettering en financiële planning, het behalen van de verkoopdoelen en het bewaken van de winstgevendheid van jouw winkel of filiaal.
- marketing en promoties: als gerant ben je verantwoordelijk voor de promotie van producten of diensten en het bedenken van de juiste marketingstrategieën.
- rapportering en administratie: een gerant houdt verkoopsrapporten bij en zorgt voor een vlotte communicatie van de resultaten aan het hoger management.
- naleving van wet- en regelgeving: een gerant zorgt ervoor dat regels worden gerespecteerd en dat de medewerkers in een gezonde en veilige werkomgeving kunnen aan de slag gaan.
-
werkomgeving
Een gerant werkt in verschillende soorten winkels en filialen, van supermarkten tot speciaalzaken. Meestal beschik je als gerant over een eigen kantoor of bureau. Het grootste deel van de tijd breng je door op de werkvloer, bij jouw team.
-
wie zijn je collega's?
Met wie een gerant samenwerkt, hangt af van het soort filiaal of vestiging waarvoor hij of zij verantwoordelijk is. Over het algemeen werkt een winkelmanager samen met assistent-managers, teamleaders, verkoopmedewerkers.
Daarnaast heb je ook contact met het administratief personeel, klantenservicemedewerkers, onderhoudspersoneel en logistieke medewerkers.
-
uurrooster gerant
Een job als gerant is best wel uitdagend. Het aantal werkuren voor een gerant varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort bedrijf, de sector, de grootte van het bedrijf en de specifieke eisen van de functie. Over het algemeen werken geranten een 38-uren week, vooral als ze verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse operaties en leidinggeven aan een team.
Sommige geranten in - bijvoorbeeld - de detailhandel, horeca of andere sectoren die wisselende openingsuren hebben, kunnen ook avonden, weekends en zelfs feestdagen werken. In bepaalde situaties, zoals tijdens drukke seizoenen of bij onvoorziene problemen, kan het aantal werkuren oplopen.
-
doorgroeimogelijkheden als gerant
Gezien het erg gevarieerde takenpakket en de waaier aan verantwoordelijkheden, zijn er heel wat opties voor mensen die ervaring hebben als gerant. Enkele voorbeelden zijn:
- regiomanager: als gerant kan je doorgroeien naar een job waarbij je verantwoordelijk bent voor meerdere vestigingen of zelf een volledige regio.
- specialisaties: je kan als gerant beslissen om je te gaan specialiseren en doorgroeien in één van de onderdelen van jouw takenpakket zoals human resources en personeelsbeheer, marketing en promoties, financiën of sales.
- ondernemerschap: als gerant heb je heel wat relevante ervaring op zak die ook goed van pas komt als je je eigen bedrijf wil opstarten. Een eigen zaak is dus zeker ook een optie.
-
voordelen van werken voor Randstad als gerant
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
Wil je graag aan de slag als gerant? Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen. Dit zijn enkele populaire studietrajecten volgens opleidingsniveau:
- graduaat winkelmanagement
- bachelor bedrijfsmanagement: winkel- en retailmanagement en retailmanagement
- postgraduaat salesmanagement
- syntra-opleiding tot winkelmanager en winkelverantwoordelijke
Ook de VDAB biedt uiteenlopende cursussen tot graduaat winkelmanager in meerdere jaren of assistent filiaalhouder, een knelpuntberoep.
competenties en eigenschappen van geranten
Deze eigenschappen heb je nodig als je een succevolle gerant wil worden:
- leiderschapsvaardigheden: als gerant leid je een team, motiveer je jouw mensen en zorg je ervoor dat iedereen zich aan zijn of haar takenpakket houdt. Ben je creatief en ben je sterk in het oplossen van problemen? Dan is dat een grote troef als je als gerant aan de slag wil.
- psychologische vaardigheden: als gerant is het belangrijk dat je jouw mensen goed kunt inschatten en motiveren. Een team dat goed in zijn vel zit, doet het veel beter. Belangrijke skill dus!
- organisatorische vaardigheden: als gerant ben je een kei in het organiseren en stroomlijnen van processen. Je zorgt ook voor een goede werkplanning en kan verschillende bordjes tegelijkertijd in de lucht houden. Fluitje van een cent voor jou? Dan is een job als gerant misschien wel jouw ding.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over geranten:
-
wat is het loon van een gerant of winkelmanager?
In België verdient een garant gemiddeld €3.962 bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren ervaring en de sector.
-
werkt een gerant soms op afstand?
Misschien gebeurt het uitzonderlijk, maar aangezien een gerant een onmisbare spilfiguur is in zijn filiaal of in zijn vestiging, is hij of zij echt nodig op de vloer bij de medewerkers.
-
waar volg je een opleiding tot gerant?
Je kan een opleiding volgen via een aantal instanties zoals bijvoorbeeld Syntra, een aantal hogescholen en via de VDAB.
-
hoe vind ik een job als gerant?
Een job vinden als gerant? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze gerant jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Zijn er momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als gerant online zet.