wat is een grondwerker?
Grondwerkers zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding van bouwwerven en zorgen ervoor dat de constructie van gebouwen of infrastructuur veilig en vlot verloopt. Tot het takenpakket behoren het graven van putten, rioleringen aanleggen en andere werkzaamheden die de basis leggen voor constructies. Grondwerken zijn dus essentieel om panden en infrastructuur veilig te bouwen. Als grondwerker help je het bouwteam ook met het opstellen van bouwtekeningen- en plannen.
Dat wil niet zeggen dat jouw job gedaan is wanneer het bouwproces eenmaal begint. Naderhand sta je immers ook in voor de voorbereiding van het gebouw voor gebruik, vooral met het oog op veiligheid en afwerking. Paden, opritten, stoepen en drempels aanleggen met betonnen elementen behoren ook tot je takenpakket.
De grondwerker houdt zich bezig met talloze werkzaamheden, waaronder het opbouwen van een ondergronds rioleringssysteem. Het spreekt voor zich dat je weet hoe je machines, gereedschap en hulpstukken gebruikt. Machines als kranen, graafmachines en pletwalsen, bijvoorbeeld om straten effen te maken of om zware stukken beton op te hijsen, zijn onmisbaar voor jou.
Je werkt op bouwwerven in dienst bij bouwbedrijven. Als je voldoende ervaring hebt, kan je ook aan de slag als consultant om advies te geven bij het uitvoeren van grond- en wegenwerken.
Denk je dat je graag aan het werk zou gaan als grondwerker? Lees verder en je ontdekt meteen wat ervoor nodig is om het helemaal te maken in deze specialisatie!
bekijk alle jobshet loon van een grondwerker
Het loon van een grondwerker in België hangt voor een groot stuk af van het aantal jaren ervaring. Ben je nog in opleiding als grondwerker of sta je aan de start van je carrière? Reken dan op een bruto maandloon van €2.100. Zij die al iets langer in deze sector actief zijn, verdienen zo’n €2.900 bruto per maand.
soorten grondwerkers
Grondwerkers zijn betrokken bij alle activiteiten die te maken hebben met het voorbereiden van een bouwwerf. Als je net begonnen bent als grondwerker, kan je nog alle kanten op. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe belangrijker het is om een van onderstaande specialisaties te kiezen:
- funderingswerken: bij het leggen van funderingen voor gebouwen verricht je graafwerkzaamheden en onderbouwingswerken en leg je betonnen vloeren. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de constructie van elementen die bijdragen aan de functie en het esthetische karakter van gebouwen, zoals wandelpaden en stoepen.
- voorbereidende grondwerken: ben je gespecialiseerd in het ontruimen en schoonmaken van bouwwerven? Dan focus je je vooral op het egaliseren van de ondergrond, bijvoorbeeld wanneer er natuurlijke hellingen aanwezig zijn. Soms bouw je ook steunmuren als dat nodig is voor de veiligheid van het bouwpersoneel.
werken als grondwerker
De belangrijkste taak van een grondwerker is het voorbereiden van de bouwwerf voor de constructie van een pand of infrastructuur. Hieronder gaan we dieper in op het volledige takenpakket.
-
functieomschrijving grondwerker
Grondwerkers zorgen ervoor dat de ondergrond het gewicht en de druk van een zware constructie aankan en dat die constructie op zijn plaats blijft. Tot het gemiddelde takenpakket behoren onder andere:
- bodemonderzoek: grondwerkers zijn verantwoordelijk voor het onderzoeken van de bodem, die aan specifieke criteria moet voldoen. Hierbij houd je rekening met vroeger gebruik van de bodem, zodat die op het vlak van stabiliteit aan de vereisten voldoet. Op basis daarvan bepaal je de mate van vervuiling en de staat van de bodem om een goed plan op te stellen voor het vrijmaken van de ondergrond.
- graafwerken: als grondwerker houd je je vooral bezig met het uitvoeren van graafwerkzaamheden voor de funderingen. Dit kan handmatig door middel van een schop, maar bij grote bouwprojecten maak je gebruik van graafmachines en bulldozers. Belangrijk hierbij is dat je de zachte en onstabiele grondlagen verwijdert.
- de grond effenen en vrijmaken: tot het takenpakket behoren ook het verwijderen van toplagen van de grond en andere zaken die voor risico’s zorgen, zoals puin. Als er hellingen zijn, egaliseer je deze door de bovenste laag te verwijderen en steunmuren te bouwen.
- rioleringssystemen aanleggen: bij complexe en grote bouwprojecten is er vaak behoefte aan een tijdelijk of permanent tunnel- of rioleringssysteem. Je staat in voor de installatie daarvan, alsook de bouw van een ondergronds liftsysteem, zodat technici de nodige ondergrondse leidingen en kabels kunnen aanleggen.
- de bouwwerf inrichten en aanleggen. grondwerkers werken in teamverband met de werfleider en collega’s om de bouwwerf aan te leggen en logistieke problemen op te lossen. Zo leg je gemarkeerde doorgangspaden aan van en naar de werf en zorg je ervoor dat de bouwwerf duidelijk is afgebakend met linten, signaalborden en meer.
- de site afwerken: na de bouwwerkzaamheden ben je verantwoordelijk voor het inrichten en afwerken van de bouwplaats en het verwijderen van achterblijvend puin. In sommige gevallen leg je paden, straten en parkeerplaatsen aan.
-
werkomgeving
Het spreekt voor zich dat grondwerkers vooral buitenshuis op bouwwerven aan het werk zijn. Houd er rekening mee dat je vaak in extreme en gevaarlijke werkomstandigheden aan de slag gaat, waaronder bij hitte en regenweer. Voor de administratie en papierwerk kan je dan weer terecht in een tijdelijk kantoor, meestal op de bouwwerf zelf.
Als grondwerker ben je blootgesteld aan heel wat risico’s en de juiste beschermende kledij is dan ook onmisbaar. Tijdens graafwerken krijg je te maken met luidruchtige en zware machines. Gehoorbescherming en een mondmasker tegen stof maken dan ook deel uit van je basisuitrusting. -
wie zijn je collega's?
De grondwerker werkt samen met andere teamleden op een bouwwerf. In de meeste gevallen zijn dat andere grondwerkers, maar ook direct en indirect contact met onderstaande collega’s is onvermijdelijk:
- betonwerkers
- kraanmachinisten
- metselaars
- schrijnwerkers
- ingenieurs
- projectleiders
Daarnaast werk je vaak samen met elektriciens, die verantwoordelijk zijn voor de installatie van ondergrondse leidingen en elektrische systemen en bijvoorbeeld mecaniciens, die instaan voor het onderhoud van de nodige machines.
-
uurrooster grondwerker
Het uurrooster van de grondwerker varieert naargelang het project, maar doorgaans werk je tussen de 38 en 40 uur per week. In de meeste gevallen begin je vanaf zonsopgang, tenzij je achter ligt op schema en overuren moet werken. Weekendwerk komt ook vaak voor als dat nodig is om een deadline te halen.
De meeste grondwerkers zijn fulltime actief bij bedrijven in de civiele techniek en algemene bouwbedrijven of een aannemer. Het goede nieuws? Je kan wel degelijk een parttime job vinden als grondwerker als je dat wilt. Sommige aannemers hanteren tijdelijke contracten voor zowel korte- als langetermijnprojecten.
Houd er rekening mee dat je als grondwerker vaak van de ene bouwwerf naar de andere rijdt. Daarbij moet je meestal over een certificaat beschikken voor de besturing van een of meerdere machines en het gebruik van het nodige gereedschap. -
doorgroeimogelijkheden als grondwerker
Een job als grondwerker biedt heel wat mogelijkheden om door te groeien. Zo specialiseer je je als werfleider, exploitant, wegenwerker, sloper of kraanmachinist. Beschik je over de nodige ervaring? Dan is supervisor of project manager misschien wel iets voor jou. Je kunt ook aan de slag als zelfstandige, maar er zijn heel wat jaren ervaring voor nodig om een eigen zaak op te starten. Soms kiezen grondwerkers ervoor om zich om te scholen tot een andere job in de bouw, zoals metselaar of bouwvakker.
-
voordelen van werken voor randstad als grondwerker
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
In België bestaan er talloze cursussen om je te specialiseren als grondwerker. Je vindt hier veel informatie over mogelijke opleidingen. De focus ligt hierbij vooral op praktische modules en werkzaamheden die de gemiddelde grondwerker moet kunnen uitvoeren. Aan de andere kant kan je als grondwerker ook bijkomende opleidingen volgen, met modules als:
- drinkwateraftakkingen bouwen
- geotechnische proeven uitvoeren
- leren maaikorven en waterlopen opruimen
- mobiel werk voor ploegen
De VDAB is ook een goede optie als je de juiste opleiding tot grondwerker zoekt. Gemiddeld duurt zo’n cursus 24 weken, maar dat hangt vooral af van je startniveau en je leertempo. Ook beschik je in dit geval over de mogelijkheid om een opleiding op maat te volgen. Houd er rekening mee dat je in de meeste gevallen een rijbewijs B nodig hebt als grondwerker en vaak extra certificaten voor de bediening van zware machines en voertuigen. Ook hiervoor kan je terecht bij de VDAB.
Daarbij is er Praxistraining, een betrouwbaar centrum voor opleidingen tot grondwerker of wegenwerker dat verschillende cursussen aanbiedt. Tot zo’n opleiding behoren onder andere:
- theoretische inleiding (30%) met veel praktijkoefeningen (70%)
- permanente evaluatie en competentietest
Na afronding ontvang je een graafmachinecertificaat, dat vijf jaar geldig is en geregistreerd staat in het Praxis certificatenportaal. Hier vind je meer info over officiële opleidingen, bijvoorbeeld via de hogeschool of een zevende jaar. Houd er rekening mee dat je als grondwerker ook altijd een ‘medisch geschikt’ attest moet hebben.
competenties en eigenschappen van grondwerkers
Grondwerkers verrichten zware fysieke arbeid, maar daar blijft het niet bij. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen en talenten van een echte grondwerker:
- instructies kunnen opvolgen: als grondwerker bereid je de bouwwerf voor op basis van instructies van de werfleider of projectmanager. Je kunt plannen en tekeningen juist interpreteren en houd je altijd aan de geldende (veiligheids)voorschriften.
- probleemoplossend denken en handelen: defecten en logistieke problemen zijn onvermijdelijk bij het ontruimen en voorbereiden van een werf, maar als grondwerker beschik je over alle vaardigheden en de nodige creativiteit om die het hoofd te bieden.
- goed met cijfers: bij grondwerkzaamheden komt heel wat toegepaste wiskunde kijken. Denk maar aan het uitvoeren van dieptemetingen bij het graven van putten of het berekenen van de draagkracht en stabiliteit van de bodem.
- sociale vaardigheden: grondwerkers gaan bijna altijd aan de slag in teamverband. Goede communicatieve en sociale vaardigheden zijn dus essentieel om het project tot een goed einde te brengen.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over grondwerkers:
-
met wie werkt een grondwerker samen?
De grondwerker werkt samen met kraanbestuurders, bouwplaatsmachinisten, elektriciens en bouwvakkers. Afhankelijk van het project en de plaats van tewerkstelling is ook contact met metselaars en bijvoorbeeld ingenieurs onvermijdelijk.
-
welke eigenschappen zijn belangrijk voor een grondwerker?
Als grondwerker heb je wiskundig inzicht, een goede fysieke conditie en kan je probleemoplossend denken. Daarbij werk je goed samen met anderen en kan je instructies opvolgen.
-
hoeveel verdient een grondwerker?
Het loon van een grondwerker is afhankelijk van het aantal jaren ervaring. In een aanvangspositie kan je rekenen op een maandloon van €2.100 bruto, maar later kan dat oplopen tot €2.900 bruto.
-
hoe kan ik me specialiseren tot grondwerker?
In België bestaan er verschillende instanties om je te specialiseren tot grondwerker. Je vindt opleidingen in de hogeschool, maar ook Syntra, Praxistraining en de VDAB bieden heel wat opties.
-
hoe vind ik een job als grondwerker?
Een job vinden als grondwerker? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze grondwerker jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als grondwerker online zet.