wat is een grondwerker?

Grondwerkers zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding van bouwwerven en zorgen ervoor dat de constructie van gebouwen of infrastructuur veilig en vlot verloopt. Tot het takenpakket behoren het graven van putten, rioleringen aanleggen en andere werkzaamheden die de basis leggen voor constructies. Grondwerken zijn dus essentieel om panden en infrastructuur veilig te bouwen. Als grondwerker help je het bouwteam ook met het opstellen van bouwtekeningen- en plannen.

Dat wil niet zeggen dat jouw job gedaan is wanneer het bouwproces eenmaal begint. Naderhand sta je immers ook in voor de voorbereiding van het gebouw voor gebruik, vooral met het oog op veiligheid en afwerking. Paden, opritten, stoepen en drempels aanleggen met betonnen elementen behoren ook tot je takenpakket.

De grondwerker houdt zich bezig met talloze werkzaamheden, waaronder het opbouwen van een ondergronds rioleringssysteem. Het spreekt voor zich dat je weet hoe je machines, gereedschap en hulpstukken gebruikt. Machines als kranen, graafmachines en pletwalsen, bijvoorbeeld om straten effen te maken of om zware stukken beton op te hijsen, zijn onmisbaar voor jou.

Je werkt op bouwwerven in dienst bij bouwbedrijven. Als je voldoende ervaring hebt, kan je ook aan de slag als consultant om advies te geven bij het uitvoeren van grond- en wegenwerken.

Denk je dat je graag aan het werk zou gaan als grondwerker? Lees verder en je ontdekt meteen wat ervoor nodig is om het helemaal te maken in deze specialisatie!

bekijk alle jobs
1

het loon van een grondwerker

Het loon van een grondwerker in België hangt voor een groot stuk af van het aantal jaren ervaring. Ben je nog in opleiding als grondwerker of sta je aan de start van je carrière? Reken dan op een bruto maandloon van €2.100. Zij die al iets langer in deze sector actief zijn, verdienen zo’n €2.900 bruto per maand. 

2

soorten grondwerkers

Grondwerkers zijn betrokken bij alle activiteiten die te maken hebben met het voorbereiden van een bouwwerf. Als je net begonnen bent als grondwerker, kan je nog alle kanten op. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe belangrijker het is om een van onderstaande specialisaties te kiezen:

  • funderingswerken: bij het leggen van funderingen voor gebouwen verricht je graafwerkzaamheden en onderbouwingswerken en leg je betonnen vloeren. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de constructie van elementen die bijdragen aan de functie en het esthetische karakter van gebouwen, zoals wandelpaden en stoepen.
  • voorbereidende grondwerken: ben je gespecialiseerd in het ontruimen en schoonmaken van bouwwerven? Dan focus je je vooral op het egaliseren van de ondergrond, bijvoorbeeld wanneer er natuurlijke hellingen aanwezig zijn. Soms bouw je ook steunmuren als dat nodig is voor de veiligheid van het bouwpersoneel.
grondwerker
grondwerker
3

werken als grondwerker

De belangrijkste taak van een grondwerker is het voorbereiden van de bouwwerf voor de constructie van een pand of infrastructuur. Hieronder gaan we dieper in op het volledige takenpakket.

4

opleidingen en vaardigheden

In België bestaan er talloze cursussen om je te specialiseren als grondwerker. Je vindt hier veel informatie over mogelijke opleidingen. De focus ligt hierbij vooral op praktische modules en werkzaamheden die de gemiddelde grondwerker moet kunnen uitvoeren. Aan de andere kant kan je als grondwerker ook bijkomende opleidingen volgen, met modules als:

  • drinkwateraftakkingen bouwen
  • geotechnische proeven uitvoeren
  • leren maaikorven en waterlopen opruimen
  • mobiel werk voor ploegen

De VDAB is ook een goede optie als je de juiste opleiding tot grondwerker zoekt. Gemiddeld duurt zo’n cursus 24 weken, maar dat hangt vooral af van je startniveau en je leertempo. Ook beschik je in dit geval over de mogelijkheid om een opleiding op maat te volgen. Houd er rekening mee dat je in de meeste gevallen een rijbewijs B nodig hebt als grondwerker en vaak extra certificaten voor de bediening van zware machines en voertuigen. Ook hiervoor kan je terecht bij de VDAB.

Daarbij is er Praxistraining, een betrouwbaar centrum voor opleidingen tot grondwerker of wegenwerker dat verschillende cursussen aanbiedt. Tot zo’n opleiding behoren onder andere:

  • theoretische inleiding (30%) met veel praktijkoefeningen (70%)
  • permanente evaluatie en competentietest

Na afronding ontvang je een graafmachinecertificaat, dat vijf jaar geldig is en geregistreerd staat in het Praxis certificatenportaal. Hier vind je meer info over officiële opleidingen, bijvoorbeeld via de hogeschool of een zevende jaar. Houd er rekening mee dat je als grondwerker ook altijd een ‘medisch geschikt’ attest moet hebben.

competenties en eigenschappen van grondwerkers

Grondwerkers verrichten zware fysieke arbeid, maar daar blijft het niet bij. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen en talenten van een echte grondwerker:

  • instructies kunnen opvolgen: als grondwerker bereid je de bouwwerf voor op basis van instructies van de werfleider of projectmanager. Je kunt plannen en tekeningen juist interpreteren en houd je altijd aan de geldende (veiligheids)voorschriften.
  • probleemoplossend denken en handelen: defecten en logistieke problemen zijn onvermijdelijk bij het ontruimen en voorbereiden van een werf, maar als grondwerker beschik je over alle vaardigheden en de nodige creativiteit om die het hoofd te bieden.
  • goed met cijfers: bij grondwerkzaamheden komt heel wat toegepaste wiskunde kijken. Denk maar aan het uitvoeren van dieptemetingen bij het graven van putten of het berekenen van de draagkracht en stabiliteit van de bodem.
  • sociale vaardigheden: grondwerkers gaan bijna altijd aan de slag in teamverband. Goede communicatieve en sociale vaardigheden zijn dus essentieel om het project tot een goed einde te brengen.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over grondwerkers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.