wat is een hulpboekhouder?
Een hulpboekhouder is een financieel administratieve rol die vaak als instapfunctie op de boekhoudkundige afdeling dient. Je ondersteunt en rapporteert aan de financieel manager en vervult administratieve zaken zoals de leveranciersboekhouding, afschrijvingen opvolgen en de jaar- of kwartaalrapporten voorbereiden. Van KMO tot multinational, in quasi elk type bedrijf is een kleine tot grote financiële afdelingen en dus een plek om te werken als hulpboekhouder. Je hebt een cruciale rol in het bedrijf, de financiële afdeling zorgt namelijk dat alle cijfermatige gegevens steeds kloppen en ondersteunen zo de gezondheid van de onderneming.
Hulpboekhouders worden soms verward met junior accountants omdat ze overlappende taken uitvoeren voor de boekhoudkundige afdeling van het bedrijf. Toch zijn het twee verschillende rollen. Als hulpboekhouder rapporteer je aan junior boekhouders die boekingen dubbel controleren en boekhoudkundige fouten herstellen. De rol van een hulpboekhouder is meer ondersteunend en administratief dan puur boekhoudkundig.
In elk type sector en elk soort bedrijf of publieke instelling is er wel een financiële afdeling. Als hulpboekhouder is het dus zeker mogelijk om een job te vinden binnen een sector die jou heel erg aantrekt. Er zijn een aantal sectorspecifieke zaken die je zult leren tijdens je job, maar over het algemeen bestaat jouw rol uit dezelfde type taken, ongeacht de bedrijfstak waarin je bent tewerkgesteld.
Zou werken in de financiële sector als hulpboekhouder passen bij jouw wiskundige en analytische vaardigheden? Lees dan verder om te ontdekken welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als hulpboekhouder te vervullen.
bekijk alle jobsloon van een hulpboekhouder
Een hulpboekhouder kan over het algemeen rekenen op een gemiddeld loon dat schommelt tussen de €2.000 tot zelfs €4.000 per maand. Het is namelijk zo dat jouw ervaring en mate van verantwoordelijkheid binnen het financiële team ook zal meespelen in de bepaling van je loon.
Schoolverlaters met een louter administratieve rol die als startend hulpboekhouder aan de slag gaan, zullen dus eerder aan de onderkant van deze schaal zitten. Heb je al wat jaren ervaring en voer je veel zelfstandige taken uit zonder dat de junior accountant of hoofdboekhouder je werk moet nazien? Dan zal deze ervaring zeker doorsijpelen in je loon.
soorten hulpboekhouders
Enkele soorten boekhoudassistenten zijn:
- medewerker controlling: als hulpboekhouder van de financial controller ben je verantwoordelijk voor het bijhouden en controleren van rekeningen en bedrijfstransacties. Je kunt in elk bedrijf werken om debiteuren- en crediteurenrekeningen bij te houden en na te zien als alle cijfers correct in de jaarrekening terechtkomen. Je helpt interne en externe audits administratief voor te bereiden.
- boekhoudkundig medewerker: als boekhoudkundig medewerker kun je in elke sector aan de slag. Het is je taak om transacties te registreren, financiële documenten op te slaan en financiële overzichten te analyseren. Je houdt ook een overzichtelijke administratie bij, zowel virtueel als op papier. Je bent nauwkeurig en administratief ingesteld.
- ondersteuning audit: als hulpboekhouder binnen de afdeling audit kan je twee richtingen uitgaan. Ofwel kies je voor de interne audit binnen één specifiek bedrijf of je werkt voor een extern auditkantoor en ondersteunt administratieve taken voor consultants. Deze job is zowel administratief maar heeft ook een sterk wiskundige kant. In deze functie controleer je financiële documenten op onnauwkeurigheden en bied je oplossingen voor fouten.
werken als een hulpboekhouder
Werken als hulpboekhouder houdt in dat je bedrijven helpt om hun financiële transacties bij te houden en administratief overzicht te bewaren. Laten we eens kijken naar de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden in deze functie.
-
functieomschrijving hulpboekhouder
Hulpboekhouders hebben verschillende verantwoordelijkheden als het gaat om de financiën van een bedrijf. Deze omvatten:
- boekhouding bijhouden: hulpboekhouders zijn verantwoordelijk voor het correct documenteren van de financiële administratie. Je gebruikt analytische hulpmiddelen om onregelmatigheden in aangiftes op te sporen. Je corrigeert de informatie om ervoor te zorgen dat financiële boeken accuraat zijn. Deze boekhouding omvat het opzoeken en documenteren van bankafschriften en belastingaangiften. Je houdt ook alle ontvangstbewijzen, facturen en betalingsoverzichten op orde. Je houdt de leveranciersboekhouding bij.
- administratieve taken: als hulpboekhouder heb je veel administratieve taken. Bijhouden van documenten, zowel virtueel als papieren documentatie is erg belangrijk in de boekhoudkundige afdeling. Jouw taak bestaat erin het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat alle dossiers goed worden bijgehouden. Je beheert ook de agenda als het aankomt op het opvolgen van betalingen van klanten.
- omgaan met klanten en cliënten: hulpboekhouders onderhouden contacten met externe dienstverleners voor aanbestedingen en houden contact met klanten wanneer (junior) accountants afwezig zijn. Hoewel deze gesprekken meestal telefonisch plaatsvinden, moet je soms een-op-een gesprekken voeren als het om gevoelige zaken gaat.
- transacties verwerken: als hulpboekhouder ben je verantwoordelijk voor het verwerken van de meeste facturen van het bedrijf. Je zorgt ervoor dat de facturen correct zijn en houdt achterstallige betalingen bij. Zodra klanten de betalingen hebben gehonoreerd, moet je ze archiveren en daarnaast volg je ook het tijdig betalen van de leveranciers op door jouw bedrijf.
- uitgaven bijhouden: je kunt gevraagd worden om rapporteringen op te maken die een overzicht geven van de uitgaven en inkomsten in een specifieke tak van het bedrijf of de totaliteit. Je kunt snel een overzicht geven van alle openstaande debiteurenrekeningen en wat de betalingstermijnen aan leveranciers bedragen. Zo ondersteun je de financial controller in zijn analytische taken.
- kantoorapparatuur bedienen: verwacht je als hulpboekhouder hoofdzakelijk aan computerwerk. Je kunt werken met de klassieke rekenprogramma's, tekstverwerkende programma's en leert snel de kneepjes van nieuwe, specifieke, boekhoudkundige software. Steeds meer wordt een virtuele boekhouding verwacht en verdwijnt papier, je kunt dus ook overweg met het omzetten van papieren documenten naar virtuele. Je maakt duidelijke overzichtelijke mappen in de cloud zodat alle collega's makkelijk de nodige documenten kunnen opvragen.
-
werkomgeving
Open kantoren zijn steeds meer de norm, als hulpboekhouder zul je dus waarschijnlijk geen eigen kantoor hebben, maar deel je een gedeelde kantoorruimte met een paar van je collega's uit je team. In kleinere bedrijven heb je een vaste plaats, maar in grote ondernemingen zie je vaker wisselende bureau's opduiken. Dit omdat thuiswerk gepromoot wordt.
In veel bedrijven is afwisselend thuiswerken als hulpboekhouder mogelijk. Uiteraard wordt wel eerst verwacht dat je de job onder de knie krijgt en je aanwezig bent bij teammeetings of opleidingsdagen. Glijdende uren horen ook vaak bij dit type job, al is het ook belangrijk dat je bereikbaar bent voor klanten en collega's.
-
wie zijn jouw collega’s?
Of je nu in een consultancybureau, een gespecialiseerd kantoor voor accountancy en fiscaliteit of een particulier bedrijf werkt, je collega's kunnen credit controllers, boekhouders en junior boekhouders zijn. Je werkt misschien in de administratieve tak van het bedrijf waar ook de marketing manager, HR-manager en de collega's van sales hun bureau hebben.
-
uurrooster hulpboekhouder
Het werkschema van hulpboekhouders is vrij eenvoudig, omdat de taken over het algemeen vastliggen. Verwacht dat je halftijds of fulltime werkt met een weekrooster van acht uur tussen 9.00 en 17.00 uur. In de meeste gevallen werken hulpboekhouders niet 's avonds of in het weekend, vooral niet op zondag wanneer de meeste bedrijven niet open zijn. Heel zelden kan wat overwerk nodig zijn indien het bedrijf bijvoorbeeld de kwartaalcijfers of audit moet voorbereiden of er een groot evenement op til is zoals een overname of beursgang.
-
doorgroeimogelijkheden als hulpboekhouder
De vooruitzichten op een vaste job binnen de gewenste sector zijn geweldig voor hulpboekhouders. Je hebt verschillende mogelijkheden hebben om je te specialiseren. Ondanks de introductie van boekhoudsoftware hebben bedrijven nog steeds junior profielen nodig om basistaken op het gebied van boekhouding uit te voeren. Hulpboekhouders kunnen zich specialiseren in debiteuren- of crediteurenadministratie. Je kunt boekhouder of accountant worden met de juiste opleiding en als je een paar jaar ervaring hebt voordat je misschien wel doorgroeit naar leidinggevende functies zoals financieel manager.
-
voordelen van werken voor randstad als hulpboekhouder
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Hulpboekhouders hebben alle soorten opleidingsprofielen. Je kunt volgens onderwijskiezer aan de slag in het boekhoudkundig team met een technisch diploma Wil je graag een bachelor of zelfs masterdiploma halen? Dan stomen richtingen zoals Bedrijfsmanagement - Accountancy en fiscaliteit of Accountancy en revisoraat je klaar voor een job als hulpboekhouder en later misschien boekhouder, controller of revisor.
competenties en eigenschappen van hulpboekhouders
Hulpboekhouders hebben een bepaalde set vaardigheden nodig om verschillende boekhoudkundige verantwoordelijkheden vakkundig uit te voeren. Deze omvatten:
- analytische vaardigheden: wiskunde vormt de kern van boekhouden. Als hulpboekhouder verzamel je de nodige financiële gegevens, analyseer je ze en maak je nauwkeurige berekeningen in opdracht van de accountant of financieel manager. Sterke wiskundige en analytische vaardigheden stellen je in staat om verschillen tussen rapporten op te merken en boekhoudproblemen op te sporen en te rapporteren.
- computervaardigheden: om hun werk mogelijk te maken, vertrouwen hulpboekhouders op computerapps en software zoals spreadsheets om hoeveelheden gegevens te registreren en op te slaan. Daarom moet je kennis hebben van computers en enige ervaring met de relevante boekhoudsoftware.
- luistervaardigheden en communicatieve vaardigheden: aangezien hulpboekhouders samenwerken met andere boekhouddeskundigen, is het noodzakelijk dat je goed kunt communiceren met andere mensen. Als hulpboekhouder moet je goed kunnen luisteren om snel van je meerderen te leren. Je moet ook heel duidelijk zijn wanneer je informatie doorgeeft. Constante communicatie helpt je fouten in de boekhouding te voorkomen.
- veel aandacht voor detail: precisie is belangrijk om succesvol te zijn als hulpboekhouder. Als je de boekhouding grondig behandelt, lever je werk van hoge kwaliteit. In de boekhouding kunnen de kleinste foutjes zelfs een groot bedrijf in de problemen brengen als ze niet snel worden opgelost.
- organisatorische vaardigheden: als hulpboekhouder kan je werk complex zijn, vooral wanneer je te maken hebt met veel dossiers in een groot bedrijf. Je moet je werk goed kunnen organiseren om deadlines te halen en goede resultaten te leveren.
FAQs
Hier zijn de meest gestelde vragen over werken als hulpboekhouder.
-
hoeveel verdient een hulpboekhouder?
Je loon loon als hulpboekhouder hangt af van je opleidingsniveau, ervaring binnen de job en ook vaak je anciënniteit. Doorgaans kun je stellen dat een hulpboekhouder met een paar jaar ervaring rond de €32.000 per jaar verdient. Hierbij komen ook extralegale voordelen zoals maaltijdcheques en een groepsverzekering.
-
wat is een hulpboekhouder?
Een hulpboekhouder is als het ware de administratief assistent van het boekhoudkundige team. Je voert algemene administratieve taken uit maar ook meer specifieke opdrachten zoals het inboeken van leveranciersfacturen of opvolgen van debiteuren.
-
welke studies heb je nodig als hulpboekhouder?
Als schoolverlater in een boekhoudkundige richting als Boekhouden - informatica, kan je meteen aan de slag als hulpboekhouder. Droom je ervan om ooit door te stoten tot boekhouder of controller? Dan kan het nuttig zijn om een bachelor of master in accountancy te volgen.
-
hoe vind ik een job als hulpboekhouder?
Een job vinden als hulpboekhouder? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze hulpboekhouder jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter in onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als hulpboekhouder online zet.