wat is een kelner?

Een kelner of zaalmedewerker is verantwoordelijk voor het bedienen van gasten in restaurants, cafés en andere eetgelegenheden. Je neemt bestellingen op, serveert maaltijden en drankjes en zorgt ervoor dat de gasten een aangename ervaring hebben.

Denk je dat een job, een bijverdienste of studentenjob als kelner iets voor jou is? Lees dan verder om te ontdekken welke opleidingen, vaardigheden en kwalificaties je nodig hebt om als kelner aan de slag te gaan.

bekijk alle jobs
1

loon kelner

Het salaris dat je als kelner verdient, kan sterk variëren en wordt beïnvloed door heel wat factoren. Een belangrijke factor is jouw ervaringsniveau in de horecasector. 

De locatie waarin je werkt, speelt ook zeker een rol. In stedelijke gebieden en op toeristische hotspots zijn de lonen vaak hoger.

Het type horecazaak waarin je werkt, heeft ook een invloed op je loon. Werk je in een toprestaurant met een formele setting, dan is de kans groot dat jouw loon hoger is dan in een eetcafé.

Naast het basissalaris zijn fooien voor kelners en zaalmedewerkers uiteraard erg belangrijk. Die maken op sommige plaatsen zelfs het verschil tussen een goed en een uitstekend inkomen. 

meer verdienen als kelner?

Wil je je inkomsten als kelner verhogen? Hier zijn enkele tips die je daarbij kunnen helpen:

  • weet wat je te bieden hebt: als je perfect weet wat er op de kaart staat in jouw horecazaak, dan kan je ook aanbevelingen doen en de bestelbedragen verhogen. Verkoop jij altijd meer dan jouw collega’s? Dan kan je ook makkelijker een hoger loon onderhandelen. 
  • ontwikkel je communicatieve vaardigheden: lever je een prima service en ben je attent en vriendelijk? Kan je vlot een kort gesprekje aanknopen met jouw klanten waardoor ze zich welkom voelen? Dan boost je jouw fooipotentieel!
  • kies voor drukke horecazaken: populaire restaurants en cafés trekken meer gasten aan, wat betekent dat je meer tafels kunt bedienen en dus meer fooien kunt verdienen.
  • kies voor horecazaken op toeristische trekpleisters, want daar liggen de lonen vaak hoger dan in horecazaken in kleine dorpen. Wil je graag aan de slag in luxe-etablissementen en heb je daar ook de vaardigheden voor op zak? Dan is de kans groot dat je nog meer kunt verdienen.
2

verschillende soorten kelners

In de horecasector zijn er diverse soorten kelners en gelijkaardige beroepen, elk met hun eigen specialisatie en verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • ober: zo wordt een kelner ook weleens genoemd. Een ober of serveerster neemt bestellingen op, serveert maaltijden en drankjes en zorgt voor een vlotte service.
  • sommelier: een sommelier is gespecialiseerd in wijnen, adviseert gasten over wijnkeuzes die passen bij hun maaltijden en serveert die wijnen vervolgens ook op de gepaste manier. Een vak apart!
  • barman: dé spilfiguur achter de bar! Een barman bereidt alle drankjes die de horecazaak op de kaart heeft staan. Hij of zij serveert die ook aan de gasten aan de bar of zet ze klaar voor de kelners en zaalmedewerkers zodat die de drankjes aan tafel kunnen serveren.
  • banketkelner: een banketkelner is een kelner die werkt op evenementen en feesten. Een banketkelner helpt ook meestal bij het klaarzetten van de catering voor grote groepen gasten.
  • roomservice-medewerker:  een roomservice-medewerker levert maaltijden en drankjes aan gasten op hun kamer in hotels.
  • zaalmedewerker: de meeste zaalmedewerkers hebben hetzelfde takenpakket als kelners, alleen soms met iets meer focus op het algemene onthaal en de vlotte algemene werking van de zaal in een horecazaak.
Photo serie Hospitality
Photo serie Hospitality
3

werken als kelner

Een job of een flexijob als kelner biedt heel wat voordelen en kansen. Dankzij de flexibele werktijden, een dynamische werkomgeving en de lage drempels om in te stappen, is het een job die heel wat mensen aanspreekt. De ervaring die kelners en zaalmedewerkers op zak steken, kan ook op heel wat andere plaatsen van pas komen. Maar eerlijk is eerlijk. Het is ook wel een pittige job. Meer weten? Blijven lezen!

4

vaardigheden en opleidingen kelner

Om succesvol te zijn als kelner is het belangrijk om een solide basis van vaardigheden en kennis op te bouwen. Hoewel er geen strikte opleidingsvereisten zijn om te beginnen als kelner, kunnen bepaalde opleidingen je helpen om je te onderscheiden en je kansen te vergroten. Hier zijn enkele opleidingsmogelijkheden die je zou kunnen overwegen als je wil werken als zaalmedewerker of als kelner:

  • horeca-opleidingen: heel wat opleidingsinstituten en scholen (ook de VDAB, Horeca Vlaanderen en Syntra) bieden cursussen en programma's aan die specifiek gericht zijn op horecapersoneel. Deze cursussen leren je de basis van klantenservice, voedselveiligheid en de werking van een restaurantomgeving.
  • opleiding in hospitality: deze opleiding is erg waardevol en focust zich op het ontwikkelen van essentiële vaardigheden die jouw “hospitality of klantvriendelijkheid” aanscherpen, zoals communicatie, conflictbeheersing en omgaan met klachten van klanten.
  • wijn- en drankcursussen: ben je geïnteresseerd in een job als sommelier of barman? Of wil je jouw klanten als een echte pro kunnen adviseren? Dan kunnen cursussen over wijn, bier en cocktails je helpen om je expertise uit te breiden.

Veel van deze opleidingsmogelijkheden kunnen zowel online als op locatie worden gevolgd, wat flexibiliteit biedt voor mensen die al (in de horeca) werken. 

competenties en eigenschappen van kelners en zaalmedewerkers

Om succesvol te zijn als kelner, zijn de volgende vaardigheden en eigenschappen van groot belang:

  • communicatievaardigheden: heldere communicatie is de enige manier om een groot team op een vlotte manier te laten samenwerken. Het is ook de enige manier om bestellingen van klanten correct te noteren. Ben jij assertief en vlot maar steeds vriendelijk? Dan heb je al enkele belangrijke troeven op zak om een goede kelner te worden.
  • fit zijn: je stappenteller zal niet weten waar hij het heeft… Een job als kelner of zaalmedewerker is fysiek best zwaar. Fit zijn helpt je om een zware shift vlot door te komen. Het voordeel? Deze job houdt je voortaan ook fit.
  • stressbestendigheid: de lunch en de avondshift zijn momenten waarop het in goed draaiende horecazaken echt alle hens aan dek is. Beschik jij over een vijfde versnelling die je ook makkelijk vindt en ben je bovendien erg efficiënt in drukke periodes? Dan ligt een job als kelner binnen handbereik!   
  • teamspeler: vind je het niet erg om in te vallen waar nodig en collega’s uit de nood te helpen als zij het te druk hebben? Werk je graag samen? Samenwerken met collega's is cruciaal om een vlotte service te bieden.
  • klantgerichtheid: kan je goed luisteren en begrijp je snel wat mensen nodig hebben? Wil je klanten graag een leuke ervaring bieden? En kan je ook tegen een stootje? Gastvrijheid maakt van jou zo veel meer dan iemand die eten en drinken bedient.
5

FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over werken als kelner:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.