wat is een kelner?
Een kelner of zaalmedewerker is verantwoordelijk voor het bedienen van gasten in restaurants, cafés en andere eetgelegenheden. Je neemt bestellingen op, serveert maaltijden en drankjes en zorgt ervoor dat de gasten een aangename ervaring hebben.
Denk je dat een job, een bijverdienste of studentenjob als kelner iets voor jou is? Lees dan verder om te ontdekken welke opleidingen, vaardigheden en kwalificaties je nodig hebt om als kelner aan de slag te gaan.
bekijk alle jobsloon kelner
Het salaris dat je als kelner verdient, kan sterk variëren en wordt beïnvloed door heel wat factoren. Een belangrijke factor is jouw ervaringsniveau in de horecasector.
De locatie waarin je werkt, speelt ook zeker een rol. In stedelijke gebieden en op toeristische hotspots zijn de lonen vaak hoger.
Het type horecazaak waarin je werkt, heeft ook een invloed op je loon. Werk je in een toprestaurant met een formele setting, dan is de kans groot dat jouw loon hoger is dan in een eetcafé.
Naast het basissalaris zijn fooien voor kelners en zaalmedewerkers uiteraard erg belangrijk. Die maken op sommige plaatsen zelfs het verschil tussen een goed en een uitstekend inkomen.
meer verdienen als kelner?
Wil je je inkomsten als kelner verhogen? Hier zijn enkele tips die je daarbij kunnen helpen:
- weet wat je te bieden hebt: als je perfect weet wat er op de kaart staat in jouw horecazaak, dan kan je ook aanbevelingen doen en de bestelbedragen verhogen. Verkoop jij altijd meer dan jouw collega’s? Dan kan je ook makkelijker een hoger loon onderhandelen.
- ontwikkel je communicatieve vaardigheden: lever je een prima service en ben je attent en vriendelijk? Kan je vlot een kort gesprekje aanknopen met jouw klanten waardoor ze zich welkom voelen? Dan boost je jouw fooipotentieel!
- kies voor drukke horecazaken: populaire restaurants en cafés trekken meer gasten aan, wat betekent dat je meer tafels kunt bedienen en dus meer fooien kunt verdienen.
- kies voor horecazaken op toeristische trekpleisters, want daar liggen de lonen vaak hoger dan in horecazaken in kleine dorpen. Wil je graag aan de slag in luxe-etablissementen en heb je daar ook de vaardigheden voor op zak? Dan is de kans groot dat je nog meer kunt verdienen.
verschillende soorten kelners
In de horecasector zijn er diverse soorten kelners en gelijkaardige beroepen, elk met hun eigen specialisatie en verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
- ober: zo wordt een kelner ook weleens genoemd. Een ober of serveerster neemt bestellingen op, serveert maaltijden en drankjes en zorgt voor een vlotte service.
- sommelier: een sommelier is gespecialiseerd in wijnen, adviseert gasten over wijnkeuzes die passen bij hun maaltijden en serveert die wijnen vervolgens ook op de gepaste manier. Een vak apart!
- barman: dé spilfiguur achter de bar! Een barman bereidt alle drankjes die de horecazaak op de kaart heeft staan. Hij of zij serveert die ook aan de gasten aan de bar of zet ze klaar voor de kelners en zaalmedewerkers zodat die de drankjes aan tafel kunnen serveren.
- banketkelner: een banketkelner is een kelner die werkt op evenementen en feesten. Een banketkelner helpt ook meestal bij het klaarzetten van de catering voor grote groepen gasten.
- roomservice-medewerker: een roomservice-medewerker levert maaltijden en drankjes aan gasten op hun kamer in hotels.
- zaalmedewerker: de meeste zaalmedewerkers hebben hetzelfde takenpakket als kelners, alleen soms met iets meer focus op het algemene onthaal en de vlotte algemene werking van de zaal in een horecazaak.
werken als kelner
Een job of een flexijob als kelner biedt heel wat voordelen en kansen. Dankzij de flexibele werktijden, een dynamische werkomgeving en de lage drempels om in te stappen, is het een job die heel wat mensen aanspreekt. De ervaring die kelners en zaalmedewerkers op zak steken, kan ook op heel wat andere plaatsen van pas komen. Maar eerlijk is eerlijk. Het is ook wel een pittige job. Meer weten? Blijven lezen!
-
wat doet een kelner?
Een kelner is veel meer dan iemand die eten en drinken serveert. Als kelner maak of kraak jij de horeca-ervaring van jouw klanten. Als zaalmedewerker of kelner heb je heel wat taken en verantwoordelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw horecazaak blijft draaien. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken die je als kelner kunt verwachten:
- gasten verwelkomen en begeleiden: je bent het eerste gezicht dat gasten zien wanneer ze het restaurant binnenkomen. Je begroet hen hartelijk, wijst ze naar hun tafel en zorgt ervoor dat ze zich meteen welkom voelen.
- bestellingen opnemen: je luistert aandachtig naar de bestellingen van gasten, beantwoordt vragen over het menu en geeft suggesties als dat nodig is.
- serveren van maaltijden en drankjes: je brengt gerechten en drankjes naar de tafels van gasten, presenteert ze op een aantrekkelijke manier en zorgt ervoor dat alles aan hun verwachtingen voldoet.
- advies geven: als kelner ben je goed op de hoogte van het menu en de bereidingswijze van de gerechten. “Welk biertje past bij dit gerecht?” “Staan er ook mocktails op de kaart?” Jij loodst jouw gasten als een pro naar de juiste drankjes en gerechten. Je kunt gasten bovendien ook informeren over ingrediënten, smaakprofielen en allergenen.
- tafels indekken en afruimen: voordat nieuwe gasten aankomen, zorg je ervoor dat de tafels perfect ingedekt zijn. Na het vertrek van de gasten ruim je de tafel af en maak je ze klaar voor de volgende klanten.
- interactie met gasten: je bouwt een band op met gasten door vriendelijk en professioneel te zijn. Je luistert naar hun wensen en zorgt ervoor dat ze een positieve ervaring hebben.
- afrekenen: aan het einde van de maaltijd of van het cafébezoek reken je op een correcte manier af. Heel belangrijk want klanten vinden het uiteraard erg belangrijk dat de rekening klopt.
-
werkomgeving
Of je nu in een knus eetcafé, een hotel, een cafeetje of een luxueus restaurant werkt, elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. De drukke tijden waarin je snel moet schakelen en de rustigere momenten waarin je meer persoonlijke interactie hebt, zorgen voor een afwisselende werkdag.
De sfeer van jouw werkplek, de stijl van het menu en de verwachtingen van de gasten kunnen sterk variëren. Dit betekent dat je je aanpak en communicatiestijl moet aanpassen aan de omgeving waarin je aan de slag gaat. In een meer informele setting kan er ruimte zijn voor een losse en vlotte babbel met gasten, terwijl een toprestaurant om een meer formele bediening vraagt.
De horecasector is een spannende en bruisende omgeving om in te werken met heel veel verschillende soorten werkplekken. Van strandbars tot luxehotels.
Zin om als kelner aan de slag te gaan? Dan vind je zeker een plek die bij jou past!
-
wie zijn je collega's?
Als kelner of zaalmedewerker werk je erg intensief samen met een grote groep collega's, van keukenhulpen en afwassers tot koks, barmannen en restaurant-managers. Samen vorm je een goed geolied team met één doel voor ogen: een aangename ervaring bezorgen aan jouw gasten.
-
uurrooster van een kelner
Een van de aantrekkelijke aspecten van het werken als kelner en als zaalmedewerker is de flexibiliteit in het uurrooster. Restaurants zijn vaak 's avonds en in het weekend open, wat meestal betekent dat je flexibele werktijden hebt. Dit kan een groot voordeel zijn als je op zoek bent naar een flexibele job die je kunt combineren met andere dingen die voor jou belangrijk zijn.
Werken als kelner betekent bijvoorbeeld dat je de mogelijkheid hebt om overdag te studeren of te genieten van vrije tijd. Heel wat mensen combineren een job als kelner ook met een andere job. Die flexibiliteit is tegelijkertijd ook een uitdaging. Het kan puzzelen zijn om een evenwicht te vinden tussen je werk en andere verplichtingen, vooral als je voor een horecazaak werkt waar je geen inspraak krijgt in jouw uurrooster.
-
doorgroeimogelijkheden van een kelner
Een job als kelner is een prima springplank naar andere boeiende carrièremogelijkheden. Enkele mogelijke richtingen zijn:
- assistent restaurantmanager: deze job biedt je de kans om leidinggevende verantwoordelijkheden op je te nemen en te helpen bij het runnen van de dagelijkse operaties van het restaurant.
- restaurantmanager: als restaurantmanager ben je verantwoordelijk voor het beheer van het restaurant, inclusief financiën, personeel en klantenservice.
- horeca ondernemer: met ervaring als kelner ken je het reilen en zeilen van de horecabranche. Het openen van je eigen zaak is dan zeker een optie voor mensen die al heel wat kilometers op de teller hebben, bereid zijn om hard te werken en ervan dromen om zelf een succesvolle horecazaak uit de grond te stampen.
Daarnaast heb je als kelner ook de vaardigheden op zak om over te stappen naar heel wat andere jobs in de horecasector of in andere sectoren. Klantenservice, evenementenplanning en verkoop zijn slechts enkele soorten jobs waarin jouw ervaring als kelner erg waardevol kan zijn.
-
voordelen van werken via randstad als kelner
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- je wordt wekelijks uitbetaald
- je kan zelf je uurrooster kiezen
- je hebt altijd een contactpersoon waarbij je terecht kunt
- je krijgt veel opleidingsmogelijkheden aangeboden
- steeds een job als klantenadviseur in een bank bij jou in de buurt
vaardigheden en opleidingen kelner
Om succesvol te zijn als kelner is het belangrijk om een solide basis van vaardigheden en kennis op te bouwen. Hoewel er geen strikte opleidingsvereisten zijn om te beginnen als kelner, kunnen bepaalde opleidingen je helpen om je te onderscheiden en je kansen te vergroten. Hier zijn enkele opleidingsmogelijkheden die je zou kunnen overwegen als je wil werken als zaalmedewerker of als kelner:
- horeca-opleidingen: heel wat opleidingsinstituten en scholen (ook de VDAB, Horeca Vlaanderen en Syntra) bieden cursussen en programma's aan die specifiek gericht zijn op horecapersoneel. Deze cursussen leren je de basis van klantenservice, voedselveiligheid en de werking van een restaurantomgeving.
- opleiding in hospitality: deze opleiding is erg waardevol en focust zich op het ontwikkelen van essentiële vaardigheden die jouw “hospitality of klantvriendelijkheid” aanscherpen, zoals communicatie, conflictbeheersing en omgaan met klachten van klanten.
- wijn- en drankcursussen: ben je geïnteresseerd in een job als sommelier of barman? Of wil je jouw klanten als een echte pro kunnen adviseren? Dan kunnen cursussen over wijn, bier en cocktails je helpen om je expertise uit te breiden.
Veel van deze opleidingsmogelijkheden kunnen zowel online als op locatie worden gevolgd, wat flexibiliteit biedt voor mensen die al (in de horeca) werken.
competenties en eigenschappen van kelners en zaalmedewerkers
Om succesvol te zijn als kelner, zijn de volgende vaardigheden en eigenschappen van groot belang:
- communicatievaardigheden: heldere communicatie is de enige manier om een groot team op een vlotte manier te laten samenwerken. Het is ook de enige manier om bestellingen van klanten correct te noteren. Ben jij assertief en vlot maar steeds vriendelijk? Dan heb je al enkele belangrijke troeven op zak om een goede kelner te worden.
- fit zijn: je stappenteller zal niet weten waar hij het heeft… Een job als kelner of zaalmedewerker is fysiek best zwaar. Fit zijn helpt je om een zware shift vlot door te komen. Het voordeel? Deze job houdt je voortaan ook fit.
- stressbestendigheid: de lunch en de avondshift zijn momenten waarop het in goed draaiende horecazaken echt alle hens aan dek is. Beschik jij over een vijfde versnelling die je ook makkelijk vindt en ben je bovendien erg efficiënt in drukke periodes? Dan ligt een job als kelner binnen handbereik!
- teamspeler: vind je het niet erg om in te vallen waar nodig en collega’s uit de nood te helpen als zij het te druk hebben? Werk je graag samen? Samenwerken met collega's is cruciaal om een vlotte service te bieden.
- klantgerichtheid: kan je goed luisteren en begrijp je snel wat mensen nodig hebben? Wil je klanten graag een leuke ervaring bieden? En kan je ook tegen een stootje? Gastvrijheid maakt van jou zo veel meer dan iemand die eten en drinken bedient.
FAQ
Hier zijn enkele veelgestelde vragen over werken als kelner:
-
hoeveel fooi kan ik verwachten als kelner?
De fooi hangt af van het soort horecazaak waar je werkt en van jouw persoonlijke service, aanpak en stijl. Maar fooien kunnen op bepaalde plaatsen het verschil maken tussen een goed loon en een erg goed loon.
-
zijn er carrièremogelijkheden voor kelners?
Ja, kelners kunnen doorgroeien naar leidinggevende functies, andere jobs in de horeca en zelfs ondernemerschap in de horeca. De vaardigheden die je als kelner op zak hebt, zijn bovendien ook erg nuttig in andere soorten jobs.
-
is ervaring als kelner nuttig in andere beroepen?
Absoluut, heel wat vaardigheden die je als kelner ontwikkelt, zijn erg waardevol in veel andere jobs en sectoren.
-
moet ik een speciale opleiding volgen om kelner te worden?
Hoewel het niet vereist is, kunnen horeca-opleidingen en relevante cursussen je kansen vergroten.
-
hoe kan ik solliciteren voor een vacature als kelner?
Een job vinden als kelner of zaalmedewerker is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek ons jobaanbod. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je CV. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Maak een job alert aan en ontvang de kelner jobs van ons, zodra ze beschikbaar zijn.