wat is een keukenhulp?

Een keukenhulp is een belangrijk lid van het keukenteam in restaurants, hotels en andere horecazaken. Als keukenmedewerker ondersteun je de chefs en koks bij het bereiden van maaltijden, het schoonmaken van de keuken en het voorbereiden van ingrediënten en keukengerei. Je bent een onmisbare schakel in elke keuken en speelt een belangrijke rol bij het klaarstomen van lekkere gerechten voor jouw gasten.

Denk je dat een job in de horeca als keukenhulp bij jou past? Ben je graag betrokken bij het bereiden van maaltijden en heb je een passie voor koken? Lees dan snel verder en ontdek welke vaardigheden, opleidingen en kwalificaties je nodig hebt om als keukenhulp aan de slag te gaan.

bekijk alle jobs
1

loon van een keukenhulp

Het loon van een keukenhulp kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals jouw ervaring, jouw opleiding, de locatie en de werkgever. Volgens Glassdoor verdient een keukenhulp in België gemiddeld 13 euro per uur. 

meer verdienen als keukenmedewerker

Hoe kan je je salaris verhogen als keukenhulp? Enkele tips:

  • blijf bijleren en specialiseer je. Zowel door praktijkervaring op te doen als door opleidingen te volgen
  • doe ervaring op in verschillende keukens en werk voor gerenommeerde chefs
  • toon je ambitie en geef aan wanneer je klaar bent voor nieuwe uitdagingen
  • werk aan je snelheid, je nauwkeurigheid en jouw efficiëntie bij het uitvoeren van je taken

blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de culinaire wereld
 

2

verschillende soorten keukenhulpen

De inhoud van een job als keukenhulp verschilt uiteraard van werkgever tot werkgever, want als keukenhulp kan je in verschillende soorten keukens aan de slag die erg van elkaar verschillen. De keuken van een groot hotel is immers anders dan die van een kleinere bistro of die van een cateringbedrijf of een zorginstelling.  

Daarnaast zijn enkele veel voorkomende soorten keukenhulpen:

  • buffethulp: als buffethulp assisteer je bij het klaarzetten en aangevuld houden van buffetten. Vaak ben je ook verantwoordelijk voor het schoonmaken van de buffetruimte.
  • afwasser:  als afwasser of hulp in de spoelkeuken ben je verantwoordelijk voor het opruimen en schoonmaken van gebruikte keukenapparatuur, servies en bestek
  • leerling keukenhulp: als leerling keukenhulp combineer je studies met werk en kom je ervaring opdoen in de keuken om daarna aan de slag te kunnen als volwaardige keukenhulp

Het is uiteraard ook mogelijk om je als keukenhulp al te specialiseren door ervaring op te doen in een bepaalde keuken, zoals bijvoorbeeld de Franse, Italiaanse of Aziatische keuken.

glimlachend mannetje dat het uniform van de chef-kok draagt ​​en een gerecht plateert
glimlachend mannetje dat het uniform van de chef-kok draagt ​​en een gerecht plateert
3

werken als een keukenhulp

Of je nu pas van de schoolbanken komt of je klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Werken als keukenhulp biedt heel wat mogelijkheden. Met de juiste inzet, teamspirit en een passie voor koken kan je bovendien vlot doorgroeien naar de hogere regionen van de keukenbrigade. Verken de mogelijkheden en solliciteer vandaag nog voor die job als keukenhulp!

4

vaardigheden en opleidingen keukenhulp

Om als keukenhulp aan de slag te gaan, zijn er bepaalde vaardigheden en opleidingen die je kunt overwegen:

  • opleiding: hoewel er doorgaans geen specifieke opleidingsvereisten zijn om als keukenhulp te werken, is een opleiding als keukenmedewerker wel een aanrader. Die opleiding kan variëren van een korte cursus tot een volledige opleiding in de keuken.
  • hygiëne en veiligheid (HACCP): kennis van voedselveiligheidsvoorschriften en hygiënische normen is essentieel voor een keukenhulp. De VDAB biedt ook online opleidingen Voedselveiligheid in de horeca.

competenties en eigenschappen van keukenmedewerkers

  • passie voor het bereiden van lekkere gerechten: weet jij smaken perfect te blenden? Heb je meer dan doorsnee werkende smaakpapillen? Dan heb je al een belangrijke troef op zak voor een job als keukenhulp
  • handig zijn: ben je trots op je snijtechnieken en “hakvaardigheden”? Weet je messen en andere keukentools perfect te managen? Belangrijk als je het wil maken in de horecakeuken!
  • sterke organisatorische vaardigheden om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.
  • nauwkeurigheid en aandacht voor detail bij het bereiden en dresseren van gerechten
  • sterke communicatievaardigheden en een goede teamspirit
  • stressbestendigheid en het vermogen om onder druk te werken.
  • goesting om te leren en nieuwe culinaire technieken aan te leren en nieuwe vaardigheden op te doen.
  • een sterk uithoudingsvermogen voor taken zoals heffen, lang op de benen staan en lange en drukke shifts.
  • multitasking: meerdere borden in de lucht houden zie je als een uitdaging en niet als een last
5

FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over werken als keukenhulp:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.