wat is een keukenhulp?
Een keukenhulp is een belangrijk lid van het keukenteam in restaurants, hotels en andere horecazaken. Als keukenmedewerker ondersteun je de chefs en koks bij het bereiden van maaltijden, het schoonmaken van de keuken en het voorbereiden van ingrediënten en keukengerei. Je bent een onmisbare schakel in elke keuken en speelt een belangrijke rol bij het klaarstomen van lekkere gerechten voor jouw gasten.
Denk je dat een job in de horeca als keukenhulp bij jou past? Ben je graag betrokken bij het bereiden van maaltijden en heb je een passie voor koken? Lees dan snel verder en ontdek welke vaardigheden, opleidingen en kwalificaties je nodig hebt om als keukenhulp aan de slag te gaan.
bekijk alle jobsloon van een keukenhulp
Het loon van een keukenhulp kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals jouw ervaring, jouw opleiding, de locatie en de werkgever. Volgens Glassdoor verdient een keukenhulp in België gemiddeld 13 euro per uur.
meer verdienen als keukenmedewerker
Hoe kan je je salaris verhogen als keukenhulp? Enkele tips:
- blijf bijleren en specialiseer je. Zowel door praktijkervaring op te doen als door opleidingen te volgen
- doe ervaring op in verschillende keukens en werk voor gerenommeerde chefs
- toon je ambitie en geef aan wanneer je klaar bent voor nieuwe uitdagingen
- werk aan je snelheid, je nauwkeurigheid en jouw efficiëntie bij het uitvoeren van je taken
blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de culinaire wereld
verschillende soorten keukenhulpen
De inhoud van een job als keukenhulp verschilt uiteraard van werkgever tot werkgever, want als keukenhulp kan je in verschillende soorten keukens aan de slag die erg van elkaar verschillen. De keuken van een groot hotel is immers anders dan die van een kleinere bistro of die van een cateringbedrijf of een zorginstelling.
Daarnaast zijn enkele veel voorkomende soorten keukenhulpen:
- buffethulp: als buffethulp assisteer je bij het klaarzetten en aangevuld houden van buffetten. Vaak ben je ook verantwoordelijk voor het schoonmaken van de buffetruimte.
- afwasser: als afwasser of hulp in de spoelkeuken ben je verantwoordelijk voor het opruimen en schoonmaken van gebruikte keukenapparatuur, servies en bestek
- leerling keukenhulp: als leerling keukenhulp combineer je studies met werk en kom je ervaring opdoen in de keuken om daarna aan de slag te kunnen als volwaardige keukenhulp
Het is uiteraard ook mogelijk om je als keukenhulp al te specialiseren door ervaring op te doen in een bepaalde keuken, zoals bijvoorbeeld de Franse, Italiaanse of Aziatische keuken.
werken als een keukenhulp
Of je nu pas van de schoolbanken komt of je klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Werken als keukenhulp biedt heel wat mogelijkheden. Met de juiste inzet, teamspirit en een passie voor koken kan je bovendien vlot doorgroeien naar de hogere regionen van de keukenbrigade. Verken de mogelijkheden en solliciteer vandaag nog voor die job als keukenhulp!
-
wat doet een keukenhulp?
Een keukenhulp heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden. Enkele van de belangrijkste taken zijn:
- voorbereiden van ingrediënten: als medewerker in de keuken ben je verantwoordelijk voor het snijden, hakken en portioneren van ingrediënten volgens de instructies van de chef-kok. En dat allemaal volgens de veiligheids- en hygiënevoorschriften (HACCP) uiteraard.
- assisteren bij de bereiding van gerechten: je helpt bij het bereiden van eenvoudige gerechten, het dresseren van borden en je zorgt mee voor een nette presentatie
- schoonmaken en opruimen: naast helpen bij het koken, zorg je ook voor het schoonmaken van werkoppervlakken, het keukengerei en de apparatuur. Je houdt de keuken proper en zorgt dat alles netjes op zijn plaats staat
- het keukenteam ondersteunen waar nodig: je werkt nauw samen met het keukenteam en springt bij waar nodig zodat de keuken soepel blijft werken
- voorraadbeheer: soms zijn keukenhulpen ook verantwoordelijk voor het beheer van de voorraden en zorgen ze dat alles op tijd weer aangevuld is
-
werkomgeving
Als keukenhulp werk je in een professionele keukenomgeving, zoals bijvoorbeeld de keuken van een restaurant, een hotel, een cateringbedrijf of andere horecazaken,een rusthuis of ziekenhuis. De werkomgeving is vaak erg hectisch. Vooral tijdens piekperiodes zoals de lunch of de avondshift. Het is belangrijk om onder druk te kunnen werken en je aan te passen aan veranderende omstandigheden.
-
wie zijn jouw collega’s?
Als keukenhulp werk je samen met chefs, koks, souschefs en andere keukenhulpen. Je assisteert de kok bij het bereiden van de meest smaakvolle gerechten. Daarnaast spring je ook bij in de spoelkeuken om de afwasser te helpen wanneer die het te druk heeft. En uiteraard kruisen ook kelners, de zaalmedewerkers en het management regelmatig jouw pad op de werkvloer.
-
uurrooster van een keukenhulp
Het uurrooster van een keukenhulp hangt van jouw werkgever en van het soort keuken waarin je werkt. In de horeca zijn de uurroosters vaak erg onregelmatig aangezien je ‘s avonds werkt, tijdens weekends en op feestdagen. Als keukenmedewerker ben je bereid om op uren te werken waarop de meeste andere mensen vrij zijn. Deze job vraagt dus wel wat flexibiliteit van jou.
Een je kan uiteraard ook prima aan de slag in een flexijob keukenhulp.
-
doorgroeimogelijkheden van een keukenhulp
Er is altijd wel vraag naar gekwalificeerde keukenhulpen in de horecasector. Met de nodige ervaring, bijkomende opleidingen en pakken passie en ambitie kunnen keukenmedewerkers ook doorgroeien naar meer verantwoordelijke posities, zoals chef-kok of sous chef. Als je opleidingen volgt en je je blijft specialiseren, dan vergroot je je doorgroeimogelijkheden binnen de keukenbrigade en de kansen op een hoger loon.
-
voordelen van werken via randstad als keukenhulp
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- je wordt wekelijks uitbetaald
- je kan zelf je uurrooster kiezen
- je hebt altijd een contactpersoon waarbij je terecht kunt
- je krijgt veel opleidingsmogelijkheden aangeboden
- steeds een job als keukenhulp bij jou in de buurt
vaardigheden en opleidingen keukenhulp
Om als keukenhulp aan de slag te gaan, zijn er bepaalde vaardigheden en opleidingen die je kunt overwegen:
- opleiding: hoewel er doorgaans geen specifieke opleidingsvereisten zijn om als keukenhulp te werken, is een opleiding als keukenmedewerker wel een aanrader. Die opleiding kan variëren van een korte cursus tot een volledige opleiding in de keuken.
- hygiëne en veiligheid (HACCP): kennis van voedselveiligheidsvoorschriften en hygiënische normen is essentieel voor een keukenhulp. De VDAB biedt ook online opleidingen Voedselveiligheid in de horeca.
competenties en eigenschappen van keukenmedewerkers
- passie voor het bereiden van lekkere gerechten: weet jij smaken perfect te blenden? Heb je meer dan doorsnee werkende smaakpapillen? Dan heb je al een belangrijke troef op zak voor een job als keukenhulp
- handig zijn: ben je trots op je snijtechnieken en “hakvaardigheden”? Weet je messen en andere keukentools perfect te managen? Belangrijk als je het wil maken in de horecakeuken!
- sterke organisatorische vaardigheden om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.
- nauwkeurigheid en aandacht voor detail bij het bereiden en dresseren van gerechten
- sterke communicatievaardigheden en een goede teamspirit
- stressbestendigheid en het vermogen om onder druk te werken.
- goesting om te leren en nieuwe culinaire technieken aan te leren en nieuwe vaardigheden op te doen.
- een sterk uithoudingsvermogen voor taken zoals heffen, lang op de benen staan en lange en drukke shifts.
- multitasking: meerdere borden in de lucht houden zie je als een uitdaging en niet als een last
FAQ
Hier zijn enkele veelgestelde vragen over werken als keukenhulp:
-
wat zijn de vereisten om als keukenmedewerker te werken?
Om als keukenhulp te werken, zijn er meestal geen specifieke opleidingsvereisten. Echter, een opleiding in de horeca is uiteraard een stevige plus. Daarnaast is kennis van voedselveiligheidsvoorschriften en hygiënische normen essentieel.
-
wat zijn de werktijden van een keukenhulp?
De werktijden van een keukenhulp kunnen variëren, afhankelijk van de werkgever en het type keuken waarin je werkt. In de horeca werk je meestal in shifts en kunnen de werktijden onregelmatig zijn, inclusief avonden, weekends en feestdagen.
-
hoe kan ik mijn loon als keukenhulp verhogen?
Er zijn verschillende manieren om je loon als keukenmedewerker te verhogen. Het opdoen van ervaring, het volgen van aanvullende opleidingen en het behalen van certificaten kunnen je kansen op promotie en een hoger loon vergroten.
-
wat zijn de carrièreperspectieven voor keukenhulpen?
Met de juiste ervaring, de passende opleidingen én een stevige dosis ambitie kan je als keukenhulp zeker doorgroeien naar plaatsen in de keuken met meer verantwoordelijkheid, zoals chef-kok of souschef.
-
hoe vind ik een job als keukenhulp?
Een job vinden als keukenhulp is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek ons jobaanbod voor keukenhulpen. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je CV. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Maak een job alert aan en ontvang jobs als keukenhulp van ons, zodra ze beschikbaar zijn.