wat is een kinderbegeleider?
De kinderbegeleider staat in voor de begeleiding en/of verzorging van kinderen, alleen of in groep. Tot het takenpakket behoort ook het opvangen van (licht zieke) kinderen die extra zorgbehoeften hebben. Denk maar aan mindervalide jongeren of kinderen die moeilijk kunnen eten.
bekijk alle jobshet loon van een kinderbegeleider
Voor je aan de slag gaat als kinderbegeleider, wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten op financieel vlak. Het loon van een kinderbegeleider in België varieert in 2023 van 1.427 tot 3.159 euro bruto per maand. In een starttersjob kun je een maandelijks loon verwachten tot maximaal 2.175 euro per maand, afhankelijk van de plaats waar je bent tewerkgesteld en de gehanteerde barema’s bij je werkgever.
Zoals dat bij veel andere specialisaties het geval is, stijgt je loon als kinderbegeleider naarmate u langer werkt. Na een dienstverband van vijf jaar kunt u daarom rekenen op een maandelijks salaris tussen 1.686 en 2.464 euro voor een werkweek van 38 uur.
soorten kinderbegeleiders
Hoewel kinderbegeleider een job is die voor zichzelf spreekt, bestaan er toch heel wat verschillende types, die op verschillende plaatsen tewerkgesteld zijn:
- kinderbegeleider in een groepsopvang: als kinderbegeleider in een groepsopvang werk je samen met andere kinderbegeleiders bij het opvangen en verzorgen van baby’s, kinderen of jongeren in een crèche of andere instelling.
- onthaalouder: de onthaalouder of gezinsopvang is een kinderbegeleider die kinderen op kleinschalig niveau opvangt in zijn of haar eigen woning.
- kinderopvang bij een school met een vergunning: bepaalde scholen beschikken over een vergunning waarmee ze het recht hebben kinderen op te vangen buiten de normale schooluren. Dit gebeurt met behulp van meerdere kinderbegeleiders.
- kinderbegeleider in een medische instelling: met de juiste certificering kun je als kinderbegeleider ook aan de slag in een zorginstelling, zoals een ziekenhuis of instelling voor gehandicapte kinderen. Je ondersteunt dan medisch zorgpersoneel bij de begeleiding van hulpbehoevende kinderen.
werken als kinderbegeleider
Wat houdt het takenpakket van de kinderbegeleider zoal in en wat kun je verwachten? Hieronder beantwoorden we deze vragen, zodat je snel aan de slag kunt in je nieuwe job en al vanaf dag één weet wat je te verwachten.
-
functieomschrijving kinderbegeleider
Het takenpakket van de kinderbegeleider ligt meestal vast, maar kan variëren naargelang de omstandigheden en de certificering waarover je beschikt. Het basistakenpakket omvat:
- kinderen helpen bij het aankleden, eten en wassen
- kinderen naar school voeren en ophalen en toezicht houden tijdens (buiten)spelletjes
- spelletjes spelen met kinderen, voorlezen en verhaaltjes vertellen
- helpen bij het verzorgen van spelmateriaal en de inrichting van de verzorgingsruimte(s) voor educatieve en recreatieve activiteiten
- bijdragen aan de sociale ontwikkeling en het gedrag van kinderen
- kinderen discipline bijbrengen en opvoedkundige maatregelen nemen, zoals ze leren om speelgoed op te ruimen of hun kleren aan te doen
- toezicht houden op kinderen tijdens hun spel
- een dossier bijhouden met daarin de voortgang van elk kind, alsook dagelijkse bevindingen in verband met maaltijden, activiteiten, gedrag en eventueel medicijnen
Houd er rekening mee dat bepaalde verantwoordelijkheden aan dit takenpakket toegevoegd kunnen worden, afhankelijk van de omstandigheden. Zo zal een kinderbegeleider die gehandicapte kinderen of jongeren helpt opvangen ook een ondersteunende functie hebben bij het toedienen van medicatie of andere zorgende handelingen.
-
werkomgeving
Kinderbegeleiders kunnen op verschillende plaatsen werken, afhankelijk van hun specialisatie of functie in het algemeen. Als onthaalouder ga je bijvoorbeeld aan de slag in je eigen woning, maar het is ook mogelijk om in een crèche te werken of voor een zorgorganisatie. Vervolgens kan het gebeuren dat je als kinderbegeleider een ondersteunende functie heeft in een ziekenhuis of instelling voor lichamelijk of fysiek gehandicapte kinderen.
-
wie zijn je collega's?
Met wie werk je samen als kinderbegeleider? Belangrijk om te weten voor je een job zoekt in dit vakgebied. In crèches of medische instellingen werk je doorgaans samen met activiteitenbegeleiders voor kinderen, maatschappelijk werkers en eventueel een pediater en verpleegkundigen als er sprake is van (ernstige) medische aandoeningen.
Daarbij werk je in nauw verband samen met zorgkundigen, opvoeders (bijvoorbeeld in schoolverband), een kinderpsycholoog en paramedische medewerkers.
-
uurrooster kinderbegeleider
Het uurrooster van de kinderbegeleider hangt vooral af van de plaats van tewerkstelling en het contract met de werkgever, als daar sprake van is. Als onthaalouder kies je voor een groot stuk zelf je werkuren, terwijl je in een medische of zorginstelling dan weer vooral gebonden bent aan een vast uurrooster. Vaak kun je als kinderbegeleider ook een paar dagen per week aan de slag, bijvoorbeeld in een ondersteunende functie in zorginstellingen. Hetzelfde geldt als je op kleinschalig niveau onthaalouder bent. Flexibiliteit is in veel gevallen dus zeker een troef bij deze job.
Nachtwerk komt meestal niet voor bij kinderbegeleiders, tenzij het gaat om kinderen met medische aandoeningen die ook ’s nachts hulp nodig hebben. Zelfs in dat geval komt die verantwoordelijkheid echter meestal bij gediplomeerd zorgpersoneel te liggen.
-
doorgroeimogelijkheden als kinderbegeleider
Als kinderbegeleider kun je doorgroeien, vooral als je aan het werk bent in een zorg- of medische instelling. Wil je je bijvoorbeeld specialiseren in het verzorgen van kinderen met medische aandoeningen die extra hulp behoeven? Dan kun je je hiervoor certificeren via officiële Belgische instanties, zoals Kind en Gezin.
Doorgroeien kan ook als je eerst tewerkgesteld bent als vrijwilliger in een crèche of zorginstelling en daarna wil doorgroeien tot kinderbegeleider of een functie met een specifieke medische specialisatie. Daarvoor haal je dan de benodigde certificaten.
-
voordelen van werken voor randstad als kinderbegeleide
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar u op terug kunt vallen en aan wie u hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van kinderbegeleider jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
Kinderbegeleider worden, dat is niet voor iedereen. Hier gaan we wat dieper in op de vaardigheden, kwaliteit en competenties die je nodig hebt om een goede kinderbegeleider te worden.
-
competenties en eigenschappen van kinderbegeleiders
Als kinderbegeleider ga je om met kinderen, die vaak nog kwetsbaarder zijn door een medische of psychologische beperking of ziekte. Voldoet je profiel aan onderstaande eigenschappen? Een job als kinderbegeleider is misschien wel iets voor je als je:
- kindvriendelijk bent
- kinderen goed aanvoelt
- duidelijk communiceert
- flexibel bent
- een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebt
- zelfstandig kunt werken
-
competenties
Om kinderbegeleider te worden heb je ook bepaalde certificaten en diploma’s nodigt, te verkrijgen bij officiële instanties in België. Er zijn verschillende manieren om je te specialiseren als kinderbegeleider. Hier vind je een overzicht op mogelijke opleidingen:
3e graad TSO:
- gezondheids- en welzijnswetenschappen – TSO
- jeugd- en gehandicaptenzorg – TSO
- sociale en technische wetenschappen – TSO
- verzorging – TSO
7e specialisatiejaar BSO:
- kinderbegeleider Duaal
- Kinderzorg
Se-n-Se:
- leefgroepenwerking
DBSO:
- begeleider in de kinderopvang
- kinderbegeleider duaal
- verzorgende - Zorgkundige
BuSO (opleidingsvorm 4):
- gezondheids- en welzijnswetenschappen
- jeugd- en gehandicaptenzorg
- kinderzorg
- sociale en technische wetenschappen
- verzorging
secundair volwassenenonderwijs:
- verzorgende
- zorgkundige
Ook interessant om te weten is dat je in België bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs terecht kunt voor het behalen van een beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider voor baby’s en peuters’. Houd er rekening mee dat dit hetzelfde is als het vroegere ‘attest kinderbegeleider baby’s en peuters CVO met 18 modules’. Ook vind je bij de SYNTRA-opleidingscentra ook beroepskwalificerende trajecten voor diezelfde specialisatie.
Wil je graag meer te weten komen over mogelijke opleidingen tot kinderbegeleider? Dan vind je alle nodige informatie bij de VDAB. Ook bieden we bij Randstad verschillende (online) opleidingen aan.
-
je ervaring als kinderbegeleider erkennen via een EVC-certificaat
Het EVC-certificaat, of Erkenning van Verworven Competenties, is een certificaat waarmee je als kinderbegeleider bewijst over de nodige vaardigheden, ervaring en competenties te beschikken. Tijdens een EVC-assessment gaat men vooral na welke competenties je beheerst voor de begeleiding van baby’s en peuters. Dit is belangrijk om te weten tijdens je loopbaanbegeleiding en de zoektocht naar een job als kinderbegeleider.
Op wie is het EVC van toepassing? Op iedereen die niet de vereiste kwalificaties heeft als kinderbegeleider voor baby’s en peuters, maar wel werkervaring heeft in de branche.
Tijdens een EVC-assessment test men vijftien competenties op verschillende momenten:
- een dag waarop twee assessoren observeren in de kinderopvang waar je werkt
- een dag waarop je enkele tests aflegt in het EVC-centrum
Het EVC-certificaat is enkel van toepassing op kinderbegeleiders die actief zijn in een crèche of kinderopvang. Hier vind je meer info over het EVC-vertificaat.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een kinderbegeleider.
-
hoe zorg je als kinderbegeleider voor een goede opvang?
Als kinderbegeleider begeleid je kinderen bij aankomst in en vertrek uit de crèche of in een opvanglocatie thuis of op school. Je werkt samen met andere begeleiders, geeft feedback aan kinderen en maakt duidelijke afspraken. Ook zorg je voor een veilige maar stimulerende en hygiënische speelomgeving voor baby’s, peuters en kinderen.
-
kan een kinderbegeleider licht zieke kinderen verzorgen?
Hoewel een kinderbegeleider niet de medische kwalificaties heeft om zorgende handelingen uit te voeren, kan hij of zij wel helpen bij het verbeteren van de levenskwaliteit van (zieke) kinderen. Dit door de nodige psychologische en fysieke ondersteuning te geven en te zorgen voor een veilige leef- en speelomgeving.
-
met wie werk je samen als kinderbegeleider?
De kinderbegeleider werkt samen met de pediater, zorgkundigen en paramedisch personeel in een medische instelling. In een crèche, op school of bij thuisopvang is er een samenwerkingsverband met andere begeleiders en opvoeders.
-
heb ik een certificaat nodig als kinderbegeleider?
Je moet een bewijs van opleiding tot kinderbegeleider behalen via een erkende instelling en leerrichting, waaronder BSO of BuSO. Bij de VDAB en andere instanties, zoals Kind en Gezin, vind je alle nodige informatie over officiële opleidingstrajecten.
-
waar werkt een kinderbegeleider?
Kinderbegeleiders werken vaak in een crèche of een zorginstelling, waarbij ze in teamverband aan de slag gaan. Het is ook mogelijk om als kinderbegeleider te werken in een school met naschoolse opvang of zelfstandig als onthaalouder thuis.
-
hoe vind ik een job als kinderbegeleider?
Een job vinden als kinderbegeleider is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek ons jobaanbod. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat je gegevens achter in onze job agent module en ontvang jobs als kinderbegeleider van zodra ze beschikbaar zijn.