wat is een klusjesman?
Een klusjesman is goed in het uitvoeren van algemene reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Ook al heb je niet de training en opleiding die nodig zijn om werk op een specifiek gebied uit te voeren, bied jij die veelzijdigheid waar specialisten niet altijd over beschikken. Als iemand bijvoorbeeld als loodgieter werkt, voert hij over het algemeen geen werk uit dat niet direct met loodgieterssystemen te maken heeft. Op zo'n moment is het handig om een goede klusjesman in de buurt te hebben, die meer allround gespecialiseerd is.
wat doet een klusjesman?
De meeste klusjesmannen voeren diverse taken uit, zoals reparaties en onderhoud in commerciële en residentiële omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan een klusjesman van een winkelcentrum, school, appartementencomplex of hotel. Een klusjesman kan zich echter specialiseren in een bepaalde richting. De standaardtaken van klusjesmannen zijn eenvoudige reparaties zoals bijvoorbeeld verwarmingssystemen herstellen, het vervangen van lampen, slepende deuren repareren of tapijttegels vervangen. Als een huishoudelijk apparaat niet goed werkt, moet je een diagnose kunnen stellen en basisreparaties kunnen uitvoeren. Als het reparatiewerk ingewikkelder is, stelt een klusjesman voor om een loodgieter of een professionele elektricien het werk te laten overnemen.
Heb jij een passie voor werken met je handen en is de job van klusjesman of -vrouw wel iets voor jou? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om dag in dag uit plezier te beleven in je functie als klusjesman.
bekijk alle jobsloon van een klusjesman
Als klusjesman werk je vaak volgens een tarief per uur. Volgens looonwijzer ligt het minimale uurtarief van een beginnend klusjesman rond 11 euro per uur. Een ervaren klusjesman verdient al vlot 20 euro per uur.
Ervaring om te werken als klusjesman is op zich geen must, maar het is wel duidelijk dat ervaring invloed heeft op het loon. Een klusjesman die voor een grote diversiteit aan taken kan worden ingezet, verdient al snel meer dan een startende klusjesman die zijn kennis nog moet uitbreiden.
hoe verhoog je je loon als klusjesman?
Je geeft je inkomen een boost door gespecialiseerde vaardigheden op te doen, bijvoorbeeld op het gebied van elektrische reparaties en loodgieterswerk. Meer kennis en vaardigheden verbeteren je uurloon en geven je een grotere kans op promotie. Stages, leerprogramma's of werken voor verschillende opdrachtgevers; stuk voor stuk dragen deze bij aan de ervaring van een klusjesman. Schrijf je in voor diverse soorten avondlessen om zo je kennis te verbreden. Dit soort opleidingen misstaan niet op je cv: het toont niet alleen dat je over een bepaalde kennis beschikt, maar ook dat je gedreven bent om veel bij te leren.
Ook speelt de locatie soms een rol. In stedelijke omgevingen is er gemiddeld gezien meer vraag naar klusjesmannen. Bedrijven zijn hier namelijk gevestigd en grote wooncomplexen hebben soms een beheerder voor de gemeenschappelijke ruimtes. Vaak zijn de uurtarieven voor vaklui in de stad ook hoger.
soorten klusjesmannen
Als klusjesman ben je een allround vakman voor reparatie en onderhoud met diverse vaardigheden. Je kunt je specialiseren in één of meerdere van de volgende sectoren:
- onderhoud van elektrische apparaten: een klusjesman repareert kleine apparaten en installeert smarthome-toestellen. Je lost bijvoorbeeld eenvoudige problemen in HVAC-systemen op en installeert thermostaten, sensoren en deurbellen. Ook voor kleinere taken als het vervangen van lampen of schakelaars en herstel van kleine elektrische problemen kan je worden ingezet.
- plaatsen van ramen en deuren: als klusjesman/plaatser zorg je voor raammontage of -reparaties. Je ruimt bijvoorbeeld gebroken glas op en vervangt nieuw glas. Je herstelt ook kozijnen, repareert deurklinken of vervangt een eenvoudig slot.
- dakrenovatie/reparatie: als klusjesman ben je mogelijk gespecialiseerd in het verwijderen van vuil en puin van daken, het opnieuw schilderen ervan of het repareren en vervangen van dakshingles.
- inrichting vervangen: je repareert lichtsokkels, -kasten en verlichtingssystemen.
Een aantal jobs die nauw verbonden zijn met een klusjesman zijn bijvoorbeeld handlanger in een productieomgeving of onderhoudsmedewerker.
werken als een klusjesman
Werken als klusjesman houdt in dat je onderhouds- en reparatietaken uitvoert in verschillende omgevingen. Wil je meer te weten te komen over de specifieke taken en werkomgevingen van klusjesmannen? We lichten het hier voor je toe.
-
functieomschrijving klusjesman
De job van klusjesman is erg veelzijdig. Er zijn klusjesmannen in alle sectoren of omgevingen nodig. Een paar vaak voorkomende jobs die je als klusjesman uitvoert zijn:
- kasten, vloeren en werkbladen installeren: als klusjesman sta je in voor diverse reparaties zoals laden of installeer je nieuwe keukenkasten of bureauruimtes. Je expertise in vloeren komt van pas in de bouw, omdat je de afwerking kunt doen zoals het plaatsen van plinten. Of je werkt aan vloerbedekking, je installeert tegels, tapijten of andere vloerbedekkingen van hardhout en laminaat. Dit soort taken doet een klusjesman in allerlei omgevingen. Denk aan hotels, scholen, kantoorgebouwen of residentiële omgevingen zoals vakantiewoningen.
- lekken repareren en structurele onderdelen vervangen: als klusjesman ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van diverse gebouwen. De onderhoudstaken kunnen bestaan uit het vervangen van structurele onderdelen zoals balken en dwarsbalken. Als je lekkages opmerkt, moet je de bron opsporen en een oplossing formuleren. Het kan ook gaan over lekken in isolatie om te voorkomen dat warmte het huis verlaat.
- installeren van sanitair: een klusjesman in sanitair wordt niet verwacht om de expertise te hebben om complexe problemen op te lossen zoals een loodgieter. Toch kun je wel kleine klussen met sanitair uitvoeren. Je installeert bijvoorbeeld nieuwe kranen, gootstenen en toiletten om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Je hebt kennis van kapotte boilers en verhelpt verstoppingen in leidingen.
- beveiligingssystemen installeren: als klusjesman installeer je slimme beveiligingssystemen zoals alarmen of deurbellen aan een woning. Je installeert bijvoorbeeld camera's en repareert deursloten in bedrijfsgebouwen om de beveiliging te verbeteren.
-
werkomgeving
De werkomgeving van een klusjesman is erg divers en hangt compleet af van de sector waarin je tewerkgesteld bent of het bedrijf waarvoor je werkt. Wie weet werk je wel voor een onderhoudsfirma die het onderhoud en reparaties voor kantoren voorziet. In dit geval moet je naar verschillende locaties rijden om daar ter plaatse de opdrachten uit te voeren.
Je kunt ook tewerkgesteld zijn op één specifieke locatie, zoals bijvoorbeeld een universiteitscampus waar je de allround handige harry bent of misschien zelfs conciërgetaken uitvoert. Hotels, scholen, theaters of grote kantoorcomplexen zijn maar een paar soorten ondernemingen waar een brede kennis van de klusjesman wordt verwacht. In dit geval werk je af en toe ook in technische ruimtes, op daken of in kelderruimtes.
Heb je meer toegepaste kennis en ben je handig in bijvoorbeeld elektriciteit of het plaatsen van ramen en deuren? Dan is het mogelijk dat jij in een productieomgeving terechtkomt waar je doelgericht werkt. Voorbeelden hiervan zijn bedrijven met een uitgebreid machinepark, houtverwerkende bedrijven, nijverheid of zelfs pretparken of dierentuinen.
-
wie zijn je collega's?
Wie je collega's zijn, hangt af van het type tewerkstelling. Als klusjesman zorg je sowieso voor de technische ondersteuning en kom je zeker en vast in contact met gespecialiseerde vaklui. Je collega's zijn hoofdzakelijk elektriciens, loodgieters of andere onderhoudsmedewerkers.
-
uurrooster klusjesman
Omdat klusjesmannen in verschillende sectoren werken, verschillen hun werkroosters aanzienlijk. Je uurrooster is dus sterk afhankelijk van de werkomgeving of het type bedrijf. Het spreekt voor zich dat een technisch probleem op een school met een internaat wél 's nachts om een oplossing vraagt. Indien de school enkel tijdens de gewone kantooruren open is, hoef je als klusjesman ook geen nachtshift te verwachten.
Of je nu je eigen bedrijf hebt of in een faciliteit werkt, je werkt waarschijnlijk alleen doordeweeks. Als je een eigen bedrijf hebt of bij een kleiner bedrijf in dienst bent, kun je nooddiensten aanbieden. In dat geval is het mogelijk dat je op regelmatige basis 's avonds of in het weekend beschikbaar moet zijn voor werk.
Uitzonderingen daarbuiten gelaten, als klusjesman mag je verwachten om meestal van 9 tot 17 uur te werken. Sommige werkgevers bieden mogelijkheden voor deeltijds werk, maar de meeste klusjesmanfuncties zijn een fulltime job.
-
doorgroeimogelijkheden als klusjesman
Een klusjesman begint als leerling van één of meerdere ervaren collega's. Wanneer je vaardigheden en kennis ontwikkelen, kun je doorstromen naar een meer leidinggevende functie. Nadat je veel ervaring hebt opgedaan in verschillende specialisaties word je zelfstandig of leid je binnen een bedrijf zelf nieuwe leerlingen op.
Andere klusjesmannen specialiseren zich liever in een specifiek vakgebied of willen net een hele brede kennis opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld je vaardigheden en kennis verbeteren op het gebied van loodgieterswerk of elektrische reparaties. Op die manier stroom je bijvoorbeeld door naar een job als elektricien.
-
voordelen van werken voor randstad als klusjesman
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
Een goede klusjesman word je door passie, werklust en nieuwsgierigheid. Strikt genomen kan iemand met een algemeen secundair diploma, zonder specialisatie, aan de slag als klusjesman. Houd er wel rekening mee dat hoe minder opleiding je hebt genoten, hoe eenvoudiger de taken in het begin van je carrière zullen zijn.
De meeste klusjesmannen beschikken over een secundair diploma in een beroepsopleiding al dan niet met een zevende specialisatiejaar. Heb je je secundaire diploma behaald via een leercontract waarbij je in deeltijd les volgde en deeltijds aan het werk was? Dan is een job als klusjesman zeker iets voor jou.
Het is interessant als je extra opleidingen kunt voorleggen tijdens een sollicitatie. Denk bijvoorbeeld aan een avondschool waar je een basisopleiding elektriciteit hebt gevolgd of een zevende specialisatiejaar in loodgieterswerk.
De meeste werkgevers bieden praktijkopleidingen aan om je te helpen specifieke vaardigheden en technieken voor de functie te leren. Verwacht in je eerste maanden op je nieuwe job dat je mag meelopen met een klusjesman die reeds ter plaatse werkt. Zo leer je de job het beste kennen en voer je stelselmatig je eigen zelfstandige opdrachten uit.
competenties en eigenschappen van een klusjesman
Je competenties zijn als klusjesman vaak belangrijker dan je opleiding. Er wordt van je verwacht dat je nauwkeurig en zelfstandig werkt. Je formuleert zelf een oplossing voor problemen die optreden. Je kent materialen en producten en weet hoe je een probleem snel moet aanpakken. Klussen kunnen zeer divers zijn: een klusjesman met een wijde interesse en een passie voor handwerk vindt dus vlot een leuke job.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een klusjesman.
-
wat zijn andere woorden voor klusjesman?
Een klusjesman is een breed begrip. Iedereen kent wel de typische term manusje-van-alles, wat staat voor iemand die van alle markten thuis is. Een mooie Latijnse term hiervoor is factotum, wat letterlijk betekent ‘iemand die alles maakt’. Een klusjesman is dus iemand die alle technische problemen weet op te lossen.
-
wat valt onder de taken van een klusjesman?
Dit kan erg breed gaan, maar in eerste instantie kan je denken aan algemene oplossingen zoeken voor kleine defecten en andere reparaties. Ook taken zoals kleine timmerwerken, schilderen of behangen, installeren van elektrische schakelaars, kunnen allemaal tot de taken van een klusjesman behoren.
-
hoeveel verdient een klusjesman?
Het loon van een klusjesman in dienstverband wordt meestal aangeduid in een uurloon. Een startend klusjesman mag rekenen op gemiddeld 14 euro per uur. Heb je meer kennis en ervaring, dan kan dat zeker oplopen tot gemiddeld 19 euro per uur. Wie af en toe dus eens een extra shift werkt, kan zo ook wat extra verdienen boven op een gemiddeld loon.
-
hoe vind ik een job als klusjesman?
Aan het werk als klusjesman? Creëer een Randstad profiel en bekijk onze klusjesman jobs. Zie je een leuke vacature? Stuur ons dan je cv. Geen passende jobs in het aanbod? Zet de job alert aan en ontvang jobs als klusjesman zodra deze online komen.