wat is een kok?
Een kok is een professional die maaltijden bereidt en toezicht houdt op de voedselbereiding in verschillende soorten gelegenheden. Je gebruikt je culinaire vaardigheden om een keuken te beheren en ervoor te zorgen dat de klanten van een restaurant de beste service krijgen. In tegenstelling tot andere keukenmedewerkers houdt een chef zich bezig met koken en keukenbeheer. Dat betekent dat je menu's maakt, onderzoek doet naar nieuwe gerechten voor het restaurant en experimenteert met verschillende ingrediënten om bezoekers een unieke ervaring te bieden.
Als kok heb je indrukwekkende culinaire vaardigheden en kennis van voedselbereiding nodig om de werkzaamheden in de keuken te coördineren. Aangezien je verantwoordelijk bent voor zowel smaak als presentatie, heb je creativiteit nodig om ervoor te zorgen dat de gerechten lekker smaken en er smakelijk uitzien. Naast het bereiden van gerechten en het coördineren van het keukenpersoneel, voer je ook administratieve taken uit zoals het bestellen van ingrediënten, het zoeken naar leveranciers en het beheren van de voedselvoorraad. Je werkt samen met de restaurantmanager om aankoopprijzen te onderhandelen en de kosten van de gerechten te bepalen.
Je taken verschillen afhankelijk van de grootte van de zaak. Als je in een groot restaurant in het hogere segment werkt, heb je misschien een leidinggevende rol en kook je alleen als je nieuwe gerechten voor het menu bedenkt. In minder formele zaken zijn de taken van een chef-kok het beheren van de voedselvoorraad, koken en de keuken schoon en netjes houden.
Koks werken in elk etablissement waar voedsel wordt bereid, van snackbars tot hotels, cafés, restaurants, cruiseschepen, zorginstellingen, kantines en cateringbedrijven.
bekijk alle jobsloon van een kok
Het gemiddelde loon van een kok is sterk afhankelijk van de omgeving waarin hij werkt en de jaren ervaring op de teller. Horeca Vlaanderen formuleert een aantal loonbarema's die fluctueren van de laagste vergoeding van €14,37 per uur oftewel een maandloon van €2.366 tot de hoogste vergoeding van €24,97 per uur oftewel €4.112 per maand.
Het loon van een kok hangt af van verschillende factoren, waaronder verantwoordelijkheden, werkervaring en de grootte van het bedrijf. Chef-koks verdienen bijvoorbeeld meer omdat ze extra verantwoordelijkheden krijgen, zoals het bedenken van nieuwe gerechten en het bestellen van de inventaris. Hulpkoks worden minder betaald omdat ze junior keukenpersoneel zijn dat gerechten bereidt en serveert op basis van de aangeleverde recepten.
Als je veel ervaring en culinair meesterschap hebt, kun je onderhandelen over een beter beloningspakket vanwege de vaardigheden die je inbrengt. Werken voor grote restaurants kan voordeliger zijn omdat ze de middelen hebben om betere lonen te betalen dan snackbars, grootkeukens en minder formele etablissementen.
Wil je op korte termijn extra inkomen verwerven? Dan bestaat er zeker de mogelijkheid om overuren te presteren. In de horeca is een grote vraag naar gespecialiseerd personeel, wat een goede chef-kok dus ruimte geeft om meer uren en een beter loon te helpen onderhandelen.
soorten koks
Enkele soorten koks en chef-koks zijn:
- chef-kok: als chef-kok beheer je alle keukenactiviteiten. Je kookt de maaltijden niet, maar je proeft de gerechten voordat ze aan klanten worden geserveerd. Je bekijkt ook de presentatie van de borden en ontwikkelt nieuwe menu-items.
- banketbakkers: als chef patisserie bereid je gebak en desserts. Het is jouw taak om het beslag te mengen, deeg voor verschillende gebakjes en desserts te bereiden en ervoor te zorgen dat klanten hun desserts op tijd ontvangen.
- chef de partie: als commis chef ben je een junior medewerker die helpt bij het bereiden van maaltijden. Je schaduwt koks en assisteert op verschillende werkplekken. Je bereidt ingrediënten voor en maakt de werkplekken schoon.
werken als kok
Ben je geïnteresseerd in het bereiden van heerlijke maaltijden en het runnen van een keuken? Bekijk de taken en verantwoordelijkheden van een kok.
-
functieomschrijving kok
Enkele taken van een chef-kok en zijn hulpkoks zijn
- menu's maken naargelang het seizoen en stijl van de zaak: je onderzoekt opkomende gerechten in de horeca, zoals de nieuwste desserts, gebak- en pastatrends. Op basis van je onderzoek vind je nieuwe ingrediënten om gerechten die je maakt te verbeteren. Je maakt menu's voor ontbijt en diner, inclusief aangepaste drankenmenu's. Je ontwikkelt ook recepten voor verschillende gerechten en traint deze samen met je collega koks zodat je ze perfect kunt bereiden tijdens de volle service.
- bereiden en koken van gerechten tijdens de service: je hebt culinaire vaardigheden nodig om verschillende gerechten te bereiden en te koken, van voorgerechten tot desserts. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de smaak en de presentatie van het eten aan de gewenste normen voldoen. Al het eten dat je keuken verlaat, moet er smakelijk uitzien. Je houdt dus toezicht op de presentatie en garnering van al het eten dat in restaurants wordt geserveerd.
- werkzaamheden in de keuken coördineren: je bent verantwoordelijk voor alle bereidingen. Dit houdt in dat je het keukenpersoneel coördineert om ervoor te zorgen dat alle soorten voedsel volgens de gewenste normen worden bereid. Elk gerecht moet tijdig de keuken uit, in coördinatie met de andere gerechten voor dezelfde tafel. Je plant ook de werkroosters voor de koks, afwassers en de schoonmaakploeg.
- administratieve taken: je voert verschillende administratieve taken uit, zoals het bestellen van ingrediënten, het beheren van de voorraad en het zoeken naar leveranciers. Je bent verantwoordelijk voor de voedselveiligheid en zorgt ervoor dat de keukenbrigade zich aan de hygiënenormen houdt. Je bent goed op de hoogte van alle HACCP-normen en schoolt je regelmatig bij. Je bepaalt ook de kosten van elk gerecht en bepaalt de prijzen voor de menukaart in samenspraak met de restaurantmanager of eigenaar.
-
werkomgeving
Je werkt in verschillende bedrijfssectoren waar voedsel wordt geserveerd, maar in de praktijk vaak in de horeca. Je kunt werken in restaurants, hotels, snackbars, kantines, in de zorgsector, voor bedrijfsrestaurants of bijvoorbeeld op cruiseschepen. Je kunt ook een job krijgen in een catering- en banketbedrijf. Je werkomgeving hangt dus af van je werkgever. Je werkt binnenshuis in een snelle omgeving in restaurants, cafés, hotels en vakantieplekken. De functie brengt een minimum aan reizen met zich mee, tenzij je vanuit een foodtruck werkt of voor catering- of traiteurdiensten werkt.
Als kok wordt er van je verwacht dat je op het werk een koksuniform draagt, vaak met een koksmuts of kokshoed en veiligheidsschoenen. Hou er rekening mee dat deze job ook bepaalde fysieke vaardigheden vergt. Je staat heel vaak recht gedurende vele uren, draagt zware potten en pannen, vertoeft in wisselende temperaturen zoals naast het fornuis en de koelcel.
-
wie zijn jouw collega’s?
Afhankelijk van je werkgever en de branche waarin je werkt, kun je keukenhulpen, koks en chef-koks tot je collega's rekenen. Je werkt misschien ook in de buurt van kelners en cafémanagers of geranten, evenals andere specialisten zoals receptionisten, barmannen, afwassers en eventmanagers.
-
uurrooster kok
Een kok werkt de hele week, inclusief weekends en feestdagen, aangezien restaurants of hotels dagelijks open zijn. De meeste werkgevers voorzien verlofdagen tijdens de week. Soms werk je in ploegendiensten, vooral in drukke werkomgevingen. Als je in een traiteurzaak, bedrijfskantine of een foodtruck werkt, werk je waarschijnlijk op normale werktijden met af en toe een avonddienst. De meeste koks werken fulltime, maar er zijn ook parttime mogelijkheden. Ben je eerder op zoek naar een bijverdienste? Dan kan je zeker ook kortlopende contracten vinden voor het werken in evenementencatering of tijdens drukke seizoenen, bijvoorbeeld aan zee of op andere toeristische trekpleisters.
-
doorgroeimogelijkheden als kok
Een carrière in de keuken begint met een leerling- of chef de partie-functie. Nadat je onder toezicht van chef-koks hebt gewerkt, kun je doorgroeien naar chef de partie of chef-station voordat je souschef en later chef-kok wordt. Als je veel ervaring hebt met het leiden van keukens, kun je chef-kok worden in een toprestaurant. Alternatieve carrièremogelijkheden zijn keukenmanager of restaurantmanager. Nadat je ervaring hebt opgedaan als chef-kok in loondienst, kun je je eigen restaurant of traiteurzaak openen.
-
voordelen van werken voor randstad als kok
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Als je een eigen zaak wilt starten als kok dan moet je in het kader van de voedselveiligheid je beroepskennis kunnen aantonen aan de hand van een diploma. Een diploma van kok kan je behalen via verschillende wegen. Droom je al je hele leven om chef-kok te worden? Volg dan zeker een middelbare schoolopleiding aan één van de vele gespecialiseerde hotelscholen in Vlaanderen. Een aantal erg gerenommeerde scholen zijn bijvoorbeeld Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge en Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Deze scholen brachten al een aantal grote sterrenchefs voort!
Vele hotelscholen bieden ook een volwassenprogramma in avondonderwijs voor wie op latere leeftijd een extra dynamiek aan zijn carrière wil toevoegen.
Als kok is ervaring en gedrevenheid vaak even belangrijk als een diploma. Wie onder de vleugels van een chef-kok wilt werken hoeft geen beroepskennis aan te tonen en kan ook aan de slag zonder specifieke opleiding. Ervaring in een horeca-omgeving helpt je ook bij het vinden van een geschikte job als kok.
competenties en eigenschappen van koks
Enkele van de vaardigheden en competenties van een chef-kok en kok zijn:
- organisatievaardigheden: je moet georganiseerd zijn om werkstromen in de keuken te plannen en ervoor te zorgen dat het eten op tijd wordt bereid. Een gebrek aan organisatie kan leiden tot het door elkaar halen van bestellingen of menu-items en het presenteren van de verkeerde gerechten aan klanten.
- vaardigheden om te multitasken: je bereidt verschillende gerechten op het menu en voert ook andere taken uit. Multitaskingvaardigheden helpen je om de verschillende elementen van de voedselbereiding te coördineren.
- creativiteit: je vertrouwt op creativiteit om een uniek menu te ontwikkelen en indrukwekkende presentaties op het bord te maken. Je bent ook verantwoordelijk voor het decor en het servies om de eetervaring te verbeteren.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over kok.
-
wat is het loon van een kok?
Een beginnend kok verdient gemiddeld €16 per uur, een kok met ervaring en verantwoordelijkheden in de keuken kan rekenen op een loon tot €24 euro per uur. Wil je extra verdienen? Bespreek de mogelijkheid van overuren met je werkgevers!
-
wat houdt de job van kok in?
Een kok ontwikkelt en bereidt gerechten in een horecagelegenheid. Hij plaatst bestellingen voor de ruwe ingrediënten en verwerkt deze met een team tot een afgewerkt product. Koks werken hoofdzakelijk in restaurants, feestzalen of bars, maar ook in ziekenhuizen, luchthavens, bedrijfskantines en vele meer kan je aan de slag als kok.
-
wat is het verschil tussen kok en chef-kok?
In een professionele keuken bestaat er een strikte hiërarchie. De chef-kok staat aan het hoofd van de keukenbrigade, bijgestaan door diverse koks en hulp-chefs. De chef kok bepaalt de organisatie, stelt menu's samen en verdeelt de taken aan alle medewerkers in de keuken.
-
hoe lang duurt een opleiding tot kok?
Als kok kun je je hele leven lang opleidingen volgen en je bijscholen. Een basisopleiding echter volg je al vanaf de middelbare school of via avondschool en volwassenonderwijs. Afhankelijk van je professionele achtergrond en het type koksopleiding dat je volgt mag je rekenen tussen de één tot drie jaar studeren.
-
hoe vind ik een job als kok?
Een job vinden als kok? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze kok jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter in onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als kok online zet.