wat is een kraanmachinist?

De belangrijkste functie van een kraanmachinist is het verplaatsen van zware objecten door middel van (verschillende soorten) kranen of het uitvoeren van grondwerken. Als kraanbestuurder werk je op een bouwwerf of in een haven en help je bij de constructie van gebouwen, het ontladen van schepen en het uitgraven van de bodem als voorbereiding voor grootschalige bouwwerkzaamheden. 

bekijk alle jobs
1

het loon van een kraanmachinist

Een specialisatie als kraanmachinist bevindt zich in het barema van de zogenaamde PC 124-kwalificatie (bouw) voor geschoolde arbeiders. Dit vertaalt zich in een gemiddeld uurloon van net geen 17 euro. Omgerekend tot een maandloon komt dit neer op ongeveer 2.800 euro bruto, zonder extralegale voordelen en toeslagen.

Natuurlijk is het mogelijk om door te groeien als kraanmachinist en in dat geval verdien je ook meer. Bepaalde promoties, zoals die van ploegbaas, brengen een uurloonverhoging van gemiddeld 10% met zich mee. 

2

soorten kraanmachinisten

We kunnen bij het beroep kraanmachinist een onderscheid maken tussen verschillende soorten. Deze hebben vooral betrekking op het type machine dat je bestuurt en de plaats waar je bent tewerkgesteld. De meest voorkomende daarvan zijn:

  • torenkranen: werken met uitzicht over projecten in het hele land. Tenminste, als je in de cabine zit. Soms bestuur je dergelijke kranen vanaf de grond met behulp van radiografische besturing.
  • hoogwerkers: een hoogwerker is een soort (hydraulische) lift waarmee bouwvakkers en andere vakmannen gemakkelijk en veilig op hoogte kunnen werken. Als bestuurder sta je vooral in voor de veiligheid van je collega's tijdens het uitvoeren van werken op hoogte.
  • autolaadkranen: een autolaadkraan is doorgaans op een truck gemonteerd en kan gemakkelijk zelfstandig laden en lossen. Er bestaan verschillende types autolaadkranen volgens tonmeterklasse, variërend van 1 tonmeter tot wel 450 tonmeter.
  • rupskranen: een mobiele kraan met rupsbanden beweegt zich gemakkelijk voort over grote oppervlakken. Dit vertaalt zich in een betere verdeling van het gewicht, waardoor dit type kranen perfect geschikt is voor modderige of onvaste ondergronden, zoals bijvoorbeeld op een bouwwerf.

Voor elk van deze types kranen en veel andere soorten is een specialisatie nodig om ze veilig en verantwoord te kunnen gebruiken. Vaak geeft het bouwbedrijf waarbij je werkt specifieke opleidingen. Voor meer informatie kun je ook terecht bij instanties als de VDAB.

glimlachende man die een voertuig met zwaar materieel bestuurt
glimlachende man die een voertuig met zwaar materieel bestuurt
3

werken als een kraanmachinist

Hieronder gaan we iets dieper in op wat een job als kraanmachinist precies inhoudt. Zo weet je precies wat jouw takenpakket omvat.

4

opleidingen en vaardigheden

In België bestaan er heel wat opleidingen tot kraanmachinist, bij uiteenlopende instanties. Hieronder een overzicht:

  • 3e Graad SO (BSO): bouwplaatsmachinist
  • 7e Specialisatiejaar (BSO): besturing mechanische en hydraulische kranen of wegenbouwmachines
  • DBSO: bestuurder mobiele kranen en bouwplaatsmachinist (modulaire opleidingen)
  • bouwplaatsmachinist Duaal

Bij de VDAB vind je meer informatie over mogelijke opleidingen tot kraanbestuurder en werkplaatsmachinist. Ook vind je online handige informatie in verband met mogelijke opleidingsmodules tot kraanmachinist.

Naast een voor de hand liggende opleiding tot kraanbestuurder verwachten veel werkgevers ook dat je over een VCA-certificaat beschikt, of Veiligheid Checklist Aannemers. Het gaat om een algemene standaard voor een veilige werkomgeving die vooral van toepassing is op bouwplaatsen en andere werkruimtes waar risicovolle handelingen plaatsvinden.

Houd er rekening mee dat er verschillende soorten VCA-Certificaten bestaan. Kraanmachinisten moeten in de meeste gevallen enkel een VCA Basis kunnen voorleggen, waarvoor je een opleiding kunt volgen bij een erkend aanbieder. Je legt naderhand dan ook een examen af en het certificaat is tien jaar geldig. Hier vind je meer info over de Europese certificaten voor kraanmachinisten.

competenties en eigenschappen van kraanmachinisten

eigenschappen

Klaar om aan de slag te gaan als kraanbestuurder? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je over de juiste eigenschappen beschikt. Hieronder vind je wat meer info over het profiel van de perfecte kraanmachinist. je…

  • functioneert goed in teamverband
  • hebt een sterk technisch inzicht
  • communiceert goed en duidelijk
  • kunt flexibel werken, eventueel op zaterdag
  • bent in goede fysieke conditie

Vervolgens vereist een specialisatie als kraanbestuurder ook de nodige technische kennis van kranen en de geldende veiligheidsprocedures. Als kraanmachinist ben je in staat om zelfs zware machines nauwkeurig te besturen en te manoeuvreren, hierbij rekening houdende met de veiligheidsvoorschriften.

competenties

Naast het juiste persoonlijke profiel zijn ook specifieke competenties van belang om het te maken als kraanbestuurder. Zoals vermeld moet je over een van de erkende opleidingsattesten beschikken, eventueel een VCA-Certificaat en natuurlijk ook een rijbewijs.

Naargelang de classificatie van de kraan die je bestuurt, de maximaal toegelaten massa en het samenstel heb je een rijbewijs C, CE of D nodig. Je moet hiervoor slagen voor een theoretisch en een praktisch examen.

Interessant om te weten is dat een rijbewijs B in sommige gevallen volstaat om aan het werk te gaan als kraanmachinist. Bijvoorbeeld als je gebruikmaakt van kranen of machines voor korte afstanden.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een kraanmachinist .

thank you for subscribing to your personalised job alerts.