wat is een kraanmachinist?
De belangrijkste functie van een kraanmachinist is het verplaatsen van zware objecten door middel van (verschillende soorten) kranen of het uitvoeren van grondwerken. Als kraanbestuurder werk je op een bouwwerf of in een haven en help je bij de constructie van gebouwen, het ontladen van schepen en het uitgraven van de bodem als voorbereiding voor grootschalige bouwwerkzaamheden.
bekijk alle jobshet loon van een kraanmachinist
Een specialisatie als kraanmachinist bevindt zich in het barema van de zogenaamde PC 124-kwalificatie (bouw) voor geschoolde arbeiders. Dit vertaalt zich in een gemiddeld uurloon van net geen 17 euro. Omgerekend tot een maandloon komt dit neer op ongeveer 2.800 euro bruto, zonder extralegale voordelen en toeslagen.
Natuurlijk is het mogelijk om door te groeien als kraanmachinist en in dat geval verdien je ook meer. Bepaalde promoties, zoals die van ploegbaas, brengen een uurloonverhoging van gemiddeld 10% met zich mee.
soorten kraanmachinisten
We kunnen bij het beroep kraanmachinist een onderscheid maken tussen verschillende soorten. Deze hebben vooral betrekking op het type machine dat je bestuurt en de plaats waar je bent tewerkgesteld. De meest voorkomende daarvan zijn:
- torenkranen: werken met uitzicht over projecten in het hele land. Tenminste, als je in de cabine zit. Soms bestuur je dergelijke kranen vanaf de grond met behulp van radiografische besturing.
- hoogwerkers: een hoogwerker is een soort (hydraulische) lift waarmee bouwvakkers en andere vakmannen gemakkelijk en veilig op hoogte kunnen werken. Als bestuurder sta je vooral in voor de veiligheid van je collega's tijdens het uitvoeren van werken op hoogte.
- autolaadkranen: een autolaadkraan is doorgaans op een truck gemonteerd en kan gemakkelijk zelfstandig laden en lossen. Er bestaan verschillende types autolaadkranen volgens tonmeterklasse, variërend van 1 tonmeter tot wel 450 tonmeter.
- rupskranen: een mobiele kraan met rupsbanden beweegt zich gemakkelijk voort over grote oppervlakken. Dit vertaalt zich in een betere verdeling van het gewicht, waardoor dit type kranen perfect geschikt is voor modderige of onvaste ondergronden, zoals bijvoorbeeld op een bouwwerf.
Voor elk van deze types kranen en veel andere soorten is een specialisatie nodig om ze veilig en verantwoord te kunnen gebruiken. Vaak geeft het bouwbedrijf waarbij je werkt specifieke opleidingen. Voor meer informatie kun je ook terecht bij instanties als de VDAB.
werken als een kraanmachinist
Hieronder gaan we iets dieper in op wat een job als kraanmachinist precies inhoudt. Zo weet je precies wat jouw takenpakket omvat.
-
functieomschrijving kraanmachinist
Als kraanmachinist heb je een specifiek takenpakket, dat eventueel varieert naargelang de plaats van tewerkstelling en het type machine dat je hanteert:
- het bedienen van kranen of een gelijkaardige machine volgens de (veiligheids)richtlijnen
- machines controleren en gebruiksklaar maken
- de gebruikte materialen en machines onderhouden en schoonmaken
- storingen of andere problemen met de kraan signaleren, melden en, afhankelijk van uw bevoegdheden, zelf oplossen
- de gehanteerde procedures vastleggen, controleren en beheren, eventueel in een kraanboek
- het laden en lossen van containers en andere zware goederen van schepen
- zorgen dat alle wettelijk vereiste documenten aanwezig zijn in de kraan
-
werkomgeving
Als kraanmachinist ben je tewerkgesteld op verschillende locaties, waaronder bouwwerven voor de constructie van gebouwen. Meestal gaat het om bedrijven die actief zijn in de bouw-, transport-, sloop- of offshore-industrie.
Belangrijk om te weten is dat je als kraanbestuurder vaak in gevaarlijke situaties en locaties werkt. Denk maar aan bouwwerven waar de ondergrond modderig en onvast is, of een industriële haven, waar het risico op vallende objecten zoals containers erg groot is. Het is daarom van groot belang om altijd rekening te houden met de geldende veiligheidsvoorschriften van je werkgever. Deze worden gedurende je opleiding tot kraanmachinist ook uitvoerig uiteengezet. Ook haal je via Randstad eenvoudig veiligheidscertificaten.
Het spreekt daarbij voor zich dat je als kraanmachinist geen thuiswerk uitvoert. Alle werken binnen je takenpakket dienen ter plaatse te worden verricht. Hou je van uitdagingen en laat je je niet afschrikken door fysiek zwaar werk? Dan is een job als kraanbestuurder je dus op het lijf geschreven!
-
wie zijn je collega's?
De kraanbestuurder werkt nooit alleen. Om de werkzaamheden op een bouwwerf of in een haven tot een goed einde te brengen, is teamwork essentieel. Je werkt op regelmatige of zelfs dagelijkse basis samen met grondwerkers, betonwerkers en bouwplaatsmachinisten Afhankelijk van de plaats van tewerkstelling en het project kom je ook in contact met dakdekkers en eventueel een hijsbegeleider op de grond, die meehelpt bij de afstelling en besturing van de kraan of machine.
-
uurrooster kraanmachinist
Het uurrooster van de kraanbestuurder hangt grotendeels af van de organisatie van de werkgever en het bouwbedrijf of het project in kwestie. Hou er rekening mee dat veel specialisaties in de bouw een strikt en vaak vroeg uurrooster met zich meebrengen. Je kunt als kraanbestuurder aan de slag overdag, maar in bepaalde gevallen is ook een nachtshift mogelijk.
Ten slotte hangt je werkschema voor een stuk af van de weersomstandigheden. Bij extreem weer en storm, waardoor de ondergrond onberijdbaar wordt en de zichtbaarheid vermindert, geniet je als kraanbestuurder vaak van een vrije dag, aangezien de risico’s op schade en verwondingen dan te groot zijn.
-
doorgroeimogelijkheden als kraanmachinist
Ook als kraanbestuurder is het wel degelijk mogelijk om door te groeien, mits je de nodige opleidingen volgt bij een organisatie als de VDAB en voldoende jaren ervaring heeft. De groeiende vraag naar kraanmachinisten geeft je alvast meer dan genoeg kansen om je te specialiseren in het bedienen en besturen van een bepaald type kraan, zoals een torenkraan of mobiele kraan.
Met de juiste opleiding kun je als kraanbestuurder doorgroeien tot ploegbaas of werfleider op een bouwwerf of in een haven, waarvoor je via Randstad ook opleidingen kunt volgen. Jouw takenpakket omvat in dit geval de bediening van kranen, maar je hebt daarnaast ook een leidinggevende functie.
-
voordelen van werken voor randstad als kraanmachinist
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
In België bestaan er heel wat opleidingen tot kraanmachinist, bij uiteenlopende instanties. Hieronder een overzicht:
- 3e Graad SO (BSO): bouwplaatsmachinist
- 7e Specialisatiejaar (BSO): besturing mechanische en hydraulische kranen of wegenbouwmachines
- DBSO: bestuurder mobiele kranen en bouwplaatsmachinist (modulaire opleidingen)
- bouwplaatsmachinist Duaal
Bij de VDAB vind je meer informatie over mogelijke opleidingen tot kraanbestuurder en werkplaatsmachinist. Ook vind je online handige informatie in verband met mogelijke opleidingsmodules tot kraanmachinist.
Naast een voor de hand liggende opleiding tot kraanbestuurder verwachten veel werkgevers ook dat je over een VCA-certificaat beschikt, of Veiligheid Checklist Aannemers. Het gaat om een algemene standaard voor een veilige werkomgeving die vooral van toepassing is op bouwplaatsen en andere werkruimtes waar risicovolle handelingen plaatsvinden.
Houd er rekening mee dat er verschillende soorten VCA-Certificaten bestaan. Kraanmachinisten moeten in de meeste gevallen enkel een VCA Basis kunnen voorleggen, waarvoor je een opleiding kunt volgen bij een erkend aanbieder. Je legt naderhand dan ook een examen af en het certificaat is tien jaar geldig. Hier vind je meer info over de Europese certificaten voor kraanmachinisten.
competenties en eigenschappen van kraanmachinisten
eigenschappen
Klaar om aan de slag te gaan als kraanbestuurder? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je over de juiste eigenschappen beschikt. Hieronder vind je wat meer info over het profiel van de perfecte kraanmachinist. je…
- functioneert goed in teamverband
- hebt een sterk technisch inzicht
- communiceert goed en duidelijk
- kunt flexibel werken, eventueel op zaterdag
- bent in goede fysieke conditie
Vervolgens vereist een specialisatie als kraanbestuurder ook de nodige technische kennis van kranen en de geldende veiligheidsprocedures. Als kraanmachinist ben je in staat om zelfs zware machines nauwkeurig te besturen en te manoeuvreren, hierbij rekening houdende met de veiligheidsvoorschriften.
competenties
Naast het juiste persoonlijke profiel zijn ook specifieke competenties van belang om het te maken als kraanbestuurder. Zoals vermeld moet je over een van de erkende opleidingsattesten beschikken, eventueel een VCA-Certificaat en natuurlijk ook een rijbewijs.
Naargelang de classificatie van de kraan die je bestuurt, de maximaal toegelaten massa en het samenstel heb je een rijbewijs C, CE of D nodig. Je moet hiervoor slagen voor een theoretisch en een praktisch examen.
Interessant om te weten is dat een rijbewijs B in sommige gevallen volstaat om aan het werk te gaan als kraanmachinist. Bijvoorbeeld als je gebruikmaakt van kranen of machines voor korte afstanden.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een kraanmachinist .
-
heb ik als kraanmachinist een VCA-certificaat nodig?
Als je aan de slag wilt als kraanbestuurder, is het in bepaalde gevallen noodzakelijk dat je over een Basis VCA-attest beschikt. Dit hangt af van de werkgever zelf, maar ook de sector waarin je aan de slag gaat. Een VCA-certificaat is tien jaar geldig en te verkrijgen door te slagen voor een theoretisch en praktisch examen.
-
hoeveel verdient een kraanmachinist?
Kraanbestuurders vallen onder de hogere loonschalen van PC124 en verdienen doorgaans net geen 17 euro per uur. Dit vertaalt zich in een gemiddeld maandloon van meer dan 2.800 euro bruto, zonder toeslagen.
-
met wie werkt een kraanmachinist samen?
Als kraanmachinist werk je samen met verschillende (bouw)specialisten, waaronder grondwerkers, dakdekkers en betonwerkers. Ook werk je in nauw verband samen met de bouwplaatsmachinist en de hijsbegeleider.
-
hoeveel uren werkt een kraanmachinist gemiddeld per dag?
Het aantal werkuren van een kraanmachinist hangt vooral af van het werkschema dat door het bouwbedrijf in kwestie wordt gehanteerd. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je overdag, maar ook ’s nachts werkt. Daarnaast ga je als kraanbestuurder ook soms op zaterdag aan de slag.
-
kan ik doorgroeien als kraanmachinist?
Kraanmachinisten kunnen zeker doorgroeien of zich specialiseren. Bij een specialisatie leer je met een bepaald soort machine of kraan werken. Tot de belangrijkste doorgroeifuncties behoort een job als werfleider, die naast het bedienen van kranen en machines ook een leidinggevende functie heeft.
-
hoe vind ik een job als kraanmachinist?
Een job vinden als kraanmachinist is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek ons jobaanbod. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat je gegevens achter in onze job agent module en ontvang jobs als kraanmachinist van zodra ze beschikbaar zijn.