wat is een loodgieter?
Een loodgieter is verantwoordelijk voor het onderhouden en installeren van leidingen in huizen en bedrijven. Deze leidingen worden gebruikt voor drainage, irrigatie, riolering en drinkwater. Als loodgieter heb je kennis van bouwvoorschriften, veiligheidsnormen en richtlijnen om de waterhuishouding van een gebouw correct te organiseren.
Sommige loodgieters werken samen met architecten en dragen waardevolle kennis bij in de vroegste stadia van een vastgoedontwikkelingsproject. De meeste loodgieters werken op verschillende bouwwerven en zijn voortdurend ter plaatse. Je kunt echter ook werken als ontwerper van sanitaire systemen. Loodgieters die ontwerpen of blauwdrukken maken, richten zich op het verbeteren van de efficiëntie van het installatieproces.
Een carrière als loodgieter kan erg gevarieerd zijn. De meeste loodgieters beginnen met handmatige installaties, maar breiden hun activiteiten uit door zich verder te specialiseren. Wil je graag je loon opkrikken, dan is het zeker interessant om je bij te scholen en je toe te spitsen op een bepaalde tak binnen de loodgieterij. Hoe unieker je specialiteit, hoe minder concurrentie je hebt.
Loodgieter zijn kan lonend zijn en de meeste loodgieters blijven hun hele carrière in dit vak werken. Loodgieters die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, blijven meestal minstens parttime werken. Het vak is voor velen namelijk een echte passie. Anderen kiezen ervoor om de volgende generatie loodgieters te helpen voorbereiden door leerlingen op te leiden en te onderwijzen om hen te helpen hun maximale potentieel te bereiken.
Wil je weten hoe je loodgieter wordt? Lees dan verder om erachter te komen welke kwalificaties je nodig hebt, hoeveel je kunt verdienen en welke vaardigheden je nodig hebt om een job als loodgieter te bemachtigen.
bekijk alle jobsloon van een loodgieter
Een loodgieter verdient ongeveer €2.800 per maand. In dit geval heb je al wat ervaring opgebouwd in het vak en kun je een bepaalde expertise voorleggen. Als beginnend loodgieter schommelt het loon rond de €2.100 per maand, een doorwinterde loodgieter kan zijn loon zien oplopen tot 3.700 euro per maand.
Je loon als loodgieter hangt zeker en vast af van je ervaring. Daarnaast worden loodgieters soms buiten kantooruren gecontacteerd wanneer er een dringend probleem is dat moet worden opgelost, bij een lek bijvoorbeeld. Werk je zelf vaak voor noodoproepen, ook tijdens het weekend, dan voeg je gemakkelijk extra uren toe aan je maand en verdient zo ook extra loon.
Specialiseren is interessant als loodgieter. Je specialiseert je door je specifiek op een bepaalde sector te richten, bijvoorbeeld drainagesystemen in de landbouw of hydraulische systemen voor bedrijven.
Een andere manier waarop je je kunt specialiseren is je kennis verbreden. Een loodgieter die badkamers installeert en ondertussen ook een muurtje in de badkamer kan metselen en zijn kennis van elektriciteit uitbreidt, kan een totaaloplossing aan zijn klant bieden. Dus zowel in de diepte als in de breedte specialiseren is interessant voor een loodgieter en heeft mogelijk direct invloed op het loon.
soorten loodgieters
- aanleg loodgieterswerk nieuwbouw en renovatie: een loodgieter die zich specialiseert op nieuwbouwprojecten of renovaties moet goed blauwdrukken kunnen lezen. Hij legt alle nodige buizen voor keuken, toiletten en badkamers, maar ook voor verwarmingssystemen en aan- en afvoer van water in de woning. Als loodgieter van nieuwbouwprojecten of renovaties werk je nauw samen met de architect.
- algemene loodgieter residentieel: een loodgieter kan taken uitvoeren in bijna elke kamer in je woning. Van het ontluchten van de centrale verwarming tot het repareren van het toilet. Lekkages oplossen in de keuken en installeren van een inloopdouche in de badkamer. Voor elk defect waar water bij te pas komt, komt een algemene loodgieter van pas.
- loodgieter voor industrie: elk industrieel gebouw is anders en heeft specifieke noden op het vlak van water en verwarming. Grote bedrijven waar veel leidingen en watergebruik zijn, hebben permanent een loodgieter in dienst die het systeem van binnen en van buiten kent. Als er reparaties, vernieuwingen, uitbreidingen of aanpassingen nodig zijn, springt hij te hulp.
- specialist in centrale verwarming: verwarmingssystemen worden over het algemeen aangelegd door een loodgieter. Zeker centrale verwarming en vloerverwarming, die werkt op warm water, is de verantwoordelijkheid van een loodgieter. Je kijkt ook verwarmingsketels na en doet een jaarlijkse controle van zonneboilers indien nodig.
- opsporing lekkage: sommige loodgieters specialiseren zich in het opsporen van lekkages in buizen die in muren of onder de grond zitten. Met behulp van gespecialiseerd materiaal, zoals flexibele camera's, kijk je de hele leiding na en probeert een geschikte oplossing te formuleren.
- drainage en irrigatie: efficiënt watergebruik wordt met de dag belangrijker. Een loodgieter met kennis over irrigatie en drainage is waardevol, niet alleen voor de landbouwindustrie maar ook voor andere bedrijven. Specialiseer je in efficiënt watergebruik en je toekomst als loodgieter is verzekerd.
werken als een loodgieter
Wat betekent het om te werken als loodgieter? Je installeert en onderhoudt waterleidingen voor residentiële en bedrijfsgebouwen. Lees zeker verder als je meer wilt ontdekken over de rol van een loodgieter.
-
functieomschrijving loodgieter
Een loodgieter werkt in zowel nieuwbouwconcepten en renovatieprojecten. Herstel en onderhoud van leidingen en toestellen is een groot onderdeel van de job van loodgieter. Een paar grote aspecten van de job van loodgieter zijn onder meer:
- herstel van waterleidingen: je schat problemen bij herstelwerken in en stelt hiervoor een passende oplossing voor. Je staat zelf in voor het bestellen van de nodige materialen en het uitvoeren van grote en kleine reparaties.
- aanleg van nieuwe waterleidingen: je kunt blauwdrukken lezen en overlegt met de verschillende bouwlieden en architecten waar de verschillende leidingen en buizen in een nieuwbouwproject moeten komen.
- onderhoud van toestellen: zonneboilers, centrale verwarming of vloerverwarming, het zijn allemaal toestellen die regelmatig nazicht vragen zodat ze steeds optimaal blijven functioneren. Je gaat bij klanten langs om hun installaties na te zien en voert kleine reparaties uit.
- installeren van sanitaire hulpmiddelen: van toiletten tot keukenkranen, van inloopdouches tot grondwaterpompen, jij installeert alle sanitaire hulpmiddelen in woningen en bedrijfsgebouwen. Je bestelt de nodige koppelingen en adviseert klanten over de juiste materialen voor hun specifieke noden.
- gebruik van controlemateriaal om schade in leidingen te ontdekken: als gespecialiseerd loodgieter kijk je ook bestaande waterleidingen na op lekkages of schade. Je beschikt over gespecialiseerde apparatuur om leidingen en buizen te controleren. Flexibele camera's met hoge resolutie geven een duidelijk inzicht over de toestand van bestaande leidingen. Je formuleert eventueel oplossingen in geval van breuken.
-
werkomgeving
Je werkomgeving als loodgieter is divers. Je werkt op renovatieprojecten, doet kleine en grote reparaties bij klanten of legt compleet nieuwe sanitaire voorzieningen in nieuwbouwhuizen. Je werkt over het algemeen binnen maar je kunt ook in ruwbouwprojecten tewerkgesteld zijn. Water is de rode draad in jouw job. Je kunt dus nat worden en draagt daarom gespecialiseerde beschermende kledij.
Over het algemeen werkt een loodgieter niet op grote hoogtes maar kleine of moeilijk bereikbare ruimtes zijn wel mogelijk. Je bent dus flexibel en kunt lange tijd in een ongemakkelijke houding werken.
Thuiswerk is niet mogelijk, je werkt steeds bij de klant ter plaatse waar jouw expertise gewenst is.
-
wie zijn je collega's?
De collega's van een loodgieter zijn over het algemeen andere bouwlieden. Wie vaak op nieuwbouwprojecten werkt, komt in contact met dakleggers, architecten, metsers of vloerders, zeker als je ook vloerverwarming aanlegt. In je team heb je misschien ook een klusjesman en elektricien die elektrische toepassingen kan installeren wanneer je bijvoorbeeld een badkamer aanlegt die ook van verlichting moet worden voorzien.
-
uurrooster loodgieter
Als loodgieter werk je ongeveer 35 tot 40 uur per week. Je werkt vijf dagen op zeven en weekendwerk is eerder de uitzondering dan de regel. Het kan voorvallen dat een project binnen een bepaalde tijd moet afgewerkt zijn en dat overuren een must zijn. Dit is echter steeds bespreekbaar met de opdrachtgever en wordt ook extra vergoed.
Houd echter wel rekening met noodgevallen. Een loodgieter kan elk moment van de week worden gecontacteerd wanneer een ernstig lek of sanitair probleem moet worden verholpen. Lekkages kunnen niet enkel voor waterschade zorgen, ze kunnen ook ernstige problemen veroorzaken zoals kortsluiting. Het is dus belangrijk om te weten dat je als loodgieter kunt worden opgeroepen in een noodsituatie.
-
doorgroeimogelijkheden als loodgieter
Een loodgieter die al jaren ervaring heeft in de sector groeit vaak door tot een leidinggevende zoals projectmanager of ploegleider. Je kunt je ook in de breedte specialiseren en je bijvoorbeeld toespitsen op het nazicht van leidingen op schade met behulp van gespecialiseerde toestellen. Bepaalde loodgieters specialiseren zich in het aanleggen van badkamers of keukens.
Ben je ondernemend ingesteld? Dan is het zeker niet onmogelijk dat jij ooit je eigen zelfstandige zaak opstart en misschien zelf personeel in dienst neemt.
-
voordelen van werken voor randstad als loodgieter
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Een loodgieter geniet doorgaans een technische of beroepsopleiding. Deze kan gevolgd worden vanop de schoolbanken, maar je kunt ook kiezen voor duaal leren. In dit laatste geval bespreek je samen met school en een professionele loodgieter hoeveel uur les je krijgt en hoeveel uur je reeds praktisch aan de slag gaat.
Je kunt je ook extra specialiseren via een zevende jaar. De opleidingen, al dan niet via leertraject, die je perfect klaarstomen voor een job als loodgieter zijn:
- centrale verwarming en sanitaire installaties (BSO)
- sanitaire en verwarmingsinstallaties duaal
- loodgieter algemeen (BSO)
- verwarmingsinstallaties (BSO zevende specialisatiejaar)
Wil je graag op latere leeftijd bijscholen? Instellingen voor volwassenenonderwijs zoals Syntra bieden ook opleidingen tot loodgieter aan en stomen je klaar voor een job als zelfstandige loodgieter.
Randstad biedt professionals in de bouw ook extra opleidingen, neem zeker ook een kijkje op onze opleidingspagina.
competenties en eigenschappen van loodgieters
Als loodgieter moet je over bepaalde vaardigheden en eigenschappen beschikken. Enkele daarvan zijn
- fysieke vaardigheden: loodgieterswerk vereist fysieke kracht, behendigheid en coördinatie. Werken met gereedschap, armaturen en loodgieterssystemen vereist een goede hand-oogcoördinatie en handvaardigheid. Loodgieters heffen vaak zware voorwerpen, beklimmen ladders en trappen en werken bij wisselende temperaturen. Daarom is het cruciaal dat je fysiek fit bent om taken snel en efficiënt uit te voeren.
- communicatieve vaardigheden: luisteren naar je klanten, het probleem begrijpen en op een begrijpelijke en ontspannen manier reageren zijn cruciaal. Als je duidelijk aanbevelingen of suggesties kunt doen, worden misverstanden tot een minimum beperkt.
- probleemoplossende vaardigheden: het is belangrijk om een situatie te evalueren, de opties snel te beoordelen en de juiste handelswijze te bepalen. Je werktijd efficiënt indelen helpt ook om je verdienpotentieel te maximaliseren.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een loodgieter.
-
wat doet een loodgieter?
Een loodgieter legt waterleidingen aan, installeert een centrale verwarming en legt sanitaire voorzieningen aan. Ook repareert een loodgieter schadegevallen en lekkages en ziet leidingen na op schade.
-
wat is het verschil tussen een loodgieter en een installateur?
Beide jobs overlappen, maar ze hebben ook hun specifieke kenmerken. Een installateur is hoofdzakelijk gespecialiseerd in het aanleggen van verwarmingssystemen en nazicht van boilers en branders. Een loodgieter gaat zich toeleggen op waterleidingen, installeren van badkamers en keukentoepassingen.
-
is loodgieter een zware job?
Je moet fysiek fit zijn om de job van loodgieter uit te voeren. Je moet soms in kleine ruimtes aan de slag en voor lange tijd in een ongemakkelijke positie werken. Je draagt zware materialen en bent de hele dag fysiek in de weer.
-
welk diploma heeft een loodgieter?
Loodgieter kan je worden door een voltijdse beroepsopleiding te volgen of je kiest voor duaal leren, het oude leercontract. Wil je op volwassen leeftijd omscholen naar loodgieter? Kijk dan zeker de centra voor volwassenonderwijs na, zij bieden diverse opleidingen tot loodgieter en installateur van centrale verwarming.
-
hoe vind ik een job als loodgieter?
Een job vinden als loodgieter is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek ons jobaanbod. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je CV. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Maak een job alert aan en ontvang de bartender jobs van ons, zodra ze beschikbaar zijn.