wat is een operator?

Operatoren bedienen machines. Soms ook complexe machines. Meestal in fabrieken of aan een productielijn in bedrijven. Vaak gaat het om ondernemingen gespecialiseerd in de massaproductie van consumentengoederen en elektronische onderdelen.

Enkele van de meest voorkomende machines in zo’n bedrijven zijn boormachines, kolomboormachines en draaibanken. Je kan je als operator in één of meerdere machines specialiseren. Als je de bediening van meerdere machines onder de knie hebt, ben je op verschillende plaatsen inzetbaar in bedrijven en dat maakt je nog aantrekkelijker als werknemer.

Als operator herhaal je vaak verschillende stappen of sequenties van bewegingen. Daarbij gebruik je doorgaans pedalen, hendels en draaiknoppen. Soms is het als operator ook je taak om ruwe grondstoffen in een machine te plaatsen.

Het spreekt voor zich dat je voor een job als operator van machines in goede fysieke conditie moet zijn. Ben je handig? Dan is dat zeker ook een stevig voordeel. Vooral als het gaat om het bedienen van complexe machines. Vervolgens ben je als operator in staat om deze machines juist af te stellen voor een betere efficiëntie en veiligheid.

Denk je dat een job als operator wel bij je past? Hou je ervan om actief te zijn in een bedrijvige werkomgeving? Lees dan snel verder. Je leest meer over de kwalificaties en vaardigheden van een succesvolle operator.

bekijk alle jobs
1

hoeveel verdient een operator?

Hoeveel je verdient als operator hangt af van verschillende zaken, waaronder de sector en je takenpakket. Daarnaast zal je opleiding ook een invloed hebben op je loon. 

operator loon

Belangrijk om te weten is dat operatoren ook vaak een toeslag krijgen als ze in ploegen werken, bijvoorbeeld ’s nachts. Dit vertaalt zich in een supplement bovenop het brutoloon.

Het gemiddelde loon van een operator in België is ongeveer 29.000 euro per jaar, wat neerkomt op 15 euro per uur. Houd er rekening mee dat je ervaring een heel grote rol speelt als het gaat om je salaris:

  • in een aanvangspositie verdienen operatoren ongeveer 27.000 euro per jaar
  • bij ervaren werknemers is dat jaarloon al snel 33.000 euro per jaar

Bovenstaande lonen zijn gebaseerd op een werkweek van 38 uren.

2

soorten operators

Meestal is het takenpakket van een operator duidelijk. Wel bestaan er verschillende specialisaties binnen dit beroep. Hieronder enkele voorbeelden:

  • operators van boormachines: de belangrijkste taken van een operator van boormachines zijn het afstellen, onderhouden en gebruiken van grote of kleine (kolom)boormachines. Welke materialen je als operator boormachines moet boren, hangt af van de sector waarin je werkt. Dat varieert van plastic tot metaal.
  • operator van walsmachines: deze specialisten bedienen walsmachines. Ze vormen en bewerken materialen, zoals metaal. Ook in dit geval onderhoud je de machines.

Daarnaast heb je als operator nog heel wat mogelijkheden om je te specialiseren:

  • procesoperator: je houdt de verschillende machines en het productieproces in de gaten. Als procesoperator is het vooral belangrijk dat je het overzicht bewaart en dat je graag multitaskt.
  • CNC-operator: CNC (Computerized Numerical Control) is een computergestuurde manier om producten te bewerken. Als CNC-operator ga je aan de slag met een computergestuurde machine waarmee je materialen bewerkt. Om dat foutloos te kunnen doen, heb je de hardware en software volledig onder de knie.
vrouwelijke arbeider die een machine bedient
vrouwelijke arbeider die een machine bedient
3

werken als operator

Een operator gebruikt grote en zware machines om een waaier van taken uit te voeren die te maken hebben met de productie van goederen. 

4

wie zijn jouw collega’s?

De productie of verwerking van goederen door middel van machines is complex. Als operator werk je samen met heel wat andere specialisten zoals magazijnmedewerkers, CNC-specialisten en logistiek bedienden. 

Daarnaast werk je vaak ook onder begeleiding van een projectleider of coördinator, die instaat voor een optimale samenwerking tussen de leden van de groep en die de taken uitdeelt. 

Om machines optimaal te onderhouden, komt het ook voor dat de operator samenwerkt met specialisten als elektriciens, ingenieurs en mechaniciens.

5

uurrooster van een operator

Operatoren werken normaal gezien voltijds, dus 38 uur per week. De meeste productiebedrijven hanteren een werkverdeling van meer dan een shift per dag. Dat betekent voor jou dat je vaak ’s nachts of overdag werkt.

Wanneer er aan hogere productievereisten moet worden voldaan, kan het gebeuren dat je als operator overwerkt, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of het weekend. Vervolgens beschik je over de mogelijkheid om voor één bedrijf te werken als vaste medewerker of parttime voor verschillende bedrijven. 

6

doorgroeimogelijkheden als operator

Het is als operator zeker mogelijk om door te groeien binnen het bedrijf waarin je werkt. Vaak kan dit alleen door interne opleidingen te volgen, die door de werkgever worden aangeboden. Zo kan je je binnen de onderneming specialiseren in het bedienen van specifieke machines, bijvoorbeeld in de rol van field- of controloperator.

Het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat je als ervaren operator extra taken in je pakket krijgt. Denk maar aan het opstellen van planningen voor onderhoud van de machines, maar ook een functie als shift coördinator.

Diversiteit is erg belangrijk in de industrie. Operatoren moeten flexibel zijn. Hou er rekening mee dat het aantal vacatures dat je vindt voor een groot stuk afhankelijk is van de sector waarin je werk zoekt. Populaire specialisaties voor operatoren zijn onder andere cnc operator, procesoperator en teamleader.

Een andere mogelijkheid is bijleren en je vaardigheden en ervaring als operator aanscherpen. Bijvoorbeeld om een hogere functie te krijgen als productiemanager of supervisor.

7

voordelen van werken via randstad als operator

Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:

  • wekelijkse uitbetaling
  • flexibiliteit
  • altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
  • veel opleidingsmogelijkheden
  • een aanbod van jobs bij jou in de buurt

 

8

operator opleidingen en vaardigheden

Als operatoren beschik je meestal over een diploma dat technisch gericht is. Of je deed  de nodige vaardigheden op dankzij jouw ervaring. De opleidingen om machinebediende te worden, bereiden je voor op het zelfstandig kunnen bedienen en onderhouden van machines, installaties en apparaten. 

Enkele topics die hierbij aan bod komen, zijn:

  • procesbeheersing
  • techniek
  • machineonderhoud
  • werktuigbouwkunde

Daarnaast komen ook andere onderwerpen ter sprake, waaronder veiligheid en milieu.

Bij instanties als de VDAB kun je terecht voor officiële opleidingen om operator te worden. Belangrijk om te weten is dat je vaak eerst een opleiding productieoperator moet afronden, voor je je kunt specialiseren in de bediening van machines.

hoe begin je aan een opleiding operator?

Om machines en apparaten goed te gebruiken, moeten operatoren een zekere basiskennis hebben binnen bepaalde vakken. Het gaat dan onder andere om basiskennis over elektriciteit, maar ook pneumatica en PLC-schakeltechnieken.

Voor bepaalde opleidingen, waaronder die voor operator, bestaan er ook opleidingscheques. Heb je nog niet genoeg ervaring om een job als operator aan de haak te slaan? Check dan zeker ook de Randstad-opleiding die wij jou aanbieden om je heel snel klaar te stomen voor een job als operator!

9

competenties en eigenschappen van operatoren

Wil je aan de slag als machinebediende? Dan heb je heel wat technische en praktische vaardigheden nodig. Ben je bezorgd dat je die nog niet op zak hebt? Niet nodig. Als je gemotiveerd bent om deze job onder de knie te krijgen, dan zijn heel wat bedrijven bereid om jou zelf op te leiden.

Als operator help je om het productieproces in goede banen te leiden. Je bedient met andere woorden belangrijke machines en productielijnen en stelt deze correct af.

Om dat goed te doen, heb je enkele belangrijke talenten en vaardigheden nodig:

  • aandacht voor details: als operator moet je heel nauwgezet te werk gaan, dus oog voor detail is belangrijk. Operatoren maken vaak gebruik van erg gevoelig gereedschap, waarbij zelfs een fout van een millimeter grote gevolgen heeft. 
  • probleemoplossend denken en handelen: operatoren zijn verantwoordelijk voor het opsporen en oplossen van kleine problemen met machines en apparaten, zodat deze goed blijven werken. 
  • analytische vaardigheden: machinebedienden moeten technische blueprints kunnen lezen en interpreteren en instructies en andere specificaties kunnen begrijpen. Daarbij is het belangrijk dat je de beperkingen en unieke eigenschappen van alle machines goed kent.
  • multitasking: als operator kan je meerdere taken tegelijkertijd foutloos uitvoeren. Je voert verschillende handelingen uit én houdt tegelijkertijd de prestatie van de machine in het oog.
  • lichamelijke conditie en kracht: operatoren zijn vaak in beweging op de werkvloer, dus het is belangrijk dat je in goede lichamelijke conditie bent. Van het opheffen van (gemiddeld) zware lasten tot het vlotjes bedienen van de machines zelf. 
  • focus: het is van belang dat je een stevig tempo kunt aanhouden en dat je je aan de vooropgestelde planning houdt. Dat vraagt heel wat focus en efficiëntie. 
10

FAQ

Dit zijn de meestgestelde vragen over operatoren:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.