wat is een operations manager?
Een operations manager zorgt ervoor dat de dagelijkse activiteiten binnen een bedrijf vlot verlopen. Je plant en implementeert productieprocessen om de kwaliteit, productiviteit en prestaties van de onderneming te verbeteren. Je belangrijkste taak? Toezicht houden op de procedures van het bedrijf en ervoor zorgen dat het bedrijfsbeleid altijd correct wordt toegepast. Zo zoek je bijvoorbeeld mogelijke oorzaken van een disbalans tussen de uitgaven en winst van de onderneming, door de kosten te optimaliseren. Op die manier behoud je een financieel stabiele situatie, zonder dat de kwaliteit van producten of klanttevredenheid daardoor minder wordt.
De operations manager beheert alle hulpmiddelen en grondstoffen van de onderneming. Denk maar aan ruwe grondstoffen, werkkrachten en financiële middelen. Je houdt toezicht op en beheert alle aspecten van het bedrijf om een productieve werkomgeving te creëren. Soms heb je ook een HR-functie, bijvoorbeeld om de productiviteit van werknemers te verbeteren.
Als operations manager kan je aan de slag in eender welke sector, van productie tot de medische branche, de bouwsector en retail. Je brengt alle beschikbare middelen samen om de vooropgestelde bedrijfsdoelen te bereiken. Een goed voorbeeld is het beheer van de inventaris en verkoopvertegenwoordigers om meer omzet te halen. In de productie beheer je de bedrijfsprocessen en minimaliseer je de kosten, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit. Een operations manager in de bouw zal er dan weer voor zorgen dat alle bouwmaterialen correct gebruikt worden en beheert ook het bouwteam.
Past een job als operations manager perfect bij jouw ondernemingsgezindheid? Hieronder lees je alles over het takenpakket, loon en de opleiding van een succesvolle operations manager.
bekijk alle jobshet loon van een operations manager
In België verdient een operations manager gemiddeld €7.879 bruto per maand. Natuurlijk zal dit bedrag afhangen van het aantal jaren ervaring dat je hebt, maar wel is duidelijk dat deze specialisatie heel wat financiële kansen biedt.
soorten operations managers
Er bestaan verschillende soorten operations managers, afhankelijk van de sector:
- business operations manager: de business operations manager houdt toezicht op de procedures in verschillende takken van een bedrijf. Je zorgt ervoor dat middelen optimaal gebruikt worden met als resultaat een hogere productiviteit en efficiëntie en natuurlijk meer winst.
- field operations manager: deze specialist implementeert zogenaamde field marketing en verkoopinitiatieven. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het aanwerven en opleiden van verkoopvertegenwoordigers en het evalueren van de doeltreffendheid van logistieke factoren en de gebruikte marketingstrategieën.
- operations manager in de zorg: je verbetert de efficiëntie en kwaliteit van de klantenservice van een medische instelling, zoals een ziekenhuis. Daarbij zorg je dat het budget van de organisatie niet overschreden wordt, bijvoorbeeld door de beschikbare middelen te optimaliseren en door operationele problemen in het ziekenhuis snel het hoofd te bieden.
werken als operations manager
Het takenpakket van een gemiddelde operations manager omvat verschillende zaken, die allemaal belangrijk zijn voor een vlot bedrijfsbeleid. Hier gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden en werkomgeving die je kunt verwachten bij deze job.
-
functieomschrijving operations manager
De operations manager is een onmisbare schakel voor het genereren van winst en het succesvol afronden van projecten. Dit zijn de belangrijkste taken:
- productontwerp: een operations manager garandeert dat producten en diensten aan de verwachtingen van de klant en consument voldoen. Je brainstormt ideeën en zoekt het gat in de markt of verandert bepaalde bedrijfsprocessen om de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast blijf je op de hoogte van de laatste trends in de marketingwereld en zorg je dat consumenten tevreden zijn met de producten en diensten die je levert.
- marktvoorspellingen doen: je draagt bij aan de winst van het bedrijf door ervoor te zorgen dat producten aan de verwachtingen van het publiek voldoen en snel uitgerold kunnen worden. Hiervoor analyseer je marketingstatistieken, zodat je precies weet welk product op de markt moet komen, hoe en wanneer. Op basis daarvan ontwikkel je een strategie.
- beheer van de toeleveringsketen: als operations manager beheer je de verschillende bedrijfsprocessen, van de aankoop van grondstoffen tot productie en verkoop. Je controleert de productie en distributie van afgewerkte producten en de verkoopcijfers om kosten te minimaliseren.
- strategisch plannen: operations manager zijn ook betrokken bij het opzetten van strategieën om de vooropgestelde bedrijfsdoelen te halen en bedrijfsprocessen te verbeteren. Zo moet je bijvoorbeeld de beste marketingstrategieën vinden om de winst te verhogen. Je zoekt of ontwikkelt ook kostenefficiënte productiemethodes.
- kwaliteitscontrole: ben je als operations manager aan de slag? Dan moet je er vooral voor zorgen dat het product of de dienst aan de kwaliteitsverwachtingen voldoet. Je koopt grondstoffen van hoge kwaliteit aan en gaat op zoek naar geschikt personeel. Op die manier zorg je dat de consument keer op keer de beste kwaliteit krijgt.
-
werkomgeving
Waar je werkt als operations manager hangt in feite vooral af van de sector en je takenpakket. In productie brengt de operations manager bijvoorbeeld tijd door in een kantoor, maar hij of zij werkt vooral in een fabriek. In andere situaties, zoals bij een job in retail of IT, werk je vooral op kantoor.
-
wie zijn je collega's?
De operations manager werkt meestal samen met:
- ingenieurs
- project managers
- HR managers
- marketing managers
- process specialisten
- onderhouds- en servicespecialisten
Daarbij werk je ook samen met logistieke managers en bijvoorbeeld werfleiders. Dit hangt natuurlijk af van de sector en het project.
-
uurrooster operations manager
De operations manager werkt meestal 40 uur per week tijdens de gewone werkuren, maar vaak komen daar overuren of weekendwerk bij. In de meeste gevallen zoeken bedrijven operations managers voor een fulltime positie, hoewel er ook parttime jobs te vinden zijn. Het gaat dan meestal om een functie als consultant. Soms kan je als operations manager aan de slag met een kortetermijnproject. Houd er rekening mee dat je bij deze job vaak onderweg bent en reist, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een bouwwerf of voor de aankoop van grondstoffen.
-
doorgroeimogelijkheden als operations manager
Welke mogelijkheden bestaan er voor operations managers om door te groeien? Dit hangt vooral af van de sector waarin je actief bent en je persoonlijke situatie. Je kunt eerst werken in een bepaalde sector of met een specifiek takenpakket, zoals logistiek manager of manager van een bepaalde vestiging van de onderneming. Later kun je je specialiseren in productieprocessen of logistiek en meer ervaring en expertise opdoen.
Operations manager is een hoge functie en dat betekent dat je ook kunt doorgroeien tot onderdirecteur van jouw bedrijfstak, CEO of een andere leidinggevende. Mits voldoende jaren ervaring is het ook een optie om als zelfstandige of consultant aan de slag te gaan.
-
voordelen van werken voor Randstad als operations manager
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
In België bestaan er heel wat instanties die een opleiding tot operations manager aanbieden. Zoals je hier ziet, situeren de meeste opleidingen tot operations manager zich in de universiteit of hogeschool op het niveau van Master. Interessant om te weten is dat er heel wat aansluitende opleidingen mogelijk zijn als je over een diploma operations management beschikt.
Ook extracurriculaire opleidingen behoren tot de mogelijkheden, zoals een masterclass in supply chain management bij Vlerick.
competenties en eigenschappen van operations managers
Om het echt te maken als operations manager moet je over een aantal belangrijke technische vaardigheden en kennis beschikken:
- leidinggevende vaardigheden: de operations manager neemt veel verantwoordelijkheden op zich en moet dus leiding kunnen geven aan een team om doelen te bereiken. Ook moet deze specialist werknemers begeleiden, motiveren en opleiden. Daarbij geef je het goede voorbeeld aan je collega’s om de bedrijfsdoelen sneller te bereiken.
- communicatieve vaardigheden: als operations manager kom je in contact met verschillende belangrijke personen binnen en buiten de onderneming, zoals leveranciers en klanten, maar ook de CEO en andere leidinggevende figuren. Je geeft en interpreteert instructies correct en geeft duidelijke feedback.
- goed kunnen organiseren: operations managers houden toezicht op verschillende bedrijfsaspecten en hebben dus de nodige vaardigheden om projecten succesvol af te ronden en deadlines te halen. Je stelt een duidelijke planning op, alsook een tijdslijn met mijlpalen om de vooropgestelde doelen te bereiken.
- financieel inzicht: ten slotte zorg je er als operations manager voor dat alle bedrijfsprocessen binnen het beschikbare budget blijven. Dankzij jouw financieel inzicht en vaardigheden gaat het evalueren van de dagelijkse bedrijfsactiviteiten moeiteloos. Je zorgt er op die manier voor dat de doelen behaald worden, zonder de onderneming een financiële blauwe plek op te leveren.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over operations managers:
-
wat verdient een operations manager?
Als operations manager in België verdien je gemiddeld €7.897 bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren ervaring en de sector.
-
in welke sector is een operations manager actief?
Operations managers zijn werkzaam in retail, productie, chemie, zorg en zowat elke andere sector.
-
kan je operations manager worden via de universiteit?
Operations manager worden, dat kan via een masteropleiding aan de universiteit. Daarnaast bestaan er ook studietrajecten aan de hogeschool of andere instanties, zoals Vlerick.
-
wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een operations manager?
De operations manager beheert teams binnen een bedrijf en zorgt ervoor dat de beschikbare middelen verantwoord gebruikt worden om doelen te behalen en binnen het budget te blijven. Daarnaast zet de operations manager ook een tijdlijn op met verschillende mijlpalen op om een project succesvol af te ronden.
-
welke soorten operations managers bestaan er?
Je kan aan de slag als business operations manager of field operations manager, maar ook als operations manager in de zorg of retail.
-
hoe vind ik een job als operations manager?
Een job vinden als operations manager? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze operations manager jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Zijn er momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als operations manager online zet.