wat is een operations manager?

Een operations manager zorgt ervoor dat de dagelijkse activiteiten binnen een bedrijf vlot verlopen. Je plant en implementeert productieprocessen om de kwaliteit, productiviteit en prestaties van de onderneming te verbeteren. Je belangrijkste taak? Toezicht houden op de procedures van het bedrijf en ervoor zorgen dat het bedrijfsbeleid altijd correct wordt toegepast. Zo zoek je bijvoorbeeld mogelijke oorzaken van een disbalans tussen de uitgaven en winst van de onderneming, door de kosten te optimaliseren. Op die manier behoud je een financieel stabiele situatie, zonder dat de kwaliteit van producten of klanttevredenheid daardoor minder wordt.

De operations manager beheert alle hulpmiddelen en grondstoffen van de onderneming. Denk maar aan ruwe grondstoffen, werkkrachten en financiële middelen. Je houdt toezicht op en beheert alle aspecten van het bedrijf om een productieve werkomgeving te creëren. Soms heb je ook een HR-functie, bijvoorbeeld om de productiviteit van werknemers te verbeteren. 

Als operations manager kan je aan de slag in eender welke sector, van productie tot de medische branche, de bouwsector en retail. Je brengt alle beschikbare middelen samen om de vooropgestelde bedrijfsdoelen te bereiken. Een goed voorbeeld is het beheer van de inventaris en verkoopvertegenwoordigers om meer omzet te halen. In de productie beheer je de bedrijfsprocessen en minimaliseer je de kosten, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit. Een operations manager in de bouw zal er dan weer voor zorgen dat alle bouwmaterialen correct gebruikt worden en beheert ook het bouwteam.

Past een job als operations manager perfect bij jouw ondernemingsgezindheid? Hieronder lees je alles over het takenpakket, loon en de opleiding van een succesvolle operations manager.

bekijk alle jobs
1

het loon van een operations manager

In België verdient een operations manager gemiddeld €7.879 bruto per maand. Natuurlijk zal dit bedrag afhangen van het aantal jaren ervaring dat je hebt, maar wel is duidelijk dat deze specialisatie heel wat financiële kansen biedt. 

2

soorten operations managers

Er bestaan verschillende soorten operations managers, afhankelijk van de sector:

  • business operations manager: de business operations manager houdt toezicht op de procedures in verschillende takken van een bedrijf. Je zorgt ervoor dat middelen optimaal gebruikt worden met als resultaat een hogere productiviteit en efficiëntie en natuurlijk meer winst.
  • field operations manager: deze specialist implementeert zogenaamde field marketing en verkoopinitiatieven. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het aanwerven en opleiden van verkoopvertegenwoordigers en het evalueren van de doeltreffendheid van logistieke factoren en de gebruikte marketingstrategieën.
  • operations manager in de zorg: je verbetert de efficiëntie en kwaliteit van de klantenservice van een medische instelling, zoals een ziekenhuis. Daarbij zorg je dat het budget van de organisatie niet overschreden wordt, bijvoorbeeld door de beschikbare middelen te optimaliseren en door operationele problemen in het ziekenhuis snel het hoofd te bieden.
lachende vrouw op kantoor
lachende vrouw op kantoor
3

werken als operations manager

Het takenpakket van een gemiddelde operations manager omvat verschillende zaken, die allemaal belangrijk zijn voor een vlot bedrijfsbeleid. Hier gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden en werkomgeving die je kunt verwachten bij deze job.

4

opleidingen en vaardigheden

In België bestaan er heel wat instanties die een opleiding tot operations manager aanbieden. Zoals je hier ziet, situeren de meeste opleidingen tot operations manager zich in de universiteit of hogeschool op het niveau van Master. Interessant om te weten is dat er heel wat aansluitende opleidingen mogelijk zijn als je over een diploma operations management beschikt.

Ook extracurriculaire opleidingen behoren tot de mogelijkheden, zoals een masterclass in supply chain management bij Vlerick.

competenties en eigenschappen van operations managers

Om het echt te maken als operations manager moet je over een aantal belangrijke technische vaardigheden en kennis beschikken:

  • leidinggevende vaardigheden: de operations manager neemt veel verantwoordelijkheden op zich en moet dus leiding kunnen geven aan een team om doelen te bereiken. Ook moet deze specialist werknemers begeleiden, motiveren en opleiden. Daarbij geef je het goede voorbeeld aan je collega’s om de bedrijfsdoelen sneller te bereiken.
  • communicatieve vaardigheden: als operations manager kom je in contact met verschillende belangrijke personen binnen en buiten de onderneming, zoals leveranciers en klanten, maar ook de CEO en andere leidinggevende figuren. Je geeft en interpreteert instructies correct en geeft duidelijke feedback. 
  • goed kunnen organiseren: operations managers houden toezicht op verschillende bedrijfsaspecten en hebben dus de nodige vaardigheden om projecten succesvol af te ronden en deadlines te halen. Je stelt een duidelijke planning op, alsook een tijdslijn met mijlpalen om de vooropgestelde doelen te bereiken.
  • financieel inzicht: ten slotte zorg je er als operations manager voor dat alle bedrijfsprocessen binnen het beschikbare budget blijven. Dankzij jouw financieel inzicht en vaardigheden gaat het evalueren van de dagelijkse bedrijfsactiviteiten moeiteloos. Je zorgt er op die manier voor dat de doelen behaald worden, zonder de onderneming een financiële blauwe plek op te leveren.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over operations managers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.