wat is een pijpfitter?
Een pijpfitter is een gespecialiseerde vakman die is opgeleid in het assembleren, organiseren en onderhouden van mechanische leidingsystemen. Je werkt aan industriële installaties onder hoge druk voor verwarmings- en koelsystemen, stoom, ventilatie, brandstofsystemen en chemische transmissie.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn pijpfitters geen loodgieters. Zelfs steamfitters, die een soort loodgieterswerk doen, zijn verantwoordelijk voor heel andere soorten leidingen dan een loodgieter. Loodgieters werken in de water- en sanitaire industrie. Pijpfitters werken in een breed scala aan industrieën en gebruiken metalen zoals roestvrij staal en koolstof in plaats van gelegeerde metalen en kunststof. In deze functie vorm je buizen volgens exacte specificaties voor industrieel gebruik. Je kunt blauwdrukken interpreteren en beoordeelt plannen.
Als pijpfitter selecteer je buizen en andere materialen en apparatuur die nodig zijn voor een project. Je hebt de kennis om buizen om te vormen tot de gewenste constructie. Je installeert deze systemen om een vlot transport van vloeistoffen of gassen mogelijk te maken. Als pijpfitter voer je tests uit, verhelp je storingen en lekken en elimineer je gevaren. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de leidingen optimaal presteren in omgevingen met hoge druk, zoals bijvoorbeeld onder water. Als je problemen ontdekt, voer je aanpassingen uit om het systeem soepel te laten werken. Naast het installeren van nieuwe pijpleidingen voer je reparaties en onderhoudstaken uit op bestaande systemen.
Zou werken als pijpfitter passen bij jou? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als pijpfitter te vervullen.
bekijk alle jobshet loon van een pijpfitter
In België zijn pijpfitters met name werkzaam in twee sectoren, namelijk als havenarbeider in de petrochemie of in de bouwsector. Ze kunnen gemiddeld €2.700 per maand verdienen, al naargelang hun ervaring. Toch zijn er grote verschillen in lonen van pijpfitters, je ontdekt hier waar deze verschillen vandaan komen en hoe jij jouw loon als pijpfitter kunt optimaliseren.
Je loon is afhankelijk van je ervaring en opleiding. Bepaalde bedrijven zijn actief in de bouwsector maar leunen aan tegen de petrochemie. Werk je als pijpfitter bij een dergelijk bedrijf? Dan kan je rekenen op een toeslag van €0,735 op je uurloon. Lonen van de bouwunie worden regelmatig geïndexeerd. Bepaalde bedrijven bieden zelfs getrouwheidszegels wanneer je binnen de bouwsector aan de slag blijft, deze getrouwheidszegels vormen een mooie extra op je jaarlijkse inkomsten.
Havenarbeiders die werken als pijpfitter kunnen een ander loon verwachten. Het werk is doorgaans ook wat zwaarder dan in de bouwsector en de werkdruk hoger. Indien gewenst werk je in drie shiften en verdient een uurloon naargelang de shift waarin je werkt. Pijpfitters die in deze industrie tewerkgesteld zijn kunnen makkelijk 20% tot 30% meer verdienen dan hun collega's in de bouwsector.
soorten pijpfitters
De verschillende types pijpfitters zijn afhankelijk van het ervaringsniveau en de specialisatie in de sector. Enkele voorbeelden
- meester-pijpfitters: een meester-pijpfitter is een gediplomeerd vakman die leiding geeft aan leerling pijpfitters. Als meester-pijpleidingmonteur werk je aan nieuwbouwprojecten en houd je toezicht op het hele proces. Je onderhoudt en inspecteert ook bestaande systemen.
- algemeen pijpfitter: als algemeen pijpfitter ontwerp, fabriceer, installeer en onderhoud je industriële leidingsystemen. Je werkt aan systemen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan commerciële, productie- en industriële specificaties. Bij deze job werk je gedeeltelijk binnen in een productiehal en verder op werven waar de pijpleidingen worden aangelegd.
- steamfitter: als steamfitter ben je gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van systemen die de stroming van gassen en vloeistoffen onder hoge druk beheren. Je test ook systemen op functionaliteit en voert reparaties of routineonderhoud uit.
- gasfitters: een gasfitter is een technicus die technische expertise gebruikt om gas veilig door pijpen te leiden. Gas is vluchtig, ervaring en nauwkeurig werken is dus zeker vereist. Gasfitters zijn verantwoordelijk voor het delicate evenwicht tussen apparatuur, leidingen en meters.
- sprinklermonteurs: als sprinklermonteur ben je gespecialiseerd in leidingen voor brandbestrijdingssystemen. Je installeert, inspecteert en certificeert alle lucht-, antivries-, water-, chemische en anti-brandschuimoplossingen.
werken als pijpfitter
Werken als pijpfitter betekent jongleren met meerdere taken en oplossingen formuleren voor vraagstukken die zich voordoen. Laten we eens kijken naar de specifieke taken, verantwoordelijkheden, werkschema's en vooruitzichten van pijpfitters.
-
functieomschrijving pijpfitter
Enkele taken van pijpfitters zijn:
- blauwdrukken lezen en ontwerpen: je ontwerpt en monteert leidingsystemen. Bij sommige nieuwbouwprojecten moet je zelf blauwdrukken ontwerpen voor leidingen die hete vloeistoffen of chemicaliën transporteren. Dit is hoofdzakelijk het geval in industriële faciliteiten. Als beginnend pijpfitter krijg je de blauwdrukken aangeleverd. Je leest en interpreteert de technische tekeningen tijdens de bouw.
- complexe pijpleidingen installeren: je hoofdverantwoordelijkheid is het aanleggen, monteren en installeren van pijpleidingsystemen. Je gebruikt de blauwdrukken om de leidingen te leggen. Bij installatiewerk maak je gebruik van een diversiteit aan machines zoals zagen, pijpuitdraaiers en snijbranders om pijpen af te snijden, in te hameren en van schroefdraad te voorzien volgens de gewenste specificaties. Soms las of soldeer je verbindingen van leidingen of gebruik je cement om fittingen vast te zetten.
- leidingen onderhouden en repareren: je voert onderhoud uit aan leidingsystemen. Zo vermijd je risico's. Je houdt ook toezicht op reparaties en vervanging van onderdelen. Als de automatische leidingsystemen niet werken zoals verwacht, controleer je of er problemen zijn met de installatie en pas je desgewenst de instellingen aan.
- reageren op noodsituaties: je moet reageren op noodsituaties in de leidingsystemen. Zo kunnen verstoppingen en lekkages problemen veroorzaken bij het transporteren van gassen of vloeistoffen. Het is jouw taak om deze problemen te detecteren en te verhelpen.
-
werkomgeving
Pijpfitters werken waar ze nodig zijn, als pijpfitter ben je dus vaak op de baan, onderweg naar een werf of atelier. Werk je bijvoorbeeld voor één bedrijf in de petrochemie, dan zal de volledige bedrijfssite jouw werkterrein zijn. Je kent elke bocht in de pijpleidingen, voert reparaties uit ter plaatse en maakt wisselstukken in het atelier. In een kantoor bespreek je blauwdrukken met leidinggevenden.
Werk je in de bouw en aanleg van nieuwe pijpleidingen? Dan zal je tewerkgesteld worden waar het project je nodig heeft. Na een afgewerkt project start je met een nieuwe en zal je weer op een heel nieuwe werkomgeving terechtkomen. Ook hier wisselt je werk zich af tussen bureau, bouwkeet, werf en magazijn.
Er zijn gespecialiseerde pijpfitters die bijvoorbeeld op grote hoogte werken of net onder water. Dit soort jobs vereist extra opleidingen en certificaten. Boorplatformen zijn bijvoorbeeld een heel specifieke omgeving waar je als gespecialiseerd pijpfitter in een zeer kenmerkende discipline wordt tewerkgesteld.
-
wie zijn je collega's?
Vermits pijpfitters nodig zijn in een breed scala aan industrieën zal je te maken krijgen met veel verschillende collega's. Je werkt nauw samen met lassers en professionals in de bouwsector zoals loodgieters. Projecten worden samen uitgetekend met ingenieurs en de calculators. Werk je in het magazijn, dan overleg je met frezers en draaiers om de juiste stukken voor je te produceren.
-
uurrooster pijpfitter
Doorgaans zal een pijpfitter ongeveer 35 tot 40 uur per week werken binnen een normale dagindeling. Dit is zeker het geval in de bouwsector. Ben je echter tewerkgesteld in de petrochemie, dan bestaat er een kans dat je in een ploegensysteem werkt of dat je één specifieke ploeg voor jouw rekening neemt.
Pijpleidingen moeten in dit soort industrieën stelselmatig worden gecontroleerd en er moet altijd een team aanwezig zijn die onvoorziene omstandigheden meteen kan oplossen. Je loon is aangepast aan de shift waarin je werkt. Wie graag wat meer wil verdienen als pijpfitter gaat daarom best aan de slag in een nachtshift op de haven.
Qua vakantie volgt de bouwsector uiteraard het specifieke bouwverlof en daarnaast krijg je nog een aantal vakantiedagen die je vrij mag toewijzen. In andere sectoren zal je vakantie afhankelijk zijn van het type bedrijf waarvoor je werkt en de afspraken die je maakt met je werkgever.
-
doorgroeimogelijkheden als pijpfitter
Heb je grote ambities als pijpfitter? Dan kan je verschillende richtingen uit, zowel in de breedte als in de diepte. Als ervaren pijpfitter krijg je misschien wel een team onder je. Ploegleider of een andere leidinggevende taak vervangen dan een deel van het uitvoerende werk. Kwaliteitscontrole, ingenieurswerk of planner, het zijn een aantal jobs waarnaar je kunt doorgroeien als pijpfitter.
Wil je echter met je handen blijven werken en ben je gebeten door je job? Kies dan om je verder te specialiseren. Je leert bijvoorbeeld duiken of met klimtouwen werken om in uitdagende omgevingen te werken. Zo kun je solliciteren bij gespecialiseerde firma's en zelfs in het buitenland aan de slag gaan met je unieke kennis.
-
voordelen van werken voor randstad als pijpfitter
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
welke studierichtingen kun je volgen om pijpfitter te worden?
Als basisopleiding volgen pijpfitters over het algemeen een secundaire BSO opleiding, meer specifiek als lasser. Voor deze opleiding kies je een volledige opleiding achter de schoolbanken of voor duaal leren. Bij duaal leren ga je deeltijds naar school en kies je deeltijds voor een opleiding in de praktijk en ga je aan de slag bij een bedrijf. Wie een minimaal aantal uren bij een werkgever doorbrengt in het kader van duaal leren, zal ook een loon ontvangen voor de gepresteerde uren.
Lassers kunnen door ervaring of specifieke keuze van werkgever terechtkomen in een job als pijpfitter. Ben je er echter al meteen van overtuigd dat je als pijpfitter aan de slag wilt? Kies er dan voor om nog een zevende specialisatiejaar te volgen als pijpfitter. Ook dit kan via een standaard of duaal leertraject.
competenties en eigenschappen van een pijpfitter
Als pijpfitter heb je brede kennis op verschillende domeinen. Jouw beste eigenschappen en competenties zijn onder meer:
- communicatief: pijpfitters delen voortdurend informatie met collega's, leidinggevenden en veiligheidsmedewerkers. Je doet kritisch werk en moet weten wat er gebeurt. Communicatievaardigheden helpen je om op de juiste manier met iedereen om te gaan en problemen vlot te formuleren.
- flexibiliteit: pijpfitters werken met gespecialiseerde apparatuur en passen zich ter plekke aan situaties aan. Elke situatie is anders of er kunnen zich problemen voordoen. Een pijpfitter die flexibel is kan zich aanpassen aan een nieuwe situatie.
- kennis van mechanica: als pijpfitter is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technische snufjes in je sector. Je moet weten hoe je pijpleidingsystemen in elkaar zet, repareert en de materialen beheert die nodig zijn om ze te implementeren. Je krijgt uiteraard opleidingen van je werkgever, maar het is belangrijk dat je leergierig blijft.
- fysieke kracht en behendigheid: pijpfitters gebruiken gereedschappen, materialen en apparatuur die zwaar kunnen zijn. Je kunt op stellingen werken of in smalle en moeilijk bereikbare plekken.
- vaardigheden in het oplossen van problemen: het is belangrijk dat je zelfverzekerd bent in het ontwikkelen van nieuwe pijpleidingsystemen en snel kunt schakelen als zich een probleem voordoet. Delicate operaties en noodsituaties vereisen vaak snel denken.
- ervaring met lassen en hvac: een goede pijpfitter moet weten hoe je veilige verbindingen tussen metalen maakt. Sommige pijpfitters maken HVAC-infrastructuren voor grote commerciële en industriële HVAC-units. Bij dit werk leg je gas- en waterleidingen aan en zorg je ervoor dat heet water of stoom veilig naar alle eenheden wordt gedistribueerd.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over pijpfitter:
-
wat doet een pijpfitter?
Een pijpfitter maakt pijpverbindingen voor allerhande toepassingen. Van industriële gebouwen tot grote wooncomplexen en petrochemie. Voor jou kennen lassen, solderen of draadsnijden geen geheimen.
-
wat verdient een pijpfitter?
Als startend pijpfitter mag je rekenen op een maandloon van ongeveer €2.400. Afhankelijk van de ervaring en sector waarin je werkt groeit dit loon aan. Overuren of specialisaties zijn mogelijk om extra inkomen te verwerven.
-
wat doet een buizenfitter?
Buizenfitter is een specialisatie van pijpfitting. Je werkt heel specifiek voor drinkwatermaatschappijen en legt leidingen aan om huishoudens en bedrijven van proper leidingwater te voorzien.
-
is pijpfitter een knelpuntberoep?
Pijpfitter is een knelpuntberoep. Je werkt vaak in fysiek belastende omstandigheden omdat je zware materialen en machines moet dragen en in nauwe en moeilijk bereikbare plekken moet werken. Pijpfitters in specifieke sectoren zoals petrochemie kunnen daarom zelfs op een extra vergoeding rekenen bovenop hun basisloon.
-
hoe vind ik een job als pijpfitter?
Een job vinden als pijpfitter? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze pijpfitter jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Zijn er momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als pijpfitter online zet.