wat is een preventieadviseur?

Een preventieadviseur is verantwoordelijk voor het waarborgen van een veilige werkomgeving en het bevorderen van de gezondheid van werknemers. Als preventieadviseur breng je dus feilloos potentiële gevaren en risico’s in kaart, implementeer je preventieve maatregelen en adviseer je werkgevers en werknemers over veiligheidskwesties. Preventieadviseurs spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ongevallen, letsels en gezondheidsproblemen op de werkvloer.

Denk je dat een job als preventieadviseur bij jou past? Zet je je niet alleen graag in voor de veiligheid en gezondheid van anderen, maar beschik je ook over sterke analytische en communicatieve vaardigheden? Lees dan snel verder en ontdek welke opleidingen, vaardigheden en kwalificaties je nodig hebt om als preventieadviseur aan de slag te gaan.

bekijk alle jobs
1

loon preventieadviseur

Het loon van een preventieadviseur varieert zeer sterk, afhankelijk van het type preventieadviseur, jouw ervaring, jouw opleidingsniveau en de sector waarin je werkt. 

Check daarom steeds goed de bruto loonschalen voor je aan de slag gaat als preventieadviseur en vergelijk verschillende vacatures en sectoren.

meer verdienen als preventieadviseur?

Dit kan je doen om je loon als preventieadviseur te verhogen:

  • blijf bijleren: blijf je vaardigheden en kennis aanscherpen door cursussen te volgen en je om te scholen naar de andere opleidingsniveaus voor preventieadviseurs
  • vergroot je expertise in specifieke sectoren zoals de bouw of de chemie
  • grijp elke kans om leidinggevende verantwoordelijkheden op te nemen en neem het voortouw bij alles wat te maken heeft met het verbeteren van veiligheidsprocessen binnen jouw organisatie.
  • verken mogelijkheden om te specialiseren in ergonomie, arbeidshygiëne of psychosociale preventie.
2

verschillende soorten preventieadviseurs

Er zijn verschillende soorten preventieadviseurs in België:

  • interne preventieadviseur: als interne preventieadviseur werk je rechtstreeks voor een organisatie en maak je deel uit van het interne personeel. In deze job ben je meestal verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van het preventiebeleid van jouw organisatie. Je werkt nauw samen met het management en andere collega’s om ervoor te zorgen dat alle veiligheids- en gezondheidsaspecten op de werkplek worden aangepakt. Interne preventieadviseurs kennen de specifieke productie- en andere processen en veiligheidsrisico's in het bedrijf waarvoor ze werken door en door.
  • externe preventieadviseur: als externe preventieadviseur werk je voor een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW). Deze adviseurs worden ingehuurd door verschillende organisaties om advies en ondersteuning te bieden op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk. Externe preventieadviseurs hebben vaak een breder perspectief omdat ze met verschillende organisaties en sectoren werken. Ze kunnen expertise en best practices delen en kunnen onafhankelijk advies geven aan hun klanten.

Daarnaast bestaan er verschillende opleidingsniveaus voor preventieadviseurs in België. Deze niveaus worden bepaald op basis van de opleiding, ervaring en certificering van de preventieadviseur.

  • preventieadviseur niveau 3: dit is het basisniveau voor preventieadviseurs. Deze adviseurs hebben alleen een basiscursus preventieadviseur gevolgd.
  • preventieadviseur niveau 2: deze adviseurs hebben een aanvullende opleiding gevolgd. Ze hebben een bredere verantwoordelijkheid en kunnen zelfstandig werken binnen hun vakgebied.
  • preventieadviseur niveau 1: deze preventieadviseurs hebben het hoogste niveau van opleiding en expertise bereikt. Ze hebben vaak een hogere opleiding genoten en hebben uitgebreide ervaring en kennis op het gebied van preventie en veiligheid. 

Het niveau van de preventieadviseur is niet alleen verbonden met de opleiding van de adviseur, maar heeft ook een invloed op de complexiteit van de taken die ze mogen uitvoeren, de verantwoordelijkheden die ze dragen en het soort organisaties waarvoor ze kunnen werken. 

Wil je aan de slag als preventieadviseur? Dan zijn er ook nog verschillende specialisaties waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je interesses en ambities. 

Enkele veelvoorkomende specialisaties zijn:

  • preventieadviseur arbeidsveiligheid: deze preventieadviseurs zijn gespecialiseerd in het identificeren en beheersen van risico's die te maken hebben met arbeidsveiligheid. Specialiseer je hierin, dan ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van veiligheidsprocedures en het adviseren van werknemers en werkgevers over veiligheidsmaatregelen.
  • preventieadviseur ergonomie: deze preventieadviseurs richten zich op het bevorderen van ergonomie op de werkplek. Specialiseer je hierin, dan analyseer je werkplekken, ontwerp je ergonomische oplossingen en geef je opleidingen en advies aan werknemers.
  • preventieadviseur psychosociale aspecten: deze preventieadviseurs zijn gespecialiseerd in het voorkomen en aanpakken van psychosociale risico's op de werkvloer, zoals stress, geweld, pesten en burn-out. Ze helpen bij het ontwikkelen van beleid, bieden ondersteuning aan werknemers en bevorderen een gezonde werkomgeving.
  • preventieadviseur milieu: deze experts identificeren milieurisico's op de werkplek. Ze zorgen ervoor dat bedrijven voldoen aan milieuwetgeving, voeren milieu audits uit en adviseren over duurzame praktijken.
Two men working together in an office
Two men working together in an office
3

werken als een preventieadviseur

Een job als preventieadviseur is veelzijdig en uitdagend, biedt heel wat doorgroeimogelijkheden en je kan in een waaier van sectoren terecht. Hier gaan we wat dieper in op de taken van een preventieadviseur, je werkomgeving, je collega’s en doorgroeimogelijkheden.

4

vaardigheden en opleidingen preventieadviseur

Om aan de slag te gaan als preventieadviseur zijn er verschillende pistes mogelijk. Enkele relevante opleidingen zijn:

  • bachelor integrale veiligheid of master in de Veiligheidswetenschappen
  • postgraduaat Preventieadviseur niveau I of Preventieadviseur niveau II
  • cursussen en opleidingen op het gebied van risicomanagement, veiligheid en gezondheid op het werk

competenties en eigenschappen van preventieadviseurs

Om succesvol te zijn als preventieadviseur, zijn de deze vaardigheden en competenties belangrijk:

  • sterke analytische vaardigheden en het vermogen om potentiële risico's te identificeren.
  • uitstekende communicatieve vaardigheden 
  • probleemoplossend vermogen en het vermogen om praktische oplossingen te bedenken voor veiligheidsuitdagingen.
  • kennis van relevante wet- en regelgeving met betrekking tot veiligheid en gezondheid op het werk.
  • organisatorische vaardigheden en het vermogen om opleidingen en workshops te plannen en te coördineren.
  • oog voor detail en nauwkeurigheid bij het uitvoeren van risicoanalyses en het opstellen van rapporten.
5

FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over werken als preventieadviseur:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.