wat is een projectleider?
Als projectleider geef je leiding aan een team van ontwikkelaars, projectmanagers en andere medewerkers die essentieel zijn voor een project. Deze job is geen beginnersfunctie, je hebt zelf al wat watertjes doorzwommen op het vlak van projectmanagement en bent klaar voor de volgende stap bij het leiden van projecten. Je neemt cruciale beslissingen zoals het aanpassen van budgetten en middelen. Je ontvangt ook regelmatig rapporten van managementteams over de voortgang van het project. Je houdt leidinggevenden op de hoogte van de projectontwikkeling en vraagt indien nodig extra middelen aan.
Jouw taak als projectleider is eerder strategisch en tactisch dan het managen van teams. Dat betekent dat je beslissingen en projectaanpak in lijn moeten zijn met bredere organisatiedoelen. Je beoordeelt ook risico's en adviseert het management over strategieën om deze te vermijden.
Je leidt een team van projectmanagers en ondersteunt hen bij complexe taken door het formuleren van strategische en operationele plannen. Het is jouw taak om verslag uit te brengen over financiële mijlpalen en de rapportering over de vooruitgang van het project. Zo zorg je ervoor dat interne en externe belanghebbenden op de hoogte zijn van de evolutie, afwijkingen van plannen en risico's. Je werkt ook samen met projectmanagers om eventuele problemen op te lossen en technische versterkingen en interventies te organiseren om risico's te minimaliseren.
Past werken als projectleider bij jouw leiderschaps- en toezichthoudende vaardigheden? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als projectleider te vervullen.
bekijk alle jobsloon van een projectleider
Het loon van een projectleider kan erg uiteenlopend zijn en zal sterk afhangen van de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt. Vermits dit vaak geen startersfunctie is kan je, afhankelijk van je ervaring, rekenen op een maandloon dat ergens tussen de €3.000 en €6.000 schommelt.
Daarnaast is het totale loonpakket van een projectmanager erg aantrekkelijk. Een bedrijfswagen is quasi onmisbaar omdat je bij projecten, klanten en jouw teams moet langsgaan. Diverse spaarplannen zoals een groepsverzekering of warrantenpakket kan tot de mogelijkheden behoren. Uiteraard krijg je ook een maaltijdvergoeding, kan je onkosten maken die nodig zijn voor je job en krijg je opleidingsvergoedingen.
Wil je graag wat invloed uitoefenen op je inkomen? Permanente bijscholing in nieuwe technologieën is een must om een goede onderhandelingspositie te hebben wanneer je over je loon wilt negotiëren. Uiteraard speelt je algemene opleidingsniveau en ervaring ook een rol bij het bepalen van je loon. Ga op zoek naar een positie in een topsector waar momenteel veel aandacht voor is en zoek bedrijven met een stabiele cashflow eerder dan startende ondernemingen die vaak minder budget te spenderen hebben.
soorten projectleiders
Enkele soorten projectleiders zijn:
- projectleider marketing: als projectleider marketing coördineer je verschillende projecten om de producten van het bedrijf te promoten. Je zorgt er ook voor dat de projecten in lijn zijn met de doelstellingen van de organisatie.
- projectleider bouw: je leidt en stuurt bouwteams aan om projecten op tijd af te ronden. Je bewaakt en beheert ook de risico's van de projecten. Als projectleider moet je klanten en belanghebbenden op de hoogte houden van de voortgang van het project.
- projectleider informatietechnologie (IT): jouw rol is om verschillende aspecten van IT-projecten te beheren en ervoor te zorgen dat de strategie van het bedrijf wordt gerealiseerd bij afronding van het project.
- projectleider engineering: als projectleider engineering werk je samen met projectmanagers om de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen, producten en processen te plannen en te coördineren. Je helpt teams ook om de nodige middelen te verkrijgen voor de uitvoering van projecten.
- projectleider lokale ontwikkeling: een job die zich eerder toespitst op het sociale en een maatschappelijk oogmerk heeft eerder dan op zoek gaan naar een winstgevende activiteit. Volgens Onderwijskiezer plant een projectleider lokale ontwikkeling sociale projecten op het vlak van ruimtelijke ordening, opwaardering van buurten of economische projecten op maat van het beleid.
werken als projectleider
Een projectleider is een leider die zich richt op het bereiken van doelen van de organisatie door middel van projectimplementatie. Laten we eens kijken naar de specifieke verantwoordelijkheden en loopbaanontwikkeling die je in deze functie kunt verwachten.
-
functieomschrijving projectleider
Hoewel de taken variëren afhankelijk van de bedrijfstak en de werkgever, doet een projectleider over het algemeen het volgende:
- de taken van verschillende werknemers coördineren: als projectleider zorg je ervoor dat werknemers de vereiste taken volbrengen. Je werkt samen met projectmanagers om ervoor te zorgen dat alle teams de nodige middelen hebben om hun opdrachten uit te voeren.
- een tijdlijn ontwikkelen: omdat je toezicht houdt op de uitvoering van omvangrijke projecten, moet je een tijdlijn maken voor het voltooien van een specifieke mijlpaal in elk team. Hoewel je niet de planning voor elk team maakt, zorg je ervoor dat ze vooruitgang boeken. Je ontwikkelt ook een tijdlijn voor het hele project en houdt leidinggevenden op de hoogte van wijzigingen in de planning.
- een budget maken en uitgaven goedkeuren: als projectleider beheer je de budgetten van alle projecten in een bedrijf. Je maakt de budgetten en controleert het bedrag dat aan bepaalde taken wordt besteed. Je keurt ook de uitbetaling van fondsen aan verschillende teams goed.
- wijzigingen in een project aanbevelen: als een project niet de verwachte resultaten oplevert, moet je wijzigingen aanbevelen. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat investeerders geen geld verspillen aan onsuccesvolle projecten. Je kunt een alternatieve aanpak ontwikkelen en goedkeuring vragen aan de leidinggevende om de veranderingen uit te voeren.
- presentaties geven aan investeerders en belanghebbenden: als projectleider behartig je de belangen van investeerders en zakenpartners. Je zorgt er ook voor dat ze op de hoogte blijven van de voortgang van de projecten. Soms moet je presentaties geven aan belanghebbenden, vooral als er belangrijke mijlpalen zijn bereikt.
- projectrapporten van verschillende teams beoordelen: als projectleider ontvang je regelmatig rapporten van je teams. Je moet de rapporten beoordelen en een samenvatting maken om aan het directieteam te presenteren. Je geeft ook feedback over verbeterpunten die het bereiken van de projectdoelen kunnen stimuleren.
- de financiële status van een project bewaken: het is essentieel om de uitgaven voor elk project in de gaten te houden. De uitgaven moeten redelijk en toelaatbaar zijn. Je bekijkt ook de financiële overzichten van specifieke projecten.
-
werkomgeving
Als projectleider kun je zowel op kantoor als op verschillende projectlocaties werken. De meeste tijd spendeer je aan meetings, overlegmomenten of vergaderingen met stakeholders toch kun je ook buiten werken wanneer je de status van projecten controleert. Soms werk je vanuit een fabriek, bouwplaats of veld wanneer je landbouwprojecten beheert. Je moet de bouwplaats regelmatig bezoeken om te controleren of het werk naar verwachting verloopt. Dat betekent dat je soms in barre weersomstandigheden of lawaaierige en stoffige werkplekken vertoeft. Tijdens deze bezoeken draag je aangepaste kledij, je volgt veiligheidsregels of hygiënevoorschriften. Op kantoor echter volg je kledijnormen van het bedrijf.
-
wie zijn jouw collega’s?
Je collega's zullen sterk afhangen van de sector waarin je actief bent. Op kantoor zal je samenwerken met projectmanagers, calculators, boekhouders en misschien ook bedrijfsjuriste. Tijdens projectbezoeken overleg je met de gespecialiseerde medewerkers. Dat kan gaan van elektriciens tot bouwvakkers of prevetieadviseurs, van laboranten tot bouwkundig ingenieurs.
-
uurrooster projectleider
Projectleiders maken lange dagen omdat ze meerdere projecten moeten opvolgen. Een fulltime functie kost tussen de 40 en 50 uur per week. Hoewel je klanten kunt ontmoeten en bezoeken kunt afleggen binnen de normale werktijden, duren sommige vergaderingen ook 's avonds. Als je naar het buitenland reist, kan het zijn dat je in het weekend en 's avonds laat moet werken om je deadlines te halen. Parttime functies zijn zeldzaam omdat de functie veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Hoewel je op afstand kunt werken, moet je soms vergaderingen bijwonen en bezoeken ter plaatse afleggen.
-
doorgroeimogelijkheden als projectleider
Projectleiders komen vaak voor in de bouw- en IT-sector, waar meerdere projecten tegelijk worden uitgevoerd. De meeste projectleiders beginnen hun carrière als projectmanager en hebben praktijkervaring in het beheren van projecten. Vanuit de positie van projectleider kun je productmanager worden of toetreden tot het kader als operationeel manager of COO van het bedrijf.
-
voordelen van werken voor randstad als projectleider
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Elke vacature heeft zijn specifieke opleidingsvereisten maar over het algemeen wordt verwacht dat je ofwel een professionele of academische bachelor hebt gehaald in een relevante richting. Uiteraard betekent een masterdiploma ook een meerwaarde als projectleider.
- professionele bachelor: het diploma van professionele bachelor is zeker handig in een technische omgeving als je projectleider wilt worden. Deze opleidingen bieden een zeer praktijkgerichte aanpak en geven je toch de nodige theoretische bagage. Een opleiding Toegepaste Architectuur is bijvoorbeeld erg interessant als je ambitie hebt om conducteur in de bouw te worden. Wil je projectleider worden in de entertainmentindustrie, ontwikkeling van apps nieuwe sociale mediastrategieën? Dan is een bacheloropleiding in Digital arts en entertainment misschien wel iets voor jou.
- academische bachelor: interessante academische bacheloropleidingen zijn ingenieursopleidingen, bijvoorbeeld Industrieel ingenieur. Of je kiest voor economische richtingen zoals Milieu en preventiemanagement
- masteropleiding: via een schakeljaar of gewoon het gewoon rechtstreeks vervolgen van je studies kan je ook met een masteropleiding terecht in een job als projectleider. Een masterdiploma bewijst dat je een erg brede theoretische kennis hebt opgedaan en daarnaast gespecialiseerd bent in jouw specifieke vakgebied. Een erg boeiende master voor wie zich op sociale en maatschappelijk belangrijke projecten wil focussen is bijvoorbeeld Master of Science in rural development.
Laat je niet intimideren als je op dit moment nog niet het juiste diploma hebt om je ambities te vervullen of wanneer je een tijdje niet gewerkt hebt wegens persoonlijke omstandigheden maar weer de draad wilt oppikken. Randstad begeleid jou naar de juiste opleiding of job en biedt je alle nodige ondersteuning. Lees hier meer of praat erover met je consulent.
competenties en eigenschappen van projectleiders
Enkele kwaliteiten van een goede projectleider zijn:
- uitstekende communicatie: als projectleider moet je duidelijk en effectiefu communiceren. Communicatievaardigheden helpen je om de doelen en visies van het project te verwoorden. Je moet ook je verwachtingen uitspreken naar de werknemers en constructieve feedback geven.
- enthousiast: als leider beïnvloedt je energie je team. Als je pessimistisch bent, stuur je je team in een neerwaartse spiraal. Je moet de positiviteit en het enthousiasme uitstralen die helpen om je teams te motiveren en te inspireren.
- probleemoplosser: in elk project moet je anticiperen op haperingen onderweg. Het is jouw taak om de problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat ze de projectdoelen niet beïnvloeden. Als een project extra middelen nodig heeft, moet je daarop anticiperen en ze verwerven om vertragingen te voorkomen.
- delegeren: als projectleider delegeer je veel taken aan de juiste personen. Je moet de persoonlijke sterke punten van elk team herkennen en de taken dienovereenkomstig toewijzen. Taken delegeren toont ook het vertrouwen dat je in je team hebt.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over projectleiders.
-
wat doet een projectleider?
Een projectleider overziet de totaliteit van een project. Deze persoon draagt ook de verantwoordelijkheid voor het slagen van het project en moet dit ook zo verantwoorden naar het hoger management en aandeelhouders. De projectleider overziet één of meerdere projecten, bepaald budgetten, stelt teams samen, kan probleemoplossend denken en ziet nauw toe op de voortgang van het project. Deze persoon is ook het aanspreekpunt voor zowel werknemers als opdrachtgevers.
-
wat verdient een projectleider?
Je loon als projectleider is afhankelijk van het type project, het bedrijf waarvoor je werkt en de eindverantwoordelijkheid die je hebt. Doorgaans kun je rekenen op een maandelijks loon dat schommelt tussen €3.000 tot €6.000. Extralegale voordelen zijn hier niet inbegrepen, een wagen, maaltijdcheques of groepsverzekering behoort vaak tot het standaardpakket alsook een eindejaarsbonus wanneer projecten tot een goed einde zijn gebracht.
-
hoe word ik projectleider?
Dé opleiding "projectleider" bestaat niet. Het is eerder een combinatie van diploma, ervaring en het hebben van de juiste competenties. Is er een bepaalde sector die jou heel erg aantrekt? Kies dan een opleiding die jou klaarstoomt voor deze sector. Je ambitie en doorzettingsvermogen, enthousiasme om te leren en een talent om te organiseren en communiceren zullen je op termijn wel in de richting van projectleider doen evolueren.
-
wie leidt de projectleider?
De bedrijfsstructuur heeft een invloed op wie jouw baas is als projectleider. Bij grote bedrijven kan dit een comité van de CFO, COO en CEO zijn in samenspraak met de aandeelhouders en het dagelijks bestuur. In kleinere ondernemingen werk je rechtstreeks voor de baas, die vaak ook de bedrijfsleider en aandeelhouder in één is.
-
hoe vind ik een job als projectleider?
Een job vinden als projectleider? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze projectleider jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter in onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als projectleider online zet.