wat is een schoonmaker?
Professionele schoonmakers maken ruimtes en andere gebouwen efficiënt schoon en weten precies hoe je dat aanpakt. Ze maken gebruik van doeltreffende producten voor het schoonmaken van verschillende soorten oppervlakken en ruimtes. In de meeste gevallen werkt de schoonmaker enkel in de betreffende ruimtes, waaronder slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes. Ze vegen vloeren en maken deze schoon, stofzuigen tapijten, stoffen af, legen vuilnisbakken, wassen ramen en desinfecteren badkamers.
De schoonmaker voert verschillende onderhoudswerkzaamheden uit. Je zorgt niet alleen voor schone ruimtes, maar onderhoudt ook het gebruikte schoonmaakgerief en vult indien nodig benodigdheden aan, zoals toiletpapier. Soms maak je toiletten schoon en geef je aan wanneer er herstellingen of vervanging van onderdelen nodig zijn in een (werk)ruimte.
Past een fysiek actieve job als schoonmaker bij jou en weet je bij voorkeur ook nog iets van schoonmaakproducten? Lees verder om te weten te komen welke eigenschappen en talenten gevraagd worden en doorgroeimogelijkheden er zijn voor deze specialist.
bekijk alle jobssoorten schoonmakers
Als schoonmaker werk je in verschillende omgevingen en gebouwen. Voorbeelden zijn kantoren, hotels, restaurants, banken en winkels. Daarnaast is het ook een optie om te werken in particuliere woningen. Hieronder enkele soorten schoonmakers:
- conciërge: de conciërge werkt in specifieke intervallen, afhankelijk van de plaats van tewerkstelling, de manier waarop de ruimtes gebruikt worden en meer. De conciërge zorgt ervoor dat winkels en andere ruimtes schoon blijven. Hij of zij wast ramen, boent vloeren en voert ander onderhoudswerk uit.
- schoonmaker voor een specifiek project: je kunt ook aan de slag als schoonmaker bij een bepaald project of evenement. In dit geval ben je gedurende een beperkte periode actief en ben je verantwoordelijk voor specifieke ruimtes. Dit type schoonmakers maakt vaak tapijten of harde vloeren schoon.
- commerciële schoonmakers: de commerciële schoonmaker neemt tijdelijke projecten op en rekent hiervoor een vaste prijs aan. Het gaat vaak om het schoonmaken van de buitenzijde van een woning of het wassen van buitenramen.
- industrieel schoonmaker: de industriële schoonmaker maakt gebruik van sterke reinigingsmiddelen om gevaarlijke ruimtes en zones proper te houden, hierbij rekening houdend met strenge procedures. Vaak maak je in deze job ook schoon na een brand, overstroming of op een plaats delict.
werken als een schoonmaker
De belangrijkste taak van een schoonmaker is het proper houden van ruimtes en eventueel onderhoudswerk rapporteren aan een overste. Hieronder gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden van deze job.
-
functieomschrijving schoonmaker
Het takenpakket van de schoonmaker omvat:
- afstoffen: schoonmakers stoffen oppervlakken af in verschillende ruimtes en omgevingen. Zo zorg je ervoor dat ventilatieschachten en muren, maar ook bijvoorbeeld tafels en vloeren stofvrij blijven.
- stofzuigen en de vloer schoonmaken: schoonmakers schrobben vloeren, zoals laminaat, hout of tegels en gebruiken een stofzuiger om tapijten en vloeren proper te houden. Soms maak je ook gebruik van speciale reinigingsproducten om vlekken te verwijderen.
- vuilbakken leegmaken: bij het schoonmaken van een kamer verzamel je afval en ledig je vuilbakken- en zakken. Je wast ook regelmatig de afvalbakken.
- de was doen: in een functie als schoonmaker onderhoud je meubilair en accessoires in de ruimte om ze proper te houden. Als je instaat voor de schoonmaak van een hotelkamer of slaapkamers in een woning, was je de lakens en vul je de badkamers aan met verse handdoeken.
- benodigdheden aanvullen: als schoonmaker vul je soms ook schoonmaakproducten en verzorgingsproducten aan. Je ververst handdoeken en andere belangrijke benodigdheden in de betreffende ruimtes.
-
werkomgeving
Schoonmakers werken doorgaans in kantoorruimtes of winkels met meerdere personeelsleden. In de meeste gevallen werk je binnenshuis, maar soms moet je ook buiten aan de slag. Als je in een gebouw werkt, maak je vooral refters, kantoren, gangen en stockruimtes schoon. Buitenshuis moet je bijvoorbeeld stoepen vegen en schoonmaken, sneeuw schoppen, het gras afrijden, de vuilnis wegzetten en buitenramen wassen. Soms reis je voor je job, bijvoorbeeld als je ver van huis werkt in een residentiële of commerciële zone. Ook wanneer je actief bent als schoonmaker in resorts of een industriële setting kan het gebeuren dat je regelmatig onderweg bent.
-
wie zijn je collega's?
Je werkt als schoonmaker samen met geranten, chauffeurs, hotelbediendes, office managers, bijvoorbeeld administratieve medewerkers en receptionisten. Afhankelijk van de plaats van tewerkstelling is er ook een samenwerkingsverband met barpersoneel, zaalmedewerkers en keukenpersoneel.
-
uurrooster schoonmaker
Schoonmakers werken meestal ‘s avonds, wanneer er geen personeel meer aanwezig is. De meeste werkgevers willen dat het schoonmaakpersoneel buiten de werkuren begint, omdat alle ruimtes dan leeg zijn. Daarbij is er op die manier minder afleiding voor de werknemers. Soms werk je als schoonmaker op basis van een wekelijks schema, maar als het gaat om een groot gebouw zal dat eerder dagelijks zijn.
Veel schoonmaakspecialisten werken minder dan 40 uur per week in shifts en in bepaalde gevallen gebeurt dat zelfs tijdens de werkuren. Sommige bedrijven hanteren flexibele werkuren voor schoonmakers om te voorkomen dat werknemers afgeleid worden door bijvoorbeeld het lawaai van een stofzuiger. De precieze aanpak hangt vooral af van de sector en de omvang van het bedrijf. Als het gaat om een hotel zal een schoonmaker meestal tijdens de gewone werkuren aan de slag zijn, maar dat betekent niet altijd dat hij of zij fulltime werkt. Soms moeten schoonmakers ook tijdens het weekend werken, vooral in een hotel of andere horeca.
-
doorgroeimogelijkheden als schoonmaker
De schoonmaker is werkzaam in uiteenlopende commerciële en residentiële omgevingen, van fabrieken tot kantoorruimtes en thuis bij particuliere klanten. Je kunt je als schoonmaker specialiseren in een bepaald takenpakket, zoals het onderhouden van hotelkamers, industriële gebouwen of kantoren.
Wanneer je werkt voor een schoonmaakbedrijf hangt je precieze werkomgeving vooral af van het project. Dit wordt meestal bepaald door je werkgever en natuurlijk de klant van het bedrijf. Je kunt eventueel doorgroeien tot een functie als toezichthouder voor schoonmaakwerkzaamheden. Ook kan je zelfstandig aan de slag als schoonmaker.
-
voordelen van werken voor randstad als schoonmaker
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
Je kunt je specialiseren tot schoonmaker bij personen thuis of in dienst van een bedrijf. Hier vind je meer info over de mogelijkheden. Zou je graag op afstand studeren of buiten werkuren? Kies dan voor een opleiding schoonmaker via het CVA, een praktische thuisstudie die heel wat flexibiliteit biedt.
competenties en eigenschappen van schoonmakers
Hoewel het voor de schoonmaker vooral van groot belang is om te weten welke producten hij of zij moet gebruiken, komen er ook extra vaardigheden bij kijken. Naast het hanteren van schoonmaakmachines moet je flexibel kunnen omgaan met onverwachte situaties en je snel kunnen aanpassen aan het gebruik van nieuwe apparatuur. Vervolgens behoren ook een aantal andere vaardigheden en soft skills tot het profiel van de schoonmaker:
- lichamelijke conditie: fysieke conditie is een must voor de schoonmaker, zeker wanneer je vaak vloeren schoonmaakt onder meubilair en je moet bukken om moeilijk bereikbare plaatsen onder tafels en stoelen proper te houden. Flexibiliteit is ook belangrijk, aangezien je soms hoge plafonds en muren moet schoonmaken.
- verantwoord omgaan met schoonmaakmiddelen: het is erg belangrijk dat je precies weet welke producten je moet gebruiken voor een specifiek werk en op welke manier. Daarnaast houd je rekening met de geldende richtlijnen in verband met de opslag van schoonmaakmiddelen.
- oog voor detail en teamwork: je zorgt ervoor dat ruimtes altijd tot in de puntjes proper zijn en laat geen vlekken of vuile delen achter. Vaak gaan bedrijven op zoek naar schoonmakers die goed in team werken, bijvoorbeeld als het gaat om een groot bedrijfsgebouw. Je werkt samen met anderen in een efficiënt shiftsysteem en kunt goed omgaan met teamleden, een toezichthouder of manager.
- time management: je moet goed zijn in time management, zodat je je schoonmaakprogramma en shifts efficiënt inplant en je beschikbare tijd goed besteedt. Aan de andere kant werk je niet overhaast en zorg je dat het resultaat altijd aan de verwachtingen voldoet.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over schoonmakers:
-
hoe word je schoonmaker?
Er zijn verschillende manieren om schoonmaker te worden in België, waaronder een opleiding via het BuSo, SO of BSO. Vaak gaat het dan om een studietraject organisatiehulp. Aan de andere kant kan je je ook specialiseren tot schoonmaker via andere instanties, zoals het CVA. In dit geval gaat het meestal om een thuisstudie gericht op de praktijk, waardoor je flexibeler leert.
-
is schoonmaker een fysiek uitdagende job?
Als schoonmaker moet je vaak hoog reiken, diep bukken en in lichamelijk uitdagende situaties werken. Denk maar aan het wassen van hoge ramen of het stofzuigen van grote ruimtes door middel van zwaar apparatuur. Een goede fysieke conditie is dus een must voor de schoonmaker.
-
hoe vind ik een job als schoonmaker?
Een job vinden als schoonmaker? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze schoonmaker jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Zijn er momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als schoonmaker online zet.