wat is een stukadoor?
Een stukadoor is een vakman gespecialiseerd in het mengen en aanbrengen van pleister voor binnen- en buitenmuren. Pleister of stucwerk wordt zowel binnen als buiten gebruikt om muren te beschermen, te egaliseren of de woning decoratief aan te kleden. Het is jouw taak om een dunne laag stuc toe te voegen om de muren af te dichten. De pleisterlaag zorgt ook voor geluidsisolatie en brandveiligheid van huizen.
wat doet een stukadoor?
Als stukadoor werk je met verschillende materialen en technieken om het gewenste effect te bereiken, aangezien elk materiaal zijn eigen unieke kenmerken heeft. Binnen- en buitenmuren bestaan uit gips, kalk, zand, cement en klei. Voordat je het pleisterwerk aanbrengt, meng je de droge materialen met water om een pleister of specie te maken die aan de muren blijft kleven.
Welke materialen je gebruikt, hangt meestal af van de klant of de bouwmanager. Nu droge bekleding steeds populairder wordt, moet je bekend zijn met zowel droge muren als nat pleisterwerk. Een stukadoor heeft enerzijds technische kennis en voert opdrachten uit, maar er wordt ook verwacht dat je zelf suggesties doet om het werk tot een mooi einde te brengen.
Werken als stukadoor vereist vaak verschillende gereedschappen om het pleister te mengen of truwelen om de oppervlakken glad te maken. Als je hoge muren pleistert, heb je steigers of stellingen nodig en hef je soms zware elementen. Daarnaast wordt van een stukadoor soms verwacht dat deze een Gyprocwand plaatst en propere hoeken zet. Je moet dus fysiek fit zijn en vertrouwd met het gereedschap, materialen en verschillende technieken van het vak om professionele projecten aan te kunnen.
Past werken als stukadoor bij jouw oog voor design, perfectionistische aard en creatieve inbreng? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om als stukadoor aan de slag te gaan.
bekijk alle jobsloon van een stukadoor
Als stukadoor wordt je tewerkgesteld in de bouw. Daarom volgt jouw loon de barema's van de bouwsector. Je wordt vergoed aan de hand van je jaren ervaring en bijbehorende looncategorie, vastgelegd door de Bouwunie. Het minimumloon van een arbeider in de bouwsector bedraagt 17,15 euro, dit bedrag mag je dus ook verwachten als beginnend stukadoor. Heb je wat meer jaren ervaring in het vak? Dan stijgt je loon al snel een paar euro per uur. Gemiddeld verdien je per uur ongeveer 19,45 euro en werk je 38 uur per week.
Naast een loon dat vastgelegd is volgens de barema's van de bouwsector kan je werkgever je extra voordelen toekennen. Volgens Constructiv zijn de meest voorkomende extralegale voordelen:
- opleidingen betaald door de werkgever
- hospitalisatieverzekering voor het hele gezin
- verzekering bij arbeidsongeval of ziekte
Wil je graag wat extra verdienen? In de bouw is vaak veel werk beschikbaar, en indien weekendwerk je niet afschrikt, bestaan er mogelijkheden om extra uren te werken. Dit hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt, maar gedreven werknemers krijgen zeker kansen om meer uren te werken.
Hoewel je geen hoge academische kwalificaties nodig hebt om stukadoor te worden, bepalen je ervaring en vaardigheden je verdienpotentieel. Naarmate je ervaring toeneemt, weerspiegelt je compensatiepakket ook je kennis en vaardigheden.
soorten stukadoors
Enkele van de soorten stukadoors zijn
-
vaste stukadoor
Als vaste stukadoor breng je natte pleister aan op oppervlakken zoals muren en maak je deze glad om ze te isoleren. Effen binnenmuren zijn ook veel makkelijker te beschilderen of behangen eens de woning wordt ingericht. Het is jouw taak om buitenmuren te voorzien van een beschermende laag, zoals zand- of cementpleister en kiezelsteen. Een vaste stukadoor werkt aan nieuwbouw of restauratiewerkzaamheden zoals het verwijderen van oud pleisterwerk en het vervangen door een nieuwe laag.
-
detailpleisteraar
Een stukadoor, gespecialiseerd in detailwerk, gebruikt mallen, lambriseringen en rozetten om siervormen op het pleisterwerk te maken. Het is jouw taak om decoratief pleisterwerk te maken met korte vezels en een pleistermengsel op basis van tekeningen van kunstenaars of architecturale ontwerpen. Ook bestaan er verschillende technieken om stucwerk in reliëf te maken, een stijl die steeds populairder wordt in interieurs.
-
stukadoor voor droge bekleding
Kies je als stukadoor voor droge bekleding, dan maak je de scheidingswanden en gipsplaten voor binnenmuren. Je werkt alles proper af met hoeken en metalen constructies. Deze muren kunnen later nog bepleisterd worden, geschilderd of behangen. Als stukadoor droge bekleding zorg je voor propere en strakke nieuwe wanden in een renovatieproject.
Een stukadoor wordt ook vaak een plak- of stucwerker of pleisteraar genoemd. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen allemaal hetzelfde. In spreektaal wordt vaak de term plakker gebruikt. Omdat dit woord gangbaar is geworden, staat deze term soms in vacatures vermeld.
werken als een stukadoor
Als stukadoor heb je een prima blik op wat nodig is bij de bouw. Jouw expertise reikt verder dan wanden en pleisterwerk. Hieronder vind je informatie over de specifieke taken en het werk van een stukadoor.
-
functieomschrijving stukadoor
- plannen hoeveel materiaal er moet besteld worden voor een project: voor een stukadoor is het cruciaal om de grootte van de locatie en de hoogte van de te pleisteren muren te inspecteren. Aan de hand van het materiaal en de afmetingen van de muren bepaal je de benodigde hoeveelheid pleisterwerk en schat je de kosten. De meeste muren vereisen twee lagen pleisterwerk, maar als de oppervlakken ongelijk zijn, breng je tot vier lagen aan.
- oppervlak voorbereiden op het stucwerk: voordat een stukadoor begint met pleisteren, is het essentieel om de binnen- en buitenmuren voor te bereiden. Verwijder alle ruwe deeltjes, want oneffen oppervlakken vereisen extra pleisterlagen. Als het plafond te glad is, gebruik dan een krabber zodat de eerste laag met minimale inspanning hecht. Je kunt ook een gaas op de muur plaatsen om ervoor te zorgen dat het pleisterwerk op zijn plaats blijft. Het voorbereidend werk is extra belangrijk wanneer het een renovatieproject betreft. In dit geval moet oud pleisterwerk worden verwijderd zonder schade aan te brengen aan de bestaande muren.
- isolatie aanbrengen indien nodig: bepaalde bouwprojecten vereisen de plaatsing van geprefabriceerde isolatie op buitenmuren. De buitenisolatie verbetert de temperatuur in het gebouw. Boven op buitenpleisterwerk kan je decoratieve motieven aanbrengen, al naargelang de wensen van de klant.
- specie of pleister mengen en aanbrengen: wanneer je klaar bent met de voorbereidingen is het tijd om het pleister te mengen tot de gewenste consistentie. Meestal stelt de projectmanager een stijl voor die hij voor alle muren en plafonds voorziet. Het is cruciaal om snel te werken bij het aanbrengen van de natte pleister, omdat deze snel droogt. Zorg ervoor dat je truwelen gebruikt om pleister sneller op vaste oppervlakken te verspreiden en een afwerking van hoge kwaliteit te produceren. Je maakt ook decoratieve texturen of patronen met de troffel.
- beschermende laag aanbrengen en hoeken afwerken: nadat je het pleisterwerk hebt aangebracht, volgt vaak nog een beschermende laag. Zeker voor buitenmuren en gevels is dit van groot belang om de kwaliteit van het stucwerk te behouden en een bescherming te bieden tegen vuil en vocht. Hoeken moeten proper afgewerkt worden zodat een simpel likje verf voldoet om de ruimtes af te maken.
- eventuele decoratieve elementen toevoegen: een stukadoor maakt decoratief pleisterwerk met vezels en gips indien de klant dit wenst. Als je klaar bent met het gieten en afwerken van de pleister ornamenten in het atelier bevestig je de panelen of het pleisterwerk ter plekke.
-
werkomgeving
Als stukadoor werk je binnen of buiten, dat hangt af van het project en eventueel ook je specialisatie. Het spreekt voor zich dat je bij gevelrenovaties en het bepleisteren van buitenmuren hoofdzakelijk buiten werkt. Werk je liever overdekt, dan is het beter om je te specialiseren in plafonds en binnenmuren. Een bepaalde mate van lenigheid is nuttig, want je werkt op steigers, stellingen en ladders.
Je bent vaak onderweg voor je job, want je werkt telkens op de locatie van het project. Maak jij mallen en vormen in pleisterwerk, dan ben je in een vast atelier tewerkgesteld. In dat geval moet je je alleen verplaatsen indien je de gemaakte stukken ook bij de klant gaat installeren.
-
wie zijn je collega's?
Als plakker werk je nauw samen met de architect van het gebouw en de binnenhuisarchitect die de inrichting voor zijn rekening neemt. Je luistert naar de instructies van de werfleider van het project. Andere specialisten die werken aan het bouwwerk zijn onder meer timmerlieden, aannemers zoals metselaars en specialisten in gevelrenovatie en eventueel klusjesmannen voor de kleinere afwerkingen en proper houden van de werf.
-
uurrooster van een stukadoor
Je werkrooster hangt af van je werkgever en het project. Een werkweek van een plakker telt gemiddeld tussen 35 en 45 uur. Houd rekening met overuren als je aan een groot project werkt. Erg grote bouwprojecten zijn nauwkeurig gepland. Elke schakel in het bouwproject moet op een bepaald moment zijn diensten leveren en deze moeten af zijn zodat de volgende specialist kan starten. In uitzonderlijke gevallen is avondwerk dus mogelijk.
Liever een deeltijdse job als plakker? Dat is eerder de uitzondering op de regel maar zeker niet onmogelijk. Je wordt dan meestal ingezet voor kleinere projecten of werk in het atelier.
-
doorgroeimogelijkheden als stukadoor
Plakker worden is een bevredigende carrière met spannende mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling. Als stukadoor maak je carrière in de bouwsector. Sommige plakkers groeien door naar een leidinggevende functie, zoals projectleider. Ook is het mogelijk om meer in de breedte te specialiseren.
Naast binnenplakwerk scherp je je kennis aan in gevelrenovatie en het maken van gedetailleerde gipsen decoratiestukken. Als je vele jaren ervaring hebt, kun je de mogelijkheden van zelfstandig ondernemerschap verkennen.
-
voordelen van werken voor randstad als stukadoor
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Stukadoor is een knelpuntberoep. Zelfs al heb je niet de juiste opleiding genoten, maar je bent gedreven en leergierig, bestaat er een kans dat je een job als beginnend, stagiair of stagiair stukadoor kunt uitvoeren. Wil je eventueel al een basisopleiding volgen? Verschillende centra voor volwassenenonderwijs bieden een startersopleiding voor stukadoor.
Wie een opleiding in een BSO- of TSO-richting met specialisatie bouwafwerking heeft gevolgd, kan er zeker van zijn dat hij of zij werk vindt. Er worden veel BSO-opleidingen met een duaal leertraject voorzien. Hierbij ga je een aantal uur naar school en werk je de rest van de tijd als leerling stukadoor om de kneepjes van het vak echt goed te leren.
Studeer je graag en ben je ambitieus? Dan is het zeker interessant om een zevende specialisatiejaar stukadoor duaal te volgen of op zoek te gaan naar een geschikte opleiding in de bouw. Wie dit diploma behaalt, kan zonder extra opleiding meteen aan de slag als stukadoor.
competenties en eigenschappen van een stukadoor
Fysiek gezond zijn is belangrijk als stukadoor. Je werkt in stoffige omgevingen, voert zwaar tilwerk uit en wordt verwacht om op ladders en stellingen te klimmen.
Je moet oog hebben voor detail en afwerking. Het werk van een stukadoor heeft een zeer grote invloed op het eindresultaat van het bouwwerk. Muren moeten egaal glad zijn, hoeken proper afgewerkt en wanden stevig en recht. Het is namelijk de bedoeling dat er rechtstreeks op deze muren wordt geschilderd of behangen. Foutjes worden dus snel opgemerkt en zijn uit den boze. Werk je graag nauwkeurig met je handen en geniet je ervan om een mooi eindresultaat te zien? Dan haal je waarschijnlijk veel voldoening uit een job als stukadoor.
Als stukadoor is het ook belangrijk om een aantal berekeningen te kunnen maken. Deze vaardigheid wordt door ervaring aangescherpt. Je moet kunnen inschatten hoeveel materialen en grondstoffen er moeten worden aangekocht per project. Ook moet je oog hebben voor de juiste verhoudingen wanneer je pleister mixt.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een stukadoor.
-
wat is een stukadoor?
Een stukadoor werkt gebouwen af met behulp van pleister en stucwerk. Dit kan gaan over binnenmuren, plafonds en gevels van gebouwen. Dit pleisterwerk dient als decoratieve afwerking, maar biedt evengoed bescherming tegen brand, vocht of fungeert als extra isolatie.
-
is stukadoor zwaar werk?
Als stukadoor moet je zeker voldoende fit zijn om dit werk te kunnen uitvoeren. Naast het tillen van zware materialen moet je ook klimmen op ladders en stellingen. Omdat je vaak hoog werkt, ook aan plafonds, moet je verschillende houdingen en bewegingen uitvoeren voor deze job. Bukken, op je knieën zitten, klimmen, tillen, je armen lange tijd omhoog houden, zijn dagelijkse bewegingen die je vlot moet kunnen uitvoeren als stukadoor.
-
wat verdient een stukadoor per uur?
Als stukadoor werk je volgens de categorieën vastgelegd door de bouwunie. Je verdient als beginner een uurloon vanaf 17,15 euro per uur. Dit loon stijgt naarmate je ervaring groeit. Deze barema's worden jaarlijks herbekeken door de bouwunie en worden strikt vastgelegd zodat er geen verwarring mogelijk is.
-
hoeveel vakantie heeft een stukadoor?
Omdat stukadoor afhangt van het bouwverlof valt je jaarlijkse vakantie steeds in die vaste periode. Daarnaast heb je nog een paar vastgelegde jaarlijkse vrije dagen op wettelijke feestdagen of specifieke data vastgelegd door de bouwunie. Bij sommige werkgevers ontvang je nog een paar vrij te kiezen vakantiedagen in overleg met collega's.
-
hoe vind ik een job als stukadoor?
Wil jij in de bouw aan de slag als stukadoor? Maak een Randstad profiel aan en bekijk onze stukadoor jobs. Iets moois gevonden? Stuur ons dan je cv. Zit de passende baan er niet tussen? Creëer een job alert en ontvang stukadoor jobs zodra de werkgever deze publiceert.