wat is een supervisor?
Als supervisor overschouw je een team of de activiteiten binnen een bepaald departement. Je geeft leiding en bepaalt de operationele planning. Je bent het aanspreekpunt in je afdeling of in de concrete taak waarvoor je als supervisor aangeduid bent. In de meeste bedrijven is een supervisor iemand die net onder een manager staat. Een manager heeft dan de eindverantwoordelijkheid voor beslissingen in het departement.
In tegenstelling tot managers, zijn supervisors eerder operationeel georiënteerd. Ze volgen de dagelijkse prestaties van een klein team of van een departement op. Dit betekent dat ze enkel voor een specifieke afdeling of een specifiek project werken. Verder zijn supervisors ook belast met de taak om nieuwe medewerkers aan te nemen of medewerkers aan te duiden die voor promotie in aanmerking komen.
Een supervisor is belangrijk in een organisatie. Hun werk stroomlijnt de productie van het bedrijf en zorgt ervoor dat projecten binnen de vooropgestelde tijdslimieten afgewerkt zijn. Je ziet de functie van supervisor vaak in industriële bedrijven of in administratieve omgevingen. Dit omdat een supervisor in een dergelijke omgeving de werkzaamheden goed en nauwgezet kan opvolgen. Om je goed te voelen in de rol van supervisor, heb je sterke leiderschapsvaardigheden en kun je werknemers echt motiveren om hun job goed te doen. Verder is het belangrijk dat je je bewust bent van de verscheidenheid op de werkvloer. Niet iedereen heeft immers dezelfde achtergrond of hetzelfde karakter, en toch moet iedereen goed kunnen samenwerken. Jouw werk bevordert dit teamwerk.
Zou een job als supervisor iets voor jou zijn? Lees dan dit artikel snel verder. Dan leer je welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een knappe supervisor te zijn.
bekijk alle jobsloon van een supervisor
Het gemiddelde salaris van een supervisor bedraagt €3.507 euro bruto per maand. Het salaris van een supervisor kan variëren naargelang de ervaring, de kwalificaties en de werkgever. Dit brutobedrag zegt evenwel niet alles.
Als je solliciteert en je kunt al enige ervaring als supervisor aan de dag leggen, dan kun je over het algemeen rekenen op een hoger salaris dan iemand die nog geen ervaring heeft. Het is inderdaad zo dat je ervaring toont welke vaardigheden je naar het bedrijf kan meebrengen. Verder is ook je opleiding belangrijk om je salaris te bepalen.
De sector waarin je actief bent is dit eveneens. Werk je in een technologische en complexe omgeving, dan zal je verloning hoger zijn dan wanneer dit niet het geval is. In elk geval is de rol van supervisor extra belangrijk in productiebedrijven. Daarom ga je in een productiebedrijf ook meer aanspraak kunnen maken op een hoger salaris dan in een vergelijkbare functie in een administratieve omgeving.
soorten supervisors
Een supervisor werkt in diverse sectoren en kan verschillende rollen aannemen. Denk bijvoorbeeld maar aan supervisors voor het onderhoud, supervisors voor een site of supervisors in de schoonmaak. Hier zijn nog enkele specialisaties:
- supervisor van projecten: je volgt het werk van je teamleden op en rapporteert aan een projectmanager. Je job bestaat erin de planning voor een specifiek project uit te werken. Je maakt ook een concrete inschatting van hoeveel medewerkers en welke middelen je nodig hebt om een project op tijd en volgens de verwachtingen af te ronden. Supervisors van projecten hebben een goed begrip van de diverse aspecten van een project en weten hoe ze deze puzzelstukken in elkaar kunnen passen.
- kantoorsupervisor: je volgt de administratieve taken binnen een team op een kantoor op. Je zorgt ervoor dat alle taken op tijd en op een efficiënte manier afgerond worden.
- operations supervisor: je volgt de activiteiten van een specifiek departement of van een gebied binnen een organisatie op. Je bent er verantwoordelijk voor om operationele processen goed op te volgen en rapporteert aan het “upper management”. Je volgt de performance van elke medewerker op en zorgt ervoor dat deze goed werk levert en zich goed voelt in de job.
werken als een supervisor
Als supervisor ben je een echte teamleader. Dankzij jouw sturing en begeleiding verlopen werkzaamheden vlot en efficiënt. Zelfs de meest complexe taken verlopen goed. Hier gaan we dieper in op het dagelijkse werk en de werkomgeving van een supervisor.
-
functieomschrijving supervisor
Een supervisor heeft verschillende verantwoordelijkheden. Hier noemen we er enkele.
- workflows managen. Als supervisor heb je de leiding over de activiteiten van een team of een departement. Dit betekent dat je workflows ontwikkelt en de teamleden individueel opvolgt, zodat iedereen goed en efficiënt werk levert. Dit houdt ook in dat je kunt analyseren welke taken er nodig zijn en wie wat moet doen. Verder bepaal je ook de maatstaven om na te gaan of een project succesvol is geweest. Je communiceert de verwachtingen naar de teamleden.
- nieuwe werknemers opleiden: als supervisor maak je deel uit van het team dat mensen aanwerft. Treden er nieuwe mensen in dienst, dan zorg je voor hun onboarding en ondersteun je hen tijdens het leerproces. Je licht hen in over de taak die ze moeten vervullen en wat er precies van hen verwacht wordt. Verder geef je duiding over de policies en richtlijnen die in een bedrijf gelden. Je zorgt ervoor dat ze alle nodige informatie krijgen vanwege het human resources management team.
- de werkschema’s van het team managen. Je stelt werkschema’s en takenlijsten op voor het team. Ben je actief in een team dat in shifts werkt, dan stel je een schema op en zorg je ervoor dat elke shift gevuld is. Hier moet je vaak flexibel zijn en soms op het laatste moment de werkschema’s nog kunnen bijsturen.
- de performance van teamleden evalueren: supervisors brengen veel tijd met teamleden door op de werkvloer en zijn dan ook belast met het geven van feedback tijdens de officiële performance review. Je staat hiervoor mee in aan de basis van de bedrijfsdoelstellingen en bepaalt mede de benefits en rewards voor het bereiken van de respectieve doelstellingen.
- meningsverschillen tussen medewerkers oplossen: je komt tussen bij meningsverschillen en probeert te bemiddelen en een oplossing te vinden. In die zin ben je het eerste aanspreekpunt vooraleer iemand officieel naar de HR-afdeling stapt. Zijn er inbreuken op de policies of het werknemersreglement, dan zorg je door jouw bemiddeling ervoor dat deze opgelost worden.
-
werkomgeving
Je werkomgeving hangt voor een groot stuk af van de sector waarin je werkt. Een supervisor in een bouwbedrijf gaat bijvoorbeeld veel tijd doorbrengen op een werf of een constructiesite. Een office supervisor heeft een kantoor als werkomgeving. Werk je in een restaurant, dan kun je bijvoorbeeld een keukensupervisor zijn. Dan werk je achter de schermen in dit restaurant. Begeleid je de kelners, dan krijg je zelf een meer zichtbare rol in het restaurant. Een supervisor in een supermarkt heeft dan nog eens een volledig andere werkomgeving, zoals je je wel kunt voorstellen.
Je werkt in het bedrijf op de werkvloer, dus daarom hoef je in deze job niet veel te reizen. Precies omdat je op de werkvloer staat, kun je in de meeste gevallen ook niet thuis werken.
-
wie zijn jouw collega’s?
Je collega’s als supervisor hangen af van de sector waarin je werkt. Dit kunnen andere supervisors zijn, maar je kunt bijvoorbeeld supervisor zijn van een team van winkelbedienden, schoonmakers of uitzendconsulenten. Werk je in de horeca, dan zijn het keukenpersoneel en de kelners je collega’s. En in grote bedrijven kun je bijvoorbeeld teamlead of supervisor zijn van een team van boekhouders.
-
uurrooster
Als supervisor sta je tussen de werknemers en het management van een afdeling of een shift in een bedrijf. Je werkt de typische werkweek van 38 à 40 uur. Omdat het een veeleisende taak is, gebeurt het weleens dat je moet overwerken. Je brengt veel tijd door op de werkvloer, en daarnaast moet je nog rapporteringen en dergelijke verzorgen. Je hebt dus weleens lange werkdagen.
In sommige bedrijven kun je deze overuren compenseren. Anderzijds kun je ook als kaderlid ingeschreven zijn, en dat is een functie waarin je verondersteld wordt occasioneel overuren te presteren.
-
doorgroeimogelijkheden als supervisor
Een supervisor staat in het organigram van een bedrijf tussen het management en de medewerkers. Dit is meestal een mooi opstapje naar een rol als manager of leidinggevende in een organisatie. Als supervisor kun je ook naar de positie van projectmanager, operations manager of branch manager evolueren. Afhankelijk van de sector waarin je werkt kun je doorgroeien naar functies als hotelmanager, fabrieksmanager of “construction manager”.
-
voordelen van werken voor randstad als supervisor
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Er zijn verschillende opleidingen die je kunt kiezen als je supervisor wil worden. Dit is afhankelijk van je voorkeur, niveau en doelstellingen. Hier zijn enkele mogelijke opties:
- een bachelor- of masteropleiding in een relevant domein, zoals bedrijfskunde, management, economie, psychologie of sociologie.
- een postgraduaat of een executive master in leiderschap, management, coaching of aanverwante domeinen aan een gespecialiseerde instelling.
- een beroepsopleiding of een mentoropleiding in de sector waarin je wilt werken, aangeboden door een erkende opleidingsverstrekker zoals VDAB of Syntra AB.
Opleiding is belangrijk, maar voor de functie van supervisor is ervaring in het werkveld en werkervaring vaak even belangrijk. Wil je graag snel doorgroeien en carrière maken, dan kun je hier op deze manier actief aan werken:
-
je kunt bijvoorbeeld bijscholingen volgen op het vlak van soft skills. Denk maar aan emotionele intelligentie of actief luisteren. Je kunt ook seminaries volgen in lichaamstaal of andere aspecten van leidinggeven.
-
de meeste werkgevers voorzien een opleiding voor een supervisor on the job. Anderzijds is ervaring als supervisor zeker mooi meegenomen. De meeste supervisors starten als medewerker in een organisatie, en werken zich geleidelijk aan naar promotie toe op.
competenties en eigenschappen van supervisors
Sommige van de vaardigheden die je als supervisor nodig hebt zijn de volgende:
- communicatievaardigheden: als supervisor zijn communicatievaardigheden van cruciaal belang. Je moet gewoon met je medewerkers communiceren, feedback geven en hen overtuigen om taken op een bepaalde manier uit te voeren. Dit zorgt voor wederzijds en onderling vertrouwen.
- leiderschapsvaardigheden: in jouw rol als supervisor moet je een team motiveren en inspireren. Als het even moeilijk gaat, moet je hen door problemen gidsen en begeleiden.
- problemen oplossen: als supervisor moet je oplossingen vinden voor eventuele problemen tussen teamleden onderling. Jouw probleemoplossende vaardigheden zorgen voor een oplossing in elke situatie.
- teamplayer: je bent een echte teamplayer die met iedereen overweg kan. Je stimuleert ook teamwork. Deze vaardigheden helpen je om de samenwerking binnen een team te bevorderen.
FAQ
Hier staan we even stil bij vaak gestelde vragen als supervisor.
-
wat is een supervisor?
Een supervisor staat in voor het opvolgen van het dagelijkse werk van een groep medewerkers in een bedrijf. De verantwoordelijkheden verschillen van bedrijf tot bedrijf. Je staat in voor het aansturen van een team, een afdeling of een shift. Je bent een tussenpersoon tussen de werkvloer en het management.
-
wat betekent supervisor?
Letterlijk betekent “supervisor” iemand die het overzicht heeft. In jouw geval zorg je voor een overzicht van het werk dat teamleden uitvoeren. In een fabriek volg je bijvoorbeeld op of iedereen de productienormen haalt. Andere namen voor supervisor zijn in de spreektaal vaak “werfleider”, “voorman” of “teamlead”.
-
is een supervisor een manager?
Er bestaat wel wat verwarring over de terminologie en beide termen worden soms door elkaar gebruikt. De voornaamste taak van een manager is het nemen van beslissingen. Een supervisor is verantwoordelijk om deze beslissingen uit te voeren. Een supervisor volgt eerder het concrete werk op en geeft dan advies aan het management. In die zin is een supervisor een tussenpersoon tussen de medewerkers en het management van een bedrijf.
-
welke skills heeft een supervisor nodig?
Supervisors moeten duidelijk en vlot kunnen communiceren. Je kunt verder goed mogelijke problemen identificeren vooraleer ze uit de hand lopen. Je delegeert taken en zet al je vaardigheden in om de werking van een dienst vlot te laten verlopen. Kritisch denken en je probleemoplossend vermogen zijn primordiaal.
-
hoe vind ik een job als supervisor?
Een job vinden als supervisor? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze supervisor jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als supervisor online zet.