wat is een uitzendconsulent?
Een uitzendconsulent is in feite een ‘matchmaker’ tussen werkgevers of bedrijven en kandidaten voor vacatures. Bij deze job houd je je vooral bezig met het vergelijken van vacatures en kandidaten om de beste persoon te vinden voor een bepaalde functie. Op die manier geef je beide partijen wat ze willen: werkzoekenden een job en werkgevers bekwaam personeel.
bekijk alle jobshet loon van een uitzendconsulent
Als uitzendconsulent kan je een gemiddeld loon verwachten tussen de €2.560 en €3.100 bruto. Dit hangt natuurlijk voor een groot stuk af van het aantal jaren ervaring en de sector waarin je werkt.
soorten uitzendconsulenten
Hoewel de uitzendconsulent altijd verantwoordelijk is voor het contact met (nieuwe) werknemers, zijn er toch een aantal verschillende functies. De uitzendconsulent in een HR-organisatie houdt zich bezig met de zoektocht naar personeel voor verschillende bedrijven en baseert zich hiervoor op openstaande vacatures. Je komt met verschillende sectoren, bedrijven en werknemers in contact. Ben je als uitzendconsulent in een onderneming aan de slag? Dan weet je precies wat de werkgever zoekt in een werknemer. Je kent het bedrijf door en door en maakt een weloverwogen keuze bij het aannemen van personeel.
We onderscheiden verschillende soorten uitzendconsulenten op basis van het takenpakket. In de meeste gevallen is de uitzendconsulent verantwoordelijk voor het aanwerven van nieuw personeel. Dit gebeurt op basis van een compatibiliteitstest, een interview en het doornemen van cv’s. Soms sta je als uitzendconsulent ook in voor het opleiden van nieuwe werknemers. Dit is vooral het geval als je werkt in een sector waar voorkennis en extra bijscholing erg belangrijk zijn. Denk maar aan de bouwsector of de chemie.
werken als een uitzendconsulent
De uitzendconsulent komt elke dag in contact met mensen, maar heeft ook een uitgebreid takenpakket. Hier gaan we dieper in op je verantwoordelijkheden, werkomgeving en meer.
-
functieomschrijving uitzendconsulent
Dit zijn de taken van een gemiddelde uitzendconsulent:
- kandidaten interviewen: de uitzendconsulent brengt werkgever en werkzoekende samen op basis van de behoeftes van de eerste en de vaardigheden van de tweede. Je polst kandidaten naar hun doelen, ambities en talenten en kijkt of ze bij een vacature passen.
- de juiste kandidaten zoeken: de uitzendconsulent zoekt natuurlijk ook zelf actief naar mogelijke kandidaten voor een bepaalde vacature. Je vormt als het ware de brug tussen bedrijf en het talent.
- online contact houden: heb je een job als uitzendconsulent? Dan kom je regelmatig in contact met (potentiële) werknemers via online kanalen. Zo volg je ze op tijdens hun eerste werkperiode en leer je de nieuwe kandidaten beter kennen.
- werknemers begeleiden en opleiden: de uitzendconsulent is verantwoordelijk voor het begeleiden en opleiden van nieuwe of bestaande werknemers. Hoewel je zelf meestal geen specifieke opleidingen geeft, sta je kandidaten wel bij tijdens het opleidingsproces.
- marktanalyse uitvoeren: bij een job als uitzendconsulent volg je ontwikkelingen en trends in de arbeidsmarkt en houd je de concurrentie nauwlettend in de gaten. Je spoort kansen en uitdagingen op en ontwikkelt op basis daarvan wervingsstrategieën.
- administratieve taken: als uitzendconsulent ben je verantwoordelijk voor alle documentatie in verband met uitzendkrachten, interim of permanent. Je stelt de nodige sociale documenten op en beheert deze in een computersysteem.
- bedrijfsbezoeken: een uitzendconsulent werkt meestal op kantoor, maar bezoekt ook regelmatig bedrijven met openstaande vacatures. Zo leer je de onderneming kennen en gaat de zoektocht naar de beste kandidaten gemakkelijker.
- vragen beantwoorden: de uitzendconsulent is het eerste aanspreekpunt voor kandidaten bij vragen, twijfels of opmerkingen. Je helpt ze bij problemen tijdens het wervings- en opleidingsproces.
-
werkomgeving
Waar ga je aan de slag als uitzendconsulent? Je eigenlijke werkplaats hangt af van het bedrijf en de sector. Zo is deze persoon meestal actief in:
- ondernemingen met een eigen HR-afdeling
- kleine en middelgrote ondernemingen
- uitzendorganisaties
- selectie- en wervingsbureaus
- HR-adviesbureaus
In welke sector of onderneming je ook werkt, je bent meestal aan de slag in een kantoorgebouw. Daar kom je niet alleen in contact met kandidaten, maar ook collega's en bijvoorbeeld een HR-manager.
-
wie zijn je collega's?
Als uitzendconsulent werk je meestal samen met:
- customer service medewerkers
- office managers
- hr managers
Daarnaast leg je vaak verantwoording af aan een HR-manager en werk je in nauw verband samen met de HR-assistent en andere uitzendconsulenten.
-
uurrooster uitzendconsulent
Als uitzendconsulent werk je meestal fulltime, maar er zijn ook parttime opties beschikbaar. De meeste bedrijven en HR-organisaties zoeken uitzendconsulenten die voltijds aan de slag kunnen, omdat de werving en opleiding van personeel vaak heel arbeidsintensief is. Meestal werkt de uitzendconsulent op vaste uren, maar soms is overwerk nodig om werknemers op te leiden en te begeleiden of om proactief op zoek te gaan naar nieuwe kandidaten.
Parttime functies zijn mogelijk, maar meestal alleen als het gaat om een groot bedrijf met een eigen HR-afdeling en meerdere uitzendconsulenten. Deeltijds werk komt ook voor in uitzendbureaus of uitzendorganisaties, omdat daar meestal een groter team beschikbaar is. Werk je in een kleiner bedrijf? Dan bestaat de kans dat je er alleen voor staat. In dat geval is je takenpakket vaak uitgebreider, waaronder de werving van nieuw personeel, interviews afnemen en werknemers begeleiden bij opleidingen.
-
doorgroeimogelijkheden als uitzendconsulent
Het voordeel van een job als uitzendconsulent? Er zijn heel wat doorgroeimogelijkheden, zowel in de breedte als in de hoogte. Tot de populairste doorgroeifuncties behoren:
- HR-assistent
- loopbaanadviseur
- HR-specialist
- HR-manager
- HR-business partners
Het spreekt voor zich dat je loon hoger wordt naarmate je doorgroeit. Veel uitzendconsulenten kiezen ervoor om dezelfde functie te behouden, maar wel een breder takenpakket op te nemen. Wil je doorgroeien tot een hogere functie, eventueel in management? Dat kan, maar dan heb je natuurlijk wel heel wat ervaring nodig. Vaak gaan uitzendconsulenten na jaren werken voor een bedrijf of uitzendbureau aan de slag als zelfstandig loopbaanadviseur. Je gaat dan niet op zoek naar bepaalde kandidaten voor een specifieke vacature, maar helpt werkzoekenden hun eigen talenten te kennen en ontwikkelen. Zo maak je de zoektocht naar werk voor hen gemakkelijker!
-
voordelen van werken voor Randstad als uitzendconsulent
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
Uitzendconsulent worden, dat kan aan de hogeschool via een traject HR-support of via een Bachelor Human Resources Management aan de universiteit. Ook bij de VDAB vind je een opleiding tot uitzendconsulent. Tijdens zo'n cursus leer je:
- klantvriendelijke en klantgerichte communicatie: je leert omgaan met klachten, assertief communiceren en lichaamstaal interpreteren.
- telefoontechnieken: je leert om op een beleefde en proactieve manier gesprekken te voeren via de telefoon of online kanalen.
- commerciële methodes: je leert een commercieel gesprek voeren en onderhandelen en ontdekt hoe je omgaat met weerstand. Ook prospectie maakt deel uit van deze cursus.
- schriftelijke communicatie: je leert grammaticaal correct en toegankelijk schrijven om de communicatie te verbeteren.
Daarnaast zijn er nog andere organisaties die opleidingen tot uitzendconsulent aanbieden, waaronder Cevora en Syntra. Uitzendconsulenten in spe of beginnende uitzendconsulenten kunnen hun vaardigheden verder ontwikkelen via Travi, dat met Cevora samenwerkt om uitzendconsulenten beter voor te bereiden op hun job.
Randstad helpt je trouwens ook op weg met complete opleidingen in de HR. Voor meer informatie over wat ervoor nodig is om het helemaal te maken als uitzendconsulent.
competenties en eigenschappen van uitzendconsulenten
De uitzendconsulent beschikt over een specifieke set talenten en vaardigheden die vooral gericht zijn op contact met andere mensen. Tot de belangrijkste eigenschappen behoren:
- sociale vaardigheden: als uitzendconsulent voelt omgaan met mensen als een tweede natuur. Je voert vlotte, persoonlijke gesprekken op een authentieke manier. Zo doorgrond je mensen en ontdek je wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze willen.
- assertiviteit: de uitzendconsulent is assertief ingesteld, maar gaat altijd respectvol om met zowel kandidaten als werkgevers. Zo breng je beide dichter bij elkaar.
- openstaan voor nieuwe dingen: de uitzendconsulent staat nooit stil en beseft dat de behoeftes en mogelijkheden van werkzoekenden, werkgevers en de arbeidsmarkt constant veranderen.
- enthousiasme en nieuwsgierigheid: je geeft je voor de volle 100% voor het bedrijf waarvoor je werkt, door enkel de beste kandidaten te zoeken en door te verwijzen. Je presteert goed onder stress en behoudt zelfs dan je enthousiasme bij het zoeken naar en het begeleiden van personeel.
- communicatieve vaardigheden: je communiceert in duidelijke, beknopte taal en brengt boodschappen goed over. Zo voorkom je misverstanden bij het wervingsproces en zorg je dat de eerste kennismaking alvast goed verloopt. Ook vermijd je met je communicatieve vaardigheden problemen tussen werkgever en werknemer in de toekomst.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over uitzendconsulenten:
-
waar werkt een uitzendconsulent?
Als uitzendconsulent ben je actief in een uitzendkantoor, een wervings- en selectiebureau of de HR-afdeling van een bedrijf. Deze specialist werkt in zowat elke branche, van de bouwsector tot retail tot medische sector.
-
wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een uitzendconsulent?
Uitzendconsulenten zijn sociaal vaardig en assertief, maar ook respectvol. Ze communiceren probleemloos met werkgever en werkzoeker en brengen hun boodschap enthousiast over. Bij een job als uitzendconsulent blijf je mee met de laatste marktontwikkelingen en leer je vooral graag bij.
-
hoeveel verdient een uitzendconsulent in België?
Je loon als uitzendconsulent in België hangt vooral af van het aantal jaren ervaring en de sector waarin je actief bent. Een beginnende uitzendconsulent verdient gemiddeld tussen €2.560 en €3.100 bruto per maand. Wanneer je doorgroeit tot HR-assistent, HR-manager of loopbaanadviseur of je takenpakket breder wordt, verdien je meer.
-
heb je een diploma nodig om uitzendconsulent te worden?
Er zijn verschillende manieren om uitzendconsulent te worden, waaronder via een opleiding aan de hogeschool of de universiteit. Ook andere instanties bieden mogelijkheden om je op te leiden tot uitzendconsulent. Denk maar aan Syntra, Cevora en Randstad. Hier vind je meer informatie over officiële opleidingen tot uitzendconsulent.
-
wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een uitzendconsulent?
Veel uitzendconsulenten groeien door tot HR-assistent, loopbaanadviseur, HR-specialist of een functie in management, zoals HR-manager of HR-business partner. Het is ook mogelijk om je takenpakket uit te breiden als uitzendconsulent. Zo ben je bijvoorbeeld niet alleen verantwoordelijk voor de werving van werknemers, maar ook hun opleiding in het bedrijf. Doorgroeifuncties brengen een grotere verantwoordelijkheid, maar ook een hoger loon met zich mee.
-
hoe vind ik een job als uitzendconsulent?
Een job vinden als uitzendconsulent is eenvoudig. Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze uitzendconsulent vacatures. Heb je gevonden wat je zoekt? Bezorg ons dan je CV. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat je gegevens achter in onze job agent module en ontvang jobs als uitzendconsulent van zodra ze beschikbaar zijn.