wat is een underwriter?
Een underwriter heeft als taak de risico's van verschillende zakelijke beslissingen te beoordelen. Je beoordeelt bijvoorbeeld kredietaanvragen door gegevens en informatie over het arbeidsverleden van de aanvrager te bekijken. En er zijn daarnaast nog andere factoren. Je kijkt bijvoorbeeld naar de duur van het dienstverband om te bepalen of de aanvrager de lening kan terugbetalen, om maar een voorbeeld te noemen. Als een aanvrager een stabiel inkomen heeft door fulltime te werken in een bloeiend bedrijf, is hij waarschijnlijk een lener met een laag risico.
Naast het evalueren van aanvragen voor leningen beoordelen underwriters ook risico's die verband houden met andere zakelijke beslissingen. Als een bedrijf bijvoorbeeld van plan is om naar de beurs te gaan, onderzoekt een underwriter de potentiële risico's en voordelen. Een underwriter kan zich specialiseren in specifieke gebieden zoals hypotheken, verzekeringen of zakelijke underwriting. Om deskundige diensten te kunnen verlenen, heb je gespecialiseerde kennis in je branche nodig. Op basis van je expertise accepteer of weiger je risico's die verband houden met het bedrijf.
bekijk alle jobsloon van een underwriter
Het gemiddelde salaris voor een underwriter in België bedraagt €5.839 bruto per maand. Dit kan sterk verschillen van regio tot regio of van sector tot sector. Vaak kun je rekenen op een aantal extralegale voordelen. We denken dan aan een bedrijfswagen of een mobiliteitsbudget. Een groepsverzekering en een hospitalisatieverzekering zijn ook mogelijk.
hoe kun je als underwriter je salaris verhogen?
De bedrijven waarvoor je werkt en de bedrijfstak waarin je werkt kan van invloed zijn op je salaris. Als je bijvoorbeeld voor hypotheekverstrekkers en banken werkt, verschillen je inkomsten van die van underwriters die voor bedrijven en participatiemaatschappijen werken.
Je inkomen hangt ook af van het risiconiveau waarmee je te maken hebt. Als je aanvragen voor leningen voor bedrijven beoordeelt, verdien je waarschijnlijk meer dan wanneer je leningen voor particulieren beoordeelt.
Je kwalificaties en werkervaring spelen ook een rol bij het bepalen van je salaris. Als je nieuw bent op dit gebied, zul je een lager salaris hebben. Maar naarmate je ervaring en vaardigheden verbeteren, kun je onderhandelen over een hoger salaris. Je locatie kan ook van invloed zijn op je salaris. Werk je in een grote stad? Dat kan dit een beter salaris opleveren omdat er in deze gebieden meer vraag is naar underwriters.
soorten underwriters
Enkele soorten underwriters zijn:
- equity underwriters: het is jouw verantwoordelijkheid om toezicht te houden op de uitgifte en distributie van bedrijfsaandelen. Je speelt een hoofdrol bij het bepalen van de prijs van aandelen wanneer een bedrijf naar de beurs gaat. Je expertise is ook nodig bij het analyseren van de waarde van de beursgang en het inschatten van de vraag naar de aandelen.
- verzekeringstechnici: als verzekeringstechnicus evalueer je het risico dat een aanvrager met zich meebrengt. Als de kansen gunstig zijn voor de verzekeraar, accepteer je de aanvraag en stel je de richtlijnen op voor de aanvrager. Je beoordeelt ook claims die polishouders indienen. Op basis van je evaluatie bepaal je de rechtmatigheid van de claim en het juiste dekkingsbedrag.
- hypotheekacceptanten: als underwriter evalueer je hypotheekaanvragen om de risico's te bepalen. Je beoordeelt bijvoorbeeld de aflossingsgeschiedenis, de verhouding tussen schuld en inkomen en het kredietrisico.
- underwriters van schuldbewijzen: als underwriter koop je schuldbewijzen zoals gemeentelijke en bedrijfsobligaties en verkoop je ze aan andere entiteiten. Je verkoopt de schuldinstrumenten namens de klant met winst.
werken als underwriter
Denk je dat een baan als underwriter iets voor jou kan zijn? Lees dan snel verder om meer te weten te komen over dit boeiende beroep.
-
functieomschrijving van underwriter
Enkele taken en verantwoordelijkheden van underwriters zijn:
- aanvragen beoordelen: je analyseert en evalueert aanvragen voor financiële diensten. Je verzamelt de informatie die het risiconiveau weergeeft om te bepalen of je de aanvragen voor leningen goed- of afkeurt. Na het beoordelen van een aanvraag keur je deze goed of besluit je dat je meer informatie nodig hebt.
- risico berekenen: als underwriter verzamel je statistische gegevens om het risiconiveau te bepalen. Als een lener of klant een verzekeringsdekking aanvraagt, evalueer je het risiconiveau van de verzekeringspolis. Je gebruikt de informatie en statistische formules om het risiconiveau te bepalen.
- onderzoek doen om een aanvraag te evalueren: bij het evalueren van een aanvraag doe je aanvullend onderzoek. Je evalueert bijvoorbeeld de rijervaring van een auto-eigenaar voordat je een verzekeringsdekking toekent of je controleert of de aanvrager fulltime werkt voordat je een lening goedkeurt. Het onderzoek helpt je om de risico's af te wegen die gepaard gaan met het aanbieden van het financiële product aan de klant.
- de beschikbare dekking bepalen: je helpt de verzekeringsmaatschappij bij het bepalen van de dekking die ze klanten kunnen bieden. Je evalueert de risico's van de polis en bepaalt de te betalen premies. Je bepaalt de voorwaarden die aan de polis verbonden zijn en de voorwaarden waaraan je bedrijf bereid is te voldoen door het risico te accepteren.
- bestaande klantenportefeuilles beoordelen: als underwriter is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de hypotheekverstrekker het zich kan veroorloven om de lening aan te bieden en dat de verzekeringsmaatschappij het verzekerde risico dekt.
- klanten adviseren over oplossingen voor risicobeheer: als underwriter help je bedrijven bij het nemen van gezonde investeringsbeslissingen. Je onderhandelt over voorwaarden en contracten voor het verkopen of kopen van aandelen en effecten.
-
werkomgeving
Een underwriter werkt hoofdzakelijk op kantoor. Bekijk bij het solliciteren zeker of het bedrijf een aantrekkelijke kantoorruimte heeft. Dit omdat je veel tijd achter de pc doorbrengt. Gelukkig doen bedrijven op dit vlak veel moeite. Je hebt regelmatig contact met verzekeringsagenten, die je ontmoet op kantoor of belt. Reizen hoort niet echt bij de job, al kun je soms een training of een conferentie in het buitenland bijwonen.
-
wie zijn jouw collega’s?
In je functie van underwriter kom je met veel mensen in contact en heb je diverse collega’s. De gemene deler is dat de meeste van je collega’s in het financiële departement werken. Denk bijvoorbeeld aan boekhouders of controllers. Omdat je met geavanceerde IT-systemen werkt, doe je al eens een beroep op een IT-support medewerker. Nieuwe medewerkers kunnen eerst als uitzendconsulent werken. De functie van underwriter kan vrij gespecialiseerd worden. Denk aan het doen van voorspellingen van markttrends of andere ontwikkelingen. Gelukkig kun je dan rekenen op de steun van data-analisten.
-
uurrooster
Het typische werkschema van een underwriter bedraagt in Vlaanderen 38 tot 40 uur voor een fulltime functie. Je werkt over het algemeen tijdens standaard kantooruren, zeg maar van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. Af en toe werk je 's avonds en in het weekend om deadlines te halen of om belangrijke klantbijeenkomsten bij te wonen. Sommige underwriters werken slechts parttime of hebben een thuiswerkregeling, zodat ze aanvragen op afstand kunnen beoordelen.
-
doorgroeimogelijkheden als underwriter
Een underwriter heeft talloze doorgroeimogelijkheden. Je kunt andere carrières nastreven, zoals verzekeringsmakelaar worden. Sommige underwriters worden actuaris, terwijl anderen financieel adviseur of financieel analist worden. Met ervaring en kwalificaties kun je leidinggevende posities in het bedrijf bekleden.
-
voordelen van werken voor randstad als underwriter
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
- om underwriter te worden in Vlaanderen, moet je een opleiding volgen die je de nodige kennis en vaardigheden geeft op het gebied van financiën, verzekeringen, recht en risicobeheer. Er zijn verschillende opleidingen die je hiervoor kunt kiezen, afhankelijk van je voorkeur, niveau en doelstellingen. Hier zijn enkele mogelijke opties:
- een bachelor- of masteropleiding in de domeinen financiën, verzekeringen, economie, handelswetenschappen of recht, en dit aan een hogeschool of universiteit.
- een postgraduaat of een executive master in verzekeringen, risicomanagement, financieel management of aanverwante domeinen aan een gespecialiseerde instelling.
- een beroepsopleiding of een mentoropleiding in de verzekeringssector, aangeboden door een erkende opleidingsverstrekker of door beroepsvereniging Assuralia.
- heb je al enige ervaring als underwriter, dan kun je dit tijdens het solliciteren zeker in je voordeel uitspelen. Kies je vakgebied en doe relevante ervaring in de branche op. Als je je opties voor het beoordelen van financiële risico's wilt uitbreiden, rond dan een relevante bachelor in bedrijfskunde af en richt je op financieel risicobeheer.
competenties en eigenschappen van underwriters
Enkele kwaliteiten van een underwriter zijn:
-
computervaardigheden: als underwriter voer je complexe statistische analyses uit waarvoor kennis van computersoftware nodig is. Elke branche heeft specifieke software die underwriters moeten gebruiken bij statistische analyses. Het helpt om kennis te hebben van spreadsheetsoftware en andere statistische tools.
- analytische vaardigheden: als underwriter heb je uitzonderlijke analytische vaardigheden nodig om de risico's van een aanvrager te bepalen. Met analytische vaardigheden onderzoek je elke factor en beoordeel je aanvragen op de juiste manier voordat je beslist of je ze goedkeurt of afwijst.
- wiskundige vaardigheden: als underwriter heb je aanleg voor wiskunde nodig. Hoewel de computer berekeningen uitvoert, helpen je wiskundige vaardigheden je om de nauwkeurigheid van de berekeningen te controleren en weloverwogen beslissingen te nemen. Je aanleg voor wiskunde helpt je ook bij het bepalen van het juiste tarief voor verzekeringsclaims en de premies die klanten moeten betalen.
- communicatieve vaardigheden: als underwriter werk je samen met verschillende professionals om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Je hebt communicatieve vaardigheden nodig om met stakeholders te communiceren. Het is essentieel om de juiste vragen te stellen en professioneel en respectvol met klanten te praten. Soms onderhandel je met klanten, wat zelfvertrouwen en uitzonderlijke communicatieve vaardigheden vereist.
FAQs
Hier vind je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het beroep van een underwriter.
-
wat is de belangrijkste verantwoordelijkheid van een underwriter?
Als underwriter bepaal je of een kredietverstrekker een lening moet aanbieden aan de lener. Je beslist ook of de verzekeringsmaatschappij verzekeringsdekking kan bieden. Wanneer een klant een hypotheekaanvraag indient, evalueer je de risico's en besluit je of je de lening aanbiedt of afwijst.
-
hoeveel verdient een underwriter?
Het gemiddelde salaris voor een underwriter in België bedraagt € 5.839 bruto per maand. Dit kan sterk verschillen van regio tot regio of van sector tot sector.
-
hoe word ik een underwriter?
Om underwriter te worden, moet je een relevante opleiding gevolgd hebben. Een certificaat in algemene verzekeringen is een solide basis om mee te beginnen. Als je verder wil gaan, is een bachelor in bedrijfskunde met een specifieke focus op financieel risicobeheer een aanrader. Een masterdiploma in de rechten of in een economische richting vergroot je kansen nog meer. Het is belangrijk op te merken dat sommige bedrijfstakken ervaring in de financiële, bancaire of verzekeringssector eveneens in overweging nemen.
-
wat doet een underwriter?
Als underwriter is het je taak om de risico's van het verzekeren van personen en eigendommen te beoordelen en te analyseren. Dit omvat het bepalen van de juiste tarieven voor verzekerbare risico's en het assisteren van de verzekeringsmaatschappij bij het bepalen welke claims worden uitgekeerd aan klanten.
-
welke kwaliteiten heeft een underwriter nodig?
Om leningen en verzekeringsproducten aan te kunnen bieden, moet je beschikken over uitstekende analytische vaardigheden voor risicobeoordeling en sterke communicatieve vaardigheden hebben. Dit is nodig tijdens het onderhandelen van contracten en het sluiten van overeenkomsten met de diverse stakeholders.
-
hoe vind ik een job als underwriter?
Een job vinden als underwriter? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze underwriter jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als underwriter online zet.