wat is een verpleegkundige?
In de rol van verpleegkundige, verleen je eerstelijnszorg en behandel je alle aspecten van de zorg voor patiënten, van het verzorgen van kleine verwondingen tot het assisteren bij operaties. Als verpleegkundige werk je in de zorgsector. Je hebt een job in een ziekenhuis of privépraktijk, rusthuis,... en werkt vaak samen met artsen, zorkgundigen en apothekers. Er bestaat niet zoiets als de verpleegkundige. Er is een groot verschil tussen een verpleegkundige die op intensive care werkt en een thuisverpleegkundige.
Je werk bestaat uit het beoordelen, screenen en toedienen van medicijnen aan mensen van alle leeftijden. Je biedt evenzeer verpleegkundige zorg zoals vaccinaties, wondverzorging en het verzamelen van bloedstalen. Je hebt ook een belangrijke rol wanneer het gaat om het geven van gezondheidsadvies over afvallen, stoppen met roken en anticonceptie. Je werkt revalidatieprogramma's uit om de gezondheid van de patiënten te verbeteren.
Werken als verpleegkundige omvat een breed scala aan taken, wat zorgt voor een uitdagende en lonende werkomgeving. Dat betekent dat je je moet kunnen aanpassen en flexibel moet zijn om met verschillende situaties om te gaan. Als verpleegkundige heb je daarom sociale vaardigheden nodig, omdat je nauw samenwerkt met patiënten en hun familie. In jouw functie ontwikkel je langetermijnrelaties met mensen om hun aandoeningen op te volgen en hun welzijn te verbeteren.
Je krijgt een opleiding om zorg te verlenen aan alle soorten patiënten en je kunt in elke zorginstelling werken. Als verpleegkundige werk je in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, scholengroepen, organisaties voor thuiszorg en woonzorgcentra,... . Je kan ook werken voor overheidsinstellingen, of universiteitscampussen. Grote bedrijven vertrouwen ook op verpleegkundigen om werknemers te behandelen in het geval van een ongeluk of voor vaccinaties.
Past werken in de gezondheidszorg als verpleegkundige bij jouw flexibiliteit en passie om mensen te helpen? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om goed te gedijen in een functie als verpleegkundige.
bekijk alle jobsloon van een verpleegkundige
Het loon van een verpleegkundige in Vlaanderen varieert en is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaringsniveau, specialisatie, werksetting en of je voltijds of deeltijds werkt. Over het algemeen ligt het gemiddelde bruto maandloon van een verpleegkundige in Vlaanderen tussen de €2.500 en €3.500. Dit bedrag kan echter hoger of lager zijn. Bij je salaris horen meestal een aantal mooie voordelen, zoals een levensverzekering, een uniforme vergoeding en een hospitalisatieverzekering.
Als verpleegkundige bepalen je ervaring en opleidingsniveau je loon. Er is een verschil in de verloning voor een professionele bachelor in de verpleegkundige of een master in de verpleegkunde. Als je vele jaren ervaring hebt, verdien je meer dan iemand met een paar jaar in het vak. Je ervaring speelt dus ook een rol. De zorginstelling waar je werkt bepaalt eveneens je salaris. Soms biedt werken in de privésector hogere salarisvooruitzichten dan werken bij overheidsinstellingen.
soorten verpleegkundige
De classificatie van verpleegkundigen hangt af van het specialisatiegebied en de specifieke taken. Enkele soorten algemene verpleegkundigen zijn:
- algemeen verpleegkundige: je werk bestaat uit algemene patiëntenzorg, het diagnosticeren en behandelen van kleine aandoeningen en verwondingen. Je dient medicijnen toe aan patiënten.
- psychiatrisch verpleegkundige: je begeleidt mensen met psychische stoornissen of mensen die te maken hebben met een verslavingsproblematiek.
- verpleegkundige voor ouderenzorg: je werkt in een geriatrische afdeling van een ziekenhuis of bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum.
werken als verpleegkundige
Verpleegkundige worden is een carrière waarbij mensen helpen centraal staat en die je veel voldoening geeft. Het is een praktische job die vertrouwen en passie voor het verzorgen van mensen vereist. Laten we eens kijken naar specifieke taken en de werkomgeving van een verpleegkundige.
-
functieomschrijving verpleegkundige
De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een verpleegkundige omvatten:
- de symptomen van een patiënt registreren: je vraagt je patiënten naar de symptomen die ze ervaren en registreert desgewenst hun vitale functies. Dit vereenvoudigt het diagnoseproces van een arts. Je werkt het medisch dossier van de patiënt bij met de nieuwe diagnose en het aanbevolen behandelplan van de arts. Je verzamelt informatie uit het dossier van een patiënt, zoals allergieën, huidige medicatie en relevante familiegeschiedenis die zal helpen bij de diagnose.
- toedienen van behandelingen: als verpleegkundige werk je mee aan het ontwikkelen van behandelplannen en het toedienen van medicijnen die door artsen zijn voorgeschreven. Je behandelt kleine verwondingen, reinigt en verbindt wonden, plaatst en verwijdert katheters en verwisselt verbanden.
- diagnostische tests uitvoeren: tijdens de diagnose kan de arts verschillende tests bij de patiënt aanbevelen. Een verpleegkundige verzamelt dan bloed-, weefsel-, urine- of ontlastingsstalen en stuurt ze naar het lab voor analyse. Je bent ook verantwoordelijk voor het analyseren van de testresultaten en het delen van je bevindingen met het team.
- het uitvoeren van lichamelijk onderzoek: je beoordeelt de gezondheid van een patiënt voordat deze aan een nieuw behandelplan begint. Je moet bijvoorbeeld hun temperatuur, bloeddruk en hartslag meten. Je test ook de reflexen van een patiënt, onderzoekt keel, ogen, oren en neus en informeert het medische team over de gezondheidstoestand.
- patiënten ondersteunen en adviseren: je zorgt ervoor dat de patiënt zich op zijn gemak voelt en de behandeling begrijpt. Je biedt ook ondersteuning wanneer een patiënt moeilijk medisch nieuws krijgt en adviseert hen.
- patiënten leren omgaan met ziekten: je hebt zeker ook een adviserende en educatieve rol. Je geeft patiënten voorlichting over verschillende symptomen en manieren om ermee om te gaan. Je legt evenzeer de thuiszorg na de behandeling uit en geeft duidelijke instructies over wanneer een patiënt onmiddellijk naar de dokter moet. Je kunt revalidatieoefeningen of -praktijken aanbevelen om de gezondheid van patiënten te verbeteren. Op die manier help je mensen een actieve en gezonde levensstijl te ontwikkelen.
-
werkomgeving
Verpleegkundigen kunnen werken in huisartsenpraktijken, rusthuizen, ziekenhuizen, als thuisverpleegkundige,... . Je kan ook werken in een academische instelling. Je werkomgeving hangt af van je specialisatiegebied en de sector waarin je werkzaam bent. Als je je diensten bijvoorbeeld aanbiedt aan particuliere bedrijven, werk je in een bedrijfsomgeving. Als je in een ziekenhuis aan de slag bent, dan werk je het grootste deel van de dag rechtstaand, waarbij je ook goed voor jezelf moet zorgen. Als thuisverpleegkundige ga je dan aan huis - bij je patiënten. De werkomgeving van verpleegkundigen is heel divers. Je kunt je dan ook in een tak van de verpleegkunde specialiseren.
-
wie zijn jouw collega's
Een verpleegkundige werkt vaak in een team. Daardoor heb je dus meerdere collega’s. Je werkt bijvoorbeeld samen met zorgcoördinatoren, zorgkundigen en artsen met diverse specialisaties. Daarnaast kom je regelmatig in contact met bijvoorbeeld apothekers, kinesisten of ergotherapeuten.
-
uurrooster
Een verpleegkundige werkt 38 tot 40 uur per week. Wil je op regelmatige uren werken, dan kun je aan de slag in ziekenhuizen en particuliere gezondheidscentra. Als je echter op de spoedafdeling of bijvoorbeeld op intensive care werkt, dan draai je ploegendiensten omdat deze diensten in ziekenhuizen 24 uur per dag zorg bieden. Dat betekent dat je 's avonds, 's ochtends vroeg, in het weekend en op feestdagen kunt werken. Voor verpleegkundigen zijn er mogelijkheden tot deeltijds werk. Omdat het een praktijkgerichte job is, kun je in principe niet thuis werken, tenzij je daar bijvoorbeeld een aantal administratieve taken afhandelt.
-
doorgroeimogelijkheden als verpleegkundige
Als verpleegkundige krijg je een opleiding in alle verpleegkundige functies. Dat betekent dat je je met extra opleiding kunt specialiseren in specifieke gebieden. Je kunt bijvoorbeeld verpleegkundige voor volwassenen of kinderverpleegkundige worden. Je kunt ook overstappen naar functies in de gezondheidszorg, zoals thuiszorg of verpleegkundige in een revalidatiecentrum. Je hebt steeds de kans om je vaardigheden te verbeteren en een certificering te behalen in een specifiek vakgebied.
-
voordelen van werken voor randstad als verpleegkundige
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- wekelijks uitbetaald worden;
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen;
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Wil je als verpleegkundige aan de slag? Dan volg je een opleiding hiertoe. Dit kan op verschillende niveaus. De bachelor verpleegkunde is een opleiding van vier jaar, terwijl een master in de verpleegkunde vijf jaar studeren omvat.
Binnen deze opleidingen kun je je dan specialiseren, bijvoorbeeld tot verpleegkundige met de focus op het werken met ouderen of kinderen. Je kunt ook een opleiding volgen tot radiologisch verpleegkundige, of verpleegkundige op intensive care.
Naast de klassieke opleidingen als bachelor of master in de verpleegkunde, kun je ook via de randstad een opleiding tot verpleegkundige volgen. Omdat verpleegkundige een knelpuntberoep is, kun je hier ook de mogelijkheden bespreken om je opleiding voor een stuk “on the job” te volgen.
competenties en eigenschappen van verpleegkundigen
Een verpleegkundige heeft je de volgende vaardigheden en competenties nodig:
- zorgzaamheid: je moet zorgzaam zijn om patiënten de beste zorg te kunnen bieden. Zorgzaam zijn helpt je om de behandeling op tijd toe te dienen en patiënten te adviseren over de beste manieren om het herstel te bevorderen.
- aandacht voor detail: als verpleegkundige heb je veel taken, van het ontvangen van instructies van artsen tot het uitvoeren van onderzoeken. Je moet gestructureerd werken om te voorkomen dat je behandelplannen door elkaar haalt of patiënten de verkeerde medicijnen toedient.
- probleemoplossend vermogen: je hebt een probleemoplossend vermogen nodig om te slagen in deze functie, aangezien je met verschillende patiënten werkt en er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren. Uitzonderlijke probleemoplossende vaardigheden helpen je om nadelige gevolgen voor patiënten te voorkomen.
- uithoudingsvermogen: de fysieke eisen van een verpleegkundige kunnen hun tol eisen. Je rol bestaat uit het tillen en positioneren van patiënten, rondlopen in het ziekenhuis of het toedienen van behandelingen. Fysiek fit zijn maakt je werk gemakkelijker.
FAQ
Hier volgen enkele vaak gestelde vragen over het werken als verpleegkundige.
-
wat zijn de kwaliteiten van een verpleegkundige?
Een verpleegkundige moet empathisch zijn en rekening houden met patiënten om de beste zorg te kunnen bieden. Je hebt ook uithoudingsvermogen en fysieke fitheid nodig om lange uren te kunnen staan. Je hebt niet alleen de verpleegkundige vaardigheden om bijvoorbeeld wonden te verzorgen, maar kunt ook actief luisteren naar mensen en hierdoor geestelijke ondersteuning bieden. Het is op zich een behoorlijk uitdagende job, maar tegelijk krijg je veel voldoening.
-
wat mag een verpleegkundige doen?
Als verpleegkundige werk je samen met het primaire zorgteam om te helpen bij de behandeling en verzorging van patiënten. Je houdt je bezig met taken zoals het behandelen van kleine verwondingen, het toedienen van medicatie, het afnemen van bloed of het geven van vaccinaties. Daarnaast voer je ondersteunende taken uit in de organisatie waarin je werkt en overleg je met collega’s over specifieke taken en patiënten.
-
wat is het hoogste niveau van een verpleegkundige?
Het hoogste niveau van klinische verpleging is een master in de verpleegkunde. In Vlaanderen is dit een studie van vijf jaar. Hierin kun je een specialisatie kiezen. Als master in de verpleegkunde verdien je meer dan wie het diploma van professionele bachelor in de verpleegkunde heeft.
-
hoe vind ik een job als verpleegkundige?
Een job vinden als verpleegkundige? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze verpleegkundige jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als verpleegkundige online zet.