wat is een verzekeringsagent?

Als verzekeringsmakelaar ben je een gediplomeerd financieel adviseur die mensen helpt om verzekeringsproducten te vinden die aan hun behoeften voldoen. Je helpt klanten bij het inschatten van risico's en het bepalen voor welke activa een verzekering nodig is. Omdat je toegang hebt tot verschillende verzekeringsproducten van verschillende aanbieders, kun je geschikte polissen identificeren en klanten adviseren over speciale omstandigheden of situaties die moeten worden aangepakt.

Naast het identificeren van verzekeringsproducten help je klanten bij het bepalen van het juiste dekkingsniveau. Je geeft informatie over polissen, inclusief kosten, voordelen en uitsluitingen, om te helpen bij het identificeren van geschikte polissen. Je regelt ook de dekking bij de gekozen verzekeraars en treedt namens je klant op in geval dat er een schadedossier moet worden ingediend.

Verzekeringsmakelaars werken ook voor bedrijven en firma's die advies geven over verzekeringsproducten zoals levensverzekeringen of groepsverzekeringen maar ook beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Je adviseert klanten uit verschillende bedrijfstakken en helpt hen de juiste verzekeringsproducten voor hun behoeften te vinden.

Denk je dat je graag aan de slag wilt als verzekeringsagent? Ontdek hier hoeveel je potentieel kunt verdienen, welke talenten je best bezit en de opleiding die je hiervoor kunt volgen!

bekijk alle jobs
1

loon van een verzekeringsagent

Het loon van een verzekeringsagent is vergelijkbaar met de lonen in de banksector en liggen hoger dan het gemiddeld maandinkomen. Bruto mag je ongeveer rekenen op een maandinkomen van €4.000. Dit houdt echter rekening met de dertiende maand en een eindejaarspremie die vaak afhankelijk is van het commerciële cijfer dat je hebt behaald. Dit maakt net deze sector interessant voor wie graag zelf invloed op zijn loon uitoefent. Een verzekeringsmakelaar krijgt commerciële doelen van zijn werkgever. De mate waarin deze behaald of zelfs overschreden worden kunnen je een grotere bonus opleveren op het einde van het jaar.

Ook de extralegale voordelen zijn gemiddeld wat uitgebreider dan de doorsnee job.
Je kunt dus best wel wat invloed uitoefenen op je loon wanneer je werkt als verzekeringsagent. Daarnaast zal ervaring ook zeker meespelen en je opleidingsniveau geeft je extra onderhandelingsmarge indien je als starter aan de slag gaat.

Ook het type van onderneming waarbij je aan de slag gaat kan een ander soort loon uitbetalen. Bij kleinere makelaarsbedrijven zal je over het algemeen een wat lager basisloon hebben dan bij grote ondernemingen. Vaak is het bonussysteem bij kleinere spelers weliswaar interessanter dan bij grote makelaars, waar de bonussen soms volgens barema's worden uitbetaald.

2

soorten verzekeringsagenten

Als verzekeringsagent kan je alle types verzekeringen aanbieden. Het kan echter ook interessant zijn als je je gaat specialiseren. De mogelijkheden hier zijn:

  • levensverzekeringen: een makelaar die zich specialiseert in levensverzekeringen heeft vaak ook kennis van beleggingsproducten. Veel levensverzekeringen worden namelijk als belegging en fiscaal interessant vehikel aangegaan door de verzekeringsnemer. Heb je een grote affiniteit met cijfers? Dan is verzekeringsagent met specialisatie in levensverzekeringen echt iets voor jou.
  • autoverzekeringen: een jaarlijks terugkomende verzekering is de autoverzekering. Van omnium tot glasbreuk, jij helpt mensen adviseren wat voor type verzekering het best bij hun auto en rijstijl past. Je helpt je klanten ook verder indien zij schade hebben opgelopen.
  • brandverzekeringen: je helpt klanten hun woning, bedrijf en inboedel te verzekeren tegen brandschade. Deze verzekeringen gaan vaak gepaard met de aankoop van een woning. Je maakt een schatting van de waarde van de woning en alle waardevolle spullen die zich erin bevinden om de hoogte van de polis te bepalen. Je helpt je klanten bij waterschade, brandschade of schade door natuurverschijnselen.
  • bedrijfsverzekeringen: aansprakelijkheid van de bedrijfsleider, verzekeringen bij de lancering van een nieuw product, het verzekeren van een compleet wagenpark of verzekeringen tegen arbeidsongevallen... het zijn maar een paar verzekeringen die kunnen belangrijk zijn bij bedrijven. Als verzekeringsagent met specialisatie in bedrijfsverzekeringen ben jij de specialist ter zake in het adviseren van de juiste verzekering aan bedrijven.
lachende man tijdens het werken
lachende man tijdens het werken
3

werken als een verzekeringsagent

Ben je geïnteresseerd om te werken als verzekeringsmakelaar? Laten we eens kijken naar de taken en verantwoordelijkheden van een verzekeringsagent.

4

opleiding en vaardigheden

Een commerciële drive en interesse in verzekeringsproducten is minstens even belangrijk als een diploma als je in de verzekeringswereld wilt stappen. Een verzekeringsagent hoeft geen financiële opleiding te hebben genoten. Al helpt een diploma in een richting zoals handelswetenschappen met afstudeerrichting finance and risk wel tijdens het verdere verloop van je carrière.

Kom niet uit een cijfermatige opleiding of job maar wil je je toch graag omscholen tot verzekeringsagent? Via bepaalde centra voor volwassenonderwijs kan je een opleiding tot verzekeringsmakelaar volgen. 

Ook werkgevers zelf bieden opleidingen, zowel intern als extern zodat hun medewerkers goed op de hoogte zijn van de verschillende verzekeringsproducten, wat de juridische implicaties zijn en hoe deze fiscaal interessant kunnen zijn voor de verzekerde. 

competenties en eigenschappen van verzekeringsagenten

Naast een basisopleiding zijn onderstaande competenties minstens even belangrijk voor een verzekeringsagent:

  • communicatieve vaardigheden: als verzekeringsmakelaar is het belangrijk om sterke communicatieve vaardigheden te hebben, waaronder mondelinge en schriftelijke vaardigheden en actieve luistervaardigheden. Je moet ook non-verbale signalen kunnen lezen. Communicatie is een belangrijk onderdeel van het werk, omdat je risico's en polisdetails moet uitleggen aan klanten, terwijl je ook goed luistert naar hun behoeften en zorgen.
  • klantenservicevaardigheden: als verzekeringsmakelaar is het opbouwen van relaties met klanten en verzekeringsaanbieders cruciaal voor succes. Het ontwikkelen van sterke klantenservicevaardigheden is essentieel om benaderbaar te zijn en je in te leven in de behoeften van klanten. Door gebruik te maken van deze vaardigheden kun je een duurzame band opbouwen met klanten en verzekeringsmaatschappijen en uiteindelijk de beste verzekeringsproducten aanbieden.
  • geduld: als verzekeringsmakelaar verkoop je verzekeringsproducten aan klanten. Deze functie vereist geduld en doorzettingsvermogen. Terwijl sommige klanten snel beslissen over de verzekeringsproducten die ze nodig hebben, hebben sommige klanten meer overtuiging nodig. Geduld helpt je om de voorwaarden van de verzekeringspolissen uit te leggen en klanten te helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
  • snel kunnen leren: als verzekeringsmakelaar moet je klanten verschillende verzekeringsproducten aanbieden. Je hebt een grondige kennis van de verzekeringsproducten nodig om de opties aan klanten uit te leggen. Je vermogen om snel te leren helpt je te begrijpen hoe de polissen werken en problemen op te lossen. Er komen ook vaak nieuwe producten op de markt, een goed leervermogen helpt je snel deze producten te begrijpen zodat je ze kunt aanbieden aan jouw cliënteel.
5

FAQ

Hier staan we even stil bij vaak gestelde vragen als verzekeringsagent.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.