wat is een werfleider?
Als werfleider houd je toezicht op de bouw van een project van begin tot eind. Je werkt samen met andere bouwvakkers om ervoor te zorgen dat het project op tijd en binnen het vastgestelde budget wordt afgerond. Je voert regelmatig inspecties uit om te controleren op veiligheidsproblemen en om ervoor te zorgen dat het gebouw overeenkomt met de constructietekeningen.
Werfleiders zijn verantwoordelijk voor een hele werf of delen van een project in grotere bouwwerven. Als je op een bouwplaats werkt, rapporteer je aan de senior werfleider of projectmanager en coördineer je de plannen met andere werfleiders om ervoor te zorgen dat het werk doorgaat zoals verwacht.
Voordat de bouw begint, bereid je de werf voor, plan je personeel in en organiseer je de werkschema's. Je voorziet de bouwkeet, maakt tijdelijke bureaus waar de plannen kunnen worden besproken en arbeiders pauze kunnen nemen en materialen opslaan. Tijdens de bouw controleer je de voortgang op de werf, zie je toe op de levering en het gebruik van materialen, voer je veiligheidscontroles uit en los je eventuele problemen op de bouwwerf op. Je informeert klanten ook over de voortgang van het bouwproject en zorgt ervoor dat de aannemers eventuele projectaanpassingen van de klanten ontvangen.
Als werfleider werk je voornamelijk in de bouwsector. De projecten verschillen echter, want je kunt werken aan commerciële, residentiële of industriële projecten.
Zou werken als werfleider passen bij jouw besluitvormings- en leiderschapsvaardigheden? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als bouwplaatsmanager te vervullen.
bekijk alle jobsloon van een werfleider
Een werfleider met wat ervaring rekenen op een gemiddeld loon van ongeveer €3.100 per maand. Als starter begin je uiteraard onderaan deze loonvork maar dankzij een paar jaar ervaring kan je zeker stelselmatig meer loon verwachten.
Extralegale voordelen omvatten heel vaak een bedrijfswagen omdat je voor je werk veel op de baan bent. Daarnaast kun je profiteren van een hospitalisatieverzekering voor het hele gezin en bouw je pensioen op via een groepsverzekering die je werkgever financiert. Maaltijdcheques en ecocheques behoren regelmatig tot het standaardpakket. Je krijgt bij veel werkgevers de kans om je regelmatig bij te scholen, eventueel via een betaalde opleiding. Deze opgedane kennis helpt je niet alleen bij je job maar kan ook weer resulteren in een hoger loon.
Hoe meer ervaring je hebt als werfleider, hoe groter de projecten worden die je mag begeleiden. Daarbij komt natuurlijk dat je verantwoordelijkheid ook groeit, wat vaak gepaard gaat met een hoger loon. Als je in grote steden zoals Brussel of Antwerpen werkt, verdien je over het algemeen wat meer dan werfleiders in kleinere steden. De meeste werkgevers passen het compensatiepakket aan de kosten van levensonderhoud aan.
Omdat er een groeiende vraag is naar ervaren werfleiders in grote steden heb je een interessante onderhandelingspositie als werfleider die al een aantal jaar in het vak zit. Werfleider is momenteel een knelpuntberoep, dit betekent dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Als je ambitie hebt in de bouw en de juiste opleidingen en competenties bezit, is dit het beste moment om te solliciteren en over je loon te onderhandelen.
soorten werfleiders
De soorten bouwplaatsmanagers variëren afhankelijk van de bouwprojecten waaraan ze werken. Sommige zijn:
- werfleider residentiële gebouwen: als residentiële werfleider houd je toezicht op de bouw van huizen en appartementen. Dat betekent dat je het bouwproces plant, grondstoffen vindt en bouwvakkers inhuurt voor het woonproject. Je zorgt ervoor dat de bouwtekeningen worden nageleefd en voert regelmatig veiligheidsinspecties uit.
- commerciële werfleiders: als werfleider van commerciële gebouwen houd je toezicht op de bouw van kantoren en industriële sites zoals logistieke ruimtes of productieprojecten. Het is jouw taak om de arbeiders aan te sturen en ervoor te zorgen dat het project voldoet aan de specificaties van de klant. Commerciële projecten zijn over het algemeen grootschaliger dan residentiële bouwwerven. Daarom bestaat de kans dat het project opgesplitst wordt in meerdere onderdelen en jij als werfleider over één onderdeel verantwoordelijk bent.
Een werfleider wordt ook nog site manager genoemd, al naargelang het internationale karakter van het bedrijf waarvoor je werkt. Sommige ploegbazen in de bouw nemen dezelfde taken op zich als de werfleider of zelfs de projectmanager. In kleinere bedrijven zitten al deze functies onder één noemer. Bij grote bedrijven staat de ploegbaas in de hiërarchie onder de werfleider, die op zijn beurt dan weer rapporteert aan de projectmanager.
werken als een werfleider
Werken als werfleider vereist veerkracht en kritisch denken om met alle problemen op de werf om te kunnen gaan. Lees verder om meer te weten te komen over de dagelijkse activiteiten, werkschema's en vooruitzichten van werfleiders.
-
functieomschrijving werfleider
Enkele taken van een werfleider zijn:
- toezicht houden op werkzaamheden: als werfleider zorg je ervoor dat de werf en de bouwwerkzaamheden goed worden beheerd. Je bewaakt de voortgang van het bouwproject door dagelijkse werkzaamheden en wekelijkse of maandelijkse doelen te definiëren. Je zorgt ervoor dat deze doelen gehaald worden. Je evalueert de prestaties van het personeel op basis van deze vastgestelde doelen.
- optreden als contactpersoon voor klanten: als werfleider rapporteer je de voortgang van het project aan klanten. Je communiceert over eventuele aanpassingen aan de planning of het budget. Je zorgt ervoor dat je de goedkeuring hebt van zowel het management als de klant om wijzigingen in de bouwplannen door te voeren. Je bespreekt de wijzigingen met het team. Als schakel tussen het team en de klant is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle aspecten van het project en dat je gedetailleerde rapporten kunt opmaken.
- materialen en gereedschappen selecteren: als werfleider ben je verantwoordelijk voor het aankopen van de materialen en het gereedschap dat wordt gebruikt. Het is jouw taak om met leveranciers te onderhandelen en ervoor te zorgen dat de geleverde materialen aan de kwaliteitsnormen voldoen. Je zorgt ervoor dat het project tijdig kan worden opgestart en probeert vertragingen te vermijden door een goede voorbereiding te treffen.
- werfinspecties: bouwwerven moeten de bouwvoorschriften volgen om aan de vereiste kwaliteitsnormen te voldoen. Als werfleider ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op de werf en de naleving van de bouwvoorschriften. Je voert regelmatig inspecties uit om ervoor te zorgen dat de bouwvakkers zich aan de voorschriften houden.
-
werkomgeving
Het meeste van je tijd als werfleider zal je doorbrengen op de diverse bouwwerven. Kantoorwerk komt zeker ook kijken bij de job, maar vaak is dit vanuit een mobiel kantoor op de bouwkeet.
Je zult in alle weersomstandigheden buiten tijd moeten doorbrengen tijdens je werk. Een bouwwerf is ook geen 100% veilige omgeving, het dragen van een helm, veiligheidsschoenen en -kledij zijn dus geen overbodige luxe. Hou er rekening mee dat je weleens op stellingen en ladders zult moeten kruipen, zeker wanneer je dakinspecties moet uitvoeren.
Van thuis of op locatie werken is mogelijk, maar niet voor de totaliteit van je job. Voorbereidend papierwerk, telefoontjes en mailings doe je zeker vanuit een eigen kantoorruimte, maar het gros van het werk gaat toch door op de werven onder je hoede.
-
wie zijn je collega's?
Een werfleider werkt samen met alle stakeholders van de bouwwerf. Je communiceert met de arbeiders op de werf zoals metselaars, stukadoors of loodgieters maar ook de architect van het project, de calculator, projectleider en bouwpromotor behoren tot je vaste aanspreekpunten.
-
uurrooster werfleider
Doorgaans zijn werkuren van een werfleider tussen de 38 tot 45 uur per week, afhankelijk van drukte en oplevering . Je bent de hele dag op de bouwwerf totdat de ploeg vertrekt. Daarnaast werk je ook een paar uur op kantoor om papierwerk af te handelen. De meeste werfleiders werken voltijds. Kortlopende contracten per project zijn eventueel ook mogelijk, alsook een deeltijdse betrekking, al is dit laatste eerder voor kleinere opdrachten.
-
doorgroeimogelijkheden als werfleider
Je kunt als bouwvakker of aannemer doorgroeien tot assistent-werfleider of werfleider voor kleine projecten. Dankzij ervaring stap je op naar grotere bouwprojecten die je volledig onder je hoede krijgt. Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Projectmanager, calculator of veiligheidsadviseur zijn een aantal functies die binnen je mogelijkheden liggen.
-
voordelen van werken voor randstad als werfleider
Werken via Randstad biedt je een waaier aan werfleiderr.
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
competenties en eigenschappen van een werfleider
Naast kennis van bouwpraktijken heb je ook overdraagbare vaardigheden nodig om uit te blinken in je functie. Enkele van de kwaliteiten van een werfleider zijn:
- communicatieve vaardigheden: als werfleider werk je samen met verschillende professionelen uit de bouwwereld, van algemene arbeiders en landmeters tot architecten. Je bespreekt ook budgetten en bouwplannen met klanten. Je vertrouwt op je communicatieve vaardigheden om projectdetails in eenvoudige taal uit te leggen aan alle betrokken partijen. Daarom is het essentieel dat je vlot communiceert om ervoor te zorgen dat het bouwproject volgens plan verloopt.
- vastberaden: als werfleider is het je belangrijkste taak om een bouwproject op te leveren binnen de vastgestelde tijd en het vooropgelegde budget. Tijdens het bouwproces moet je verschillende beslissingen nemen, van de beste materialen tot de bouwmethoden. Een standvastigheid en vastberadenheid helpen je om de voor- en nadelen van een beslissing af te wegen en het beste plan te bepalen.
- probleemoplossend vermogen: geen enkel bouwproject verloopt helemaal van een leien dakje. Als werfleider is het daarom belangrijk dat je probleemoplossend kunt denken. Je bent kritisch, laat je niet makkelijk beïnvloeden en kunt out of the box denken voor problemen die zich stellen. Probleemoplossende vaardigheden helpen je om kosteneffectieve en innovatieve oplossingen voor problemen te vinden.
- commercieel ingesteld: als werfleider ben je geen verkoper, toch moet je ervoor zorgen dat het bouwproject binnen het budget blijft. Kennis van prijzen van materialen, goede relaties met leveranciers en een licht commerciële ingesteldheid zijn dus belangrijk. Commercieel bewustzijn helpt je manieren te ontwikkelen om kosten te besparen en de planning van het project te optimaliseren.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over werfleider.
-
wat is een werfleider?
Een werfleider overziet het bouwproces op een bouwwerf. Hij stuurt arbeiders aan, ziet toe op het correct toewijzen van budgetten en het tijdig afwerken van het bouwproject. Een werfleider kijkt toe op de veiligheid van de bouwlieden op de werf en is het aanspreekpunt voor alle belanghebbenden, van metselaar of klant tot architect.
-
wat is het loon van een werfleider?
Een werfleider verdient gemiddeld tussen de 2.400 euro per maand tot 3.600 euro per maand. Loon hangt heel sterk af van je ervaring en diploma. Naast het basisloon kan een werfleider nog rekenen op extra voorwaarden zoals een bedrijfswagen of groepsverzekering.
-
wat moet je studeren om werfleider te worden?
Het is zeker interessant als je een professionele bachelor in een bouwkundige richting op zak hebt om werfleider te worden. Voor kleinere projecten groeien arbeiders uit de bouw soms door tot werfleider. Droom je er toch van om werfleider te zijn voor grote commerciële gebouwen of wolkenkrabbers met appartementen? Dan zit je met een diploma van bachelor of master industriële wetenschappen met specialisatie in bouwkunde alvast gebeiteld!
-
wat is het verschil tussen projectleider en werfleider?
Een werfleider overziet de veiligheid en dagelijkse werkzaamheden op één project. Hij beheert budgetten en houdt regelmatig meetings met bouwvakkers en bedrijfsleiding. De projectleider overziet meerdere projecten en draagt verantwoordelijkheden over aan de werfleiders. Voor kleinere bedrijven vervullen dezelfde mensen vaak beide functies, in grote bouwbedrijven werken meerdere werfleiders onder één projectleider.
-
hoe vind ik een job als werfleider?
Een job vinden als werfleider? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze werfleider jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Zijn er momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als werfleider online zet.