wat is een winkelbediende?
Een winkelbediende werkt direct met klanten in een fysieke winkel, zoals een winkel of toonzaal. Als je als winkelbediende werkt, vertegenwoordig je het hele bedrijf. Dit betekent dat je beleefd bent, vrolijk blijft en je je altijd geduldig en begripvol opstelt. Winkelbedienden kunnen zeker druk ervaren in hun job. Je hebt echter ook een goede invloed op de dag van een klant. Jij hebt alles in huis om klanten een positieve ervaring te geven.
Werk je graag met mensen rond je en ben je communicatief en hulpvaardig? Dan is de job van winkelbediende zeker iets om te overwegen. De verantwoordelijkheden van een winkelbediende variëren, maar over het algemeen gaat het om interactie met potentiële klanten. Je helpt hen aan de juiste producten die perfect passen bij hun specifieke vragen en behoeften.
Om succesvol te zijn in deze taken, moeten winkelbedienden goed kunnen communiceren, het leuk vinden om mensen te helpen en het enthousiasme en professionalisme hebben om te verkopen. Cross-selling en upselling zijn meestal ook een belangrijk onderdeel. Maak de klant bewust van andere producten, die ook bij zijn behoefte passen.
Je leest hier precies wat je van een job als winkelbediende kunt verwachten.
bekijk alle jobsloon van een winkelbediende
Een gemiddeld loon van een winkelbediende ligt rond de €2.300. De lonen van startende verkoopmedewerkers zijn niet de hoogste en beginnen bij €1.700 per maand. Dit is een goede startersjob, wie meer ervaring opdoet, verdient meer.
De sector waarin je tewerkgesteld bent, heeft ook een grote invloed op je loon, net zoals het paritair comité. Een verkoopmedewerker bij voedingswaren zoals zuivel of brood zal gemiddeld iets minder verdienen dan wanneer je werkt voor een een luxemerk, exclusieve dranken of designerkledij verkoopt.
In bepaalde sectoren wordt zelfs gewerkt met een bonussysteem aan de hand van je verkoopcijfers. Een winkelbediende die gemiddeld meer verkopen kan realiseren dan collega's binnen hetzelfde bedrijf, krijgt een extra verloning, naargelang de verkoop. Dit hangt ook weer af van het type winkel waarin je werkt en het type bedrijf.
Ben je gemotiveerd om als winkelbediende goed je boterham te verdienen? Geef je dan zeker op voor weekendwerk of extra shiften. Vele handelsbedrijven zijn ook op zaterdag en soms op zondagochtend actief. Een bedrijf dat dus bijna elke dag open is geeft je vaak de kans om extra uren te werken. Indien je graag extra uren werkt, vraag dan zeker na tijdens je sollicitatie als het bedrijf waarvoor je werkt overuren toestaat.
soorten winkelbedienden
Verkoopmedewerkers zijn de meest voorkomende soorten winkelbedienden. Als verkoopmedewerker loop je rond in een winkel en help je klanten. Je moet op een bepaalde afdeling blijven of doorheen de hele winkel beschikbaar zijn. Voorraadmedewerkers zijn een ander type winkelbediende. Deze mensen vullen de schappen, pakken de voorraad uit en beantwoorden klantvragen. Als baliemedewerker heb je complexere verantwoordelijkheden zoals het verwerken van retourzendingen en het afhandelen van specifieke vragen of klachten van klanten.
In grote winkels kunnen deze taken over verschillende winkelbedienden worden verdeeld en heeft iedereen zijn eigen specifieke taak. Sommige bedrijven hebben ook een rotatiesysteem waarbij medewerkers een paar uur op een dag aanvullen en daarnaast een paar uur aan de kassa werken. Bij kleine boetiekjes of winkels zal de winkelbediende het volledige proces, van verkoop, aanvullen tot afrekenen, zelf vervullen.
werken als een winkelbediende
Winkelbedienden hebben een aantal verantwoordelijkheden. Elke winkel heeft een andere functieomschrijving, maar de meeste functies hebben te maken met face-to-face interactie met klanten. Dit is wat je moet weten voordat je op zoek gaat naar een job als winkelbediende.
-
functieomschrijving winkelbediende
Over het algemeen heeft elke winkelbediende rechtstreeks contact met klanten. Je beantwoordt hun vragen, wijst hen het juiste rek of afdeling in de winkel, helpt ze producten te vinden.
Het doorsnee takenpakket van een winkelbediende ziet er als volgt uit:
- klanten begroeten
- vragen beantwoorden
- telefoontjes aannemen
- bestellingen plaatsen
- klanten naar de juiste ruimte begeleiden
- schappen vullen
- je ruimte netjes houden
Andere taken zijn door de winkel te lopen om klanten te zoeken en hen te vragen als ze hulp of advies wensen. Je kunt bij een servicebalie staan om klanten te helpen die zelf langskomen met vragen. Klanten zullen je vragen of bepaalde producten op voorraad zijn. Als dat niet zo is, bestel je ze. Steeds meer hebben winkels ook een virtueel bestelsysteem en klanten kunnen hierbij hulp wensen, een winkelbediende kan hen begeleiden bij dit proces.
Hoewel verkoopmedewerkers geen deel uitmaken van het management, komen klanten naar je toe met opmerkingen en klachten. Je zorgt hier voor eerstelijnsbijstand en indien er geen oplossing kan worden geformuleerd kun je alsnog het management raadplegen. Sommige bedrijven verwachten dat je klanten begroet als ze binnenkomen, zodat ze hun winkelbezoek kunnen beginnen met een positieve ervaring.
-
werkomgeving
Winkelbedienden werken meestal binnen, hoewel sommige verkoopmedewerkers buiten werken als hun winkel een buitendeel heeft zoals een specialist in tuinhuizen. Het is meer dan waarschijnlijk dat je je hele dienst op de been bent, zelfs als je achter een bureau of kassa werkt. Omdat je direct contact hebt met klanten, werk je als winkelmedewerker meestal niet in een bureau of kantooromgeving.
Grote verplaatsingen maken geen deel uit van de job als verkoopmedewerker, behalve dan eventueel voor training. De meeste jobs bieden een combinatie van online en persoonlijke training om je op weg te helpen. De werkomgeving varieert, maar winkelmedewerkers werken meestal in goed verlichte gebouwen met verwarming, airconditioning en makkelijk toegankelijke toiletten. Er is vaak een aparte personeelsruimte voorzien voor je lunchpauze en je hebt kastjes voor persoonlijke spullen.
Indien gewenst draag je een uniform zoals een polo met de bedrijfsnaam of schort bij voeding zodat je makkelijk herkenbaar bent voor klanten als aanspreekpunt. In kledingwinkels mag je vaak producten uit de winkel zelf dragen. In bepaalde bedrijven moet je een veiligheidsuitrusting dragen, als je in een winkel werkt met luide of gevaarlijke apparatuur bijvoorbeeld.
-
wie zijn je collega's?
In de retail werk je als winkelmedewerker hoofdzakelijk samen met de winkelverantwoordelijke ook wel gerant genoemd. Je andere collega's bestaan, afhankelijk van de sector en winkelomgeving, uit een verantwoordelijke voor de aankoop of magazijnier, je hebt collega's bij de klantendienst om klachten en vragen te behandelen en specialisten in het bouwen van etalages en displays.
-
uurrooster winkelbediende
Een job als verkoopmedewerker biedt heel veel mogelijkheden voor wie graag voltijds of liever deeltijds werkt. Wil je graag in het weekend werken of juist doordeweeks? Afhankelijk van het bedrijf waar je aan de slag gaat, is het allemaal mogelijk. Wie weet ben je wel op zoek naar een flexijob in de retail! Of wil je liever enkel in het weekend werken als student - ook dat kan!
-
doorgroeimogelijkheden als winkelbediende
Zolang bedrijven met klanten moeten omgaan, zullen er altijd functies als verkoopmedewerkers zijn. Er zijn ontzettend veel jobs te vinden als winkelbediende, van de grote stad tot kleine dorpjes. Als je het goed doet in je job, ben je een goede kandidaat voor groei en promotie. Veel mensen zijn begonnen als winkelbediende en worden manager van een afdeling of volledige winkel.
-
voordelen van werken voor randstad als winkelbediende
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen.
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kan vallen en aan wie je hulp kan vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleidingen en vaardigheden
opleiding
Als je graag in een winkel werkt dan zijn er veel opleidingen die je tijdens je secundaire school kunt volgen. De meeste zijn beroepsopleidingen zoals:
- etalage en standendecoratie (BSO)
- verkoop (BSO)
- moderealisatie via duaal leren (BSO)
- handel(TSO)
- winkelbeheer en etalage (specialisatiejaar BSO)
- verkoop en vertegenwoordiging (specialisatiejaar BSO)
Deze richtingen zijn zowel creatief en leren je hoe je een verkoopgesprek moet voeren maar ook hoe de administratie van een winkel eruitziet. Er is ook een iets grotere focus op taal en communicatieve vaardigheden dan bij andere beroepsopleidingen.
competenties en eigenschappen van een winkelbediende
Toch is een diploma geen vereiste als je als winkelbediende aan de slag wil. Een goede motivatie en klantgericht karakter helpen al veel. Misschien start je als beginner zonder voorafgaande opleiding bij het aanvullen van rekken en aantrekkelijk houden van de publieke ruimtes van de zaak en groei je zo door.
Werk en opportuniteiten zien is één van de belangrijkste competenties die een verkoopmedewerker moet hebben. Een klant die een winkel binnenstapt wil zich begrepen voelen en niet het gevoel hebben dat de winkelmedewerker passief afwacht tot de verkoop wordt afgerond.
Voor bepaalde winkels of bedrijven zal een heel specifieke productkennis worden gevraagd. Over het algemeen zal het bedrijf hier dan ook de nodige opleidingen voor voorzien, maar het helpt als je interesse hebt in het product dat wordt verkocht. Wie weet mag je op termijn ook mee naar productvoorstellingen van leveranciers om zo beter inzicht te krijgen in de verkoopargumenten voor de producten die jouw bedrijf aanbiedt. Een leergierig karakter is dus zeker goed meegenomen!
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over winkelbediende.
-
wat is de taak van een winkelbediende?
Naast het promoten van de producten van het bedrijf zal je als winkelbediende ook de klanten adviseren, de winkelruimtes aantrekkelijk houden en problemen van klanten helpen op te lossen. Je bent het gezicht van het bedrijf en geeft klanten een goed gevoel zodat ze overgaan tot een verkoop en in de toekomst graag terugkomen naar de winkel waar jij werkt.
-
waarom kiezen voor de retailsector?
Als winkelbediende zijn er ontzettend veel jobs te vinden in de retail. Je kiest een bedrijf dat bij jouw interesses aansluit en kunt vol passie een verkoopgesprek afronden. Je werkt dagelijks in een omgeving die jouw aantrekt. Daarnaast bieden jobs in retail ook de nodige flexibiliteit. Je kunt namelijk deeltijds werken of hebt verschillende shiften zodat je nu eens 's morgens vrij bent en dan eens in de namiddag zelf kunt gaan shoppen omdat je vroeg gedaan hebt met werken.
-
wat verdien je als winkelbediende?
Een beetje afhankelijk van het type winkel waarvoor je werkt, de producten die je verkoopt en de jaren ervaring die je als winkelbediende hebt kan je rekenen op een loon dat tussen €1.700 en €3.000 per maand ligt. In bepaalde sectoren zijn er zelfs bonussen te verdienen als je een goed verkoopcijfer hebt behaald. Verwacht niet het hoogste loon op de markt als beginnend winkelbediende, maar wat extra jaar ervaring en je loon loopt stelselmatig op.
-
hoe vind ik een job als winkelbediende?
Een job vinden als winkelbediende? Maak een Randstad profiel aan en doorzoek onze winkelbediende jobs. Gevonden wat je zocht? Stuur ons dan jouw cv. Momenteel geen passende vacatures beschikbaar? Laat jouw gegevens achter en onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als mecanicien online zet.