wat is een zorgkundige?

Een zorgkundige begeleidt en helpt mensen met lichamelijke, emotionele of mentale problemen zodat ze zelfstandig kunnen leven. Concreet betekent dit dat je jouw patiënten ondersteunt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dankzij jouw werk wordt hun leven een stuk aangenamer, gemakkelijker of draaglijker.

Een job als verzorgende is erg gevarieerd, aangezien elke patiënt andere behoeften heeft. Zo heeft iemand met een fysieke handicap andere noden dan iemand met mentale gezondheidsproblemen. 

Als zorgkundige kan je op verschillende plaatsen werken. Je kan iemand thuis begeleiden, als persoonlijk verzorger. Of je kan in een ziekenhuis of woonzorgcentrum aan de slag. En ook gespecialiseerde centra voor mensen die meer specifieke begeleiding en aandacht nodig hebben doen een beroep op zorgkundigen.

Denk je dat een job als zorgkundige bij jou past? Ben je een mens-mens en kreeg je een sterk ontwikkeld empathisch vermogen mee? Lees dan snel verder en ontdek welke opleidingen, vaardigheden en kwalificaties je nodig hebt om als zorgkundige aan de slag te gaan.

bekijk alle jobs
1

hoeveel verdient een zorgkundige?

Als zorgkundige werk je meestal in een ploegenstelsel of tijdens de feestdagen en in het weekend. Belangrijk om te weten is dat je op die momenten ook meer betaald wordt.

2

verschillende soorten zorgkundigen

Zorgbehoevende mensen hebben heel wat verschillende noden. Er bestaan dan ook veel soorten zorgkundigen. Maar hoe de job eruit ziet, hangt doorgaans heel erg af van de plaats waar je bent tewerkgesteld:

  • zorgkundige thuiszorg: als zorgkundige voor thuiszorg of thuiszorgwerker sta je in voor de begeleiding en ondersteuning van patiënten bij hen thuis. Het kan gaan om jonge mensen en ouderen, maar ook om volwassenen of kinderen met een lichamelijke of mentale beperking. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze mensen te helpen bij hun lichaamsverzorging, logistiek en je helpt hen om gezonder te leven.
  • zorgkundige in het ziekenhuis: werk je in een ziekenhuis als zorgkundige? Dan is jouw belangrijkste verantwoordelijkheid het begeleiden van patiënten bij hun persoonlijke zorgroutine. Zo help je mensen bij het aan- en uitkleden, wassen, medicatie innemen en naar het toilet gaan.

Hou er rekening mee dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen zorgkundigen en verzorgenden. Een zorgkundige die gecertificeerd is, heeft meer verantwoordelijkheid dan een gewone verzorgende. Als zorgkundige ben je ook opgeleid om 23 specifieke ondersteunende verpleegkundige taken uit te voeren, waaronder het geven van medicatie.

zorgkundige
zorgkundige
3

werken als zorgkundige

Help je graag mensen en werk je graag in een flexibele omgeving? Dan is een job als zorgkundige  misschien wel een interessante piste voor jou. Hier gaan we wat dieper in op de taken van een zorgkundige, je werkomgeving, je collega’s en doorgroeimogelijkheden.

4

voordelen van werken via randstad als zorgkundige

Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen. 

  • je wordt wekelijks uitbetaald
  • je kan zelf je uurrooster kiezen
  • je hebt altijd een contactpersoon waarbij je terecht kunt
  • je krijgt veel opleidingsmogelijkheden aangeboden
  • steeds een job als zorgkundige bij jou in de buurt
5

zorgkundige opleidingen en vaardigheden

Je kan uiteraard niet zomaar aan de slag als zorgkundige. Dat kan pas als je over het juiste diploma of certificaat beschikt:

  • een zevende jaar BSO in de personenzorg (het 2de jaar van de 3de graad in het secundair onderwijs in de richting Personenzorg). Daarnaast heb je ook een certificaat nodig van een opleiding zorgkundige van minstens een jaar.
  • een zevende jaar BSO Thuis- en Bejaardenzorg, ofwel Zorgkundige.
  • een beroepsopleiding tot zorgkundige van minstens 1400 uur. Dit wordt gelijkgesteld met een eenjarige opleiding, die je dan moet vervolledigen via de VDAB of het Centrum voor Volwassenenonderwijs.
  • een getuigschrift polyvalent verzorgende, alsook de bijkomende opleiding voor zorgkundige van minstens 120 uur 

bijscholen en werkervaring

Voor elke specialisatie in de zorg geldt dat meer ervaring beter is. Ook zorgkundigen schaven hun praktische vaardigheden bij door extra ervaring op te doen, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Doen! Je kan het zeker gebruiken als extra ondersteuning om jouw carrière als zorgkundige een boost te geven.

6

competenties en eigenschappen van zorgkundigen

Hieronder vind je enkele van de belangrijkste vaardigheden en competenties van een zorgkundige:

  • empathisch vermogen: kan je je erg goed inleven in andere mensen? Begrijp je snel wat ze nodig hebben. Dan heb je al een belangrijke eigenschap op zak. Als je je patiënten snel aanvoelt, dan kan je ook snel de juiste dingen doen en zeggen waardoor je een vertrouwensband creëert.
  • mensen kunnen motiveren: zorgkundigen bouwen het zelfvertrouwen van hun patiënten op, door hen te helpen hun lichamelijke en emotionele grenzen te verleggen.
  • flexibel zijn, oplossingsgericht denken en je snel kunnen aanpassen: voor elke functie in de zorg geldt dat er zich dagelijks nieuwe uitdagingen voordoen. Als zorgkundige ga je daar moeiteloos mee om en werkt u flexibel.
7

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over zorgkundigen:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.