Heel wat werknemers blijven hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever. Vaak decennialang in dezelfde functie. Op die manier leg je jouw professioneel lot in de handen van jouw werkgever. En hypothekeer je ook jouw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Want wat als die werkgever moet herstructureren en je wordt ontslagen? Dan is de kans groot dat het erg moeilijk wordt om opnieuw een job te vinden en de competenties te verwerven die de arbeidsmarkt van vandaag nodig heeft. Het goede nieuws? Als werknemer hoef je jouw loopbaan niet te ondergaan. Er zijn heel wat manieren om zelf de touwtjes in handen te nemen. Met onderstaande 10 loopbaantips bieden wij jou inspiratie om plaats te nemen achter het stuur van jouw carrière.
10 loopbaantips
- Hoe vroeger in je loopbaan je competenties verwerft, hoe beter. Verworven competenties vormen de basis van nieuwe. Wie achterstand oploopt haalt die nog moeilijk in.
- 1+1=3. Combineer twee specialiteiten. Het is de combinatie die je uniek maakt en je een sterkere positie op de arbeidsmarkt geeft.
- Overweeg de combinatie van twee jobs. Het is een vorm van risicospreiding en het bevordert jouw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.
- Maak regelmatig een grondige balans op van jouw carrière. Waar sta je vandaag? Waar wil je heen? Overweeg een tweede loopbaan. Denk daarbij op de lange termijn.
- Een nieuwe job vinden gaat het makkelijkst als je al aan het werk bent.
- Denk regelmatig na over wat jou voldoening heeft. Werk speelt een belangrijke rol in het leven van mensen. Zoek dus uit wat werk voor jou betekent en hoe de ideale job, de ideale werkgever,... er voor jou moeten uitzien. Op die manier kan je gerichter uitkijken en zeer bewust opportuniteiten detecteren die jouw pad kruisen.
- Blijf je netwerk vernieuwen doorheen jouw loopbaan.
- Voor de meeste jobs is acht jaar verblijfsduur een maximum, tenzij de job inhoudelijk sterk verandert.
- Blijf je competenties en vaardigheden je hele loopbaan lang toetsen aan de arbeidsmarkt. Zorg dat je altijd weet waar je met jouw competenties terecht kunt. Zorg ook steeds voor een plan B. Dit haal je uit de kast als plan A (je huidige baan) op de helling komt te staan.
- "Elk nadeel heb zijn voordeel". Een periode van onvrijwillige werkloosheid kan goed uitpakken als de vrijgekomen tijd wordt geïnvesteerd in opleidingen en nieuwe competenties. Randstad biedt een waaier van gratis opleidingen aan in haar GoodHabitz-module!
Laten de voelsprieten die je nodig hebt om te blijven ontwikkelen en groeien of om tijdig een ander pad in te slaan je even in de steek?
Met loopbaancheques kan je terecht bij de consultants van Risesmart om je opnieuw op het juiste spoor te zetten.