work-lifebalans_800x450
work-lifebalans_800x450

De wereld lijkt steeds sneller te draaien en als medewerkers dreigen we soms het genadeloze ritme te volgen. Met als resultaat dat we vaak onder stress gebukt gaan. Dat zorgt dan weer voor gezondheidsklachten en een verlaagde productiviteit en motivatie.

Een ongezonde balans tussen werk en privé geeft bijvoorbeeld veel stress.  Maar hoe zorg je er dan voor dat je work-lifebalans wél gezond is? We geven je hier 7 concrete tips!

1. creëer een routine

Niks mis met een privételefoontje tijdens de werkuren. Of een brainstorm die je pakweg in bad voorbereidt. Maar voortdurend de grens tussen ‘werk’ en ‘thuis’ vervagen, maakt het moeilijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren. Bovendien remt het je productiviteit af. Werk dus in blokken: je werkdag, pauzes, uitstapjes,... Een duidelijke routine helpt je brein bovendien om te concentreren, waardoor je je taken sneller kunt afwerken.
 

2. maak tijd vrij voor jezelf

De tijd nemen om de batterijen op te laden na je werkdag is ongelooflijk belangrijk. En de manier waarop is persoonlijk. Waar word jij oprecht gelukkig van? Wat geeft je energie? Sport, lees, shop, breng een bezoekje aan je vrienden…

Reserveer genoeg tijd in je agenda voor dingen die jij belangrijk vindt. Een activiteit die te lang duurt om na de werkdag in te plannen? Daar zijn weekends voor! Een goede tip: maak ook echt een afspraak met jezelf voor die momentjes en respecteer ze zoals je afspraken met je partner of baas zou respecteren.
 

3. wees af en toe onbereikbaar

Teams, Slack, mails, WhatsApp, … Wie wil, kan 24/7 in contact staan met collega's. Maar af en toe niet bereikbaar zijn helpt om los te koppelen van het werk. Maak hierover duidelijke afspraken met je werkgever en je collega’s. 

Dit geldt ook in je privéleven: zet af en toe je notificaties uit. Neem de tijd om écht aanwezig te zijn bij je partner, vrienden, ouders of huisdier. Een kleine ‘ping’ kan je brein meteen in een piekerspiraal duwen. Geniet dus van een deconnectiemoment.
 

4. leer ‘nee’ zeggen

Natuurlijk neem je die opdracht er nog bij. Of zeg je ‘ja’ op een derde feestje. Leer af en toe bewust ‘nee’ te zeggen – zowel op het werk als in je privéleven. Zo komt er ruimte vrij voor dingen die je echt graag doet. Kwaliteit boven kwantiteit.
 

5. wat is jouw persoonlijke balans

De perfecte balans tussen werk en privé is persoonlijk. Waar de ene met plezier op zaterdagochtend werkmails beantwoordt, focust de ander na 17 uur beter op qualitytime met het gezin. Aan jou om te bepalen wat werkt. En wanneer je (niet) werkt.
 

6. werk aan je mentale gezondheid

Ons brein valt niet te onderschatten. Het is heel dominant en maakt ons vaak dingen wijs. Het vertelt ons dat we nog beter moeten, nog sneller, nog meer. Maar dat is helemaal niet zo.

Neem dus de tijd om negatieve denkpatronen te doorbreken. De beste versie van jezelf is wél goed genoeg. Je mag wél een pauze nemen wanneer je dat nodig hebt. Dat betekent niet dat je je niet voor 100% inzet.
 

7. hou vol

Je work-lifebalans zal verschillende keren op de proef worden gesteld. Bovendien verandert de perfecte balans voor jou ook vaak. Het is dus niet zo dat je eenmalig je balans creëert en dan klaar bent voor de rest van je loopbaan. Dat betekent dat je alert moet zijn en niet bang mag zijn om je (nieuwe) grenzen aan te geven. 
 

werk-privé: een moeilijke evenwichtsoefening

Werk en privé scheiden is niet evident. Toch je grenzen bewaken? Stel jezelf dan de vraag: wat zou mij energie geven als ik elke dag twee uur extra tijd had? Maak van die activiteit een prioriteit in je dagelijks leven.