https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

“Welke jobs vind jij aantrekkelijk?” Die vraag stelden we in 2011 aan drieduizend respondenten. Maar acht jaar geleden zag de wereld er heel anders uit dan nu. Instagram en VR stonden nog in de kinderschoenen, bijvoorbeeld. Er fietsten nog geen Deliveroo-koeriers rond (beeld je in!). En Obama had in de VS de touwtjes nog in handen. Hoog tijd dus voor een vervolgonderzoek. In 2018 stelden we dezelfde vraag aan 3500 respondenten. Met een verrassend resultaat. Zo prijkt burgerlijk of industrieel ingenieur nog altijd met stip op 1. Maar kegelt de software-ingenieur de professor wel van zijn vijfde plaats.

liever software-ingenieur dan professor

nieuwe jobs duiken op in top twintig aantrekkelijkste beroepen

Goed, als we eerlijk zijn: zo ontzettend anders ziet de top tien van aantrekkelijkste beroepen er niet uit tegenover tien jaar geleden. Maar kijken we iets verder, naar de top twintig? Dan duiken er wel wat interessante nieuwkomers op. En die situeren zich vooral in de IT-sfeer: naast software-ingenieur (op nummer 5), webdesigner (16) en IT-support (17), is biotechnoloog (18) de vreemde eend in de bijt.

Die trend is interessant als je weet dat technologiefederatie Agoria eind 2018 al voorspelde dat de arbeidsmarkt er tegen 2030 helemaal anders zal uitzien. Door de digitalisering gaan namelijk heel wat jobs verloren . Gelukkig komen er ook nieuwe in de plaats. Meer dan drie keer zo veel, zelfs.

Allemaal goed en wel, maar wat betekent dat nu voor jou? Eerst en vooral is het altijd een goed idee om levenslang te blijven leren, job of geen job. Want je groeit ervan als mens en als professional. En wie nu werkt, zal zich proactief moeten bijscholen. Daarnaast houden ook een neus voor innovatie, een unieke skillset en een forse dosis creativiteit je future proof.

 

Enneuh … die aantrekkelijke nieuwe jobs, wat moet je dáárvoor allemaal kunnen, vraag jij je af? Wij helpen je op weg!

software-ingenieur of software engineer

wat is een software-ingenieur?

Gebruik je weleens WhatsApp? Nee? Je bank-app dan? Een gps? Om het even welke website? Om een computer, tablet, mobiele telefoon, … te doen draaien is software nodig. De software-ingenieur of software engineer schrijft, ontwikkelt en onderhoudt die software. En houdt daarbij rekening met de noden van de eindgebruiker. 

welke skills heb je nodig?

Als software-ingenieur spreek je uiteraard vlot programmeertaal. Daarnaast is ook interpersoonlijke communicatie belangrijk, zowel met je klanten als met je teamleden. Ben jij iemand die problemen creatief oplost, analytisch denkt en nooit het volledige plaatje uit het oog verliest? Dan zal je blij zijn met een job als software-ingenieur.

hoe begin je eraan?

 

Stak jij een diploma in informatica/software engineering op zak? Hopla, meteen aan de slag dan, want er heerst schaarste op de markt. De meeste Belgische universiteiten bieden deze opleiding aan op masterniveau. En ook in heel wat hogescholen kun je terecht!

 

Joepie, Javascript?

webdesigner

wat doet een webdesigner?

Is de software-ingenieur degene die er achter de schermen voor zorgt dat een website goed draait? Dan houdt de webdesigner zich bezig met wat de eindgebruiker te zien krijgt. Hij speelt met design, kleur en beeld. Ziet het plaatje er aantrekkelijk en uitnodigend uit? Is de tekst leesbaar? Komt de huisstijl van het bedrijf tot zijn recht?

welke skills heb je nodig?

Grafische, technische en internetkennis zijn essentieel. Maar je hebt ook artistieke aanleg en een forse dosis creativiteit nodig om jouw webdesigns naar een hoger niveau te tillen. En met je uitstekende inlevingsvermogen vertaal jij op beeld wat je klant van je vraagt.

hoe begin je eraan?

In principe heb je geen diploma nodig. Ben jij een echte whizzkid en hoef jij voor een betoverende website maar met je vingers te knippen? Lucky you, je komt meteen aan de bak. Toch liever eerst de nodige vaardigheden ontwikkelen? Er zijn tal van scholen en centra die (avond)cursussen of zelfs thuisopleidingen aanbieden.

Heb jij je stilus steevast in de aanslag?

IT-support

wat doet een IT-support?

 

“Heb je al geprobeerd om je computer te herstarten?” Als IT-support, ook wel 'IT-helpdeskmedewerker' of 'IT helpdesk support' zou het best kunnen dat je deze gevleugelde woorden een paar keer per dag uitspreekt … Je helpt namelijk je collega's met het oplossen van relatief eenvoudige IT-problemen.

 

welke skills heb je nodig?

Die gekke Word-bug die in de laatste versie van het tekstverwerkingsprogramma is geslopen? Daarvan weet jij alles. En je helpt je gefrustreerde collega er zo vanaf. Terwijl je ondertussen de kalmte zelve blijft. Want jij hebt een brede kennis van technologie en IT, die je feilloos up-to-date houdt. Bijvoorbeeld door bij te lezen op relevante fora.


hoe begin je eraan?

Ook voor deze job is een hoger diploma in principe niet nodig. Je kennis doe je als internetgeek op door IT-fora af te schuimen. Daarnaast leer je ook on the job.

Klaar om het kleinste computerprobleem te tackelen?

biotechnoloog

wat is een biotechnoloog?

Hoe laat je een plant de sappigste tomaten produceren? Hoe zorg je ervoor dat een koe zoveel mogelijk melk geeft? Hoe minimaliseer je de bijwerkingen van een nieuw medicijn? Biotechnologen gebruiken moleculaire biologie om de bouwstenen van mens, plant en dier te manipuleren. Dat doen ze aan de hand van laboratoriumonderzoek.

welke skills heb je nodig?

Als biotechnoloog ga je meestal zelfstandig aan de slag in een laboratorium. Dankzij je innovatieve brein bedenk je relevante onderzoeksvragen. Je voert zelf je onderzoek uit, maakt een analyse van de resultaten en legt de juiste verbanden. Heeft je experiment niets opgeleverd? Als echte doorzetter duik jij gewoon in een nieuw avontuur.

hoe begin je eraan?

Vroeg jij je als kind al af hoe de wereld in elkaar zat en zette je je eigen proefjes op met huis-tuin-en-keukengerei? Dan heb je de juiste instelling. Eerstvolgende stap: je bachelordiploma in de biotechnologie behalen. Zowat elke Belgische universiteit en hogeschool bieden deze opleiding aan.

Popel je om het labo in te duiken?

check alvast onze vacatures

Zo zie je maar weer: al verdwijnen er misschien een aantal jobs, in de toekomst liggen er ook heel wat kansen voor je in het verschiet. Met een open geest, een fikse portie doorzettingsvermogen en een flinke snuif leergierigheid kom jij al een heel eind!