Moet je jezelf op werkdagen je bed uit sleuren? En hou je op kantoor continu de tijd in de gaten? O-ow, ‘bore-out’-alarm! Wakker opnieuw de vlam tussen jou en je werk aan en ga aan de slag met deze tips.
tip 1: doorbreek je gewoontes
Je verveelt je op het werk. Lastig! Maar het goede nieuws is dat je zelf de sleur kan doorbreken met kleine veranderingen:
- Drink je tijdens je pauze altijd een koffietje met je collega’s? Kies eens voor een andere invulling. Neem bijvoorbeeld je jas en haal een frisse neus.
- Daag jezelf uit om actief deel te nemen aan een meeting. Je nieuwe opdracht voor de volgende vergadering? Minstens één inhoudelijke vraag stellen!
- Neem een andere route naar of van je werk. Wie weet: misschien ontdek je wel mooie plekjes onderweg.
tip 2: zoek een mentor
Als je je verveelt, ga je misschien twijfelen aan je jobkeuze. Het is belangrijk dat je over die twijfels praat. Klop aan bij je leidinggevende en vraag of je in gesprek kunt gaan met een jobmentor. Dat kan de leidinggevende zelf zijn, maar misschien ook een medewerker van je hr-dienst.
Samen met je jobmentor wissel je ideeën uit. Misschien heb je wel nood aan een extra opleiding? Of zou je takenpakket wat pittiger mogen? Jullie stellen een plan op met concrete doelen en deadlines, zodat jij een duidelijk perspectief hebt.
tip 3: daag jezelf uit met levenslang leren
Kwam je samen met je jobmentor tot de conclusie dat je huidige job je niet langer uitdaagt? Pols bij je leidinggevenden of er extra taken zijn die je kan opnemen.
Weet je nog niet zeker welke kant je uit wil? Dan kan je een opleiding volgen of vrijwilligerswerk gaan doen. Op die manier verken je nieuwe oorden zonder dat je daarvoor een drastische beslissing hoeft te nemen.
tip 4: blijf positief
Misschien komt je gebrek aan motivatie wel door een slechte werksfeer. Ga voor jezelf na of je collega’s de laatste tijd veel klagen en roddelen. Is dat het geval? Dan is het aan jou om niet mee te gaan in die negatieve spiraal en tegengewicht te bieden.
Een makkelijk trucje dat je daarbij helpt? Train jezelf om vaker te glimlachen. Zo geef je je hersenen het signaal dat je je goed voelt en - ons brein is een krachtig ding - ga je je na een tijdje ook effectief beter voelen. Bijkomend voordeel: met je glimlach vrolijk je ook je collega’s op.
tip 5: stel je doelen bij
Denk terug aan waarom je de job ooit aannam. Wat sprak je precies aan: de verloning, de verantwoordelijkheid, de vrijheid? Vind je die elementen nog altijd belangrijk, of ben je geëvolueerd?
Zet alle voor- en nadelen van je job op een rijtje. Kom je tot de conclusie dat je noden van toen niet meer dezelfde zijn? Dan is het misschien tijd om nieuwe oorden op te zoeken.