Huppel jij 's ochtends met vlinders in je buik naar het werk? Dagdromend van die ene collega met wie je veelbetekenende blikken uitwisselt aan het koffieapparaat? Wees gerust: je bent lang niet de enige.
Eén op de vier werknemers was ooit verliefd op een collega. En één op de vijf begon ook daadwerkelijk een relatie. Bovendien zitten steeds meer werknemers met de kriebels: in tien jaar tijd steeg hun aantal van 20 naar 26 procent. Dat blijkt uit een studie die Randstad vorig jaar liet uitvoeren bij 1802 respondenten door onderzoeksbureau ICMA. Leidt die stijging ook tot meer relaties? Ja, hoor: van 15 naar 19 procent. Eén op de 10 werknemers heeft zijn huidige partner zelfs via het werk gevonden.
Ook meteen de sprong wagen, dus? We houden je niet tegen. Maar check toch eerst deze drie tips. Want voor je het weet eindigen die kriebels in tranen. Of erger: ontslag.
1. bezint eer ge begint
Het ideale scenario? Jullie zijn allebei single, zitten op dezelfde golflengte en willen ieder dolgraag drie kinderen. Geen redenen om er niet voor te gaan, dus? Tja, in 19 procent van de gevallen is je baas toch minder enthousiast. En ben je allebei getrouwd? Dan maakt een op de drie werkgevers er een probleem van. Geen wonder: als het misgaat, zorgt dat mogelijk voor spanningen op de werkvloer. En dat is niet alleen voor jullie vervelend, maar ook voor je collega's.
2. hou het professioneel
Ontslagen worden omdat je een relatie hebt met een collega? Dat mag in principe niet volgens de Privacywet. Maar een ontslag om dringende redenen kan wél. De wet omschrijft dat als een 'ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt'. Die stomende vrijpartij in het kopieerlokaal terwijl je eigenlijk op een vergadering had moeten zijn? Of een kletterende ruzie waar iedereen bij is? Juist, ja: behoorlijk onprofessioneel.
3. respecteer de grenzen
Jij valt bijna in zwijm telkens wanneer je crush voorbijloopt. Maar is de liefde wel wederzijds? Let op dat je de signalen van de ander niet fout interpreteert. Want zijn jouw avances ongewenst? Dan kom je in de zone van grensoverschrijdend gedrag – en dat ligt hoe langer hoe gevoeliger. Vermoedelijk zijn ook daardoor de regels over relaties op het werk de laatste tien jaar iets strikter geworden. Het aantal bedrijven dat daarover formele regels hanteert, is ook licht gestegen (zowat 15 procent).
Heb je er goed over nagedacht en besluit je toch voor elkaar te gaan? Prima! Maak dan goede afspraken op voorhand. Bedenk ook een strategie voor als het toch misgaat. En last but not least: communiceer open en eerlijk over je relatie met je collega's en je baas. Zo voorkom je vervelende situaties.