Randstad
Randstad

Wat maakt een beroep aantrekkelijk? Geeft het loon de doorslag of spelen een goede werk-privébalans, fijne collega’s en een boeiende jobinhoud een grotere rol? En welke beroepen springen er dan uit?

Om daar een duidelijk beeld van te krijgen, vroeg Randstad al voor de derde keer aan 3.000 Belgen welke beroepen hen het meest en het minst aanspreken en waarom. De resultaten zijn verrassend en onthullen boeiende verschillen.

aantrekkelijk beroep? Hangt af van deze drie factoren

Wat maakt een beroep volgens jou aantrekkelijk? Een goed loon? Een sterke werk-privébalans? Goede werkomstandigheden? Als je drie keer meteen ja hebt gedacht, dan komt jouw beeld van wat een beroep aantrekkelijk maakt overeen met dat van de meerderheid van de Belgen. Van de waaier van 15 onderzochte factoren (leermogelijkheden, uitdagingen, in open lucht, creativiteit, afwisseling,...) bepalen deze drie immers voor het grootste stuk of we een beroep aantrekkelijk vinden of niet. 

Uit het onderzoek komen ook opvallende verschillen tussen mensen naar boven: 

  • belgen boven de vijftig jaar vinden loon, een goed evenwicht tussen werk en privé, goede werkomstandigheden en werkzekerheid belangrijk. 
  • voor mensen jonger dan dertig zijn de inhoud van het beroep, de leer- en doorgroeimogelijkheden en de maatschappelijke impact van groter belang.
  • vrouwen hechten meer belang aan de werk-privé balans en zijn vaker op zoek naar een beroep met veel sociaal contact en een maatschappelijk doel. 
  • mannen zoeken vaker uitdaging, verantwoordelijkheid en avontuur. 


deze beroepen vinden de Belgen het meest aantrekkelijk

Het zal je misschien niet meteen verbazen, want het zijn stuk voor stuk vaste waarden, maar deze beroepen zijn de meest aantrekkelijke beroepen in België: ingenieur (56%), chirurg (54%), arts (54%), apotheker (53%) en advocaat (50%). 

Ingenieur komt daarmee voor de derde keer uit ons onderzoek als het meest aantrekkelijke beroep in ons land. Het beroep van chirurg eist de tweede plaats op in de rangschikking. De medische sector doet het trouwens in het algemeen erg goed met chirurg, arts en dierenarts in de top tien. Ook kinesisten en fysiotherapeuten vallen net buiten de top tien van de meest aantrekkelijke beroepen.

En hoewel heel wat juridische beroepen zoals notaris, advocaat en rechter nog steeds in de top 20 eindigen, scoren ze iets minder goed dan de medische beroepen en de ingenieurs. 

wil je weten hoe de top 20 eruitziet?

Ontdek het in ons onderzoeksverslag.

download onze studie

niet populair? wel aantrekkelijk

Visser en (fiets)koerier komen uit ons onderzoek als de minst aantrekkelijke beroepen in ons land. Slechts 17% van de Belgen vindt deze jobs aantrekkelijk. Ook taxichauffeur, portier, industrieel schoonmaker, huishoudhulp en inpakker bengelen onderaan de rangschikking. 

Klaar voor een sterk staaltje omdenken? Hoewel deze beroepen helemaal onderaan eindigen, hebben ze toch een stevige fanbase. Want de score van 17% betekent ook dat meer dan één Belg op zes wel een persoonlijke klik heeft met deze beroepen onderaan de lijst. Denk bijvoorbeeld aan vissers, die erg trots zijn op hun vak en hun job vaak als een echte roeping beschouwen. Geen enkel beroep wordt door iedereen als onaantrekkelijk bestempeld.

rollenpatronen en glazen plafonds

Naast het overzicht van de meest en de minst aantrekkelijke beroepen, brengt ons onderzoek nog enkele opvallende vaststellingen aan het licht:

  • ben je jonger dan 40 en vind je werken in de horeca top? Je bent niet alleen. Mensen onder de 40 vinden horecaberoepen en schoonheidsberoepen aantrekkelijker dan 40-plussers. 
  • bevestig jij met jouw beroep de klassieke stereotypen? Of totaal niet? Ons onderzoek lijkt het klassieke rollenpatroon wel te bevestigen. Mannen vinden technische functies zoals ingenieur, softwareontwikkelaar of software engineer, systeemanalist, technicus en monteur immers een stuk aantrekkelijker dan vrouwen. Ook fysieke beroepen, zoals tuinbouwer, havenarbeider, koerier en visser, scoren beter bij mannen. Vrouwen tonen dan weer meer interesse in jobs in de gezondheidszorg.
  • het glazen plafond gaat nog niet aan diggelen. Leidinggevende functies, zoals bedrijfsleider of afdelingsmanager, staan bij mannen hoog op de lijst, terwijl vrouwen die minder aantrekkelijk vinden. 
  • ben jij aan de slag als ploegverantwoordelijke of technicus? Weet dan dat uit ons onderzoek blijkt dat arbeiders deze beroepen erg aantrekkelijk vinden. De arbeiders die meededen aan ons onderzoek staan ook positiever tegenover jobs waarin ze de mouwen stevig moeten opstropen zoals zorgkundige in de thuiszorg, productiemedewerker, havenarbeider en visser. Ook het beroep van treinbegeleider krijgt van arbeiders betere scores.
  • al wie kan bijdragen om vrouwen warm te maken voor STEM-beroepen, laat je horen! Want ondanks alle initiatieven in het verleden zijn het nog steeds de mannen die deze beroepen aantrekkelijk vinden. Vooral bij jongeren tussen 18 en 29 jaar is de kloof het grootst.

Wil jij je (her)oriënteren en wil je graag meer informatie over een bepaald beroep? Check dan onze online beroepengids en laat je inspireren om de juiste keuze te maken.