je cv: de eerste stap naar een sollicitatiegesprek
Je cv is een eerste, korte kennismaking met de recruiter of je volgende werkgever. Noem het een visitekaartje, maar dan uitgebreider. Een eerste kans om indruk te maken. Hoe je het wel en niet aanpakt? Dat lees je op deze pagina: in de vele tips, voorbeelden en valkuilen. Ga je voor een traditioneel cv of pak je het wat origineler aan met een sjabloon of video-cv? En hoe hou je je cv toch kort, ook al heb je al een lange carrière achter de rug. Dat en véél meer kan je hier leren. Klaar? Start!
opbouw van je cv
Je cv is een eerste, korte kennismaking met de recruiter of je volgende werkgever. Noem het een visitekaartje, maar dan uitgebreider. Een eerste kans om indruk te maken. Hoe je het wel en niet aanpakt? Dat lees je op deze pagina: in de vele tips, voorbeelden en valkuilen. Ga je voor een traditioneel cv of pak je het wat origineler aan met een sjabloon of video-cv? En hoe hou je je cv toch kort, ook al heb je al een lange carrière achter de rug. Dat en véél meer kan je hier leren. Klaar? Start!
wat mag er niet op je cv ontbreken?
- persoonlijke gegevens
- studies en bijkomende opleidingen
- je werkervaring
- referenties
- je talenkennis
- digitale vaardigheden en computerkennis
- relevante vaardigheden
- hobby's en interesses
- extraatjes
persoonlijke gegevens
Wie ben je? Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Maar ook je nationaliteit, je geboortedatum en -plaats, burgerlijke staat en rijbewijs. Laat titels zoals ‘naam’ of ‘adres’ gerust achterwege. Ze maken je cv onnodig druk. Persoonlijke gegevens die je liever niet deelt, zoals je adres of je leeftijd? Da’s ok, want jij beslist.
studies en bijkomende opleidingen
Geef je hoogst behaalde graad aan: middelbaar, hoger onderwijs,… . Typ eerst de naam van je studie en daarna de school en het jaartal dat je afstudeerde. Deel ook bijkomende opleidingen of certificaten die je volgde in de loop van je carrière. Heb je een heftruckcertificaat of een rijbewijs C, geef dit ook een plekje op je cv. Studie niet afgemaakt? Haal dit aan op een positieve manier, als het relevant is voor de vacature.
vb.: niet: Bachelor Toerisme: geen diploma
wel: Bachelor Toerisme: 2 jaar voltooid
je werkervaring
Lijst je ervaring op. En dan bedoelen we jobs, maar ook stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk,… . Vermeld je functie, het bedrijf of de organisatie en de periode. Omschrijf ook je taken. Zo schat een werkgever sneller in of je geschikt bent voor de job.
Beetje een jobhopper en je hebt al veel verschillende jobs gedaan? Dan lijkt het misschien alsof je geen werk kan houden. Probeer daarom gelijkaardige ervaringen te bundelen. Nog geen werkervaring? Focus dan op ervaring tijdens je studies: stages, een eindwerk, studentenjobs, … .
referenties
Een referentie is een persoon die je potentiële werkgever kan contacteren om meer over jou te weten te komen: een vorige werkgever, collega, instructeur, leerkracht, stagebegeleider,… . Voeg 1 à 2 referenties (met functie en contactgegevens) toe en breng deze mensen ook op de hoogte. Kies personen waarvan je zeker bent dat ze positief over je zijn. Omkopen mag ;-).
je talenkennis
Tu parles bien le français? Dan mag je daar gerust over opscheppen in je cv. Som de talen op die je kent. En geef aan hoe goed je ze onder de knie hebt. Kies uit: noties, basiskennis, (heel) goede kennis of moedertaal. Of deel je talenkennis op in begrijpen/spreken/schrijven.
digitale vaardigheden en computerkennis
Afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert, kan je hier sterk uitweiden. Vermeld zeker softwaretoepassingen zoals Microsoft Office, Google Workspace, Adobe Creative Suite of bepaalde CRM-systemen. Of programmeertalen en scripts zoals Java, Python, HTML,… . Solliciteer je voor een job als IT’er of developer? Wees dan specifiek. En kan je goed overweg met sociale media? Ook dat kan een troef zijn voor heel wat jobs.
relevante vaardigheden
Verkoop jezelf en zet eigenschappen of vaardigheden in de verf die belangrijk zijn voor de job. Denk aan professionele vaardigheden zoals analytisch denken, organisatorische skills, strategisch inzicht of persoonlijke kwaliteiten: stressbestendigheid, sterke communicatieskills … Onderbouw deze troeven met concrete voorbeelden en feiten.
vb.: solliciteer je als klusjesman? Vertel wat je in je huis hebt verbouwd.
vb.: aan de slag in de evenementensector? De organisatie van je scoutsfuif is zeker relevant.
hobby’s en interesses
Toon dat er meer in je leven is dan alleen je werk. Vertel kort over hobby’s of passies die relevant zijn in het licht van de vacature. Wil je werken als opvoeder? Vertel dan over je vrijwilligerswerk. Automecanicien? Vertel dat je in ’t weekend oude auto’s pimpt.
extraatjes
Kom je in aanmerking voor een tewerkstellingsmaatregel of een individuele beroepsopleiding (IBO)? Ben je onmiddellijk beschikbaar of wil je graag deeltijds werken? Vermeld alles wat belangrijk kan zijn voor de job. Of gooi het eens over een andere boeg en neem een filmpje op waarin je je voorstelt.
cv maken: formeel of origineel?
Een cv toont niet alleen wie je bent en waar je kracht ligt, maar ook waarom je de geknipte persoon bent voor de job en het bedrijf. Denk dus drie keer na als je een cv maakt. Welk soort cv past bij de vacature én bij je persoonlijkheid? En hou je het bij een traditioneel cv of val je op met origineel cv?
stem je cv af op de vacature
Geen enkele vacature of job is dezelfde. En dat zou ook moeten gelden voor je cv. Zorg daarom altijd voor een geüpdatete versie. Hoe relevanter je cv, hoe groter je kans op een sollicitatiegesprek. Pas deze vuistregels toe:
schrap wat overbodig is
vb.: Doen cijfers er niet toe voor deze job? Schrap dat je ‘kan jongleren met getallen’.
voeg toe wat jou geschikt maakt
vb.: Moet je flexibel zijn voor deze vacature? Illustreer concreet dat je dat bent.
verander eens van vorm
Geef je je cv een simpele update of ga je nog een stap verder? Een traditioneel cv op papier zal voor veel recruiters voldoende zijn. Maar voor sommige jobs mag het ietsje meer zijn. Hoe val jij creatief op in de massa?
verschillende cv-vormen
stel jezelf voor in een video-cv 🎬
Ga je voor een creatieve job? Of solliciteer je voor een functie in de verkoop, media of marketing? Dan zijn je communicatieve vaardigheden van tel. Een kort, enthousiast filmpje waarin je je persoonlijk voorstelt is dan zeker een goed idee. Inspiratie nodig? Ga eens kijken op Youtube of Vimeo. En dan: filmen maar. Tevreden met het resultaat? Laat je video ook eens los op familie of vrienden. Commentaar verzekerd.
gebruik een gratis sjabloon 🆓
Wit is altijd goed. Maar een fris, stijlvol ontwerp met wat kleuren en patronen valt net wat meer op in de stapel cv’s. Kijk zeker eens op cv wizard of ga creatiever aan de slag met de gratis cv-bouwer van Canva of bewerkbare sjablonen van Adobe Express.
voeg een testimonial toe🗣️
Je mag jezelf nog zo bewieroken: wat anderen over jou zeggen kan de doorslag geven. Voeg daarom niet alleen referenties toe, maar ook citaten van voormalige werkgevers of collega’s. Te weinig plaats in je cv? Voorzie dan een link naar online fora zoals LinkedIn. Zorg er wel voor dat je de toestemming hebt om dit te publiceren.
maak je cv interactief 📊
Kom je op de proppen met een interactief cv? Dan onderscheid je je van de andere kandidaten. Hoe dat kan? Met hyperlinks naar je LinkedIn-profiel, je eigen site of portfolio. Met multimedia zoals afbeeldingen, video’s of audiofragmenten met je werk. Met QR-codes, infographics, een link naar je sociale media-accounts,… .
hou het leesbaar
Kies je toch voor een tamelijk traditioneel cv? Denk dan wel aan het volgende:
- hou het bondig en ga niet over de 2 pagina’s
- voorzie genoeg witruimte zodat de tekst voldoende ademt
- zorg voor structuur met tussentitels en opsommingstekens
- kies voor uniformiteit: geen 20 verschillende kleuren of lettertypes
liever professioneel dan familiair
Kom je creatief uit de hoek? Blijf dan wel professioneel en authentiek. Als je je niet comfortabel voelt om een video te shooten: laat het dan liever. Blijf dicht bij jezelf, anders val je in een latere fase toch door de mand. Succes!
typische fouten in een cv
vermijd deze 7 fouten in je cv
Een sterk cv mét motivatie- of sollicitatiebrief: da’s je wildcard richting een droomjob. Maar maak je een van volgende fouten? Dan beland je zonder pardon op de stapel geweigerde kandidaten. Geen paniek: wij vertellen je hoe je deze valkuilen vermijdt!
-
je stopt te veel info in je cv
De grootste uitdaging? Da’s voldoende info delen zonder je cv te overladen. Trop is teveel, ook in cv’s. Verlies je daarom niet in details. Bekijk je cv als een soort ‘greatest hits’ met alle hoogtepunten in je carrière. Vermeld enkel wat nuttig is voor de job.
-
je strooit met referenties
Referenties zijn een meerwaarde voor je potentiële werkgever. Maar wees er niet te kwistig mee. Kies enkel die personen uit die relevant zijn voor de job en waarvan je 100 procent zeker bent dat ze positief over je zijn.
-
je vervalt in clichés
Zet jij de woorden ‘creatief’, ‘teamplayer’ en ‘flexibel’ in je cv of motivatiebrief? Dan ben je voor de recruiter de 13e in een dozijn en beland je snel in het vergeethoekje. Gooi de clichés overboord en vertel meer over jezelf op een actieve manier!
- Solliciteer je voor een job als leidinggevende?
Gebruik woorden als ‘overtuigen’ of ‘beïnvloeden’. - Zoek je een creatieve job?
Kies actieve woorden als ‘publiceren’ of ‘ontwerpen’.
- Solliciteer je voor een job als leidinggevende?
-
je focust op taken in plaats van prestaties
Dat je over vorige jobs en taken vertelt: da’s logisch. Maar recruiters zitten niet te wachten op een gedetailleerde weekplanning. Wat telt, zijn resultaten. Benoem daarom de impact van je werk.
- Een event georganiseerd?
Vertel hoeveel mensen er waren en hoeveel omzet je draaide. - Een publicatie verzorgd?
Vermeld het aantal verkochte exemplaren of licht positieve reviews uit.
- Een event georganiseerd?
-
je bent te bescheiden of speelt blufpoker
Bescheidenheid is een mooie deugd, maar het helpt je niets als je een cv opmaakt. Wees dus gerust trots op je jezelf en zet je talenten in de verf. En daar hoef je natuurlijk niet in te overdrijven. Bluffers vallen op een bepaald moment toch altijd door de mand.
-
je houdt het te algemeen
Gebruik je voor elke vacature dezelfde cv en motivatiebrief? Dan win je wel tijd, maar je verlaagt je kansen op een sollicitatiegesprek. Zorg daarom altijd voor een update van je cv en je sollicitatiebrief en wees specifiek. Gebruik trefwoorden en functievereisten die ook in de vacature staan. Wedden dat je cv veel beter in ’t oog springt?
-
je bent te snel
Ok. Je kan niet wachten om op gesprek te gaan en verstuurt je cv en motivatiebrief ruimschoots voor de deadline verstrijkt. Klinkt goed, maar durf ook de tijd te nemen. Om je brief wat te laten rijpen bijvoorbeeld. Zo kan je langdradige zinnen wat actiever schrijven en dure woorden of vakjargon vervangen door klare taal. Lees je ook nog eens grondig na op spellingsfouten en details? Straf bezig!
hoe ver teruggaan in de tijd met je cv?
lange carrière? hou je cv bondig
Hoe langer je carrière, hoe moeilijker om al je ervaring in 1 cv te proppen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Een recruiter wil vooral weten welke vaardigheden en kwaliteiten jou geknipt maken voor de job. Maak zelf een selectie met onderstaande tips
tip 1: kijk kritisch naar vroegere ervaringen
Pak op je cv vooral uit met je 3 meest recente functies. Noteer in korte puntjes waarvoor je verantwoordelijk was en wat je er hebt bereikt. Ook oudere jobs vermelden? Hou dan je beschrijving kort. Beperk je tot de functie, het bedrijf en de periode.
tip 2: focus op relevantie
Dateert een job van meer dan 10 jaar geleden? Denk dan na of dit relevant is om te vermelden. Kan je dezelfde skills laten zien met een recentere job? Ja? Schrappen maar! Focus liever op recent werk dat ertoe doet, ook als je een carrièreswitch van plan bent.
vb.: solliciteer je als boekhouder?
Dan overtuig je de recruiter niet met je vakantiejob als strandwachter.
Vergeet ook niet dat je na een lange carrière ook heel wat levenservaring hebt opgedaan. Beschik je over een standvastigheid die je collega’s kan inspireren? Dan mag je dat gerust vermelden.
tip 3: je middelbaar is minder belangrijk
Het heeft weinig zin om activiteiten uit je middelbare schooljaren aan te halen. Ook al kijk je er zelf met nostalgie op terug. Recruiters zien dit misschien als een poging om je cv op te vullen.
Eén uitzondering: is je middelbare diploma het hoogste dat je behaalde? Vermeld dan gerust de naam van je school, richting en afstudeerjaar.
tip 4: geef structuur met tussentitels
Al heel wat watertjes doorzwommen in verschillende sectoren? Maak het de recruiter makkelijk en bied structuur in je cv. Schik je werkervaring bijvoorbeeld op functie of op sector en maak je cv vlot scanbaar met tussentitels. ‘Relevante werkervaring’ zet je boven alles wat dicht bij de vacature aansluit. Met ‘Andere werkervaring’ zet je andere skills in de verf.
FAQ
Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het schrijven van een cv.
-
waar kan ik een gratis cv opmaken?
Je kan uiteraard gewoon starten van een simpel Word-document waar je al je gegevens intypt. Maar wil je het iets professioneler of efficiënter aanpakken? Dan kan je aan de slag met de gratis templates van CV Wizard, de gratis cv-bouwer van Canva of bewerkbare sjablonen van Adobe Express. Succes!
-
hoe maak ik een goede cv?
Een overtuigend cv begint bij een heldere opbouw. Wat mag zeker niet ontbreken? Essentiële informatie zoals persoonlijke gegevens, je studie- en werkervaring, referenties, talenkennis, digitale vaardigheden, hobby’s of interesses. Stem je cv ook af op de vacature. Dat doe je door overbodige info te schrappen en relevante vaardigheden te benadrukken. En wat met de vorm van je cv? Pak je het traditioneel aan of geef je er een creatieve, originele draai aan? Zorg hoe dan ook voor een leesbaar, professioneel document dat jouw persoonlijkheid in de verf zet en benadrukt hoe perfect je bent voor de job.
-
wat als ik gaten in mijn cv heb?
Gaten in je cv? Zit er niet mee. Wees gewoon eerlijk, maar niet noodzakelijk met alle details. Ongetwijfeld heb je niet stilgezeten toen je niet aan het werk was. Misschien was je volop aan het solliciteren, ging je reizen of hield je je bezig met vrijwilligerswerk, een passie of opleiding. Of koos je voor tijdelijke opdrachten? Vertel in je motivatiebrief hoe deze periodes hebben bijgedragen tot je professionele ontwikkeling. Misschien ben je op dat moment wel gaan inzien welke wending je carrière moest nemen? Soms moet je nu eenmaal stilstaan om vooruit te kunnen gaan.
-
wat zet je vooral niet op je cv?
Als sollicitant wil je een professionele indruk maken op je potentiële werkgever. Hou je cv daarom beknopt, specifiek, accuraat en vermijd clichés of negatieve opmerkingen over vroegere werkgevers of ervaringen. Probeer je cv ook niet op te vullen met eindeloze details. Heb je al een hogere opleiding afgerond? Dan hoef je je middelbare school bijvoorbeeld niet te vermelden. Net als al je vakantiejobs en stages, als je al aan je zoveelste job toe bent. Schrap daarnaast ook alle clichés. De arbeidsmarkt heeft al genoeg flexibele teamplayers die op zoek zijn naar een uitdaging. Wees gewoon eerlijk en oprecht. Zet je talenten in de verf, zonder te overdrijven of info te verzinnen. Klaar om te versturen? Doe nog een laatste spellingscheck voor extra punten!