Jouw wekker gaat af. Je strompelt nog half in slaap naar de douche en je maakt je klaar om naar je werk te gaan. Kies je voor je pak en das of ga je voor je yogabroek en slippers? Thuiswerk vandaag. Dus dat laatste! Technologie heeft niet alleen thuiswerk mogelijk gemaakt. Voortaan kan je van waar ook ter wereld te werken. Ook van aan jouw tafel in de woonkamer.
Om te bepalen of jij een goede kandidaat zou zijn voor telewerk, stel je jezelf best deze vragen:
- ben je zelfstandig?
- heb je zelfdiscipline?
- ben je makkelijk afgeleid?
- ben je een goede timemanager?
- ben je goed georganiseerd?
- kan je alleen werken of heb je andere mensen nodig?
- werk je graag autonoom of heb je erg vaak feedback nodig?
We lijsten graag de pro’s en contra’s van thuiswerk voor jou op:
de voordelen van thuiswerk
1. geen woon-werkverkeer
Thuiswerk bespaart je de kost van het transport, en ook heel wat tijd. Bovendien zijn er experts die beweren dat mensen die dicht bij hun werk wonen, gelukkiger zijn. Als dat klopt, dan moeten thuiswerkers wel heel gelukkig zijn :).
2. flexibiliteit dankzij thuiswerk
Thuiswerk is goed voor jouw evenwicht werk-privé. Zeker als je kinderen hebt. In veel gevallen zit de werkgever er ook niet echt mee in wanneer je werkt, zo lang het werk maar gedaan wordt. En dan kan je je kinderen naar huis brengen en ook tijd maken voor een vieruurtje samen na school en dan nadat ze gaan slapen zijn opnieuw aanmelden en werken.
3. autonomie
Niemand houdt bij thuiswerk een oogje in het zeil. Er is niemand om jou te micromanagen, of om commentaar te geven bij telewerk, tenzij je het vraagt. Je bent jouw eigen baas zo lang je het werk op tijd gedaan krijgt. Je zal een balans moeten proberen te vinden die voor jou werkt en voor de persoon aan wie je rapporteert over hoe en hoe vaak je verslag uitbrengt van wat je gedaan hebt en gaat doen.
de nadelen van thuiswerk
1. geen woon-werkverkeer
Jawel, een korte reistijd naar jouw werk kan een nadeel zijn. Veel mensen gebruiken die tijd om af te kicken, zich mentaal voor te bereiden, andere dingen te plannen, een dutje te doen of te lezen (als je NIET aan het rijden bent uiteraard). Als je thuis werkt, heb je geen ingebouwde overgangstijd tussen werk en thuis. Je bent bij thuiswerk ononderbroken beschikbaar. Ofwel voor je huisgenoten ofwel voor jouw collega’s.
2. weinig menselijke interactie bij thuiswerk
Thuiswerk kan eenzaam zijn. Als je vaak thuis werkt, dan moet je wel moeite doen om mensen te ontmoeten. Want via het werk gebeurt het niet. Zorg ervoor dat je naar buiten gaat om te sporten, voor een koffie, om mensen te ontmoeten… Het is aan jou om een goed evenwicht te vinden tussen de tijd die je in jouw kantoor thuis spendeert aan werk, en tijd die je gebruikt om naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten.
3. telewerk = werken in een bubbel
Omdat je bij thuiswerk alleen werkt op afstand, is het mogelijk dat je niet altijd meteen aandacht krijgt voor zaken waar jij mee bezig bent of antwoorden die je nodig hebt. Op kantoor stap je naar een collega toe met een vraag. Of drink je samen een koffie terwijl je dingen bespreekt. Thuis moet je bellen of chatten of mailen of een conference call proberen in te plannen. En vervolgens wachten op een antwoord. Meestal is dat wachten geen probleem… tenzij je natuurlijk met een zeer strakke deadline zit en je snel antwoorden nodig hebt.
4. flexibiliteit die kost
Mensen denken vaak dat ze zullen sparen op opvang als één van de ouders thuis werkt. Dat is niet vaak het geval. Want als jouw peuter niet in de opvang zit als jij moet telewerken, dan zal iemand hem of haar wel zal entertainen en weg van jouw werkplek. Of wil je een huilend kind op de achtergrond tijdens jouw calls met jouw baas, klanten of collega’s? Waar je ook werkt bij thuiswerk, onthoud dat je een professional bent en dat dat betekent dat jouw werk jouw volledige aandacht verdient.
5. thuiswerk = geen afgebakende werkdag
Jouw werkdag is bij telewerk vaak minder goed afgebakend, en werktijd kan veel gemakkelijker veranderen in privétijd en vice versa als je niet oplet. Het is immers heel erg gemakkelijk om nog even naar jouw pc terug te gaan na het avondeten om nog snel één mailtje te beantwoorden. Of je bent thuis aan het werk, de buurman passeert met een dringende vraag en voor je hem vriendelijk buiten geborsteld krijgt, is het een uur later.
tips om van thuiswerk een succes te maken
- Zet je wekker. Thuiswerk vraagt evenveel discipline als naar kantoor gaan werken als je het goed en correct wil doen.
- Maak een aparte ruimte of kantoortje zo ver mogelijk verwijderd of afgescheiden van waar jouw gezin eet of samenkomt om te ontspannen.
- Beschouw jouw werkplek als een echt kantoor, ook al is het in realiteit de ruimte onder de trap. Richt het in zoals je het als jouw werkgever zou doen en houd het netjes en georganiseerd zodat je alles snel terugvindt. Maak het zo comfortabel en efficiënt mogelijk. Als anderen zien dat je je werkplek verzorgt en erg belangrijk vindt, dan zullen jouw huisgenoten begrijpen dat thuiswerk een serieuze aangelegenheid is en geen alternatieve vorm van beschikbaar zijn voor het gezin.
- Neem een douche en maak je elke ochtend klaar alsof je naar kantoor zou gaan. Daarom niet in pak en das of in mantelpak, maar wel netjes en professioneel. Als anderen zien dat je professioneel gekleed bent, zullen ze sneller inzien dat je thuiswerk au sérieux neemt.
- Maak een echt werkschema dat je deelt met je huisgenoten. Zet er vergaderingen, werktijd, pauzes en lunchpauzes duidelijk op.
- Maak dagelijks een to do-lijst op voor de volgende dag zodat je je prioriteiten op een rijtje hebt, maar ook een realistisch werkschema maakt.
- Blijf in contact met kantoor. Check regelmatig wat de collega’s doen en wissel ook proactief met hen uit waar jij aan werkt.
- Raak niet verstrikt in mails, Facebook of telefoontjes tijdens jouw werkdag. Probeer bij thuiswerk afleiding zo weinig mogelijk kans te geven door vaste werktijd te plannen voor jouw telefoontjes en het checken van mails. Zo breng je structuur en zorg je ervoor dat jij jouw taken beheert en niet omgekeerd (dat elke mail die binnenloopt jou uit je concentratie brengt).
- We leren veel van collega’s en mensen met wie we samenwerken. Als je vaak thuis werkt, moet je die leeropportuniteiten elders halen. Blijf dus netwerken en zorg dat je genoeg kansen creëert en benut om te blijven leren!
Op het eerste zicht lijkt thuiswerk fantastisch. En voor veel mensen is het ook een schitterende oplossing. Je verliest minder tijd. Je kan je beter concentreren. Maar er zijn zeker ook valkuilen en het is zeker niet voor iedereen even geschikt.