Helemaal klaar voor die volgende grote stap in jouw carrière? Maar weet je niet hoe je het nu best aanpakt om die promotie ook binnen te slepen? We geven je graag enkele tips om jouw baas duidelijk te laten verstaan dat je er klaar voor bent.
1. kies jouw werkgever
Als je het belangrijk vindt om op te klimmen in een bedrijf, zorg er dan voor dat het doorgroeimogelijkheden te bieden heeft. Werkgevers met grote hiërarchische structuren hebben heel wat meer opportuniteiten om door te groeien. Werkgevers met een vlakke organisatiestructuur kunnen veel minder kansen bieden om op te klimmen en promotie te maken. Als jouw werkgever niet de juiste match is, vertrek dan tijdig. Je kan beter een andere werkgever zoeken dan gefrustreerd te geraken over een gestrande carrière.
2. boks boven je gewicht
Wil je meer verantwoordelijkheden en krijg je de kans om te tonen wat je waard bent? Grijp die dan met beide handen. Als je projecten opneemt die jouw drive en competenties in de verf kunnen zetten, kan je tonen wat je waard bent. Als jouw promotie slechts een formaliteit is (als je de nieuwe verantwoordelijkheden al opneemt in de praktijk, zonder de officiële titel) dan ben jij de eerste bij wie ze aankloppen als er een officiële vacature komt. Zorg er wel voor dat de promotie waar je voor gaat echt bestaat. Als jouw baas niet van plan is om ooit iemand aan te werven voor de job die jij beoogt, dan ben je eigenlijk je eigen takenpakket en jouw verantwoordelijkheden aan het uitbreiden zonder daar ooit voor beloond te worden.
3. kom met cijfers
Of je het leuk vindt of niet, de meeste bedrijven zijn dol op cijfers. Gebruik jouw cijfers in jouw voordeel en bewijs dat je hét aanstomend talent bent dat elke manager in zijn team zou willen. Als je met cijfers kunt komen die jouw huidige impact bewijzen, dan zal je overkomen als een werknemer waarin ze moeten investeren.
4. weet waar je heen wil
Zelf een concreet doel voor ogen hebben is erg belangrijk. Want hoe wil je ergens terechtkomen waar je je voluit kunt geven als je niet weet waar je heen wil? Gewoon weten dat je een promotie wil volstaat niet. Welk soort promotie wil je? Wil je daarbij een team aansturen? Of volstaat het dat ze 'senior' aan jouw functietitel toevoegen? Welk soort loonsverhoging heb je in gedachten? Wil je in hetzelfde vakgebied blijven, of de overstap maken naar iets nieuws?
5. netwerk
De beste manier om op te klimmen is om je in het zweet te netwerken. Ja, we weten het. Luide zucht. Want ja, meer netwerken is niet het meest populaire advies. Maar het is goed advies. Managers hebben immers een groter vertrouwen in iemand vanuit hun eigen netwerk dan mensen die van buitenaf solliciteren voor een plek in hun team. Dus connecteer met mensen van hogerop. En neen, het is geen goed idee om de werkfeestjes over te slaan!
6. laat weten wat je wil
Zorg ervoor dat je een open gesprek hebt met jouw baas over hoe jij je toekomst ziet bij jouw huidige werkgever. Zij kunnen jou alleen helpen als ze weten wat jij wil. Steeds meer werknemers wisselen maximaal om de vijf jaar van job. Jouw werkgever heeft er alle belang bij om jou aan boord te houden. Talent aan boord houden is immers veel goedkoper dan nieuwe mensen rekruteren en opleiden. Als jouw werkgever het slim aanpakt, zullen ze willen meedenken om ervoor te zorgen dat je bij het bedrijf blijft.
7. wees authentiek
Niemand houdt van een slijmbal die alleen maar vriendelijk is om hogerop te geraken. Gebruik geen slinkse tactieken zoals gemaakt vriendelijk zijn tegen jouw baas of iedereen die je hogerop kan helpen. Dat valt veel meer op dan je denkt. Wees jezelf. En laat de resultaten van jouw werk en jouw ambitie voor zichzelf spreken.
8. vraag naar wat je wil
Vaak is het diegene die het meeste initiatief toont die de promotie in de wacht sleept. Durf naar die promotie te vragen. Het toont passie en ambitie, twee eigenschappen die de meeste managers erg appreciëren. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat ze neen zeggen? Wel, die neen die heb je. De ja kan je krijgen.
Klaar voor een promotie maar duidelijk dat die er bij jouw huidige werkgever niet meteen zit aan te komen?