“Leren houdt nooit op,” zeggen ze al wel eens. Als professional is het dan ook belangrijk om je vaardigheden te blijven aanscherpen. Daarnaast duiken er ook voortdurend nieuwe (technologische) ontwikkelingen op die voor jouw job van belang zijn.
Twee focuspunten dus. En twee vliegen die je in één klap kan slaan met upskilling. Wat dat is en wat de voordelen van upskilling zijn ontdek je hier.
wat is upskilling?
Upskilling is een hippe term voor ‘bijscholing’. De term duidt op het verbeteren van je bestaande vaardigheden en het verwerven van nieuwe vaardigheden om je job beter uit te kunnen oefenen.
waarom is upskilling belangrijk?
De wereld staat niet stil en jij ook niet. Als je wil groeien in je carrière, komen daar opleidingen aan te pas. Heb je een bepaald doel voor ogen binnen je bedrijf of vakgebied (een promotie of functie, bijvoorbeeld)? Dan moet je vooruit: met meer of sterkere vaardigheden dan wat je nu in je arsenaal hebt.
Bovendien is er een sterke digitalisering in onze maatschappij. Technologische evoluties en innovaties veranderen de manier waarop we werken en zullen dat ook blijven doen. Kijk maar naar de opkomst van artificiële intelligentie (AI), dat in alle sectoren (zelfs HR) voet aan grond krijgt.
Wil je jezelf dus de beste kansen geven om te blijven uitblinken in wat je doet? Dan is upskilling the way to go.
de belangrijkste voordelen van upskilling
Upskilling is dus belangrijk om op je best te blijven presteren en het meeste uit je carrière te halen. Maar wat zijn nu specifiek de belangrijkste voordelen van upskilling?
1. je wordt een aantrekkelijkere medewerker
Upskilling doe je in de eerste plaats voor jezelf. Je wil bijleren en de eventuele skills gap die je hebt – het verschil tussen wat je al kan en wat je nog wil/moet kunnen – verkleinen. Maar dat is maar één kant.
Door je vaardigheden aan te scherpen wordt je profiel aantrekkelijker, met relevante soft en hard skills. Dat staat mooi op je cv, waardoor andere organisaties je sneller opmerken. Veel werkgevers hechten in de war for talent immers veel waarde aan kandidaten die perfect bij hun organisatie aansluiten.
2. je houdt je geest scherp
Het verbeteren van je skills met online trainingen activeert je geest. Levenslang leren beïnvloedt dus niet alleen je vaardigheden, maar geeft je meer voldoening op je werk. En dat maakt je dan weer gelukkiger en productiever.
3. je breidt je netwerk uit en doet inspiratie op
Misschien leer je tijdens je bijscholing wel iemand kennen die je aanspoort om uitdagingen op een andere manier aan te pakken. Of ontdek je iets nieuws waar je goed in bent. De mensen die je ontmoet kunnen je wellicht inspireren om vol overgave naar je doelen te streven.
upskilling met Randstad
Tijd om je carrière vooruit te stuwen? Ontdek dan GoodHabitz via Randstad, een programma met een 100-tal online trainingen in diverse categorieën die je gratis kan volgen.