In de arbeidsmarkt van vandaag is er best veel keuze aan jobs voor de werkzoekende. Maar dat betekent niet dat je als werkzoekende ook altijd de juiste keuze maakt.
Hoe begin je er dan aan, een job vinden die bij je past – bij je meest authentieke zelf, niet een versie waarvan je denkt dat die in de smaak valt? Julie Cuyckens, consultant bij Randstad Antwerpen, deelt enkele do’s en don’ts met je. Aan de slag!
waarom kies je best een job die bij je past?
Het spreekt misschien voor zich, maar je job neemt best wat tijd in beslag. Dus is het belangrijk dat je je job graag doet, of dat je er op z’n minst geen energie door verliest. Als je namelijk geen voldoening uit je job haalt en tegen je zin werkt, wordt het al gauw moeilijk om je te engageren en zijn bore- en burn-out niet ver af.
Kies daarom voor een job waar je energie van krijgt en gelukkig van wordt. Bekijk de do's en don’ts van Julie en maak de juiste keuzes in je zoektocht naar een job.
do: leer jezelf kennen.
Om keuzes te maken die bij de meest authentieke versie van jezelf passen, moet je die versie eerst kennen. Stel jezelf dus zo veel mogelijk vragen: wie ben je, wat vind je leuk, waar krijg je energie van... Anderzijds moet je ook weten wie je niet bent, wat je niet leuk vindt en waar je net energie door verliest.
Ga vervolgens ook na wie je bent op de werkvloer. Ben jij iemand die graag in een team werkt of kan je makkelijk in je eentje knopen doorhakken? Vind je thuiswerk belangrijk of hunker je naar contact met je collega’s? Waar liggen je normen en waarden? Op basis van je antwoorden weet je iets meer over het soort bedrijf waar je wil werken, in welke regio je naar vacatures op zoek moet, en ga zo maar door.
do: wees nieuwsgierig en leergierig.
Voor je effectief aan de job begint, weet je nooit exact wat je te wachten staat. Toch kan je dingen te weten komen die je helpen om een beslissing te maken. Neem allereerst de vacature onder de loep en lees tussen de regels door. Wordt je geacht flexibel of leergierig te zijn? Kom je terecht in een fast-paced (of ook wel: dynamische) omgeving? Zo weet je al een beetje wat je kan verwachten en welke vragen je zeker moet stellen tijdens je gesprek.
Neem vervolgens een open houding aan tijdens je gesprek. Door vragen te stellen, kom je nuttige info te weten. We geven je een paar voorbeelden:
- Hoe zal een doorsnee dag eruit zien in deze functie?
- Hoe krijg je feedback wanneer er wat misloopt?
- Welke kansen zijn er om te groeien?
- Hoe vaak en door wie word je geëvalueerd?
- Welke initiatieven zijn er om de band met collega’s aan te halen?
De geheime tip van Julie: vraag of je eens mag praten met een toekomstige collega. De mensen die in je toekomstig team zitten, kennen het bedrijf natuurlijk al goed en kunnen je vaak een duidelijk en realistisch beeld geven.
do: schakel een hulplijn in.
Vind je het moeilijk om een accuraat beeld van jezelf of de ideale job te vormen? Aarzel dan niet om een hulplijn in te schakelen. Zo kunnen familie, collega’s en vrienden (als ze eerlijk zijn), je veel waardevolle input geven. Bovendien kan je de hulp inschakelen van een Randstad-consultant zoals Julie.
Onze consultants helpen je niet alleen uitzoeken wie je bent en wat je energie geeft, maar peilen ook naar je skills en interesses door middel van persoonlijkheids- en kennistesten. Mis je nog een aantal skills om de perfecte job in de wacht te slepen? Dan kunnen zij je de juiste opleidingen voorstellen om de perfecte kandidaat te worden.
Bovendien hebben onze consultants inzicht in hoe een bedrijf werkt. Zij kunnen je dus meer vertellen over de bedrijfscultuur en de mensen die er werken. Dankzij die kennis weten zij ook welke bedrijven bij jou passen en welke jobs je misschien beter aan je laat voorbijgaan.
don’t: pin je niet vast op bepaalde wants.
Voor alle duidelijkheid: de perfecte job bestaat niet. Er zijn altijd dingen aan je job die je doet omdat ze erbij horen. Staar je dus niet blind op bepaalde aspecten. Misschien vind je wel de job die perfect bij je past, maar is het net een kwartiertje verder rijden dan je zou willen. In dat geval is de job nog steeds het overwegen waard. Of misschien heb je een bepaald loon in gedachten en kan je droombedrijf dat momenteel (nog) niet bieden. Door hier een beetje flexibel in te zijn, vergroot je je kansen om een job te vinden die je gelukkig maakt. Hetzelfde geldt voor een vast contract, bepaalde extralegale voordelen, enzovoorts.
don’t: laat je niet intimideren.
Heb je een bepaalde vaardigheid nog niet op zak? Laat je niet intimideren. Wat je nog niet weet, kan je leren – als je je maar leergierig en flexibel opstelt.
Duurt het een tijdje voor je een job te pakken hebt die echt bij je past? Geen reden tot paniek! Er is inderdaad veel keuze op de arbeidsmarkt, maar soms moet je even volhouden. Omring je met mensen die je motiveren en durf te zoeken naar een job die je gelukkig maakt.
Nog een laatste tip van Julie: “Heb je toch de verkeerde keuze gemaakt? Dat is niet het einde van de wereld. Morgen kan je gewoon opnieuw op zoek gaan.”. Laat je dus niet uit het veld slaan.
maak jij werk van een job die bij je past?
Ga langs bij een Randstad-kantoor in je buurt. Onze consultants helpen je in je zoektocht naar een job. Samen zoeken we naar een job die bij jou past!