https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Je wilt niet enkel vooruit in je carrière, je wilt ook een perfecte relatie, een prima conditie, een grote groep vrienden en drie hobby’s. Kortom: je wilt veel en dat is heel normaal. 

Het is prima om veel te plannen, vaak geeft dat energie. Maar let erop hoe het voelt. Als al je activiteiten voelen als ‘moetjes’; je vooral bezig bent met wat anderen van je nodig hebben en je niet meer naar je eigen gevoel luistert, dan loop je risico op een burn-out.

Wij willen je helpen om een burn-out te voorkomen, daarom deelt Bernadette Laermans – coach bij Randstad RiseSmart – enkele tips

hou een burn-out op afstand met deze drie tips

Volgens een studie van Securex steeg het percentage afwezigheidsdagen dat controleartsen toewijzen aan psychische problemen tussen 2019 en 2021 sterk van 27,6% naar 34,2%, waarna het slechts licht terug daalde in 2022 naar 32,7%. En dat zie je: in jouw omgeving ken je vast wel mensen die last hebben van het stresssyndroom. En als je een burn-out hebt, kan het een jaar duren voor je ervan bent hersteld. Onder het motto 'beter voorkomen dan genezen' geven we je alvast drie tips om minder risico op een burn-out te lopen.

1. wees er snel bij

Een burn-out is een vergevorderde vorm van stress. Je bent letterlijk helemaal 'opgebrand' omdat je voortdurend de lat te hoog legt voor jezelf, op je werk en in je privéleven. Je wilt wel, maar kunt niet meer.

Hoe je dat in de eerste plaats voorkomt? Door vroeg genoeg de juiste signalen te herkennen. Vaak zijn dat fysieke en mentale symptomen, zoals:

  • slapeloosheid
  • spierpijn: pijn aan je nek, hoofd, buik of (onder)rug
  • geen energie meer hebben en lusteloos zijn
  • snel gefrustreerd raken  
  • jezelf angstig voelen
  • slechte concentratie
  • cynisme en onverschilligheid (bijvoorbeeld naar je collega’s toe)
  • alleen nog maar aan anderen denken en jezelf vergeten
  • meer piekeren (bijvoorbeeld ‘s nachts)

Herken je deze symptomen? Dan is dat een teken om meteen actie te ondernemen. De fysieke klachten zijn een signaal van je lichaam dat het te veel is. Je lichaam is zeer intelligent, luister ernaar! 

Vind je het moeilijk om naar je lichaam te luisteren? Je bent niet de enige, in onze samenleving zijn we gewend om vooral te denken en minder te voelen.

Gelukkig kun je opnieuw leren luisteren naar je lichaam. Deze connectie tussen lichaam en geest wordt 'embodiment' genoemd. Je moet luisteren naar het fluisteren van je lichaam. Dikwijls verdringen we dat fluisteren tot ons lichaam moet schreeuwen, wat betekent dat het al te laat is.

Embodiment is géén relaxatietechniek. Het is veeleer een bewustzijn, jezelf een moment gunnen om niet na te denken over wat er (misschien) van je verwacht wordt, maar om te vertrekken vanuit wat je voelt en nodig hebt.

2. zeg vaker nee (of: nu niet, nog niet, vandaag niet)

Zeg jij op alles automatisch ‘ja’, zonder eerst te voelen of je het wel wilt? Ga je ondanks drie strakke deadlines en een belangrijke loopwedstrijd toch een avond op je nichtje passen, het nieuwe appartement van een vriend schilderen en iets drinken met je hobbyvereniging? Terwijl je lichaam eigenlijk rust nodig heeft? 

Probeer dan vaker voor jezelf te kiezen en bewust antwoord te geven. Nee zeggen kan moeilijk zijn. Begin daarom met: ‘vandaag niet’, ‘nog niet’ of ‘nu niet’. Of vraag bedenktijd voordat je antwoord geeft. Past hetgeen wat gevraagd wordt binnen je agenda? Sluit het aan bij je kwaliteiten? Is het iets dat echt NU gedaan moet worden? En moet het door JOU gedaan worden? Denk hierover na en geef dan antwoord. Vijf minuten bedenktijd kunnen een groot verschil maken. 

Als je baas, collega's, vrienden en familie zien dat je beter in je vel zit doordat je voor jezelf opkomt, zullen ze echt begrijpen en respecteren dat je af en toe ‘nee’ zegt.

3. doe het anders

Herken je burn-out-symptomen bij jezelf en wil je een burn-out voorkomen? Dan is dit hét moment om stil te staan bij je werk en je leven.

Zorgt je job voor veel stress? Plan dan een gesprek met je leidinggevende. Is het mogelijk om taken te delegeren? Kan je richting een andere functie groeien? Wees eerlijk tegen je leidinggevende en wie weet kan je samen een oplossing zoeken. Als je tot nu toe altijd ‘ja’ hebt gezegd op alles, is de kans groot dat je leidinggevende niet beseft dat het niet goed met je gaat. Een goed gesprek kan daarom al veel verschil maken.

Lukt het niet om de situatie te verbeteren? Overweeg dan een carrièreswitch.

Natuurlijk is dat laatste gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heb je geen idee waar te beginnen? Of welke andere jobs je interessant vindt? Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor loopbaanbegeleiding, bijvoorbeeld door Randstad RiseSmart. Een carrièrecoach bekijkt dan samen met jou waarin je goed bent, wat je interessant vindt en welke opties je hebt op de arbeidsmarkt.

Het belangrijkste is dat je job zinvol voelt. Als het niet zinvol voelt, dan werkt het niet, zelfs niet als alles perfect is. Draagt wat jij doet bij tot een groter geheel? Maak je anderen blij met wat je doet? Kan je dit nog zien en benoemen? Wat beteken je voor anderen? En sluiten je waarden aan bij de bedrijfscultuur? Loopbaanbegeleiding helpt je om deze vragen te beantwoorden en je zingeving (terug) te vinden. 

Denk je dat een nieuwe job de beste optie voor jou is? Bekijk dan eens onze vacatures om je te oriënteren.