https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

You did it. Na uren vacatures afschuimen, werkgevers researchen en een zenuwslopend sollicitatiegesprek is het daar ineens. Dat verlossende telefoontje: “Je hebt de job!” Maar voor je je hele vriendenkring whatsappt om te vieren … nog éven geduld. Want is dit wel de juiste match?

 

We begrijpen maar al te goed dat je staat te popelen om dat kraakverse contract te tekenen. Maar even de kat uit de boom kijken, is slimmer. Zelfs wanneer je de keuze hebt uit meer dan één aanbod. Want zo sleep je misschien wel een job met betere voorwaarden en extraatjes in de wacht. Stap je op de carrièretrein in de verkeerde richting? Dan loop je heel wat onnodige vertraging op.  

 

Hoe weet je of een contract je handtekening waard is of beter richting papierversnipperaar gaat?

 

Wel, we hebben het je gemakkelijk gemaakt. Antwoord je 'ja' op de drie onderstaande vragen? Laat die champagnekurk(en) dan maar knallen.

 

1 heb je alle informatie die je nodig hebt?

 

Een mondeling voorstel, vaak gevolgd door een formele brief klinkt misschien goed, maar in beide gevallen ontbreken mogelijk de kleine lettertjes. Wordt er duidelijk gecommuniceerd over salaris en extralegale voordelen? Wanneer is je eerste werkdag? Wie is je directe verantwoordelijke? Is het contract bijgevoegd? Zijn er bijzondere bepalingen of vereisten? Wat is je deadline om het aanbod te aanvaarden?

 

 

Ontbreken dergelijke cruciale details? Vraag je toekomstige werkgever dan om opheldering. Heeft die niet meteen een antwoord voor je klaar? Laat het aanbod dan onbeantwoord tot je alle feiten in handen hebt.

 

2 is het loonpakket acceptabel? 

 

Goed, je hebt alle informatie die je nodig hebt. De volgende stap is beslissen of het loonpakket acceptabel is. Een goed vertrekpunt is een salarissimulator. Die geeft je een indicatie of het aanbod marktconform is. Is dat niet zo? Geneer je dan niet om te onderhandelen over betere voorwaarden. Je hoeft een eerste aanbod heus niet zomaar aan te nemen. Als een werkgever echt in jouw kwaliteiten geïnteresseerd is, zal hij zich flexibel opstellen en proberen om met jou tot een overeenkomst te komen waarbij beide partijen zich goed voelen.

 

 

Hou desondanks in je achterhoofd dat meer geld niet gelukkiger maakt. Het belangrijkste is of je een eerlijke vergoeding krijgt voor het werk dat je zult uitvoeren.

 

3 wil je de job echt graag doen

 

Is dit de job van je leven? In sommige gevallen zijn de intellectuele uitdagingen zo interessant dat je op financieel vlak gerust wat water bij de wijn wilt doen. Vraag je in dat geval af wat de doorgroeimogelijkheden zijn, of je op termijn wél meer zult verdienen en of je bepaalde skills zult leren die je marktwaarde verhogen. Is dat drie keer het geval? Dan is deze rol er waarschijnlijk wel eentje voor jou.

 

 

Kijk ook verder dan loon of de jobinhoud. Zie je jezelf passen binnen het bedrijf? Denk je dat de job je gelukkig zal maken? Heel wat factoren spelen daarbij een rol: de sfeer in het bedrijf en onder je collega's, maar ook extraatjes als gratis maaltijden, de bereikbaarheid, …

 

 

Als puntje bij paaltje komt, ben jij de enige die bepaalt wat voor jou echt belangrijk is. Maak daarom een lijstje met je absolute minimumvereisten waarvan je niet afwijkt. In sommige gevallen zijn dat misschien dingen waarover te onderhandelen valt, zoals het aantal vakantiedagen. Maar geeft de werkgever geen duimbreed toe? Dan zoek je beter verder.

 

 

Heb je je research gedaan, onderhandeld waar nodig en alle factoren netjes tegen elkaar afgewogen? Goed zo! Je hebt alles gedaan wat je kon doen om een weldoordachte beslissing te nemen. Begin dus achteraf niet te twijfelen aan jezelf!