je motivatiebrief

Op weg naar je droomjob? Of je nu aan het begin staat van je carrière of een ervaren rot in je vak bent: alles begint met een overtuigende motivatiebrief of sollicitatiebrief. Want zo maak je een eerste indruk. Hoe je die brief schrijft? Daar helpen onze tips, voorbeelden en inspiratie je bij. Val jij met de deur in huis? Is humor je geheime wapen? Of eindig je je brief met een overtuigende oproep tot actie? Ontdek hoe je de aandacht van potentiële werkgevers of recruiters trekt en hoe je sollicitatieblunders in je brief vermijdt. Succes met het solliciteren! 

1

wat is een motivatiebrief?

Je cv versturen wanneer je solliciteert? Da’s meestal verplichte kost. Maar met een motivatiebrief of sollicitatiebrief maak je pas echt het verschil. Of je volgende werkgever er nu naar vraagt of niet: met onderstaande tips schrijf je een parel van een sollicitatiebrief die ongetwijfeld indruk maakt.  

wat is een motivatiebrief?

Motivatiebrief of sollicitatiebrief: hoe je ‘m noemt maakt niet zoveel uit. Dit stukje tekst – maximaal een A4’tje – verstuur je samen met je cv. Ouderwets? In geen geval. Met een persoonlijke brief toon je aan waarom jij de perfecte match bent voor de vacature én de organisatie. Je cv is het visitekaartje, je motivatiebrief je eerste indruk. 

denk aan een goede binnenkomer

Ken je de spreuk ‘You only have 5 seconds to make a first impression’? Dat geldt ook voor je motivatiebrief. Je openingszin kan er dus maar beter boenk op zitten. Kies jij voor een verrassende binnenkomer? Dan nodigt dat uit om verder te lezen. 

  • vb.: Als kind haalde ik mijn speelgoedautootjes al uit elkaar. En dat is tot op vandaag niet veranderd... .
  • vb.: Proficiat, jullie bedrijf won de sustainable business award. Voor mij de ideale reden om met jullie in zee te gaan.

wat is je belangrijkste boodschap?

Geef je potentiële werkgever een goede reden waarom hij of zij jou zou ontmoeten. Misschien heb je relevante werkervaring of persoonlijke interesses die passen bij het bedrijf? Zijn er raakpunten tussen jou en de organisatie? Of heb je al een concreet idee voor de job die wordt aangeboden? Prikkel de nieuwsgierigheid van de lezer.

maak een motivatiebrief op maat

Een goede motivatiebrief past bij jou én bij de vacature. Lees de functieomschrijving daarom aandachtig en gebruik die kennis in je brief. Zoekt het bedrijf een teamplayer? Iemand die onmiddellijk beschikbaar is? Iemand met bepaalde ambities? Vermeld hoe jij die verwachtingen inlost.
Doe ook onderzoek naar het bedrijf of de organisatie. Hoe communiceren ze? Wat is hun stijl? Welke bedrijfscultuur stralen ze uit? Een dynamische start-up zal je informele motivatiebrief wel appreciëren. Pas je toon wel aan voor een klassieker, formeler bedrijf.

bescheidenheid en bluf zijn uit den boze

Liegen of bluffen: da’s geen goede strategie. Vroeg of laat val je toch door de mand. Anderzijds hoef je je talenten en positieve eigenschappen ook niet te minimaliseren. Vermeld gerust wat je in je carrière wil bereiken of wat je on-the-job hoopt te leren. Laat zien dat je niet kan wachten om erin te vliegen. 

hou het boeiend en bondig

Bij het schrijven van je motivatiebrief primeert kwaliteit op kwantiteit. Beperk je daarom tot maximaal 1 A4’tje. Less is more, dus focus op wat echt telt. Vermijd ook om zaken uit je cv te herhalen of een droge opsomming te geven van feiten. De uitdaging bestaat erin je lezer te boeien van begin tot eind.

rond af in schoonheid

Enkele zaken die je best ook vermeldt in je brief? Dat zijn jouw contactgegevens, die van de werkgever, een aanspreking, de datum waarop je verstuurt … En een afsluiter die blijft hangen bij de lezer. Vat zeker samen waarom je graag je werkgever wil ontmoeten. Hou je van wat humor? Een grappige knipoog als afsluiter werkt.

een 2e mening kan nooit kwaad

Lees je brief grondig na. Zelf tevreden? Laat hem dan ook eens lezen aan een vriend, familielid, loopbaancoach … Een spellings- of grammaticafout is snel gemaakt en een extra paar ogen doet wonderen. Stel hen gerust de vraag: zouden zij je uitnodigen voor een persoonlijk gesprek?

vrouw typt op haar laptop
vrouw typt op haar laptop

veel info te vertellen in je cv?

Je droomjob is binnen handbereik, maar één fout en je belandt op de stapel afwijzigingen. Ontdek hier hoe je de veelgemaakte fouten voorkomt!

vermijd deze fouten
2

motivatiebrief schrijven

Vacature gezien die je hart sneller doet kloppen? Dan weet je hoe laat het is: tijd voor je cv en motivatiebrief. Las je onze sollicitatietips al door, maar blijft het witte blad naar je staren? Niet iedereen heeft schrijverstalent. En dat hoeft gelukkig niet voor elke vacature. We helpen je graag op weg met een paar concrete voorbeelden! 

checklist vóór je start met schrijven

  • vermeld contactgegevens (ook al staan die al in je cv)
  • zorg voor een goeie binnenkomer
  • val met de deur in huis
  • speel in op de vacature
  • hou het boeiend en bondig
  • vermijd clichés en vakjargon
  • een humoristische knipoog kan nooit kwaad
  • rond af in schoonheid

een goede binnenkomer

You only get 10 seconds to make a first impression. Val daarom met de deur in huis. Met een vraag, een statement, een citaat … of waarom niet: een titel bovenaan je brief. Wees creatief en durf eruit te springen! 

  • vb.: voor een job in de verkoop of marketing:
    “De beste reclame wordt gemaakt door tevreden klanten.” Dat zei ooit Philip Kotler, professor in internationale marketing. Het toeval wil dat ik al jaren klant bij jullie ben. Da’s alvast reden nummer 1 voor een eerste kennismaking. 
  • vb.: voor een job in administratie:
    Wou u deze brief meteen in uw digitale prullenmand klasseren? Stel dat dan nog even uit. Ik stel u voor aan een kandidaat met enkele jaren ervaring, tonnen motivatie en een stevige werklust. Inderdaad, mezelf! 
  • vb.: voor een job in transport:
    Dat ik beter kan rijden dan schrijven: dat spreekt voor zich. Daarom hou ik het graag kort in deze brief. Je weet nooit welke lange rit we nog voor de boeg hebben …

een antwoord op maat van de vacature

Neem ruimschoots de tijd om de functiebeschrijving in je vacature te doorgronden. Welke ervaring en vaardigheden zijn relevant? Welke termen en sleutelwoorden worden er gebruikt? Schrijf een brief op maat die het perfecte antwoord is op de vacature. 

  • vb.: voor een job in de zorg
    In mijn vorige job als verpleegkundige werkte ik op verschillende afdelingen: op spoed, bij oncologie en intensive care. Zo leerde ik efficiënt en tactvol te communiceren en snel te schakelen in noodsituaties.
  • vb.: voor een job in customer service
    Als klantenservicemedewerker bij bedrijf X bewees ik in staat te zijn klantvragen en klachten snel en efficiënt op te volgen. Het resultaat? Een hogere score voor klanttevredenheid.
  • vb.: voor een job in administratie
    Mijn nauwkeurigheid, organisatorische skills en vermogen om onder druk te presteren, stellen me in staat om efficiënt en correct administratieve taken af te handelen. 

een humoristische knipoog

Stapels cv’s en sollicitatiebrieven doornemen? Da’s niet om te lachen. Tenzij jij een kwinkslag in je motivatiebrief stopt. Als dat bij je persoonlijkheid past, hoef je ’t zeker niet te laten. Voelt het geforceerd? Laat het dan achterwege en blijf je authentieke zelf. 

  • vb.: voor een job als arbeider
    Op een goeie dag maak ik mopjes aan de lopende band, zonder dat mijn handen stilvallen. Precies daarom ben ik een meerwaarde voor uw team!
  • vb.: voor een job in de bouw
    In alle bescheidenheid durf ik te zeggen: op een metser als ik kan je bouwen. Lees zeker verder om te weten waarom dat zo is. 
  • vb.: voor een job in de zorg
    De uitdrukking luidt: an apple a day keeps the doctor away. Mijn motto? Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

een mooie afsluiter

Samenvatten waarom je de ideale kandidaat bent of nog eens verrassend uit de hoek komen. De laatste twee zinnen van je brief blijven het langst hangen bij de recruiter. Maak er handig gebruik van. Of meer zelfs: geef nog een extra boodschap mee in de PS.

  • vb.: voor een job in om het even welke sector
    Nog steeds niet afgehaakt? Dat betekent wellicht dat u mij wat beter wil leren kennen. Ik zeg uiteraard ‘ja’ en hoop u te ontmoeten in een eerste verkennende gesprek.
  • vb.: voor een job in logistiek
    Ik ben heel benieuwd naar het reilen en zeilen van uw bedrijf en hoop hier binnenkort deel van uit te maken. Dus wat mij betreft: tot binnenkort!
  • vb.: voor een job in customer service
    Ik sluit af op dezelfde manier als met klanten aan de telefoon … Bedankt voor uw tijd en geduld. Als er nog iets is waar ik u mee kan helpen, dan hoor ik graag. 
jobs-zoeken

motivatiebrief in je hoofd maar nu nog een vacature vinden?

bekijk onze jobs
3

motivatiebrief voorbeeld

hieronder een voorbeeld van een motivatiebrief

voorbeeld korte motivatiebrief

Beste meneer Smeets,

Ik zag jullie originele rekruteringscampagne op Instagram en dacht meteen: bij dat marketing agency moet ik werken. De functie social media adviseur is mij namelijk op het lijf geschreven!

Ik heb de opleiding Bachelor in Media & Entertainment Business aan de VIVES Hogeschool gedaan en ben vervolgens gestart bij een marketing agency als social media coördinator. Hier heb ik mij op alle vlakken van social media enorm ontwikkeld en daarom denk ik dat het nu tijd is om door te groeien bij jullie bedrijf.

Ik ben geïnteresseerd in jullie agency omdat ik het gevoel heb dat jullie meegaan met de tijd en graag innovatief en creatief willen zijn. Ook spreekt de werksfeer die jullie zowel online als offline creëren mij erg aan. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn opgedane kennis zowel jullie socials als de social media kanalen van klanten naar een hoger level kan tillen.

Deze korte motivatie zegt natuurlijk nog lang niet alles over mij, bekijk daarom ook even mijn cv. Ook sta ik zeker open voor een persoonlijk gesprek.

Vriendelijke groeten

 

Louisa Mertens

voorbeeld motivatiebrief

[optioneel: jouw adres en het adres van het bedrijf]

Onderwerp: sollicitatie voor de functie van automonteur

Beste meneer Krevels,

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in techniek en auto’s. Op de basisschool was praktijk mijn favoriete vak en deed ik niets liever dan knutselen. Na schooltijd ging ik naar mijn nonkel om hem te helpen sleutelen aan zijn oldtimer. Ik wilde precies weten hoe de onderdelen in elkaar zaten en hoe je iets kon repareren. Toen ik op mijn 10e verjaardag naar een autorace ging, wist ik het zeker: ik wil automonteur worden! Dus toen een vriend mij vertelde over de openstaande vacature van monteur bij Decargo, wist ik dat ik deze kans niet aan mij voorbij moest laten gaan. In deze brief wil ik mijn enthousiasme delen en vertellen waarom ik jullie team kan versterken.

Vorige maand heb ik de opleiding voertuigtechnieken aan het PTS in Boom afgerond. Tijdens deze opleiding heb ik twee keer stage gelopen. Mijn eerste stage deed ik bij een autobandenbedrijf in Aartselaar, waar ik vooral onderhoudswerkzaamheden deed. Tijdens mijn tweede stage bij een autogarage in Puurs deed ik nog meer praktijkervaring op. Bovendien kreeg ik een aantal administratieve taken, waaronder het inplannen van afspraken met klanten en het plaatsen van bestellingen bij leveranciers.

Nu ik klaar ben met mijn opleiding kan ik niet wachten om aan de slag te gaan als automonteur. Ik ben heel klantgericht en nauwkeurig in mijn werk. Ik werk graag in een hecht team dat passie heeft voor het vak en altijd voor elkaar klaarstaat. Bovendien vind ik het belangrijk dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Om die redenen ben ik ervan overtuigd dat Decargo goed bij mij past.

Het lijkt mij een mooie uitdaging om het team van Decargo te versterken en ik kom graag op gesprek om meer over mijzelf en mijn werkervaring te vertellen.

Vriendelijke groeten

 

Yarne de Groot

4

valkuilen voor je motivatiebrief

Een eerste versie van je motivatiebrief neergepend? Goed bezig, maar zet ook even een stapje terug. Soms loont het de moeite om je sollicitatiebrief een nachtje te laten rijpen én de volgende checklist door te nemen. Want zelfs de meest ervaren sollicitanten trappen wel eens in de valkuilen van het solliciteren. Wil jij deze veelvoorkomende sollicitatieblunders vermijden? Lees dan vooral verder.
 

valkuil 1: alles draait om jou

Solliciteren is voor jou een persoonlijk proces dat een grote impact heeft op je leven. Dat snappen we. Maar bekijk je sollicitatie ook eens vanuit het standpunt van de werkgever of recruiter. Wat telt, is niet alleen je eigen ambitie. Wat kan jij voor de organisatie of het bedrijf betekenen? Welke meerwaarde bied jij voor de mensen die er werken, de klanten, de sector ... Bekijk zeker het ruimere plaatje als je je motivatie voor de job verwoordt.

valkuil 2: je motivatie zit verkeerd

Ontsnappen aan de problemen in je huidige job, gefocust zijn op doorgroeien en carrière maken … Het zijn maar een paar voorbeelden van beweegredenen die door recruiters niet echt opgepikt worden. Vermeld in de eerste plaats een positieve reden voor je sollicitatie: je interesse voor het bedrijf of de job, de meerwaarde die je kan bieden, je persoonlijke groei die de organisatie of het bedrijf van pas komt.

valkuil 3: je brief mankeert authenticiteit

Natuurlijk wil je in het plaatje passen om de job te veroveren. Logisch dus dat je je motivatiebrief volledig afstemt op de vacature. Zorg er wel voor dat je dicht bij jezelf blijft. Ga niet bluffen of verval niet in clichés. Wees persoonlijk en authentiek. Springt je persoonlijkheid er volgens jou niet helemaal uit? Werk aan je zelfvertrouwen en val in eerste instantie op met je sollicitatiebrief.

valkuil 4: je valt in herhaling

Ok. Je telefoonnummer en e-mailadres mag je nog eens in je brief vermelden (je weet nooit dat de recruiter je instant wil opbellen). Maar voor de rest probeer je best te verrassen. Zaken die je in je cv hebt vermeld, horen hier dus niet thuis. Tenzij je verder illustreert met feiten, situaties of anekdotes. Vermijd in elk geval dat je motivatiebrief een letterlijke herhaling wordt van je cv. Wist je dat een recruiter gemiddeld maar een halve minuut aan je motivatiebrief spendeert?

valkuil 5: spelfouten en typo’s

Schrijf je je motivatiebrief in Word? Vertrouw dan niet klakkeloos op de spellingchecker. Haal je tekst ook eens door een AI-tool zoals ChatGPT en check de spelling van woorden op woordenlijst.org. Ook al heb je je motivatiebrief al 10 keer nagelezen: het is perfect mogelijk dat je de spellingsfouten of typfouten er zelf niet meer uithaalt. Laat daarom je brief ook eens nalezen door een vriend of familielid. Spelfouten of typo’s maken nu eenmaal een slordige, nonchalante indruk bij je recruiter.

 

5

FAQ

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het schrijven van een motivatiebrief.
 

thank you for subscribing to your personalised job alerts.