wat is faalangst eigenlijk? Faalangst is heel letterlijk de angst om te falen, om te mislukken. Je kan bijvoorbeeld schrik hebben om te falen als je iets moet presteren op school, op je werk of thuis. Soms ben je zo bang om te falen dat je al – ruim voordat je iets moet doen – veel negatieve stress ervaart.
Vaak ligt er onder faalangst nog een diepere angst: de angst dat je niet goed genoeg bent. Niet voor jezelf en/of niet voor een ander.
Het goede nieuws is dat faalangst iets is waarmee je kan leren omgaan. Bernadette Laermans – Career & Development Advisor bij Randstad RiseSmart – deelt graag een aantal belangrijke inzichten en tips met jou. Zo kan faalangst je niet meer in de weg staan.
3 stappen die je helpen bij faalangst
Durf je te zeggen – en te aanvaarden – dat je faalangst hebt? Dan heb je al een grote stap gezet. Haal maar even diep adem en geef jezelf een schouderklopje. Je bent goed bezig! Nu kan je leren hoe je best omgaat met faalangst zodat je terug in jezelf gelooft en weet wat je waard bent.
Weet je niet waar te beginnen? Bernadette raadt deze drie stappen aan:
- Verdiep je in het onderwerp, zodat je begrijpt wat faalangst is en hoe het jou – en iedereen om je heen – beïnvloedt.
- De tweede stap is een combinatie van zelfreflectie (nadenken over jezelf) en begeleiding. Leren omgaan met faalangst is niet gemakkelijk, dus durf hulp vragen. Ga samen met iemand die je vertrouwt op zoek naar de oorzaak van jouw angsten. Zeg je bijvoorbeeld vaak tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent of dat je iets niet kan? Dit zijn gedachten die je tegenhouden en die meestal niets te maken hebben met wat je kan of met wat de buitenwereld over je denkt.Als je je bewust bent van deze gedachten, kan je er een positieve draai aan geven. Je denkt dat je iets niet kan, maar is dat echt waar? En stel dat je het toch probeert, wat is dan het ergste dat er kan gebeuren?Schrijf je gedachten ook eens op, dit helpt je om je eigen gewoontes, overtuigingen en patronen beter te begrijpen.
- De laatste stap is leren hoe je je gevoelens, stress en gedachten onder controle kan krijgen, dit noemen we ook wel zelfregulatie. Bevries je door faalangst? Dan kan je dit doorbreken met ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Dit is heel belangrijk, want pas wanneer je rustig bent, hebben je hersenen de ruimte om je negatieve gedachten om te buigen naar iets positiefs. Van “ik kan het niet” naar “Ik kan het wel”.
Het beste moment om hiermee te oefenen is wanneer je geen last hebt van faalangst. Zo heb je de tijd en de rust die nodig zijn om te leren om de angst te aanvaarden zonder dat die je beheerst.
Faalangst focust op het (negatieve) resultaat. Oefen jezelf daarom om niet te focussen op het resultaat, maar in plaats daarvan te genieten van de weg ernaartoe. Vallen en falen zijn bovendien niet altijd slecht, het is een belangrijk onderdeel van leren en ontwikkelen. In de woorden van Bernadette: “You lose some, you learn some”
Besef ook dat het een proces is. Soms zal de faalangst terugkomen. Het belangrijkste is dat je het dan op tijd herkent en met ontspannings- en ademhalingsoefeningen en positieve gedachten ervoor kan zorgen dat het je niet controleert.
je loopbaan als een wandelbaan
Als je faalangst hebt, is solliciteren meestal een grote stap buiten je comfort zone. De angst om te falen houdt je tegen of leidt – op zijn minst – tot uitstelgedrag.
Begin daarom met een kleine stap buiten je comfortzone. Stuur je cv op, ook al is die niet perfect of matcht de job niet 100% met wat je zoekt. Zie het als een oefening. Mail een bedrijf of beter nog: stap eens ergens binnen om te vragen of ze toevallig een nieuwe collega zoeken.
Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt om je angsten het hoofd te bieden. En onthoud: de job hoeft niet perfect te zijn en jij ook niet. Als je 50% van je functie graag doet; je waarden (grotendeels) overeenkomen met die van het bedrijf en je job zinvol voelt, dan is dat al een succesverhaal. Met de tijd kan die 50% nog groeien, het is een goed begin.
Zie je loopbaan als een wandelbaan. Kijk rond, neem de tijd, wees nieuwsgierig en durf af en toe een nieuw pad te verkennen om te ontdekken of het bij jou past. Wil je graag wat hulp bij jouw zoektocht naar een gepaste job? De consultants van Randstad staan voor je klaar. Samen vinden we werk dat goed voelt.