ontslag nemen of krijgen: hoe pak je het aan?
Overweeg je ontslag of krijg je het? In beide gevallen is het belangrijk om je rechten te begrijpen: ontslag nemen heeft nu eenmaal andere gevolgen dan ontslagen worden. Ontdek ook hoe je je ontslag schriftelijk - met ontslagbrief - én mondeling indient, wat je opzegtermijn is, hoeveel sollicitatieverlof je krijgt en hoe je ontslag ten slotte verwerkt. Nog twijfel of je er wel de brui aan moet geven? Denk dan ook eens na over alternatieven voor ontslag: loopbaanadvies, veranderen van job binnen je organisatie of tijdelijk verlof. Alles gelezen? Tijd om knopen door te hakken.
zelf ontslag nemen: ken je rechten
Neem je zelf het heft in handen en besluit je je werknemer te verlaten? Ontdek hier wat je rechten zijn alsook je krijgt er verplichtingen bij,... .
-
je krijgt geen werkloosheidsuitkering
Als je zelf beslist om je job op te geven, krijg je strikt genomen geen werkloosheidsuitkering. Die krijg je alleen als je gedwongen werkloos bent, dus tegen je wil in. Ook als je in overleg met je werkgever ontslag neemt, beschouwt de RVA jou als ‘vrijwillig werkloze’.
Toch zijn er uitzonderingen. Stem zeker af met je vakbond (het ACLVB, ACV of ABVV) of de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. Misschien heb je wel een wettige reden om zelf ontslag te nemen en toch een uitkering te ontvangen?
Denk bijvoorbeeld aan onacceptabel gedrag van je werkgever, intimidatie, discriminatie, onveilige werkomstandigheden, een overplaatsing die veel verder weg is, een significante verlaging van je verloning, … .
-
je moet je ontslag formeel indienen
Van plan je ontslag in te dienen? Dan is een eerste gesprek met je werkgever of leidinggevende een goed idee. Breng hem of haar op de hoogte en bespreek wat de beste manier is om je ontslag aan te pakken. Besluit je zelf je ontslag te geven? Dan moet je dat formeel bevestigen met een ontslagbrief.
Vergeet je die ontslagbrief? Dan loop je het risico dat je contractbreuk pleegt en je je werkgever een vergoeding moet betalen. Communiceer je transparant, zowel met een brief als mondeling? Dan kan je ervoor zorgen dat je opzegtermijn als bediende of arbeider zo aangenaam mogelijk verloopt. Wie weet levert het je nog een aanbeveling op.
-
er loopt een opzegtermijn
Een opzegtermijn is de tijd die je nog moet werken nadat je je werkgever schriftelijk hebt meegedeeld dat je vertrekt. Hoelang deze periode duurt, hangt af van je contract, je anciënniteit, je statuut en ook of je zelf ontslag neemt of ontslagen wordt. Snel weten hoe lang je opzegtermijn nog duurt? Ontdek het hier.
De duur van je opzeg is meestal korter als je zelf ontslag neemt. Maar ben je door je werkgever ontslagen en vind je tijdens je opzeg al een nieuwe job? Dan kan je best nog een tegenopzegging geven. Dat maakt je opzegtermijn vaak korter, waardoor je sneller bij je nieuwe werkgever aan de slag kan. Of nog even vakantie neemt!
- vb.: minder dan 3 maanden aan de slag?
san heb je maar een (tegen)opzeg van 1 week.
Heb je nog vakantiedagen of ben je ziek tijdens je opzeg? Helaas verkort dat je opzegtermijn niet. De periode wordt dan meestal gewoon verlengd.
- vb.: minder dan 3 maanden aan de slag?
-
je hebt recht op sollicitatieverlof
Ontslag ingediend? Dan heb je binnen je opzegtermijn recht op 1 dag of 2 halve dagen sollicitatieverlof per week. In die tijd kan je – zowel als arbeider of bediende – op zoek gaan naar een andere job met behoud van loon. Plan sollicitatieverlof tijdens je opzeg wel goed op voorhand in, altijd in overleg met je werkgever.
Ook als je al een andere job hebt gevonden, heb je nog recht op sollicitatieverlof tot het einde van je opzegtermijn. De reden? Als werknemer kan je altijd van gedacht veranderen en solliciteren voor een job die nog beter bij je past.
hoe zoek je werk -
neem verplicht tijd om je ontslag te verwerken
Of je nu zelf ontslag neemt of niet: veranderen van job brengt soms heel wat emoties met zich mee. En ook al wil je zo snel mogelijk verder met een nieuwe job … Het vraagt toch even tijd om te bekomen en uit te spitten wat je nu echt wil en wat vooral niet. Een zoektocht waar je niet in je eentje uitgeraakt? Onze consultant begeleiden je graag.
ontslag gekregen: dit zijn je rechten
Een ontslag komt altijd hard binnen: of je het nu had zien aankomen of niet. Wellicht zit je met allerlei vragen. Waarom ben ik ontslagen? En hoe moet het nu verder? Voor je aan je zoektocht naar een volgende job begint, wijzen we jou even op je rechten na ontslag.
-
een ontslag moet aangetekend
Geldig ontslag door de werkgever moet altijd schriftelijk gebeuren met een aangetekende brief of een ‘exploot’ of schriftelijk bewijs van de gerechtsdeurwaarder. Een mondeling bericht, een mailtje of enkel een schriftelijk document is niet voldoende.
-
er loopt een opzegtermijn
Je opzegtermijn is de tijd die je nog moet werken na je ontslag. Hoelang deze periode duurt, hangt af van je contract, je anciënniteit en je statuut. Snel weten hoe lang je opzegtermijn nog duurt? Ontdek het hier. Je opzeggingstermijn loopt vanaf de maandag die volgt op de week waarin je schriftelijk bent ontslagen.
Een opzegtermijn kan wel geschorst worden in een aantal gevallen. Denk aan ziekte, vakantie, moederschapsrust, loopbaanonderbreking … (Een volledig overzicht van de gevallen van schorsing vind je op de site van de overheid.)
-
je krijgt een werkloosheidsuitkering
Krijg je je ontslag? Dan heb je recht op een ontslagvergoeding of werkloosheidsuitkering. Tenzij er een dringende reden is voor ontslag: dan word je ‘op staande voet’ ontslagen: van de ene dag op de andere, zonder opzegtermijn. Dat kan bijvoorbeeld na een ernstige aantoonbare fout zoals diefstal, geweld, schending van de vertrouwelijkheid …
Hoeveel je uitkering bedraagt, hangt af van verschillende factoren. De RVA stelt het bedrag samen op basis van je gezinstoestand, je laatstverdiende loon en je beroepsverleden. Meer details over lezen? Dan kan op de site van de RVA.
-
wat is een verbrekingsvergoeding?
Een werkgever die je arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden en zonder toereikende opzeggingstermijn, is verplicht jou een opzeggingsvergoeding of verbrekingsvergoeding te betalen. Die is gelijk aan je loon voor de duur van de opzeggingstermijn die normaal zou moeten gebeuren.
-
je hebt recht op sollicitatieverlof
Binnen je opzegtermijn heb je recht op 1 dag of 2 halve dagen sollicitatieverlof per week. In die tijd kan je op zoek gaan naar een andere job met behoud van loon. Plan sollicitatieverlof tijdens je opzeg wel goed op voorhand in, altijd in overleg met je werkgever.
Ook als je al een andere job hebt gevonden, heb je nog recht op sollicitatieverlof tot het einde van je opzegtermijn. De reden? Als werknemer kan je altijd van gedacht veranderen en solliciteren voor een job die nog beter bij je past.
hoe zoek je werk
ontslagbrief schrijven
Of je nu op wereldreis vertrekt, je droomjob hebt gevonden of tot rust wil komen … Is het moment gekomen om je ontslag in te dienen? Dan doe je dat best op een professionele, respectvolle manier. Een goede ontslagbrief is beknopt, zakelijk en bevat enkel essentiële informatie zonder onnodige details. We doen het je even voor.
hou het kort en bondig 🎯
Je brief hoeft geen literair hoogstandje te zijn. En de reden van je vertrek, je plannen of nieuwe werkgever laat je best achterwege. Ligt er nog iets op je lever? Laat dan je pen niet de vrije loop. Hou het kort, professioneel en blaas geen bruggen op.
Past die zakelijke toon niet bij jou en je baas? Een positieve noot valt altijd in goede aarde. Bedank je baas voor de ervaring, de kansen, fijne samenwerking of leerrijke momenten. Da’s absoluut een winner voor beide partijen.
welke info moet er zeker in? ✅
Hou deze checklist bij de hand. Zo vergeet je niets belangrijks. Vermeld zeker:
- je naam en adres
- de datum waarop je de brief overhandigt of verstuurt
- het feit dat je ontslag neemt en de arbeidsovereenkomst beëindigt
- het volledige adres van je bedrijf
- de datum waarop de opzegtermijn ingaat
- de duur van de opzegtermijn
- je handtekening
wat met je opzegtermijn? 🧮
Je opzegtermijn start op de maandag die volgt op de week waarin je je ontslag schriftelijk meedeelt. De lengte van de termijn verschilt naargelang je anciënniteit (hoe lang je aan de slag bent), je statuut en het feit of je ontslag neemt of ontslagen wordt. Bereken je opzeg hier.
ontslagbrief voorbeeld
Jo Helsen
Appelstraat 35
2000 Antwerpen
NV Peters <je werkgever>
T.a.v. Chris Peters <de directie of iemand van HR>
Vaartstaat 16
2140 Borgerhout
PER AANGETEKENDE POST
Antwerpen, 4 mei 2024
Betreft: Ontslagbrief
Beste Chris, <of indien formeler: Geachte mevrouw Peters>
Met deze brief neem ik ontslag bij NV Peters. Ik zeg de arbeidsovereenkomst op met een opzegtermijn van 1,5 maand + 6 weken, en die gaat in vanaf vandaag maandag 6 mei 2024.
Ik wil jou en mijn teamlead Bart bedanken voor de geboden kansen in de voorbije 3 jaar. Ik heb met plezier voor NV Peters gewerkt.
Wil je graag een ondertekende kopie van deze brief met vermelding ‘voor ontvangst’ aan mij terugbezorgen? Alvast bedankt.
Vriendelijke groeten
Jo Helsen
<handtekening>
hoe overhandig je je ontslagbrief? ✉️
Er zijn 4 manieren om je ontslagbrief te bezorgen:
- Je geeft hem rechtstreeks aan de werkgever of verantwoordelijke. Maak hem op in tweevoud en laat je werkgever tekenen voor ontvangst.
- Je verstuurt je brief aangetekend: met een speciaal verzendlabel en extra verzendkosten. Met deze methode heb je een bewijs van verzending en ontvangst. De 3e werkdag na de datum van verzending wordt beschouwd als de datum van kennisgeving.
vb.: verstuur je je brief aangetekend op donderdag 16 november, dan wordt dinsdag 21 november beschouwd als de datum van kennisgeving. Je opzegtermijn zal dan ingaan op maandag 27 november.
- Je verstuurt je brief via mail met een erkend platform voor elektronische aangetekende zendingen (vb: aangetekende email). In dit geval moeten zowel je werkgever als jij op het platform geregistreerd zijn. Alleen zo kan je werkgever je ontslagbrief digitaal ontvangen én ondertekenen.
- Wil je je brief nog officiëler of formeler bezorgen in het geval van juridische of contractuele gevolgen? Dan kan je hem laten bezorgen door een deurwaarder.
En nu is het aan jou! Succes.
mondeling ontslag nemen
Krijg je al klamme handen als je denkt aan je ontslag? Begrijpelijk. Het is een uitdagende stap in je carrière en een boodschap die je niet alle dagen moet brengen. Ga daarom zeker niet over één nacht ijs. Bereid je goed voor en neem ontslag als een pro: met opgeheven hoofd, respect voor je collega’s en aandacht voor volgende tips.
1. haast en spoed is zelden goed
Je ontslag indienen is best ingrijpend. Je kan er dus maar beter zeker van zijn. Denk op voorhand na over de gevolgen en overweeg ook alternatieven. Misschien kan je intern in je bedrijf solliciteren, tijdelijk verlof opnemen of je werkomstandigheden met je baas bespreken.
Welke alternatieven bestaan er voor ontslag?
2. timing is alles
Van plan om op te stappen? Neem zeker de tijd om een gesprek met je leidinggevende in te plannen op een moment dat jullie ongestoord kunnen praten. Zorg er ook voor dat je leidinggevende de eerste persoon is die je inlicht. Niet al je collega’s zijn vast even discreet en je wil liever niet dat je baas je vertrek van iemand anders verneemt.
3. goed voorbereid is half gewonnen
De reactie van je leidinggevende? Die is mogelijk niet wat je verwacht. Denk daarom vooraf na hoe je reageert als je baas boos of ontgoocheld is. Vraagt hij of zij om de reden waarom je vertrekt? Ook al ben je niet verplicht om hierop te antwoorden: denk er toch over na en geef een positieve draai aan je vertrek.
4. wees duidelijk en direct
Draai niet rond de pot, maar kom meteen to the point. Iedereen is vervangbaar en je bent tenslotte vrij om je carrière zelf in een andere richting te sturen. Als je een goede band met je leidinggevende hebt opgebouwd, is de kans groot dat hij of zij de bui al voelt hangen. Val dus maar meteen met de deur in huis.
5. hou het hoofd koel
Bij een ontslag horen nu eenmaal emoties. In de eerste plaats bij jou, maar mogelijks ook bij je leidinggevende. Of je nu boos, verdrietig of intens gelukkig bent: probeer het professioneel en positief te houden tijdens je ontslaggesprek. Is er een haar in de boter? Misschien hoef je niet alles meer uit te klaren. Je besluit staat vast en je bruggen blaas je beter niet op. Wie weet zie je je collega’s ooit in een andere context terug.
6. zorg mee voor een soepele overdracht
Heb je nog een opzegtermijn? Om een positieve indruk na te laten, stel je je best constructief op. Bedank je leidinggevende voor de geboden kansen en vraag hoe je kan ondersteunen voor een vlotte overdracht van taken en verantwoordelijkheden. Eindigen in schoonheid getuigt van respect voor je collega’s.
ontslag verwerken
Hoe goed je ook in je vel zit: ontslagen worden is een aanslag op je zelfvertrouwen. Logisch dus dat je piekert over wat er fout liep en stevig baalt over zo’n tegenslag. Dat mag. Maar blijf ook niet te lang bij de pakken zitten. Met deze tips laat je je ontslag zo snel mogelijk achter je en neem je de touwtjes van je toekomst stevig in handen.
geen einde, maar een begin
Je bent niet de enige die dit meemaakt. Ook de meest succesvolle mensen kregen ooit hun ontslag. Steve Jobs werd in de jaren ’80 ontslagen door Apple om het bedrijf een paar jaar later naar een groot succes te leiden. Walt Disney werd ontslagen door een krantenuitgever omdat hij niet genoeg fantasie had. Oprah Winfrey kreeg te horen dat ze niet geschikt was voor het journaal omdat ze ‘te betrokken was’ bij de verhalen die ze moest vertellen.
Ontslagen worden lijkt het einde, maar geeft ruimte voor een nieuw begin. Geef jezelf dus gerust even de tijd om je droevig, boos, beledigd, geschrokken, ontgoocheld,… te voelen. Recht daarna de schouders en denk na over wat je professioneel wil en kan betekenen.
bedenk een plan
Ook al ben je even uit je lood geslagen, solliciteer niet zomaar voor alle jobs die je pad kruisen. Neem eerst even de tijd om stil te staan bij wat je wil doen. Wil je een job in lijn met je laatste functie? Of grijp je deze kans aan om een andere richting uit te gaan?
Misschien heb je nieuwe vaardigheden geleerd waarmee je in een andere sector aan de slag kan. Of ben je klaar voor een leidinggevende functie? Stel je ambities niet bij na deze tegenslag. Solliciteer niet voor de eerste de beste job. Jij zit nu aan het stuur van je carrière,… .
vind vacatures die bij je passen
bouw aan je online imago
Start je met solliciteren? Check dan wat er online over jou te vinden valt. Welk beeld krijgt een potentiële werkgever? Stemt dat beeld overeen met de richting die je in de toekomst uit wil? Zorg dat je online imago je carrière een duwtje in de juiste richting geeft.
maak werk van je persoonlijk merk
Wat doe je zeker niet? Je frustratie en wanhoop over je ontslag delen op sociale media. Ook al is het verleidelijk om de wereld te laten weten hoe oneerlijk je behandeld werd. Spuw je gal niet uit op Facebook of LinkedIn: emotionele boodschappen schrikken werkgevers af.
update je cv
Het is de evidentie zelve. Een nieuwe job zoeken? Dat start met het aanpassen van je cv. En da’s meer dan alleen de start- en einddatum van je meest recente job toevoegen. Pas je cv aan in functie van de vacature die je op het oog hebt. Hoe? Zorg er vooral voor dat potentiële werkgevers snel een duidelijk beeld krijgen van je relevante ervaring en competenties.
Lange carrière? Hou je cv bondig
alternatieven voor ontslag
Je ontslag geven of krijgen: da’s best ingrijpend. En misschien is het zelfs een stap te ver, want het gras is natuurlijk niet altijd groener op een ander. Daarom loont het de moeite om alternatieven te onderzoeken. Is er een andere oplossing om je job beter in te vullen, je kwaliteiten en vaardigheden efficiënter te gebruiken of een pauze in te lassen?
een open gesprek🗣
Zit je ergens vast in je job? Dan helpt een open, eerlijk gesprek met je teamlead, manager of iemand van de HR-afdeling. Gooi je probleem op tafel. Misschien komen jullie er samen wel uit: door een aanpassing van je werkuren, je werkomgeving, je takenpakket … Is de balans werk en privé ver zoek? Pols dan gerust naar de thuiswerkmogelijkheden. Honger naar meer? Misschien kan je er een extra verantwoordelijkheid of opleiding bijnemen.
intern van job veranderen 👉🏻
Niet tevreden over je job, maar wel over je werkgever? Dan kijk je best eens rond binnen de muren van je eigen bedrijf of organisatie. Ga na of er vacatures zijn die wel bij je vaardigheden of ambitie passen en vraag bij HR discreet naar de doorschuifmogelijkheden. Ook al ben je niet op de hoogte van de vacature: dat betekent nog niet dat er geen mogelijkheden zijn om te veranderen of door te groeien.
je professioneel ontwikkelen 🧠
Een opleiding volgen boost je motivatie. Bovendien draagt het bij tot je persoonlijke ontwikkeling. Zo word je nog meer waard op de arbeidsmarkt. Zijn er opleidingsmogelijkheden op je werk? Vraag ernaar bij je volgende evaluatie. Of verken je mogelijkheden buiten het werk via erkende opleidingscentra, online platformen, overheids- en non-profitorganisaties,… .Check ook altijd of je recht hebt op opleidingcheques.
loopbaanadvies 🔎
Heb je het gevoel dat je carrière niet meer beweegt? Dat je toe bent aan iets anders? Als je er niet zelf uitgeraakt, is een loopbaancoach een goed idee. Zo’n adviseur onderzoekt samen met jou welke job bij je past, hoe je doorgroeit of werk maakt van toekomstplannen. Dankzij gesprekken met deze objectieve coach kom je tot nieuwe inzichten. Wist je trouwens dat je hiervoor financiële ondersteuning kan krijgen? Ontdek hier wat de voorwaarden zijn om loopbaancheques aan te vragen.
tijdelijk verlof 🏝️
Misschien is er niet echt iets mis met je job, maar ben jij toe aan wat verlof omwille van persoonlijke redenen: gezondheidsproblemen, de zorg voor iemand uit je gezin, een extra kind … De overheid biedt verschillende maatregelen om werk en privé beter te combineren: dankzij tijds- of zorgkrediet, verlof voor mantelzorg, verlof zonder wedde,… . Kijk zeker je mogelijkheden na: misschien kan je je carrière wel een tijdje op een lager pitje zetten voor andere prioriteiten die je aandacht verlangen!
FAQ
Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over ontslag.
-
mag je je ontslagbrief via mail versturen?
Dat mag, maar dan moet je die wel versturen via een erkend platform voor elektronische aangetekende zendingen. www.aangetekende.email is er zo één. Zowel je werkgever als jij moeten op het platform geregistreerd zijn. Alleen zo kan je werkgever je ontslagbrief digitaal ontvangen en ondertekenen. Naast het mailen van je ontslagbrief, kan je de brief ook rechtstreeks afgeven, aangetekend versturen of desnoods laten bezorgen door een deurwaarder.
-
wat moet er zoal in je ontslagbrief staan?
Een ontslagbrief hoeft geen literair meesterwerk te zijn. Vermeld vooral noodzakelijke info zoals je naam en adres, de datum van overhandiging of verzending van de brief, het feit dat je ontslag neemt, de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, het volledige adres van het bedrijf, de datum waarop je opzegtermijn ingaat en de duur ervan en ten slotte je handtekening.
Vertrekredenen, toekomstplannen of een nieuwe werkgever hoef je niet te vermelden. Je kan je baas of leidinggevende wel bedanken voor de opgedane ervaring, kansen, samenwerking of leerzame momenten. Zo laat je een positieve indruk achter.
meer weten -
hoe dien je mondeling je ontslag in?
Het indienen van je ontslag is een grote stap die je niet mag overhaasten. Overweeg daarom de gevolgen en onderzoek alternatieven. Toch de knoop doorgehakt? Bereid je dan zorgvuldig voor. Plan een gesprek met je leidinggevende op een geschikt moment waarop je ongestoord kan praten. Wees duidelijk en direct, maar blijf professioneel en positief, zelfs als de emoties hoog oplopen. Bereid je voor op mogelijke reacties en bied aan om tijdens je opzegtermijn constructief bij te dragen aan een soepele overdracht. Bedank je daarnaast ook je baas? Dan eindig je alvast in schoonheid.
neem ontslag als een pro -
hoe kom je een ontslag te boven?
Ontslag kan een grote klap zijn voor je zelfvertrouwen, maar het biedt ook ruimte voor een nieuw begin. Gun jezelf de tijd om je emoties te verwerken - desnoods met hulp van een coach of psycholoog - en laat je niet ontmoedigen. Bepaal daarna je professionele doelen en plan je volgende stappen. Wat voor werk wil je echt doen? En hoe positioneer je je het best op de arbeidsmarkt? Zorg ervoor dat je online imago overeenkomt met je professionele doelen en hou je cv up-to-date en aangepast aan de vacature waar je interesse in hebt.
meer weten -
wat zijn je rechten als je zelf ontslag neemt?
Neem je zelf ontslag? Dan veranderen je rechten en plichten. Je hebt meestal geen recht op een werkloosheidsuitkering, tenzij er sprake is van specifieke situaties zoals onacceptabel gedrag van de werkgever of onveilige werkomstandigheden. Daarnaast is het belangrijk om je ontslag formeel in te dienen met een ontslagbrief en je opzegtermijn te voltooien. Tijdens deze periode heb je recht op sollicitatieverlof, zelfs al heb je al een nieuwe job gevonden. Neem zeker ook de tijd om je ontslag te verwerken en je toekomstplannen te overdenken. Loopbaanbegeleiding kan hier zeker bij helpen.
ontdek alle details