je sollicitatiegesprek: zo maak je een positieve indruk
Mag je op sollicitatiegesprek? Geweldig. Dat is een belangrijke stap richting je einddoel: jouw handtekening onder dat contract voor je droomjob zetten. Je sollicitatiegesprek is de ultieme kans om een positieve eerste indruk te maken én om je toekomstige werkgever persoonlijk te leren kennen. Hoe overtuig je die dat jij dé kandidaat bent voor deze job? Alles speelt mee: je voorbereiding, je outfit en je vaardigheden. Daar kan je wel wat hulp bij gebruiken, zeg je? Wij begeleiden je graag. Volg de tips op deze pagina, dan ga je straks vol vertrouwen solliciteren. Wedden dat je jezelf presenteert als een pro? Veel succes.
sollicitatiegesprek voorbereiden
sollicitatiegesprek: ben je er klaar voor?
Een sollicitatiegesprek is als een eerste date. Je wil heel graag, maar je weet nog niet of het iets wordt. Zenuwen dus. Gelukkig maakt een goede voorbereiding veel goed. Allez hop, aan de slag.
-
informeer je over het bedrijf
Wat vind je online terug over het bedrijf? Check de website, volg de sociale mediakanalen en abonneer je op de nieuwsbrief. Even googelen levert vaak interessante ontdekkingen op. Ken je de naam van de persoon die het sollicitatiegesprek met jou gaat voeren? Kijk eens of je die terugvindt op LinkedIn of via Google. Dat geeft je al een idee van welk type je mag verwachten. Met andere woorden: zet je innerlijke Sherlock Holmes aan het werk. En zorg ervoor dat je een zo breed mogelijk beeld krijgt van het bedrijf waar jij straks misschien kan beginnen.
-
lees de vacature nog eens
Staat de vacature nog online? Of heb je die bewaard? Slim. Want die nóg een keer lezen, is altijd een goed idee. Wat zijn de functie-eisen ook alweer? En welk type medewerker zoeken ze precies? Onthoud bijvoorbeeld de gevraagde vaardigheden (competenties) en schrijf even voor jezelf op hoe jij daaraan beantwoordt. Want daar mag je sowieso vragen over verwachten tijdens je sollicitatiegesprek.
-
oefen hoe je jezelf voorstelt
Ben je een vlotte babbelaar? Dan gaat dit je waarschijnlijk iets makkelijker af. Toch denk je best op voorhand al eens na over hoe jij je gaat presenteren. Het voelt comfortabel als je weet wat je gaat vertellen, en hoe. Zo kom jij straks vlot uit je woorden zonder te veel gehakkel en ongemakkelijke stiltes. Goed voor een positieve eerste indruk.
- schrijf je verhaal uit in zinnen of in korte puntjes
- oefen je sollicitatiegesprek met iemand die je kent
-
weet waar je goed in bent
Je vaardigheden (of competenties) worden sowieso besproken tijdens je sollicitatiegesprek. Waar ben je goed in op je huidige werk? Waar krijg je vaak complimenten over? Hoe werk je in een team? Een lijstje maken met goede én minder goede eigenschappen helpt je zeker verder.
Niet zeker wat jouw vaardigheden zijn? Vraag het aan je vrienden en familie: hoe zouden zij jou omschrijven? Of ga eens kijken naar de meer dan 100 gratis opleidingen van Goodhabitz.
ontdek goodhabitz -
wat antwoord je op lastige vragen?
Ieder sollicitatiegesprek is anders. Maar werkgevers willen altijd weten met wie ze te maken hebben. Het goede nieuws? De vragen die tijdens een sollicitatiegesprek gesteld worden, zijn vaak dezelfde. Zeker de lastige. Wij hebben alvast de 10 meest gestelde vragen , én de meest gestelde lastige voor je opgelijst. Gebruik ze dus.
-
en jij? welke vragen ga jij stellen?
Zie je jezelf straks graag in dit bedrijf werken? In de functie waarvoor je solliciteert? Het is nu of nooit. Grijp je kans en stel alle vragen die voor jou en voor jouw persoonlijke waarden belangrijk zijn. Zo laat je tijdens je sollicitatiegesprek zien dat je oprecht interesse hebt in de job, in de organisatie én in de bedrijfscultuur. Een paar voorbeeldvragen:wat zijn de volgende stappen na dit gesprek?
- stel dat ik hier begin: wat heeft de komende maanden de hoogste prioriteit?
- in welk team kom ik terecht?
- wat hebben de mensen verwezenlijkt die vóór mij deze functie uitoefenden?
- doen jullie ook teamactiviteiten samen, zoals samen lunchen, samen naar een netwerkevent of samen sporten?
- kan je in het bedrijf vegetarisch/halal eten krijgen?
- wordt er rekening gehouden met de levensbeschouwing van medewerkers?
- hoeveel aandacht is er in dit bedrijf voor inclusiviteit?
- waarom werk jij graag bij dit bedrijf? wat vind je het leukst?
- wat zijn de volgende stappen na dit gesprek?
- hoe zie je mijn rol evolueren in de komende jaren?
-
weet hoeveel je wil verdienen
Ga hier even voor zitten: als je onderhandelt over je salaris, improviseer je beter niet. Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat jij een goed loon vindt én hoeveel je nodig hebt om comfortabel te leven. Daarvoor is het een goed idee om je vaste kosten op te lijsten, en er nog een bedrag bovenop te doen voor bijvoorbeeld je vrije tijd en om te sparen.
Goed om weten:
-
je loon wordt bepaald op basis van een aantal factoren:
je functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, sector, cao, het contracttype en regio. -
je hebt altijd recht op een wettelijk bepaald minimumloon:
ook als je piepjong bent en nog geen ervaring hebt. Weet dat je loon aangevuld kan worden met extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, bonussen, fiets- of transportvergoedingen, een hospialtisatieverzekering enzovoort. -
in loononderhandelingen gaat het over het brutoloon:
hoeveel je daar netto van overhoudt, hangt af van jouw familiale status: ben je alleenstaand? Gehuwd of samenwonend? Uit de echt gescheiden? Heb je kinderen ten laste?
-
-
don'ts bij een sollicitatiegesprek
Wat je níet moet doen als je die job écht graag wil?
- te laat komen
- een slap handje geven
- geen oogcontact maken
- je gesprekspartner onderbreken
- je vaardigheden niet onderbouwen
- geen relevant antwoord geven op een vraag
- geen goede reden/motivatie hebben om er te werken
-
leg je sollicitatie-outfit klaar
Ga je bij een formeel bedrijf op gesprek? Of word je verwacht bij een hippe start-up? Weet dat een verzorgde uitstraling voor elke organisatie belangrijk is. De kleren die je tijdens het sollicitatiegesprek draagt, zeggen iets over je persoonlijkheid en stijl. Een kans om zonder woorden alvast een positieve eerste indruk te maken. En ja, daarvoor mag je gerust een half uur voor de spiegel gaan staan, vinden we.
Lees al onze tips voor de ideale sollicitatie-outfit.
voorbeeldvragen sollicitatiegesprek
de meest gestelde vragen
Elk sollicitatiegesprek is anders. Maar de vragen die gesteld worden, zijn vaak dezelfde. Wij zetten ze alvast voor jou op een rij. Inclusief de lastige. Zo kom je straks een stuk zelfverzekerder over. Klaar?
5 standaard vragen die vaak terugkomen in een sollicitatiegesprek
1. vertel eens iets over jezelf?
Dit líjkt een eenvoudige vraag, maar let op: als je deze verknoeit, is de toon gezet voor de rest van het sollicitatiegesprek. En dan wordt het moeilijk om die eerste indruk nog bij te sturen. Besef dat deze vraag géén uitnodiging is om persoonlijk te worden. Waar je opgroeide, dat je je zaterdagen liefst op de fiets doorbrengt en waarom je geen chocolade lust, zijn níet de antwoorden waarop de interviewer zit te wachten.
Deze vraag is wél de kans bij uitstek om jezelf te verkopen en wat achtergrond te geven. Begin met vandaag, ga kort in op het verleden en eindig met de toekomst. Start dus bij je huidige job, vertel kort iets over de jobs die je voordien gedaan hebt en eindig met hoe je jouw professionele toekomst ziet. Focus vooral op competenties die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert.
2. waarom wil je hier werken?
Met andere woorden: wat weet je al over het bedrijf en wat spreekt je aan? Hier moet je echt verder gaan dan de clichés. Veel kandidaten houden het bij 'de bedrijfscultuur spreekt me aan' of 'werken voor u is een levenslange droom die in vervulling gaat'.
Laat tijdens je sollicitatiegesprek merken dat je je huiswerk gemaakt hebt én dat je een fan bent van het bedrijf en de sector. Vertel wat je weet over de organisatie. En geef zeker ook aan waarom jij er zo graag wil beginnen. Je wil dat de interviewer onder de indruk is, toch?
Mensen die er in slagen om hun competenties en hun meerwaarde te linken aan het strategisch doel van het bedrijf, hebben een streep voor op de concurrentie. Leg de interviewer dus zeker uit hoe jouw ervaring en vaardigheden concreet kunnen bijdragen tot het succes van de organisatie.
3. wat maakt jou geschikt voor deze functie?
Deze vraag beantwoord je in lijn met wat er op je cv en in je motivatiebrief staat. Je hebt bijvoorbeeld ervaring in de sector of je bent vertrouwd met de jobinhoud. Misschien is er wel een duidelijke link met je studies? Of met iets dat je in je vrije tijd doet? Neem je cv en motivatiebrief er gerust bij en licht de relevante punten tijdens je sollicitatiegesprek mondeling toe.
4. wat zijn je goede eigenschappen?
Je toekomstige werkgever wil testen hoe goed jij jezelf kent. En wat de voordelen van jouw kwaliteiten zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Geef gerust voorbeelden van professionele momenten waarop jouw kwaliteiten gewaardeerd werden.
5. waar zie je jezelf over 5 jaar?
Bij deze vraag let de werkgever op jouw toekomstbeeld. Stel jij realistische carrièredoelen? Hoeveel ambitie heb je? En matcht de functie waarvoor je op gesprek komt met die ambities?
Stel jezelf tijdens de voorbereiding van het sollicitatiegesprek enkele professionele doelstellingen en zoek de link met wat het bedrijf doet en belangrijk vindt. Als jij kan aantonen dat jouw toekomstplannen overeenkomen met die van het bedrijf, is dat absoluut een pluspunt.
5 lastige vragen die vaak terugkomen in een sollicitatiegesprek
1. waarom zit er een gat in je cv of waarom heb je je studies niet afgemaakt?
Heb je je studies niet afgerond? Een tijdje niet gewerkt? Ben je op wereldreis geweest? Heb je aan je persoonlijke ontwikkeling gewerkt? Tijd genomen voor de opvoeding van je kinderen of voor een ziek familielid? Dat is helemaal oké. En vaak is het ook niet nadelig voor het verloop van je sollicitatiegesprek.
Leg rustig en eerlijk uit waarom dat gat in je cv zit. En geen zorgen, je moet geen persoonlijke details delen die je liever voor jezelf houdt. Leg kort uit wat er gebeurd is en vertel vooral hoe dat in het voordeel is van wie je vandaag bent of wat je vandaag kan.
2. we zien dat je niet lang bij werkgever x gebleven bent. Wat was daar de reden voor?
Het belangrijkste bij je antwoord op deze vraag: maak tijdens je sollicitatiegesprek je vorige werkgever niet zwart. Dat wekt de indruk dat je wel vaker slecht praat over je bazen, en dát is een dealbreaker. Je zegt beter dat de functie / het bedrijf / de cultuur geen goede match was. Of dat de woon-werkafstand en de werkuren niet ideaal waren.
3. vertel eens over dat moment waarop je faalde?
Niemand wordt graag herinnerd aan momenten waarop niet alles volgens plan verliep. Maar interviewers willen wél weten hoe jij omgaat met falen. De beste manier om deze vraag te beantwoorden?
- toon aan hoe je jouw falen erkende,
- hoe je erop reageerde,
- en hoe je dit gebruikt hebt om te groeien.
Leg dus uit wat je geleerd hebt van je fouten en hoe je dat inzicht vandaag in je voordeel gebruikt. Zo maak je duidelijk dat je begrijpt waarom het toen fout is gelopen. En dat je op een positieve en constructieve manier omgaat met lastige zaken zoals falen.
4. wat is jouw grootste zwakte?
Dit is vaak dé favoriete vraag van interviewers tijdens een sollicitatiegesprek. Krijg je deze vraag? Het ideale antwoord toont aan dat je zelfbewust bent, inzicht hebt in je (professionele) sterktes en zwaktes én dat je dingen onderneemt om verbeterpunten aan te pakken.
-
vb.: 'Ik verlies de tijd soms uit het oog', 'Ik kan niet lang stilzitten' of 'Ik ben nogal ongeduldig'. Geef een voorbeeld van wanneer dat een probleem vormde. Zorg er wel voor dat je daarna in de verf zet wat je doet om dat probleem op te lossen.
-
vb.: 'Ik installeer reminders op mijn telefoon' of 'Ik doe mijn telefoongesprekken meestal wandelend'.
5. als je een groente zou zijn, welke groente zou dat dan zijn? En waarom?
Komt er een vraag die je absoluut niet verwachtte? Dan is het zeker oké om het antwoord schuldig te blijven. Geef dat ook toe. Zeg dat je het een geweldige vraag vindt, maar dat het je wat overweldigt of dat je even tijd nodig hebt om erover na te denken. Vraag bijvoorbeeld of je er op het einde van het gesprek op mag terugkomen.
Tenzij je meteen weet dat je een tomaat bent die beseft dat ie elk moment ingeblikt kan worden. Dan zeg je gewoon dat je een tomaat bent, natuurlijk.
je sollicitatie-outfit
Je hebt je tot in de puntjes voorbereid op je sollicitatiegesprek, want je wil die job écht binnenhalen. Maar… wat doe je aan? Is een (mantel)pak passé? Zijn sneakers oké? Kortom: je hebt outfitstress. Hoe kies je dan best je kleren? Met deze tips zit je safe.
40% van de bedrijven heeft een dresscode, bij nog eens 25% is er een officieus beleid
maak je huiswerk
Wordt er een dresscode vermeld in de vacaturetekst of op de website van het bedrijf? Dan is het makkelijk: je weet in welke outfit je verwacht wordt. Vind je geen kledingvoorschriften? Kom dan te weten welk imago het bedrijf wil uitstralen: is het taalgebruik op de website zakelijk? En de lay-out sober? Veel kans dat de dresscode dan ook formeel is. Is het taalgebruik net luchtig? Staan er foto's van een bedrijfsfeestje op Instagram? Dan mag het vast wat losser zijn.
ken de dresscodes
Natuurlijk speelt de functie waarvoor je solliciteert een rol in je kledingkeuze, net als de sector. Als je je houdt aan de richtlijn hieronder, dan zit je sowieso goed.
verschillende dresscodes
business formal: de meest formele dresscode
Geldt bij banken, verzekeringen, voor consultancy-jobs, in de juridische sector en vaak bij directie- en managementfuncties.
Wat draag je dan? Een maat- of mantelpak in een donkere of een neutrale kleur met vest, das en hemd of met een neutrale bloes.
business casual: formele kledij met een casual toets
Geldt voor administratieve functies, in de marketing- en communicatiesector, voor sales, hr, IT en techniek.
Wat draag je dan? Een polo, een hemd, een geklede broek of rok. Een jurk of een broekpak met een bloes of een nette trui.
smart casual: een alledaagse, verzorgde kledingstijl
Geldt voor het onderwijs, de zorg, de horeca en creatieve jobs.
Wat draag je dan? In principe kan alles. Een T-shirt of een kleedje en sneakers: why not?
Maar overdrijf niet: een short, hawaïhemd en teenslippers, of hotpants en een tanktop zijn misschien aanvaardbaar als je bij een strandbar solliciteert, maar zo ga je meestal niet voor de klas staan.
ga verzorgd solliciteren
Een gekreukt pak, een hemd met een vuil randje, modderschoenen of een chemisier met een vlek? *biep* Geen goed idee. Kom opdagen in fris gewassen en gestreken kleren, poets je tanden en leg je kapsel in plooi. Draag je make-up? Hou het sober. En overdrijf ook niet met parfum. Een subtiel geurtje is één ding, je omgeven met een wolk van parfum is too much.
💡Je wil tijdens je sollicitatiegesprek opvallen als een kandidaat die inhoudelijk veel te bieden heeft, niet omdat je look zo opvallend of je parfum zo allesoverheersend was.
ken je casual Friday?
Dat is een gewoonte die overgewaaid is uit Amerika waarbij medewerkers van bedrijven met een formele dresscode op vrijdag iets losser gekleed naar het werk komen.
een video interview
online sollicitatiegesprek
Heb jij binnenkort geen live sollicitatiegesprek maar een video-interview? Met deze tips kom je even goed over op beeld als je favoriete acteur. Beloofd.
- Leg je cv en je motivatiebrief klaar.
- Zet ook andere relevante documenten open op je pc, zoals de vacature of de website van het bedrijf.
- Leg een notitieblok naast je en een spiekbriefje met je belangrijkste verwezenlijkingen en pluspunten.
- Oefen dan een laatste keer om jezelf kort voor te stellen: voor de spiegel of voor de camera van je pc.
zorg voor de juiste sfeer
voer je sollicitatiegesprek in een goed verlichte kamer 🔆
Natuurlijk daglicht of diffuus wit licht werkt het best. Zet eventueel een LED-ringlamp achter je scherm: dan valt het licht gelijkmatig vooraan op je gezicht voor minder schaduwen en zie je er jaren jonger uit.
plaats je kat, hond of kleuter in een andere ruimte 🐈
Zorg voor een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt. Het laatste wat je wil is dat poeslief tijdens je sollicitatiegesprek over je toetsenbord wandelt. Waarschuw je huisgenoten, zodat ze niet onverwacht binnenvallen.
zet je camera aan 📷
Check of je achtergrond professioneel oogt. Haal afleidende objecten en rommel weg of vervang ze bijvoorbeeld door een grote plant. Sluit ook alle chatvensters en andere programma's op je computer en leg je gsm weg voor een optimale focus.
doe een screentest 🎬
Film jezelf terwijl je een vraag beantwoordt. Bekijk dan je lichaamstaal. Glimlach je genoeg? Houd je je rug recht? Kijk je in de lens van je webcam als je het woord neemt? Ga na welk camerastandpunt het meest flatteert. En nee, die rechtstreekse blik in je neusgaten oogt niet professioneel.
vermijd achtergrondgeluiden 🎧
Gebruik oortjes of een koptelefoon. Je buur die het gras maait tijdens je sollicitatiegesprek is niet ideaal. Test ook je microfoon.
tijdens het sollicitatiegesprek
Ook al ziet je gesprekspartner die joggingbroek onder tafel niet, doe toch maar de sollicitatie-outfit aan die je ook tijdens een live gesprek zou dragen. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.
Concentreer je op je ademhaling. Traag en onopvallend ademhalen is de boodschap, want je microfoon versterkt je ademhaling. Zelfzeker en rustig overkomen is belangrijk.
stresstip
Ben je zenuwachtig? Doe dan net vóór het gesprek een ademhalingsoefening, bv. 4 tellen in en 6 tellen uit. Als je langer uitademt, gaat je hartslag automatisch vertragen en kom je tot rust.
Schat tijdens het interview in of je gesprekspartner geboeid blijft. Is er oogcontact en wordt er geknikt? Dan ben je goed bezig. Lijkt de interviewer afgeleid? Duw het gesprek dan subtiel in een andere richting met een gerichte vraag.
opvolging na het gesprek
Wil je een streepje voor bij de recruiter? Stuur vlak na je gesprek een korte, sympathieke bedankmail. Herhaal nog eens beknopt waarom jij nu nog meer overtuigd bent dat jij de juiste kandidaat bent. Nu het ijs gebroken is, mag de toon van je mail iets informeler zijn.
wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek
dit moet je dus níet doen
Wat moet je niet doen tijdens een sollicitatiegesprek als je die job écht graag wil? We hebben voor jou opgelijst om welke redenen een werkgever kandidaten niet aanwerft. Zo skip jij straks met gemak de valkuilen waar onervaren sollicitanten wel eens intuimelen. Jou gaat dat natuurlijk níet (meer) overkomen.
te laat komen 🐌
Beter te vroeg dan te laat geldt altijd en zéker als je gaat solliciteren. Op tijd zijn, is een teken van respect voor de tijd van je interviewer. Plus: het zegt iets over jouw timemangementskills. Neem bij een sollicitatiegesprek dus het zekere voor het onzekere. Voorzie genoeg tijd om onverwachte vertragingen onderweg op te vangen: files, geschrapte of vertraagde treinen, een lekke band of bruggen die openstaan. Ben je meer dan een kwartier te vroeg? Ideaal om je gesprek nog een laatste keer te oefenen.
een slap handje geven🖐🏽
Een positieve, energieke uitstraling begint bij je handdruk. Sterker zelfs: de 'juiste' handdruk vergroot je kans op de job. Recruiters associëren een slap handje met weinig zelfvertrouwen. En dat is natuurlijk geen beste start van je sollicitatiegesprek. Moet je de hand van je gesprekspartner dan platknijpen? Zeker niet. Een te stevige handdruk komt opdringerig of zelfs bedreigend over. Twijfel je aan je handdruk? Oefen een paar keer met familie en vrienden tot je precies de juiste druk hebt.
geen oogcontact maken 👀
Wees je bewust van je lichaamstaal. Maak oogcontact als de recruiter aan het woord is. Ongeïnteresseerd overkomen is het laatste wat je wil tijdens een sollicitatiegesprek. Wist je dat je je armen beter niet kruist? Dat kan defensief lijken. En met je haar spelen, geeft een zenuwachtige en een tikkeltje naïeve indruk. Net als friemelen aan je gezicht of aan je nagels.
herhalen wat er in je cv staat 🗣️
Je cv leverde je een sollicitatiegesprek op. Vergeet dus niet dat de recruiter de inhoud van je cv al kent. Herhaal tijdens het gesprek dus niet gewoon wat je daarin vermeld hebt, maar gebruik het als een startpunt. Een goed sollicitatiegesprek waarin je écht toont wat je in je mars hebt, levert je immers die felbegeerde job op.
je gesprekspartner onderbreken ✂️
Niemand wordt graag onderbroken. Laat de interviewer dus uitpraten. Ook al brandt die vraag op je lippen: neem pas het woord als je voelt dat jij aan de beurt bent. Het kan je een job opleveren.
negatief zijn over je vorige werkgever 👿
Maak tijdens je sollicitatiegesprek je vorige werkgever(s) niet zwart. Dat wekt de indruk dat je wel vaker roddelt of kwaad spreekt, en dát is níet in je voordeel.
de signalen van de recruiter niet oppikken 🐓
Let goed op de signalen die de recruiter geeft. Rond je een antwoord best af? Of moet je juist dieper ingaan op een bepaald onderwerp? Let dus niet alleen op je eigen lichaamstaal maar ook op de non-verbale communicatie van je gesprekspartner.
niet geïnteresseerd lijken in de job of het bedrijf 💼
Jij weet dat je die job graag wil. Daar moet je de recruiter ook van overtuigen. Ben je tijdens het sollicitatiegesprek terughoudend of durf je niet veel zeggen? Dat kan overkomen alsof je weinig interesse hebt. Dan is de kans dat je de job krijgt ook niet bijster groot. Maak dus duidelijk dat je geïnteresseerd bent. Knik bevestigend als de recruiter praat, vraag wat de volgende stappen zijn, en neem achteraf zelf contact op met de werkgever als je niets meer hoort.
FAQ
Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het sollicitatiegesprek.
-
hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?
Je bereidt een sollicitatiegesprek voor door je te verdiepen in het bedrijf en veelgestelde vragen bij sollicitaties. Maak ook een lijstje met vragen die jij wil stellen over de onderneming of over de job. Wees je bewust van je lichaamstaal en denk na over de geschikte sollicitatie-outfit.
-
wat wel en wat niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?
Tijdens een sollicitatiegesprek maak je een positieve eerste indruk als je je antwoorden klaar hebt. En als je duidelijk maakt dat je je ingelezen hebt in het bedrijf en in de functievereisten. Kom ruim op tijd, verzorg je kledij en voorkomen. En vermijd irrelevante antwoorden, een slappe handdruk en een ongeïnteresseerde (lichaams)houding.
-
wat draag ik voor een sollicitatiegesprek?
Maak je huiswerk en kijk of er een dresscode vermeld wordt in de vacaturetekst of op de website van het bedrijf. Indien niet, baseer je dan op het imago dat het bedrijf uitstraalt op social media en online. Ken de 3 belangrijkste dresscodes: business formal, business casual en smart casual. Ga je solliciteren? Zorg dan vooral voor een verzorgd voorkomen en informeer je eventueel over de policy van het bedrijf inzake tatoeages, piercings en hoofddoeken
-
hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?
Een sollicitatiegesprek duurt gemiddeld 40 minuten. Maar meestal wordt er een uur voorzien. Tijd genoeg dus om jezelf uitgebreid te presenteren én om de vragen te stellen die je wil stellen. Gebruik er elke minuut van om een positieve indruk te maken op je interviewer.